In cadrul angajamentelor multianuale Masura 10 – agro-mediu si clima sau Masura 11 – agricultura ecologica, beneficiarii trebuie sa aplice unele cerinte specifice privind restrictii in utilizarea substantelor de protectie a plantelor (inclusiv a ierbicidelor) sau limitari in aplicarea anumitor tipuri de lucrari mecanizate ori din perspectiva perioadelor in care se pot realiza lucrari pe suprafetele agricole angajate.
In cazul nerespectarii acestor conditii sunt aplicate sanctiuni – reduceri ale platilor, care pot ajunge in unele situatii pana la recuperarea sumelor platite anterior si inchiderea angajamentelor aflate in derulare. De asemenea, utilizarea substantelor de tipul erbicidelor poate conduce in cazul agriculturii ecologice la decertificarea suprafetelor afectate si redarea statutului de suprafata agricola utilizata conventional.
Pe de alta parte, in cazul identificarii unor suprafete agricole infestate cu ambrozie, se dispun masuri de combatere care, in functie de conditiile specifice, se recomanda a fi realizate prin cele mai potrivite metode in raport cu conditiile locale si cu extinderea zonelor infestate.
Pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este postata o informare privind infestarea terenurilor agricole cu ambrozie.
Potrivit prevederilor HG nr. 707/2018, responsabilitatea identificarii terenurilor infestate cu buruiana ambrozia revine autoritatilor administratiei publice locale (primariilor comunale, orasenesti si municipale). Verificarea si identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritoriala a unitatilor administrativ-teritoriale este facuta de catre autoritatile administratiei publice locale, prin agentii agricoli angajati sau alte persoane din cadrul acestora (desemnate prin dispozitie a primarului) si se demareaza primavara (in perioada de dupa rasarirea acestei buruieni si pana cel tarziu la data de 20 mai a fiecarui an).
Autoritatile administratiei publice locale transmit o somatie catre toti proprietarii /detinatorii /utilizatorii de terenuri unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia, pana cel tarziu la data de 5 iunie a fiecarui an. Somatia transmisa indica, printre altele, si metodele recomandate de specialistii din cadrul directiilor pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pentru prevenirea, combaterea si distrugerea buruienii ambrozia (cosirea repetata, manual sau mecanic – in functie de locul si suprafata infestata; distrugerea cu unelte agricole, smulgerea – in cazul unor suprafete izolate; efectuarea unor araturi adanci si discuiri, erbicidarea – in cazul unor infestari extinse).
Distrugerea acestei buruieni se face de catre toti proprietarii/detinatorii/utilizatorii de terenuri unde au fost identificate focare de infestare. Acestia au obligatia ca dupa distrugerea buruienii sa informeze in scris autoritatile administratiei publice locale pe raza caruia se afla terenul infestat, in vederea verificarii aplicarii lucrarilor de combatere.
Buruiana ambrozia trebuie distrusa in perioada cuprinsa intre rasarire si aparitia primelor inflorescente, respectiv pana la data de 30 iunie a fiecarui an (inainte de polenizare).
Cele mai bune rezultate pentru combaterea buruienii se obtin prin cosirea manuala sau cu echipamente mecanice de tuns iarba. In interiorul tarlalelor/solelor agricole se pot realiza lucrari de discuit si grapat sau se pot folosi cositori mecanice. Indepartarea ambroziei in focare izolate se realizeaza prin smulgere, distrugere cu sapa sau secerare. In cazul raspandii buruienii pe suprafete mari se pot aplica erbicide (primavara devreme), iar pentru stabilirea tipului de erbicid si a dozei se poate solicita sprijin la DAJ sau la primarii. In cazul cositului mecanic sau manual, se recomanda repetarea de 2-3 ori pe an. Lucrarile de combatere se repeta in fiecare an pana la eradicarea completa a buruienii. In cazul reaparitiei focarelor de infestare ulterior datei de 30 iunie sau in cazul aparitiei unor noi focare ca urmare a schimbarii conditiilor pedo-climatice se recomanda efectuarea repetata a lucrarilor de combatere pe intreaga perioada de vegetatie a anului, evitandu-se astfel aparitia inflorescentelor.
Dupa transmiterea somatiilor, verificarea si constatarea nerespectarii obligatiilor de combatere a buruienii ambrozia, precum si aplicarea sanctiunilor se face de catre autoritatile administratiei publice locale pe a caror raza teritoriala se face controlul, prin personal imputernicit prin dispozitie a primarului, de catre politisti locali sau de catre comisari ai Garzii Nationale de Mediu, potrivit prevederilor art. 4 alin. (1) si (2) din HG nr. 707/2018.
Personalul imputernicit de primar, politistii locali sau comisari ai Garzii Nationale de Mediu, dupa caz, efectueaza doua controale pe teren. Primul control se efectueaza in perioada 1-15 iulie a fiecarui an pe terenul aflat in perimetrul administrativ al localitatii, iar proprietarii care nu au aplicat masurile de combatere sunt sanctionati cu „avertisment”. Cel de-al doilea control este efectuat in perioada 16 iulie -31 octombrie a fiecarui an si vizeaza proprietarii/detinatorii/utilizatorii de terenuri care nu au aplicat lucrarile de combatere a buruienii nici dupa primirea avertismentului. In cazul identificarii cazurilor de neaplicare a masurilor de combatere, persoanele fizice sunt sanctionate cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, iar persoanele juridice cu amenzi de la 10.000 lei la 20.000 lei.
In situatia cand autoritatile administratiei publice locale nu aplica masurile de identificare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia si de sanctionare a detinatorilor acestora, dupa caz, specialistii desemnati de Institutia Prefectului verifica modul de indeplinire a obligatiilor ce revin acestor institutii si aplica sanctiuni pentru nerespectarea masurilor de combatere a acestei buruieni.
Asadar, punerea in aplicare a masurilor dispuse de combatere a infestarii cu ambrozie a terenurilor agricole aflate in cadrul angajamentelor M.10 si/sau M.11, poate fi incompatibila cu aplicarea corecta a acestor angajamente. Pentru evitarea aplicarii unorsanctiuni acestor beneficiari, este necesara notificarea APIA referitor la faptul ca nu este posibila aplicarea anumitor cerinte specifice ale angajamentelor. Notificarea trebuie transmisa catre APIA pana cel tarziu la data finala de depunere a cererilor unice de plata pe suprafata, sau dupa aceasta data, in maximum 10 zile lucratoare de la data primirii somatiei.
Notificarea trebuie sa indice cerinta /cerintele angajamentului M.10/M.11 care nu pot fi respectate ca urmare a aplicarii masurilor dispuse prin somatie si sa fie insotita de o copie a somatiei primite de beneficiar. APIA va analiza incompatibilitatile dintre angajamente si masurile dispuse prin somatie si va gestiona cererea de plata dupa cum urmeaza:
APIA
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
22-08-2024 Fungicide
ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>
26-06-2024 Protectia plantelor
ADAMA Agricultural Solutions România și Grupul ADAMA, lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, aniversează 10 ani de existență a brandului ADAMA pe piață la nivel global. Cu această ocazie, compania își reafirmă angajamentul ferm de a livra inovație și valoare adăugată pentru fermierii din România și din întreaga lume, astfel încât aceștia să dezvolte afaceri mai sustenabile și mai profitabile. Mai multe>>
26-04-2024 Boli si daunatori
Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>
26-04-2024 Fungicide
Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>
19-02-2024 Protectia plantelor
ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat astazi ca extinde utilizarea ambalajelor sale de un litru recent lansate, demonstrand angajamentul companiei pentru sustenabilitate. Ambalajele au fost dezvoltate pentru a reduce impactul asupra mediului, fiind usor de folosit de catre fermieri. Noul ambalaj de un litru al produselor ADAMA va fi introdus pe piata din Europa in primul trimestru al anului 2024. Mai multe>>
19-02-2024 Fungicide
Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor. Mai multe>>
05-10-2023 Protectia plantelor
Acum, mai mult ca oricand, fermierii europeni au nevoie de o gama larga de instrumente pentru a-si proteja culturile de presiunea daunatorilor si a bolilor. Schimbarile climatice agraveaza si mai mult aceste probleme, intr-un moment in care trebuie sa producem mai durabil. Initiativele politice, cum ar fi Pactul Verde European al UE, au ambitia de a face agricultura mai durabila, de a reduce riscul utilizarii pesticidelor si de a promova alternative la pesticidele conventionale. Mai multe>>
15-09-2023 Tratament seminte
Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0... Mai multe>>
31-08-2023 Erbicide
Cel mai amplu aviz stiintific din istoria Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a fost prezentat miercuri, 30 august, in Comisia pentru Agricultura din Parlamentul European. Dupa 3 ani de studii, 2400 de documente analizate, 90 de experti si 27 de autoritati nationale implicate, EFSA a intocmit un dosar de 180.000 de pagini, cu o concluzie favorabila utilizarii glifosatului, o substanta indelung contestata. Mai multe>>
10-07-2023 Protectia plantelor
Syngenta Romania lanseaza astazi platforma de comert online destinata achizitiei de produse si servicii Syngenta. Noul magazin online vine in intampinarea producatorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea sa acceseze prin mediul online produse si servicii oferite de catre Syngenta Romania. In prima etapa, producatorii agricoli vor putea achizitiona produse pentru protectia plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces catre achizitia semintelor si a serviciilor digitale. Mai multe>>
19-06-2023 Tratament seminte
Dezvoltat pe parcursul a trei ani de Corteva Agriscience si Eden, Ecovelex este un nou produs pe piata de tratare a semintelor si are scopul de a inlocui substantele chimice conventionale, interzise in UE si in Regatul Unit. Acest produs a fost creat pentru a contracara daunele produse de pasari - o cauza majora a pierderilor inregistrate in cazul culturilor de porumb si a altor culturi. Acest produs are la baza substante chimice derivate din plante si este formulat cu ajutorul sistemului de mic... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>