Daca nu aveti un plan de fertilizare creat, luna Ianuarie este momentul potrivit pentru a planifica aceasta lucrare. Scopul planificarii este acela de a folosi ingrasamantul intr-un mod cat mai eficient posibil. Doza trebuie calculata in asa fel incat sa obtinem cel mai bun randament din punct de vedere economic.
Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0,7 l/tona de seminte.
Porumbul in primele faze de vegetatie are un sistem radicular slab dezvoltat. Pentru a asigura germinarea semintelor si o rasarire rapida este important ca lucrarea de semanat sa inceapa atunci cand temperatura solului a ajuns la 8-10°C si are tendinta de crestere.
Temperaturile neobisnuit de ridicate din aceasta perioada a anului in mai toate regiunile agricole din Romania au favorizat dezvoltarea uneori excesiva a culturilor de toamna. Aceasta stare de vegetatie continua implica si absorbtia mai multor elemente nutritive in aceasta perioada.
Graul necesita un aport echilibrat de nutrienti. Fertilizarea din toamna cu ingrasaminte tip NPK+S sau NP+S este absolut necesara pentru dezvoltarea optima a culturii, asa cum au demonstrat si rezultatele testarilor Borealis L.A.T
Norofert S.A. (Simbol BVB: NRF), principalul producator de inputuri organice din Romania si jucator cu experienta pe piata agricola, anunta punerea in functiune a unei linii de productie de mare capacitate pentru ingrasaminte de sol, la facilitatea de productie de la Filipestii de Padure. In urma acestei investitii, Norofert devine cel mai mare producator de ingrasaminte organice de sol din Romania.
Ingrasamintele sunt indispensabile pentru obtinerea unor productii ridicate. Preturile ingrasamintelor au atins cote nemaivazute, de aceea planificarea corecta a fertilizarii pentru obtinerea unor randamente maxime este prioritara.
Masinile moderne de imprastiat ingrasaminte acopera latimi de pana la 36 m sau chiar mai mult. Acest lucru duce la cerinte tehnice si mecanice ridicate atat pentru masina de imprastiat, cat si pentru ingrasamant. Cu cat este mai mare latimea de lucru, cu atat calitatea ingrasamintelor trebuie sa fie mai buna. Rotund, neted, dur si greu - principalele proprietati pentru imprastierea optima a ingrasamintelor minerale.
Pentru atingerea unor randamente ridicate avem nevoie de asigurarea cantitatilor optime de ingrasaminte. Asigurarea necesarului de elemente nutritive, in special cu ajutorul ingrasamintelor Complexe (NPK), nu se limiteaza la un singur an de productie. Planificarea culturilor in cadrul unei rotatii, caracteristicile solului pentru fiecare parcela din cadrul unei ferme si necesarul de elemente nutritive diferit pentru fiecare cultura in parte reprezinta provocari in planificarea fertilizarii.
Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma.
Avand un potential ridicat de productie, floarea-soarelui prezinta un consum mare de nutrienti, atat de micro cat si de macroelemente. Din cercetari s-a constatat ca pentru fiecare 100 kg boabe plantele de floarea-soarelui consuma aproximativ 6,5 kg azot, 2,5 kg fosfor si 13,5 kg potasiu. Pe majoritatea tipurilor de sol, floarea-soarelui valorifica bine atat ingrasamintele organice cat si pe cele chimice.
In Romania, porumbul este una dintre culturile preferate de fermierii din intreaga tara, intrucat are cel mai mare randament economic. Datorita realizarilor geneticii moderne, hibrizii din noua generatie dau rezultate exceptionale insa pentru rezultate pe termen lung trebuie aplicate in mod obligatoriu bunele practici agricole. In ultimii ani, o practica devenita larg raspandita este tratarea semintele cu ingrasamant lichid inainte de semanat.
Asigurarea elementelor nutritive in cantitati optime prin lucrarea de fertilizare este esentiala pentru cresterea tolerantei plantelor la conditiile de stres si pentru obtinerea unor productii rentabile. Plantele cultivate pe soluri bine aprovizionate cu elemente nutritive pot tolera mult mai bine stresul cauzat de lipsa de precipitatii. De aceea mai ales in cazul porumbului a carui perioada de vegetatie in mare parte acopera lunile de vara, o fertilizare de baza cu ingrasaminte tip NPK este esentiala.
Asigurarea necesarului de elemente nutritive, in special cu ajutorul ingrasamintelor complexe (NPK), nu se limiteaza la un singur an de productie. Planificarea culturilor in cadrul unei rotatii, caracteristicile solului pentru fiecare parcela din cadrul unei ferme si necesarul de elemente nutritive diferit pentru fiecare cultura in parte reprezinta provocari in planificarea fertilizarii. De aceea mai ales in cazul P si K, planificarea fertilizarii pentru asigurarea necesarului plantelor si mentinerea sau imbunatatirea continutului in aceste elemente nutritive al solului, trebuie gandita ca o strategie pe mai multi ani, deoarece solul are capacitatea de a stoca si de a pune la dispozitia plantelor aceste elemente in timp.
Ingrasamintele sunt indispensabile pentru obtinerea unor productii ridicate. Planificarea corecta a nutritiei plantelor este obligatorie nu doar din motive financiare, ci si din punct de vedere al sustenabilitatii. Aplicarea ingrasamintelor complexe denumite in mod uzual NPK si a diferitelor tipuri de N pot fi planificate prin calcule realizate manual, dar aceste calcul se pot efectua si prin utilizarea de programe si instrumente digitale.
Depinde de multi factori, dar cel mai mult de conditiile climatice. Toamna, regimul climatic aduce deseori surprize neplacute fermierilor, dupa campania de semanat. In conditii nefavorabile din toamna, plantele de cereale paioase pierd timp pretios pentru a se dezvolta si au nevoie de ajutor pentru a-si putea asigura stadiul necesar unei iernari de succes, intr-un timp foarte scurt pana la venirea iernii.
In ultimii ani, seceta este una dintre principalele probleme cu care se confrunta fermierii atunci cand decid sa semene rapita. Umiditatea scazuta din sol este motivul pentru care culturile de rapita germineaza incet sau inegal, dezvoltarea lor initiala fiind extrem de dificila.
Productia la grau pe unitatea de suprafata este influentata de o multitudine de factori. Fertilizarea este unul din factorii controlabili cu un impact major asupra productiei la grau. Testarile din ultimii ani arata un randament mai mare la fertilizarea echilibrata din toamna cu ingrasaminte tip NPK in comparatie cu azot simplu. Chiar si in conditiile climatice neprielnice pentru cultura graului din anului 2020 rezultatele testarilor de fertilizare evidentiaza o influenta clara a fiecarui element nutritiv principal asupra productiei.
Cercetatorii europeni au constatat ca in ultimii ani mediile anuale ale productiilor au fost cu 33–38% mai mici decat potentialul genetic al hibrizilor cultivati la nivel european. Prin urmare, este important ca fernierii sa apleze la toate metodele care pot conduce la productii mai mari si care pot creste rezistenta acestei plante la presiunea factorilor de mediu (seceta, presiunea agentilor patogeni si a daunatorilor, carente etc.). Aplicarea de produse cu efect de biostimulare este o metoda alternativa care poate sprijini cresterea si rezistenta plantelor la stres.
Productia de grau din Romania a scazut brusc in acest an din cauza secetei prelungite. Oficiali din Ministerul Agriculturii au declarat de curand, pentru presa internationala, ca in 10 din 41 de judete administrative culturile agricole au fost deteriorate, ajungandu-se la daune de pana la 100%, in anumite zone. Anul agricol 2019-2020 ne-a aratat ca grija acordata culturilor de toamna, in stadiile incipiente de dezvoltare, garanteaza sustinerea plantelor in lupta impotriva secetei - o problema majora in ultimii ani. Scopul fertilizarii de toamna este de a ajuta plantele sa intre in iarna cu un sistem radicular bine dezvoltat.
Ecofol este o companie cu traditie pe piata europeana a producatorilor de ingrasaminte. Incepand cu anul 2019, Ecofol propune fermierilor din Romania tehnologii superioare special create pentru protejarea granulelor de fosfor si azot impotriva pierderilor prin blocare, volatilizare si levigare care, in definitiv, vor duce la utilizarea unei cantitati mai mici de ingrasaminte si implicit la mai multi bani in buzunarele fermierilor.
Tratamentul pentru stimularea germinatiei reprezinta o solutie sigura si rentabila in conditiile incerte din sezonul agricol de toamna. Acesta este de fapt o combinatie speciala de macro si microelemente chelatate, aminoacizi, fitohormoni, substante organice specifice si vitamine. Efectul sinergic al acestor componente active este cresterea energiei germinative si uniformizarea culturilor. Aplicarea lor este o masura preventiva deosebit de importanta in contextul secetei severe din multe regiuni ale tarii, in acest an.
Testarile din ultimii ani arata un randament mai mare la fertilizarea din toamna cu NPK in comparatie cu azot simplu. Rezultatele din 2020 evidentiaza o influenta clara a fiecarui element nutritiv principal. In continuare va prezentam rezultatul testarilor precum si recomandarile noastre pentru fertilizarea de toamna a rapitei:
Ca si in cazul altor culturilor, cea mai buna baza pentru conceperea planului de fertilizare este analiza continutului solului si necesarul de elemente nutritive ale culturii. O cultura de rapita preia din sol in toamna pana la intrarea in iarna in jur de 40 - 80 kg N la hectar. Daca insamantarea a fost timpurie, toamna calduroasa si debutul iernii a fost intarziata si solul are un continut ridicat de N, rapita poate prelua pana la 130 kg N / ha. Este important ca la intrarea in iarna diametrul radacinii la nivelul solului sa fie mai mare de 1 cm.
Compatibilitatea cu cerintele de mediu si eficientizarea costurilor de productia pentru obtinerea culturilor este provocarea agriculturii de astazi. Nutritia plantelor si elementele nutritive necesare au un rol important in obtinerea acesteia. Fertilizarea adaptata - aplicarea produsului corect pentru fiecare cultura, pentru fiecare parcela, la momentul potrivit si la doza potrivita este esentiala.
Masurile luate in timp util imbunatatesc nutritia si stimuleaza infratirea cerealelor de toamna. Observatiile privind campania de semanat din toamna arata pana in prezent ca in primavara anului 2020 vom avea in camp atat sole bine dezvoltate de grau, cat si subdezvoltate. De asemenea, vom observa si sole cu carente, in special in zone in care nu s-a realizat o fertilizare adecvata in toamna sau nu a existat suficienta umiditatea pentru ca plantele sa absoarba nutrientii din sol.
Noile produse Amer 6.3 si Amer Micro din portofoliul Ameropa Grains reduc stresul la nivelul plantelor, generat de inghet-dezghet, baltiri, temperaturi ridicate coroborate cu seceta pedologica etc. permitand acestora sa creasca si sa se dezvolte normal, cu un ridicat potential calitativ si cantitativ.
Cel mai important producator de ingrasaminte pentru agricultura din Romania, Azomures Tirgu Mures, a realizat in ultimii ani progrese notabile in ceea ce priveste dezvoltarea de produse noi, adaptate actualelor conditii climatologice, dar si cerintelor fermierilor romani. Azomures lanseaza oficial 3 tipuri noi de ingrasamant complex, de tip NP si NPK, parte din strategia de dezvoltare a companiei.
Un tratament potrivit suplimenteaza programul obisnuit de fertilizare al plantelor si solului, controleaza prevenitv si curativ dezechilibrele de nutritie, imbunatateste cresterea si dezvoltarea plantelor. In plus, un astfel de tratament stimuleaza formarea sistemului radicular, inflorirea, fructificarea si sustine mecanismul rezistentei active la boli. Cat de dificil este sa obtii culturi sanatoase, bine crescute? Care sunt costurile? Ce anume implica un tratament eficient si care sunt rezultatele?
Consiliul Europei a stabilit o serie de reguli stricte prin care fermierii pot utiliza namolurile provenite din statiile de epurare a apelor uzate orasenesti ca ingrasamant. Utilizarea namolului de la statiile de epurare ca fertilizant in agricultura este o metoda prietenoasa pentru mediu, benefica pentru sol si pentru culturile agricole. Totodata, se vine in ajutorul fermierilor, pentru ca reprezinta o modalitate eficienta pentru cresterea productiei, avand in vedere ca este aproape gratis.
Fertilizarea la vita-de-vie are particularitati determinate de slaba fertilitate, in general, a solurilor viticole, supuse eroziunii si diversitatii mari determinata de amenajarile antierozionale (cu profile de sol deranjate), dar si de particularitatile acestei plante cu necesar mare de elemente fertilizante pe toata durata de zeci de ani de exploatare a plantatiilor.
Floarea soarelui este principala cultura oleaginoasa din tara noastra din semintele careia se extrage un ulei comestibil de calitate alimentara deosebita, cu digestibilitate ridicata si valoare calorica mare, bogat in provitamine si vitamine liposolubile. Specialistii de la Azomures fac urmatoarele recomandari de fertilizare aplicabile la cultura de floarea soarelui:
23-05-2024 Ingrasaminte / fertilizanti
Pe o piata in continua dezvoltare, compania abordeaza aceasta problema intr-un mod diferit venind cu o solutie noua pentru nutritia plantelor. Kinsidro™ Nutri beneficiaza de o compozitie brevetata, unica, formata din macro si micro-elemente, chelatate EDTA si legate de lignosulfonati impreuna cu acizi humici si fulvici. Asadar, acest produs este unic pe piata la ora actuala, avand cel mai ridicat continut de acizi fulvici, cu rol deosebit de important in acelerarea proceselor metabolice din plan... Mai multe>>
05-03-2024 Ingrasaminte / fertilizanti
Este cunoscuta presiunea pe care agricultorii o simt in ultima vreme in ceea ce priveste pretul ridicat al azotului si limitarea aplicarii formularilor conventionale pe parcursul perioadei de vegetatie, lucruri care, alaturi de alti factori de mediu, ii impiedica sa obtina rezultate maximizate de productie in culturile lor. Mai multe>>
24-01-2024 Ingrasaminte / fertilizanti
Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate este o veriga esentiala in tehnologia de cultivare intensiva a plantelor. Erorile de aplicare trebuie evitate intotdeauna pentru a maximiza potentialul de productie si pentru a distribui in mod optim nutrientii. Mai multe>>
07-12-2023 Ingrasaminte / fertilizanti
Ingrasamintele sunt foarte sensibile la factorii de mediu. Daca respectati cateva reguli de baza, calitatea ingrasamantului nu va fi afectata si depozitarea se va face in conditii de siguranta. Mai multe>>
30-11-2023 Ingrasaminte / fertilizanti
Corteva Agriscience a lansat optimizatorul cu rol in eficientizarea nutrientilor Utrisha™ N in Romania, ca parte a portofoliului sau de produse biologice, pentru a satisface cererea tot mai mare de solutii sustenabile in agricultura. Desi produsul si-a facut debutul in Romania la sfarsitul acestui an, a fost prezent cu succes in Republica Moldova in ultimul an, cu planuri de extindere incepand cu anul 2024. Mai multe>>
12-07-2023 Ingrasaminte / fertilizanti
In ultimii doi ani ingrasamintele azotoase au inregistrat fluctuatii de pret fara precedent. Principala cauza pentru acesta evolutie a pretului ingrasamintelor este pretul volatil al gazelor naturale care reprezinta cel mai mare factor de cost in productia de ingrasaminte azotoase. Mai multe>>
25-04-2023 Ingrasaminte / fertilizanti
Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, a inregistrat o cifra de afaceri de 300 de milioane de lei in 2022, in crestere semnificativa fata de anul precedent. Rezultatul s-a datorat cererii in crestere de ingrasaminte, CICh fiind singurul combinat din Romania care si-a mentinut capacitatea integrala de productie in ultimii ani. Mai multe>>
27-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti
Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, l-a numit in functia de director general pe Mihai Anitei, fost country manager al grupului agricol elvetian Ameropa. Principalul sau obiectiv va fi dezvoltarea productiei de fertilizanti a combinatului din Navodari, pentru a reduce dependenta fermierilor romani de importuri de ingrasaminte. Mai multe>>
13-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti
In contextul actual, cand costul ingrasamintelor are o pondere semnificativa in costul total al infiintarii unei culturi, majoritatea fermierilor au tendinta de a pune pe primul loc pretul cat mai mic al produsului comercial ca si criteriu de alegere, de multe ori in detrimentul calitatii. Mai multe>>
26-01-2023 Ingrasaminte / fertilizanti
Temperaturile neobisnuit de ridicate din aceasta perioada a anului in mai toate regiunile agricole din Romania au favorizat dezvoltarea uneori excesiva a culturilor de toamna. Aceasta stare de vegetatie continua implica si absorbtia mai multor elemente nutritive in aceasta perioada. Mai multe>>
11-12-2022 Ingrasaminte / fertilizanti
Pentru a face fata provocarilor actuale si din viitor, este necesara cresterea eficientei in agricultura, ceea ce inseamna ca fermierii trebuie sa produca mai mult si de o calitate mai buna pe fiecare metru patrat, subliniaza Csaba Éber, director general al Malagrow Romania, companie care comercializeaza ingrasaminte, biostimulatori si amestecuri de substrat. Este putin probabil ca preturile inputurilor agricole sa scada anul viitor, iar fermierii ar trebui sa tina cont de acest lucru atunci can... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>