Avand un potential ridicat de productie, floarea-soarelui prezinta un consum mare de nutrienti, atat de micro cat si de macroelemente. Din cercetari s-a constatat ca pentru fiecare 100 kg boabe plantele de floarea-soarelui consuma aproximativ 6,5 kg azot, 2,5 kg fosfor si 13,5 kg potasiu. Pe majoritatea tipurilor de sol, floarea-soarelui valorifica bine atat ingrasamintele organice cat si pe cele chimice. Dozele de ingrasaminte chimice se stabilesc tinand cont, in principal, de nivelul productiei scontate, de consumul specific si de rezervele de elemente nutritive din sol (valori determinate in urma unei cartari a solului). Fertilizarea echilibrata cu azot, fosfor si potasiu asigura o mai buna toleranta a plantei la boli cum sunt necrozarea tulpinilor sau patarea neagra, dar si la atacul afidelor.
In ultimii ani, o practica devenita larg raspandita este tratarea semintelor cu ingrasamant lichid inainte de semanat. Samanta sanatoasa si de buna calitate asigura o rasarire viguroasa si uniforma, cu ritm intens de crestere in fazele initiale, dar si o depasire mai rapida a atacurilor daunatorilor de sol. O samanta tratata suplimentar (impreuna cu fungicidul) cu micro si macroelemente va dispune de nutrienti disponiblili pentru a sustine perioadele initiale de dezvoltare ale tinerei plante, depasind astfel cu usurinta potentialele surse de stres.
Ecofol detine in portofoliul sau unul dintre cele mai complexe produse destinate tratamentului semintelor, Grow Factor Seed Booster Twinpack. Pachetul contine 1l ingrasamant starter + 1l adjuvant F4. Produsul contine intreaga gama de nutrienti hidrosolubili. Ingrasamantul este compatibil cu majoritatea fungicidelor si insecticidelor utilizate pentru tratarea semintelor. Datorita macro si microelementelor aplicate pe suprafata semintelor, samanta de floarea-soarelui va avea o dezvoltare accelerata a radacinilor si a primelor frunze. Doza recomandata este 2 l/tona de samanta.
Datorita sistemului radicular bine dezvoltat floarea-soarelui valorifica bine ingrasamintele minerale. Dozele de azot se calculeaza in functie de productia planificata si de indicele de azot al solului. Doza de azot se fractioneaza astfel: jumatate la pregatirea patului germinativ sau concomitent cu semanatul (sub forma de azotat de amoniu sau ingrasaminte complexe) si jumatate concomitent cu prasila 1 sau 2, sub forma de azotat de amoniu.
Fosforul se poate administra integral inainte de efectuarea araturii, inainte de pregatirea patului germinativ, sub forma de ingrasaminte granulate complexe, 2/3 din doza inainte de efectuarea lucrarii de arat si 1/3 concomitent cu semanatul.
Venim in intampinarea fermierilor romani cu 2 solutii de inalta calitate pentru asigurarea dezvoltarii viguroase a plantelor in etapele initiale de crestere.
Azotul este un element foarte important in dezvoltarea florii-soarelui. In primele stadii de dezvoltare a florii-soarelui exista riscul ca acesta sa levige. Ecofol va propune DURASOL ASN+Mg cu Tehnologie ENPro. Produsul ofera azot disponibil pentru cultura, eliberat treptat pe parcursul a 90 de zile urmarind curba de consum a plantelor. De asemenea, aduce un aport de magneziu pentru a asigura echilibru in nutritie. Cea mai mare cantitate de magneziu este consumata de cultura in perioada dintre inchiderea randurilor si inflorire. De asemenea, DURASOL ASN+Mg asigura si aportul necesar de sulf pentru a asigura absorbtia in sinergie a azotului.
Gama noastra de ingrasaminte granulate complexe, de tip NPK, cuprinde 3 produse premium, potrivite pentru solurile neutre, usor acide si alcaline, si anume:
Durasol NPK 10-20-10 cu Tehnologie N-Pro
pentru protejarea azotului impotriva pierderilor prin levigare si/sau denitrificare.
Durasol NPK 10-20-10 cu Tehnologie PhosActive care protejeaza fosforul impotriva blocarii acestuia in sol.
Durasol NPK 15-15-15 cu Tehnologie N-Pro
pentru protejarea azotului impotriva pierderilor prin levigare si/sau denitrificare.
Pentru a asigura dezvoltarea viguroasa a plantelor, in special in etapele initiale, microelementele si aminoacizii joaca un rol foarte important in activarea enzimelor.
Ecofol propune fermierilor romani cel mai inovativ produs pentru fertilizarea foliara a culturilor, produsul Grow Factor Evolution. Aceasta combinatie unica a doua produse intr-un singur pachet are urmatoarele beneficii: intensifica dezvoltarea in primele faze de crestere ale florii-soarelui, previne aparitia carentelor, asigura o absorbtie optima a elementelor si protejeaza plantele impotriva stresului hidric, climatic sau provocat de aplicarea produselor de protectie a plantelor. Doza recomandata de specialistii Ecofol este de 1-2 l/ha.
Productivitatea culturii de florii-soarelui este in stransa dependenta cu formarea corespunzatoare a tuturor elementelor de productie dupa cum urmeaza: numarul de plante pe unitatea de suprafata, numarul de seminte pe calatidiu, masa a 1000 de boabe (MMB), continutul de ulei din seminte etc.
Floarea-soarelui reactioneaza bine la ingrasamintele foliare astfel ca se aplica un tratament in faza de 4-6 frunze si al doilea la inceputul aparitiei calatidiilor. Ingrasamintele foliare recomandate sunt cele cu un continut mai mare de fosfor si cele care contin microelemente, in special bor si molibden.
Nutritia foliara in etapele de crestere a florii-soarelui prelungeste efectul de stay green al aparatului foliar, ajuta la formarea corespunzatoare a butonului floral si la dezvoltarea florilor.
Ingrasamintele foliare Ecofol activeaza sistemul radicular pentru imbunatatirea absorbtiei nutrientilor greu accesibili din sol si sunt complet compatibile cu majoritatea fungicidelor utilizate, facilitand aderenta lor pe suprafata frunzelor si patrunderea mai rapida in spatiile intracelulare.
Articol realizat de echipa Ecofol Romania
19-09-2024 Rapita
Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>
15-08-2024 Rapita
Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>
08-07-2024 Floarea soarelui
Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>
09-04-2024 Rapita
Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>
25-01-2024 Plante tehnice
Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>
23-12-2023 Floarea soarelui
Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>
24-10-2023 Floarea soarelui
Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>
29-09-2023 Rapita
Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>
03-08-2023 Rapita
Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>
14-05-2023 Rapita
Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>
25-04-2023 Sfecla
Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>