3 tipuri noi de ingrasaminte complexe, de tip NP si NPK, lansate de Azomures

3 tipuri noi de ingrasaminte complexe de tip NP si NPK lansate de AzomuresCel mai important producator de ingrasaminte pentru agricultura din Romania, Azomures Tirgu Mures, a realizat in ultimii ani progrese notabile in ceea ce priveste dezvoltarea de produse noi, adaptate actualelor conditii climatologice, dar si cerintelor fermierilor romani. Azomures lanseaza oficial 3 tipuri noi de ingrasamant complex, de tip NP si NPK, parte din strategia de dezvoltare a companiei.


Departamentul intern de Cercetare-Dezvoltare, impreuna cu echipa de specialisti agronomi si, in colaborare cu mediul academic a dezvoltat noi produse din gama ingrasamintelor complexe:

    • NPK 14:14:14 + Kieserit (4MgO+7SO3)
    • NP 18:18 + Kieserit (5MgO+10SO3)
    • NP 20:20 + Zinc (0,05Zn)


In ultimii ani Azomures a promovat intens necesitatea asigurarii unei fertilizari echilibrate, rationale, astfel incat plantele sa se dezvolte armonios. Consumul de NP si NPK in Romania creste constant, semn ca fermierii au inteles necesitatea utilizarii unor formule de ingrasaminte echilibrate care sa contina toate elementele nutritive (N, P, K, Mg, S, dar si microelemente ca Zn), Azomures fiind lider incontestabil, cu o cota de piata de peste 40% pe acest segment de produse.

Primele inovatii aduse pe piata au fost sorturile noi de ingrasaminte complexe cu formule echilibrate si imbogatite, printre care amintim NPK14:14:14+4MgO+7SO3 si NP18:18+5MgO+10SO3, doua produse care deja au notorietate in piata, unde S si Mg sunt extrase din Kieserit. Roca de tip Kieserit este un produs 100% natural, care contine in compozitie 32% SO3 solubil in apa si 16% MgO.

Gama de fertilizanti obtinuta pune in valoare rolurile si efectele sulfului si magneziului, imbunatatirea cantitativa si calitativa a produselor obtinute, sporeste efectul si valorificarea elementelor esentiale detinute (NP si NPK), manifesta superioritate fata de introducerea sulfului din sulfatul de amoniu cu efecte acidifiante pentru soluri. Magneziul este responsabil pentru procesele de fotosinteza. Testele au dovedit faptul ca lipsa magneziului poate duce la scaderi de productie de pana la 10-15%, din cauza obstructionarii fotosintezei.

“Ca sa faci o productie de peste 4 tone pe hectar la rapita, ai nevoie de 40 de kilograme de sulf/ha. De cand combinatul de la Tg Mures, face reteta cu NPK 14:14:14+MgO+SO3, e in exclusivitate ingrasamantul pe care il folosesc la fertilizarea de baza la rapita. Formula aceasta de NPK a functionat bine in ultimii ani” declara fermierul Radu Jolta, din judetul Bihor.

Din luna martie a acestui an, Azomures a inceput sa produca un nou sort cu azot si fosfor, in cantitati echilibrate, dar imbogatit cu zinc, si anume NP 20:20+0,05Zn. Este o formula conceputa special pentru cultura porumbului. Planta este mare consumatoare de zinc, mai ales atunci cand fermierii cultiva hibrizi performanti. Zincul este esential pentru activarea enzimatica a proceselor de crestere ale porumbului, determinate prioritar de azot si fosfor. Are o serie de efecte in fotosinteza si in sinteza clorofilei, in formarea proteinelor si a cloroplastelor si se asociaza cu azotul, cu fosforul si cu alte elemente in asigurarea integritatii celulelor plantelor. De asemenea, este implicat in reglarea regimului fosfatic al plantelor si fosforilarea hidratilor de carbon. Pentru cultura porumbului, aceste efecte sunt esentiale fiind o specie cunoscuta ca mare consumatoare de zinc, iar consumul de zinc sporeste la majoritatea hibrizilor performanti pe masura fertilizarii cu ingrasaminte complexe de tip NP si NPK.

Produsul a fost deja testat in mai multe loturi amplasate in diferite regiuni ale tarii, rezultatele fiind semnificative, atat din punct de vedere cantitativ, dar si economic. Sporurile de productie inregistrate sunt peste 1 tona/ha.

“Cred ca NP 20:20 cu Zinc va avea viitor. Avand in vedere ca anul acesta s-a dovedit eficient, voi cultiva o suprafata suficient de importanta cu acest complex. Zincul este un element de care porumbul are nevoie pentru dezvoltare, pentru inradacinare, pentru dezvoltarea stiuletului si il dadeam sub forma de fertilizant foliar in vegetatie. Acum e bine ca exista un fertilizant solid cu zinc, cum e sortul de la Azomures, pentru ca se poate aplica inca de la fertilizarea de baza si nu mai venim cu o trecere in vegetatie. Il aplicam si langa samanta.” declara Gheorghe Cozma, fermier din judetul Iasi.

In portofoliul de produse Azomures se regaseste sortimentul fertilizant lichid cu azot, sub denumire comerciala UAN, care este o solutie echilibrata din azotat de amoniu si uree. Avand in vedere ca UAN-ul are avantaje multiple in comparatie cu ingrasamintele solide cu azot, Azomures va sustine si promova utilizarea acestuia. Vorbim de o distributie mai uniforma, aplicare si manipulare mai usoara, absorbtie mai rapida de catre plante, fiind cea mai eficienta cale de a asigura necesarul de azot pentru culturile vegetale. Este un fertilizant utilizat cu succes in intreaga lume, dar aici in Romania, in ciuda avantajelor produsului, multi inca il privesc cu reticenta din cauza limitarilor logistice. Desi exista niste costuri logistice initiale, acestea vor fi repede amortizate prin sporul de productie obtinut.

“Multi fermieri privesc cu reticenta ideea de a folosi un ingrasamant lichid. Eu cred ca e doar frica de necunoscut. Daca faceam o tehnologie cu uree si azotat de moniu ajungeam, la grau, la o medie de productie de cel mult 5 tone/ha. Nu ajungeam la 6,2 tone/ha, in medie, ca acum. Pe unele sole obtinem si 8,1 tone/ha. Faptul ca folosim ingrasamant lichid ne permite un spor de productie. Se distribuie mai uniform si se absoarbe mai bine de plante” declara Antonio Mucci, fermier judetul Teleorman.

Specialistii din Azomures lucreaza in continuare la crearea de noi produse in functie de cerintele fermierilor. Pe viitor, se garanteaza fermierilor siguranta ca vor avea la dispozitie un ingrasamant mai calitativ si mai performant, eficient atat din punct de vedere economic, dar si agronomic.

3 tipuri noi de ingrasaminte complexe - Azomures

  

Noutati

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

23-05-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

Pe o piata in continua dezvoltare, compania abordeaza aceasta problema intr-un mod diferit venind cu o solutie noua pentru nutritia plantelor. Kinsidro™ Nutri beneficiaza de o compozitie brevetata, unica, formata din macro si micro-elemente, chelatate EDTA si legate de lignosulfonati impreuna cu acizi humici si fulvici. Asadar, acest produs este unic pe piata la ora actuala, avand cel mai ridicat continut de acizi fulvici, cu rol deosebit de important in acelerarea proceselor metabolice din plan... Mai multe>>

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

05-03-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

Este cunoscuta presiunea pe care agricultorii o simt in ultima vreme in ceea ce priveste pretul ridicat al azotului si limitarea aplicarii formularilor conventionale pe parcursul perioadei de vegetatie, lucruri care, alaturi de alti factori de mediu, ii impiedica sa obtina rezultate maximizate de productie in culturile lor. Mai multe>>

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

24-01-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate este o veriga esentiala in tehnologia de cultivare intensiva a plantelor. Erorile de aplicare trebuie evitate intotdeauna pentru a maximiza potentialul de productie si pentru a distribui in mod optim nutrientii. Mai multe>>

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

07-12-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

Ingrasamintele sunt foarte sensibile la factorii de mediu. Daca respectati cateva reguli de baza, calitatea ingrasamantului nu va fi afectata si depozitarea se va face in conditii de siguranta. Mai multe>>

Utrisha™ N - biostimulatorul de eficienta a azotului a fost lansat de Corteva Agriscience in Romania

30-11-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Utrisha™ N - biostimulatorul de eficienta a azotului a fost lansat de Corteva Agriscience in Romania

Corteva Agriscience a lansat optimizatorul cu rol in eficientizarea nutrientilor Utrisha™ N in Romania, ca parte a portofoliului sau de produse biologice, pentru a satisface cererea tot mai mare de solutii sustenabile in agricultura. Desi produsul si-a facut debutul in Romania la sfarsitul acestui an, a fost prezent cu succes in Republica Moldova in ultimul an, cu planuri de extindere incepand cu anul 2024. Mai multe>>

Minimizarea riscurilor in cazul fluctuatiilor de pret la ingrasaminte - lectia ultimilor ani

12-07-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Minimizarea riscurilor in cazul fluctuatiilor de pret la ingrasaminte - lectia ultimilor ani

In ultimii doi ani ingrasamintele azotoase au inregistrat fluctuatii de pret fara precedent. Principala cauza pentru acesta evolutie a pretului ingrasamintelor este pretul volatil al gazelor naturale care reprezinta cel mai mare factor de cost in productia de ingrasaminte azotoase. Mai multe>>

CICh Navodari va investi intr-o noua instalatie de granulare pentru ingrasaminte organo-minerale

25-04-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

CICh Navodari va investi intr-o noua instalatie de granulare pentru ingrasaminte organo-minerale

Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, a inregistrat o cifra de afaceri de 300 de milioane de lei in 2022, in crestere semnificativa fata de anul precedent. Rezultatul s-a datorat cererii in crestere de ingrasaminte, CICh fiind singurul combinat din Romania care si-a mentinut capacitatea integrala de productie in ultimii ani. Mai multe>>

Mihai Anitei preia functia de director general al Combinatului de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari

27-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Mihai Anitei preia functia de director general al Combinatului de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari

Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, l-a numit in functia de director general pe Mihai Anitei, fost country manager al grupului agricol elvetian Ameropa. Principalul sau obiectiv va fi dezvoltarea productiei de fertilizanti a combinatului din Navodari, pentru a reduce dependenta fermierilor romani de importuri de ingrasaminte. Mai multe>>

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

13-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

In contextul actual, cand costul ingrasamintelor are o pondere semnificativa in costul total al infiintarii unei culturi, majoritatea fermierilor au tendinta de a pune pe primul loc pretul cat mai mic al produsului comercial ca si criteriu de alegere, de multe ori in detrimentul calitatii. Mai multe>>

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

26-01-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

Temperaturile neobisnuit de ridicate din aceasta perioada a anului in mai toate regiunile agricole din Romania au favorizat dezvoltarea uneori excesiva a culturilor de toamna. Aceasta stare de vegetatie continua implica si absorbtia mai multor elemente nutritive in aceasta perioada. Mai multe>>

Provocari pentru 2023: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta!

11-12-2022 Ingrasaminte / fertilizanti

Provocari pentru 2023: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta!

Pentru a face fata provocarilor actuale si din viitor, este necesara cresterea eficientei in agricultura, ceea ce inseamna ca fermierii trebuie sa produca mai mult si de o calitate mai buna pe fiecare metru patrat, subliniaza Csaba Éber, director general al Malagrow Romania, companie care comercializeaza ingrasaminte, biostimulatori si amestecuri de substrat. Este putin probabil ca preturile inputurilor agricole sa scada anul viitor, iar fermierii ar trebui sa tina cont de acest lucru atunci can... Mai multe>>