Piramida alimentatiei sanatoase

Folosirea piramidei alimentatiei sanatoase te ajuta sa consumi o varietate de alimente sanatoase. Atunci cand consumi o varietate de alimente, organismul obtine toate vitaminele si mineralele de care ai nevoie.

 







Cerealele şi amidonoasele

Stau la baza piramidei unei alimentatii sanatoase. Se vor consuma zilnic intre 6 -11 portii, in functie de necesarul tau de calorii. O portie este formata din: 1 felie de paine; 1/4 cana cereale uscate; 1/2 cana cereale fierte; orez sau paste gatite.

Sunt o categorie de alimente in care se includ pinea, cerealele pentru micul dejun, pastele fainoase, cartofii si alte legume cu continut crescut de amidon. Consumati amidonoase la fiecare masa. Unii oameni va vor spune ca nu e bine sa mancati prea mult din astfel de alimente, dar acest sfat nu mai este corect. Consumul de alimente bogate in amidon s-a dovedit a fi sanatos pentru toata lumea, inclusiv pentru cei care sufera de diabet. Amidonoasele oferă organismului energie, vitamine, minerale, precum şi fibre.

Cerealele integrale sunt mai sanatoase pentru ca ele contin mai multe vitamine, minerale si fibre. Fibrele combat constipatia si contribuie la sanatatea intestinelor. Poti consuma una, doua sau trei portii de alimente amidonoase la un pranz. Daca folosesti mai mult decat o singura portie la o masa, poti opta intre a manca mai multe tipuri de alimente amidonoase sau mai multe portii din acelasi aliment.

Cumparati cereale si paine integrala. Consumati cat mai putin si mai rar amidonoase prajite, bogate in grasime, cum ar fi cartofii prajiţi, chipsurile, preparatele de patiserie, biscuitii, briosele etc. Folositi iaurt degresat sau partial degresat in loc de smantana pentru cartofii copti. Inlocuiti maioneza din sandwichuri cu mustar. Inlocuiti maioneza si margarina folosite cu paine, chifle sau paine prajita cu alternative degresate partial sau total. Gatiti si consumaţi cerealele cu lapte degresat (smantanit) sau partial degresat (1%). Folositi numai gemuri sau dulceturi fara zahar, branza de vaci fara grasime sau iaurt degresat.

 

Verdeturile sunt alimente sanatoase pentru toti.

Consumati in fiecare zi 3 - 5 porti de verdeturi si legume crude si gatite. O portie reprezinta: 1 cana crude, 1/2 cana gatite, 3/4 cana suc de legume.

Ele va ofera vitamine, minerale si fibre, cu foarte putine calorii. Poti manca una, doua sau trei portii de verdeturi la o masa. Daca consumi mai mult decat o portie la o masa, poti opta intre a consuma tipuri diferite de verdeturi sau a servi doua sau trei portii din acelasi tip de verdeturi.

Consumaţi verdeturi si legume crude sau gatite cu putina sau fara grasime adaugata. Da, este posibil ca verdeturile sa fie gatite si consumate fara nici un pic de grasime! Incercati dresuri de salate fara grasime sau cu continut redus de grasime la verdeturile si salatele consumate. Gatiti verdeturile la aburi (inabusit) sau cu o cantitate mica de apa, fara grasime. Adaugati putina ceapa sau usturoi maruntite. Folositi putin suc de lamaie pentru a da gust verdeturilor sau salatelor. Presarati deasupra mirodenii si condimente vegetale. Acestea dau gust delicios dar nu contin grasimi sau calorii aproape deloc. Daca folositi o cantitate mica de grasime, alegeti ulei de masline, de floarea soarelui.

 

Fructele sunt sanatoase pentru toata lumea.

Fructele ne dau energie, vitamine, minerale si fibre. Zilnic se consuma 2-4 portii in functie de necesarul de calorii. O portie reprezinta 1 mar, portocala, banana, etc. de marime medie, 1/2 cana fructe din compot sau gatite, 3/4 cana suc de fructe.

Poti sa consumi una sau două portii de fructe la o masa. Daca mananci mai mult decat o portie la o masa, alege tipuri diferite de fructe sau consuma doua portii din acelasi fruct. Poti manca fructele in stare cruda, sub forma de suc fara adaus de zahar sau conservate in sirop propriu ori prin uscare.

Consumati de preferinta fructele integrale in loc sa beti doar sucul lor. Pe langa alte avantaje, va veti satura mai repede. Cumparati numai sucuri de fructe care contin 100% suc natural de fructe, fara adaus de zahar. Beti sucul de fructe in cantitati mici. Pastrati deserturile din fructe cu continut crescut de zahar si grasime (prajitura de mere, de cirese etc.) pentru ocazii cu totul speciale.

 

Laptele şi iaurtul degresate sau partial degresate sunt sanatoase pentru toata lumea.

Laptele si iaurtul ne ofera energie, proteine, calciu, vitamina A, alte vitamine si minerale. Laptele si iaurtul se afla pe treapta a treia a piramidei. Se vor consuma zilnic 2-3 porti. O portie reprezinta: 1 cana lapte de vaca, de soia sau iaurt, 50 g branza de vaci, 45 g telemea.

Beti zilnic lapte degresat (smantanit) sau partial degresat (1%). Folositi iaurt degresat sau partial degresat. Acestea contin mai putine grasimi totale, saturate si colesterol.

 

Alimentele proteice sunt carnea, ouale, pestele, leguminoasele uscate (fasole, soia etc.) si tofu.

Consumati cantitati mici din aceste alimente in fiecare zi. Este preferabil daca sunteti bolnavi de diabet sa renuntati la acest aliment, intrucat carnea nu este indispensabila unei alimentatii sanatoase; dimpotriva, ea contine numeroase substante daunatoare sanatatii. Serviti maxim 2-3 porti pe zi in functie de necesarul de calorii. O portie reprezinta: 1/2 cana leguminoase gatite, 1/4 cana inlocuitori de carne, 3-4 nuci, 1/4 cana seminte, 1 ou, 2 albusuri. Marimea portiei de carne pe care o consumati zilnic nu trebuie s depaseasca 60-90 g dupa gatire, adica o bucata de dimensiunea unui pachet de carti de joc.

Alimentele proteice sunt utile organismului pentru a cladi tesuturi si muschi. De asemenea, ele furnizeaza vitamine si minerale.

Cumparati carne cat mai slaba, fara grasime vizibila. Inlaturati toata grasimea vizibila in timpul prepararii. Consumati carnea de pasare sau de curca fara piele. Gatiti alimentele proteice cu cat mai putina grasime. Coaceti la cuptor, inabusiti, fierbeti, aburiti. Pentru a da o aroma mai buna, folositi suc de lamaie, sos de soia, ketchup, mirodenii si condimente vegetale. Gatiti ouale cu o cantitate mica de grasime. Consumati cantitati mici de nuci, pui fript sau peste fript.

 

Grasimile si uleiurile se gasesc in varful piramidei.

Aceasta ne spune ca trebuie sa le consumam numai in cantitati mici, intrucat contin foarte multe calorii. Grasimea poate proveni si din alte alimente, cum este carnea si unele produse lactate. Alimentele bogate în grăsimi sunt ispititoare. Dar pastrarea consumului acestor alimente la valori scazute va ajuta sa scapati de kilogramele in plus, sa va readuceti la normal zaharul si grasimile din sange si sa scadeti valorile tensiunii arteriale. Se va consuma maxim o portie pe zi, respectiv: 1 lingura de ulei, unt sau margarina; 2 linguri de sos pentru salate sau de maioneza

 

Dulciurile se gasesc tot in varful piramidei.

Aceasta ne spune ca trebuie sa le consumam in cantitati mici si rar. Se va consuma maxim o portie pe zi, respectiv: 2 linguri de zahar, miere sau dulceata; 2 prajituri mici; 1 felie de placinta sau tort; 1 pahar de bautura racoritoare, etc.

Daca le veti consuma in cantitati mici, veti reusi sa eliminati kilogramele in plus si sa va mentineti glicemia din sange sub control.

 

 

Sursa: Institutului national de diabet si boli digestive si renale (NIDDK) din SUA.


 


 

ARTICOLE SIMILARE

 

 

Pentru o noua realitate a satului romanesc in mileniul III

(Editorial/Editorial)

... facilitati pentru sanatate si recreere. Trebuie apoi sa avem politici pentru prevenirea bolilor, politici pentru alimentatie sanatoasa. Spatiul rural trebuie sa ofere o viata fara stres, o sanatate mintala, ...

 

Idei pentru a organiza un eveniment agricol in localitatea dumneavoastra

(Informatii/Marketing)

...  Ziua alimentatiei sanatoase Se poate organiza petreceri la fermele agricole in care copii sunt invitati pentru a invata sa manance sanatos. Copii pot vedea cum se produc alimentele, cum se prelucreaza ...

 

Alimente pentru o viata sanatoasa. Ghid de preventie si terapeutica

(Carti agricole - Produse alimentare/Gastronomie)

... (specialist in alimentatie si nutritie umana, directorul Institutului de Cercetari pentru Chimie Alimentara) si prof. dr. G. Puia Negulescu (specialist in nutritie comparativa, membru al Societatii Americane ...

 

Mancarea romaneasca

(Agroturism/Gastronomie)

... inca!) mamaliga, facuta, in vremurile cele mai vechi, din mei, apoi, dupa introducerea in cultura (secolul al XVII-lea) si in alimentatie (secolul al XVIII-lea), a porumbului, din malai de porumb. Mamaliga ...

 

Jamie Oliver, titular la Ministerul Hranei

(Agroturism/Gastronomie)

... ani, prin mai multe proiecte, programe, emisiuni si carti a militat pentru hrana sanatoasa si schimbarea mentalitatilor legate de alimentatie. Dintre toate, programul cel mai complex s-a dovedit a fi infiintarea ...

 

Gandeste-te la corpul tau ca la un acvariu…

(Cultivarea plantelor/Plante medicinale)

  Imagineaza-ti ca celulele din organismul tau sunt pesti si acestia inoata in fluidele din corpul tau. Majoritataea dintre noi ne poluam acvariile (organismele) cu o alimentatie necorespunzatoare, ...

 

Masinaria umana

(Editorial/Editorial)

... sa poata functiona. Dat fiind ca organismul omenesc nu poate produce aceste substante nemijlocit, ele trebuie incluse in alimentatie daca vrem ca mecanismul viu sa nu sufere de lipsuri grave. O alimentatie ...

 

 

 

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>