Porumbul crimping sau porumbul HM (high moisture = umiditate ridicata) sau pasta de porumb furnizeaza animalului aproape 80% din nevoile lui energetice si circa 50% din cele proteice. Iar, acest „aliment” esential in furajare, isi poate pastra in timp (pana la 2 ani), nealterate toate proprietatile, daca este depozitat in silobag.
Tara noastra este cunoscuta ca fiind una cu traditie, in ceea ce priveste cultura de porumb. Chiar si intr-un an secetos, cum a fost anul trecut, Romania a reusit sa se claseze pe primul loc in UE in ceea ce priveste suprafata cultivata (2,639 milioane ha) si locul doi, la productia realizata (10,15 milioane de tone), dupa cum arata datele de la Eurostat.
Pentru anul acesta, primele estimari de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale arata ca productia de porumb va fi in jurul valorii de 13,7 milioane de tone, deci mai mare cu 3, 55 milioane tone, decat cea din 2020.
Dintre toate cerealale, porumbul se introduce in cea mai mare proportie (aproximativ 80% din amestec) in hrana animalelor, in special a bovinelor si porcinelor. Asta pentru ca,1 kg boabe echivaleaza cu 1,17-1,30 unitati nutritive si contine 70-80 g proteina digestibila.
Folosirea cerealelor umede are mult mai multe avantaje, comparativ cu cele uscate. In primul rand, au o valoare energetica net superioara si apoi, o valoare nutritiva mult mai ridicata. Mai mult, studiile au aratat ca nivelul de digestibilitate energetica al boabelor de porumb in stare umeda este cu 4 - 8% mai mare, decat cel al boabelor de porumb uscate.
Acest fapt, conduce la cresterea semnificativa a greutatii animalelor, la reducerea timpului de sacrificare si la o greutate mai mare a carcasei.
Este important ca fermierul sa acorde o atentie deosebita atat tehnologiei de recoltare a porumbului (care se face cu cateva saptamani mai devreme, decat in mod traditional, si la o umiditate mai mare, care poate depasi 30%), zdrobirii si aplatizarii boabelor cu utilaje speciale, cat si asupra metodei de insilozare alese.
Silobag-ul s-a dovedit a fi una dintre metodele cele mai eficiente de conservare a crimping-ului. Este la indemana fermierior, ieftina, sigura (fara a exista riscul de contaminare in interiorul sacului) si usoara de folosit. Perioada de depozitare a furajelor poate ajunge pana la 2 ani, astfel ca vacile vor avea asigurata hrana pentru un timp indelungat.
Mai mult, prin depozitarea in sistemul silobag, fermierii isi reduc mare parte din costuri, precum cele cu personalul, transportul, cele de uscare sau facturile la electricitate.
la cheltuielile pentru 100 de tone de cereale, depozitate in saci, s-au economisit 8.435 euro/an
pentru 200 de tone s-au redus cu 10.265 euro/an
pentru 1.000 de tone s-au economisit pana la 31.100 euro/an.
„Chiar daca 2020 a fost un an secetos, fermierii au depozitat peste 5.000 de tone de crimping la nivel de tara, din care mai mult de jumatate sunt clientii nostri. Au existat situatii, cand acestia nu au reusit sa recolteze indeajuns de mult porumb cat aveau nevoie pentru a asigura hrana animalelor pe o perioada mai lunga, optand in schimb, sa cumpere de la alti fermieri si apoi sa depoziteze in silobag. Pentru anul acesta, estimam ca vor creste cantitatile de crimping din silobag cu aproximativ 30%, atat din perspectiva unui an agricol mai bun, cat si din prisma faptului ca mare parte dintre fermieri s-au convins de eficienta acestui sistem de stocare”, ne-a explicat Narcis Ranghiuc, director general Grain Bags Romania.
Eliminarea pierderilor, a costurilor pentru uscare, pastrarea calitatilor crimpingului in interiorul sacului, dar si importanta crimpingului in furajarea vacii, prin gradul mare de digestibilitate – sunt doar o parte din aspectele care i-au convins pe fermerii care activeaza in zootehnie, ca sistemul silobag este ideal de folosit in stocarea pastei de porumb.
„Noi am inceput sa folosim silobagul in urma cu doi ani, mai ales pentru stocarea pastei de porumb. Aveam cinci fermieri care s-au asociat si care mai presteaza servicii si catre alti colegi din cadrul cooperativei. Porumb siloz nu am depozitat inca, dar este posibil ca de anul acesta, sa depoziteze unii fermieri. Pot sa va zic ca toti care folosesc sistemul acesta, pentru pasta de porumb, sunt extraordinar de multumiti, atat ca si metoda de conservare, cat si in ceea ce priveste costurile. Mai sunt colegi care isi doresc, ne gandim sa mai luam silobaguri prin cooperativa. Noi asa functionam, nu ne este frica de asociere”.
El a mai adaugat faptul ca silobagul este „o metoda eficienta, care da alternative fermierului care nu are infrastructura pentru a depozita anumite furaje. Daca reusesti sa pui in balanta pierderile pe care le elimini, ca nu se mai mucegaieste, ca nu mai ai costuri de uscare, ma refer la porumb si pasta de porumb, silogabul nu este o alternativa de depozitare scumpa” - Ioan Oprita, director general Cooperativa Somes Aries.
„Silobag-ul este solutia noastra de rezerva, pentru ca noi avem un efectiv de vaci destul de mare, de 2.000 de vaci, si facem undeva la 10.000-15.000 de tone de siloz in fiecare an. Iar, la un moment dat, ne lovim de problema spatiului la aceste silobaguri. Avem niste masini de furajat autopropulsate care in general, merg si isi iau tot din depozit, din silozuri si avem nevoie ca silobagurile sa fie pe beton. In mare parte, le avem depozitate pe platfoma de beton si atunci avem o incarcare foarte usoara” - Lucian Chelariu, sef de ferma la Panifcom.
„Sistemul silobag m-a ajutat enorm in procesul de furajare a vacii de lapte. Cu ajutorul acestuia, am reusit sa depozitez porumbul zdrobit sau crimpingul, care este unul dintre cele mai complexe produse, avand cel mai inalt grad de asimilare. Atunci cand pui crimping in furajul vacilor esti sigur ca procentul de digestie este de 99% si astfel, nu mai exista pierderi.
De asemenea, am preferat sa asez acesti saci uriasi pe un pat de nisip si pietris. In acest mod, ii pot descarca usor, chiar si atunci cand ploua. Iar, stocarea am realizat-o si pe perioade mai mari de timp, gen de un an sau chiar doi ani” - Alexandru Baciu, administrator Transliberta si vicepresedinte LAPAR.
Este o companie 100% romaneasca, infiintata in anul 2015 si care furnizeaza solutia de depozitare in silobag (sac industrial, fabricat din polietilen elastic, care asigura conservarea in conditii optime a recoltelor). De asemenea, este singura din tara care are specialisti in acest sistem, care stiu sa ofere consultanta fermierilor. Grain Bags comercializeaza atat silobag-uri, cat utilaje de incarcare/descarcare in/din silobag, dar presteaza si servicii cu personal calificat.
Silobag-urile marca Grain Bags sunt importate din Germania si reprezinta cea mai ieftina metoda de depozitare a cerealelor si furajelor de pe piata din Romania, oferind o alternativa pentru o mai buna valorificare a productiei.
Cere oferta la: 0743.495.355, 0739.682.107 sau [email protected]
01-10-2024 Bovine
Marți, 01 octombrie 2024, a avut loc prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine. Evenimentul, organizat sub coordonarea ministrului Florin BARBU, s-a desfășurat la sediul unei ferme de bovine din județul Buzău, localitatea Amaru. Acesta a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora. Mai multe>>
25-01-2024 Pajisti pasuni fanete
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>
15-01-2024 Bovine
Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>
27-07-2023 Bovine
Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>
07-03-2023 Pajisti pasuni fanete
USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>
10-11-2022 Bovine
Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>
15-10-2022 Bovine
DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>
19-09-2022 Bovine
Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>
15-07-2022 Bovine
Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>
18-04-2022 Bovine
In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>
31-03-2022 Bovine
Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>