Sorgul in furajarea animalelor

Sorgul - o solutie sigura pentru hrana animalelorSorgul are atuuri semnificative pentru hrana animalelor. Are o compozitie chimica similara porumbului, dar cu un nivel de proteine si o valoare energetica usor superioare. Prin urmare, sorgul poate fi integrat in ratiile majoritati fermelor de crestere a animalelor.


De asemenea, sorgul nu are tanini. Taninii, odata condensati, sunt considerati un factor antinutritiv, reducand digestibilitatea nutrientilor. Gratie eforturilor creatorilor de hibrizi, de 20 ani sorgul european nu mai contine tanini. Indiferent de culoarea sa.

La pasari, valoarea energetica medie este de 3.730 kcal/kg masa uscata, cu o integrare variabila in ratie: de la 55 % pentru curci, pana la 70 % pentru gaini ouatoare sau gaini de carne. La rumegatoare, sorgul poate intra in compozitia concentratelor energeti ce care suplimenteaza furajele si sursele cu azot. La porci, Energia digerabila a sorgului este relativ ridicata. Drept urmare, sorgul este o materie prima foarte potrivita hranei pentru porci. Drept exemplu, in Spania, producatorii catalani incorporeaza adesea pana la 50 % sorg in ratia porcilor lor.

 

DIFERITELE TIPURI DE SORG FURAJER

Sorgul in ratiile de furajare a animalelor de ferma

In cadrul sorgurilor furajere exista o mare diversitate genetica. Unele varietati sunt recoltate o data: acestea sunt sorgurile numite „cu o singura recoltare”, care au nevoie de 100-140 zile de vegetatie. Alte varietati sunt recoltate de mai multe ori, in general prin cosire sau pasunat, prima recoltare are loc dupa aproximativ 45-60 zile de la insamantare: acestea sunt sorgurile cu mai multe recoltari. Se estimeaza ca suprafetele de sorguri furajere sunt de 40.000 ha in UE si 11.000 ha in Ucraina-Rusia.

 

Sorgurile furajere cu o singura recoltare 

Se disting:

    • Sorgurile de „siloz” aceste sorguri sunt caracterizate de o valoare energetica foarte ridicata. Sunt recomandate pentru silozuri de inalta calitate sau pentru hranirea cu furaje verzi. Aceste sorguri sunt destinate alimentatiei cirezilor performante (pentru productia de lapte sau carne).
    • Sorgurile cu „dubla utilizare” aceste sorguri au o valoare energetica de nivel mediu, care le confera doua utilizari posibile:
        • • la jgheab, gratie unei insilozari de buna calitate,
        • • la nivel industrial, in principal in cadrul metanizarii.
    • Sorgurile „cu utilizare in principal industriala” aceste sorguri sunt mai bogate in fibre vegetale, mai putin digestibile si trebuie rezervate unei utilizari in principal industriale: biometanizare, biomateriale, biocarburanti, incinerare etc. Sunt cunoscute sub diverse denumiri: sorg de biomasa, fibre sau chiar de papetarie.

 

Sorgurile furajere cu mai multe recoltari

Dupa cum indica si numele sau, acest tip de sorg este menit sa fie exploatat de mai multe ori, in pasune sau prin cosire (furaje verzi, insilozare sau fan), dar uneori este exploatat si intr-o singura recolta (insilozare). Aceste sorguri pot fi clasificate in doua categorii:

    • Sudan Grass sau „iarba de Sudan”. In general mai timpuriu decat tipul hibrid, are o capacitate mare de inmultire si regenerare si prezinta tulpini subtiri si frunze fine.
    • Variantele hibride (sorg bicolor x iarba de Sudan). Mai tarzii decat tipul Sudan Grass, au un potential de randament mai ridicat. Au o structura mai groasa, dar mai viguroasa.

 

SORGUL FURAJER IN ALIMENTATIA ANIMALELOR

Sorgul in hrana animalelor

In ratii, sorgul este in principal un furaj care furnizeaza energie si fibre. Este intotdeauna asociat cu alimentele bogate in proteine si minerale, care lipsesc sorgului.

 

Utilizarile sorgului furajer cu o singura recoltare

Ratie pentru vaci de lapte

    • Sorgurile clasificate ca fiind de „siloz” sunt caracterizate de o valoare energetica foarte ridicata. Sunt recomandate pentru silozuri de inalta calitate sau pentru hranirea cu furaje verzi. Aceste sorguri sunt destinate alimentatiei animalelor performante (pentru productia de lapte sau carne).
    • Sorgurile cu „dubla utilizare” care au o valoare energetica mai redusa decat a celor de siloz, pot fi introduse in ratie la un nivel de 30- 35%. Este important sa se atinga minim 0,85-0,90 UFL/kg masa uscata in silozul de sorg pentru a nu se observa o scadere a productiei de lapte. De altfel, silozul de sorg are un efect pozitiv asupra raportului grasimi/proteine din lapte de la +5 la +10%. Daca se introduce peste 50% sorg de „siloz”, scaderea laptelui brut nu mai este compensata de raportul grasimi/proteine ridicat al ratiilor pe baza de sorg.

Ratia bovinelor tinere

    • Pentru a obtine performante de crestere ridicate la ingrasarea bovinelor tinere, trebuie sa va axati pe ratiile bogate in energie. Sorgul „insilozat” cu boabe putine sau deloc, foarte digestibil, este o sursa buna de energie fara amidon. Este similar unui siloz de iarba tanara ofilita. Asocierea porumbului furajer cu sorgul insilozat permite crearea unei ratii sigure, foarte digestibile, care combina doua furaje perfect complementare pe plan nutritional.

 

Utilizarile sorgului furajer cu mai multe recoltari

Sorgurile furajere cu mai multe recoltari au avantajul de a putea fi exploatate in diferite forme: pasunat, ca furaj verde, conservare umeda (silozuri in folie de polietilena si insilozare) si uscata (fan).

    • Cosirea nu trebuie sa se faca de la baza (lasati o inaltime de aproximativ zece cm). Aceasta inaltime suficienta permite aerisirea fanetei (2-3 zile) si contribuie la regenerarea culturii.
    • De asemenea, acest furaj poate fi insilozat si conservat in siloz.
    • Acest furaj este potrivit atat pentru rumegatoarele mari, cat si pentru cele mici, precum ovinele.

Sorgul furajer cu mai multe recoltari se comporta bine in culturi combinate, in special cu leguminoase (trifoi) care vor imbunatati aportul de proteine al furajului. In acest caz, este indicat sa alegeti o leguminoasa anuala, care poate creste vara (rezistenta la caldura si seceta).

cultura de sorg - Sorghum ID

 

Noutati

Sigma CVM Romania sarbatoreste prima livrare SILOKING in tara

07-06-2023 Furaje / hrana animale

Sigma CVM Romania sarbatoreste prima livrare SILOKING in tara

Sigma CVM Romania, un furnizor de top de utilaje agricole, este incantata sa anunte vanzarea cu succes a primului sau mixer de furajare Siloking. Aceasta realizare de referinta marcheaza un succes semnificativ pentru companie, intrucat isi extinde oferta de produse si isi stabileste o prezenta solida in industria cresterii animalelor. Mai multe>>

Ajutor de stat de 10 mil. EUR pentru fabrica Alconor Company de hrana pentru animale companie, intermediat cu succes de REI

02-10-2022 Furaje / hrana animale

Ajutor de stat de 10 mil. EUR pentru fabrica Alconor Company de hrana pentru animale companie, intermediat cu succes de REI

REI, unul dintre cele mai mari grupuri de companii specializat in atragerea de finantari nerambursabile din Romania, cu peste 80 de consultanti in 12 birouri la nivel national, a reusit, cu succes, intermedierea unui proiect de finantare nerambursabila destinat extinderii capacitatii de productie a fabricii existente, specializata in hrana pentru animalele de companie pentru Alconor Company SRL din judetul Satu Mare. Mai multe>>

Pregatirea animalelor pentru perioada de pasunat

30-04-2022 Furaje / hrana animale

Pregatirea animalelor pentru perioada de pasunat

Conform traditiei milenare, odata cu venirea primaverii, pentru unele specii de animale, respectiv, bovine, ovine, caprine si cabaline, se schimba sistemul de exploatare de la stabulatia permanenta in timpul iernii, la intretinerea in stabulatie libera pe suprafetele de pasuni. Pasunatul, ca mod de furajare, prezinta o serie de avantaje, respectiv: Mai multe>>

Recomandari privind producerea si distributia furajelor pentru animale

10-08-2021 Furaje / hrana animale

Recomandari privind producerea si distributia furajelor pentru animale

Principiul de baza al politicii Uniunii Europene si nationale, privind siguranta alimentara, este aplicarea unei abordari integrate de tipul "de la ferma la consumator" sau "de la furca la furculita", care sa acopere toate sectoarele lantului alimentar. In cadrul acestor politici europene, o strategie importanta are la baza implementarea legislatiei privind siguranta alimentelor si a furajelor. Mai multe>>

Hrana animalelor controlata de ANSVSA

08-08-2021 Furaje / hrana animale

Hrana animalelor controlata de ANSVSA

Conceptul Uniunii Europene "de la ferma la furculita" aplicat si in tara noastra implica verificarea fiecarei verigi a lantului alimentar, de la hrana animalelor pana la produsul final, care ajunge pe masa consumatorului. Furajele pentru animale sunt o veriga esentiala a lantului alimentar si influenteaza direct atat sanatatea si bunastarea animalelor, cat si siguranta alimentelor. Mai multe>>

Agroland a preluat fabrica de nutreturi combinate de la Caransebes. Fabrica va fi certificata non-GMO, pentru furaje nemodificate genetic

25-07-2021 Furaje / hrana animale

Agroland a preluat fabrica de nutreturi combinate de la Caransebes. Fabrica va fi certificata non-GMO, pentru furaje nemodificate genetic

Agroland a decis preluarea activitatii fabricii de nutreturi combinate din municipiul Caransebes, de la Lipoplast SRL. Investitia totala se va ridica la 1.300.000 euro si include achizitia propriu-zisa, precum si repornirea proceselor de productie. Reprezentantii Agroland au in plan obtinerea certificarii non-GMO (organisme nemodificate genetic) pentru furaje, fabrica din Caransebes devenind prima astfel de unitate din Romania, cu aceasta certificare. Preluarea fabricii face parte din strategia ... Mai multe>>

Furajele pentru taurine de finisare obtinute prin utilizarea tehnologiei SHREDLAGE® ofera avantaje clare

08-06-2021 Furaje / hrana animale

Furajele pentru taurine de finisare obtinute prin utilizarea tehnologiei SHREDLAGE® ofera avantaje clare

De la lansarea procesului SHREDLAGE® in 2015 in Europa (2010 in America de Nord), avantajele procesarii intense efectuate de zdrobitorul de boabe MCC SHREDLAGE®, combinate cu lungimile de taiere intre 26 si 30 de mm au cucerit multi producatori de lactate. Prin aceasta tehnologie sunt obtinute furaje de porumb cu o proportie ridicata de particule grosiere din reziduurile de planta si este realizata zdrobirea completa si intensa a boabelor de porumb. Mai multe>>

Shop lanseaza singurul furaj produs in Romania care contine soia nemodificata genetic

20-04-2021 Furaje / hrana animale

Shop lanseaza singurul furaj produs in Romania care contine soia nemodificata genetic

Cei patru antreprenori proprietari ai retelei de peste 70 de magazine agricole Agri.Shop lanseaza singurul furaj produs in Romania care contine soia nemodificata genetic, destinat gospodariilor si micilor fermieri, in urma unor investitii de peste 40.000 euro. Produsul este 100% romanesc, atat furajul cat si soia nemodificata genetic folosita pentru a obtine acest furaj fiind produse la noi in tara. Mai multe>>

Află experiențele fermierilor care au depozitat furaje în silobag

04-03-2021 Furaje / hrana animale

Află experiențele fermierilor care au depozitat furaje în silobag

Fermieri importanți care activează în sectorul zootehnic din România și-au dat întâlnire la cea de-a IV-a ediție a evenimentului „Crește-ți profitul în fermă. Alege depozitarea în silobag!”, organizat de Grain Bags România, pe 17 februarie 2021. Acesta a putut fi urmărit în mediul online, pe Zoom și pagina de Facebook a companiei. Toate detaliile despre folosirea tehnologiei silobag de către crescătorii de animale, au fost oferite de Narcis Ranghiuc, directorul general al Grain Bags România, pun... Mai multe>>

Seceta in Europa: Masuri pentru a ajuta fermierii europeni in privinta furajelor pentru animale

03-09-2018 Furaje / hrana animale

Seceta in Europa: Masuri pentru a ajuta fermierii europeni in privinta furajelor pentru animale

Avand in vedere dificultatile cu care se confrunta fermierii europeni afectati de seceta in aceasta vara, Comisia Europeana continua sa actioneze pentru a oferi sprijin practic in acest sector. Se va acorda o flexibilitate mai mare pentru a ajuta fermierii sa aiba suficienta hrana pentru animale. CE a prezentat recent un pachet suplimentar de actiuni menite sa creasca disponibilitatea resurselor furajere pentru animale, aceasta fiind una dintre principalele provocari cu care se confrunta fermier... Mai multe>>

Furajele medicamentate: Consiliul UE da unda verde pentru pachetul privind medicamentele pentru animale

03-07-2018 Furaje / hrana animale

Furajele medicamentate: Consiliul UE da unda verde pentru pachetul privind medicamentele pentru animale

La 27 iunie 2018, reprezentantii permanenti reuniti in cadrul Comitetului Reprezentantilor Permanenti (Coreper) au confirmat acordul in legatura cu un regulament privind furajele medicamentate, si anume furajele care contin medicamente in scopul tratarii sau controlului bolilor la animalele de ferma, speciile de acvacultura si animalele de companie. Mai multe>>