UkrAgroConsult este încântată să anunțe organizarea următorului său eveniment – a 10-a Conferință Internațională BLACK SEA OIL TRADE-2024 care va avea loc pe 15 octombrie la București, hotel InterContinental. Conferința va reuni operatori din regiunile Mării Negre și Dunării, Europa de Est și Balcani pentru a crea lanțuri optime de aprovizionare cu semințe oleaginoase și uleiuri vegetale pe piețele alimentare globale.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat conditiile accesarii fondurilor disponibile pentru procesatori agroalimentari privind finantarea acordata prin Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM.
In sedinta Guvernului din 12 oct. 2023 a fost adoptata ordonanta de urgenta privind instituirea unui mecanism de consultare si reactie coordonata in contextul implementarii sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole. Prin acest act normativ se stabilesc masuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piata in contextul implementarii sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, in vederea atenuarii repercusiunilor negative imediate in sectorul productiei primare si al procesarii.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat in transparenta decizionala un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care se stabileste cadrul legal privind importurile de produse agricole din Ucraina sau din Republica Moldova, mai exact, se introduce un mecanism de autorizare a operatorilor economici romani pentru permiterea importului a patru produse: grau, porumb, seminte de floarea soarelui si de rapita.
Ministrul Florin-Ionut Barbu a participat miercuri, 19 iulie 2023, la Varsovia, la intalnirea ministrilor agriculturii din Polonia, Bulgaria (online), Ungaria, Romania, Slovacia. La reuniune a fost prezent si premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Tema principala a reuniunii a vizat situatia de pe pietele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei si masurile posibile pentru a asigura reguli corecte pentru fermierii din statele membre UE si tarile candidate.
In Sedinta de Guvern din 30 iunie 2023 a fost aprobata ordonanta de urgenta, prin care se limiteaza adaosurile comerciale practicate in procesarea si comercializarea unor produse alimentare esentiale, cu scopul de a stopa cresterea excesiva a preturilor pentru aceste categorii de produse.
Astazi a fost aprobata schema de ajutor de stat pentru aplicarea unui program national multianual, INVESTALIM, aferent perioadei 2023-2026 de dezvoltare si modernizare a industriei alimentare, avand ca obiectiv sustinerea financiara in vederea stimularii productiei interne de bunuri alimentare. Prin aceasta schema vor fi construite unitati de procesare pentru carne, peste, cartofi, fructe/legume, uleiuri/grasimi, lactate/branzeturi, produse de morarit, paine, zahar, hrana animale de ferma si animale de companie.
Compania romaneasca Expur, producatorul uleiului Untdelemn de la Bunica, subsidiara a grupului francez Avril, inaugureaza centrala de cogenerare in fabrica din Slobozia in urma unei investitii impresionante de peste 15,6 milioane de euro. Instalatia va produce energie regenerabila folosind cojile de la semintele de floarea soarelui, o tehnologie inovatoare si unica pe piata din Romania.
Ministrul Agriculturii Petre Daea a avut astazi, 19 aprilie 2023, o discutie in format online cu omologul ucrainean Mikola Solski, avand ca subiect masurile pe care Romania le va lua pentru protejarea fermierilor romani ca urmare a comertului cu cereale si seminte oleaginoase din Ucraina. Cei doi oficiali au convenit sa aiba o intalnire tete-a-tete, vineri, 21 aprilie 2023, la Bucuresti, pentru a transpune rapid in practica cele mai bune solutii pentru ambele parti.
Europa se confrunta cu seceta extrema. In Romania, MADR a anuntat un program de 1,5 mld. EUR pentru extinderea suprafetelor irigate pana in 2027. Romania a fost pe locul 1 in Europa la exporturile de porumbsi pe locul doi la exporturile de floarea-soarelui in sezonul trecut, insa anul acesta s-ar putea ajunge la interdictii de export.
Clubul Fermierilor Romani considera ca tara noastra are nevoie astazi, mai mult ca oricand, de asigurarea unor politici care sa sprijine cresterea valorii adaugate in agricultura prin stimularea cantitatii de depozitare si procesare a cerealelor si plantelor oleaginoase, realizata concomitent cu investitii de modernizare a infrastructurii principale a sistemelor hidroameliorative, care sa permita cresterea competitivitatii afacerilor agricole romanesti si indreptarea deficitului balantei comerciale.
Ce spun procesatorii de ulei dupa ce au stocat seminte in silobag si de ce este ideal silobagul pentru depozitarea culturilor ecologice? Doua intrebari care isi regasesc raspunsurile in cadrul evenimentului online „Creste-ti profitul in ferma. Alege depozitarea in silobag!”, organizat de Grain Bags Romania, pe 17 martie 2021, pe Zoom si pe pagina oficiala de Facebook.
Producatorul clujean al uleiurilor Elixir (uleiul de floarea-soarelui presat la rece, uleiul de rapita presat la rece, uleiul de soia de prima presa si Oloi Tomnit de Adi Hadean) se numara printre participantii care reprezinta Romania in cadrul expozitiei internationale SIAL Paris, una dintre cele mai mari si importante expozitii de inovatie in gastronomie din lume. Evenimentul are loc in perioada 16-20 octombrie, la Paris, si reuneste peste 7000 de expozanti din 104 tari.
Excedent de jumatate de miliard de euro in comertul cu produse agroalimentare dupa primele 10 luni din anul 2014. Exporturile de produse agroalimentare din perioada ianuarie-octombrie 2014 au insumat 4.488,9 mil. euro. Graul, tigarile, porumbul si semintele de floarea-soarelui, patru produse cu cele mai mari ponderi in total exporturi, au contribuit la obtinerea a peste jumatate din veniturile incasate.
Indicele FAO lunar al preturilor produselor agro-alimentare a fost stabil pentru a treia luna consecutiv in noiembrie, datorita preturilor in crestere la cereale si ulei vegetal care au compensat declinul preturilor la produselor lactate. Preturile la carne au ramas stabile.
Directorul general adjunct al Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Aurel Pana, a fost trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie, pentru savarsirea infractiunilor luare de mita si trafic de influenta.
Sofiprotol este specializata in prelucrarea semintelor oleaginoase, si se pregateste sa preia, in Romania, doua marci de ulei si echipamentele de productie de la firma americana Cargill
Bunge Limited este o companie internationala din domeniul agriculturii, care se ocupa cu comertul, stocarea si procesarea de seminte pentru ulei, productia de ulei pentru consum, productia de fertilizatori.
Producatorul de ulei vegetal Expur, cu un business de 180 milioane euro in Romania, face primii pasi pentru constructia unui siloz de 95.000 de tone in Slobozia, in apropierea fabricii pe care o detine.
Argus Constanta, unul dintre primii trei producatori de ulei de pe piata locala.
Recent, firma KWS a organizat în comuna Raca, judetul Arges, simpozionul ,,Ziua campului”.
19-09-2024 Rapita
Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>
15-08-2024 Rapita
Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>
08-07-2024 Floarea soarelui
Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>
09-04-2024 Rapita
Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>
25-01-2024 Plante tehnice
Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>
23-12-2023 Floarea soarelui
Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>
24-10-2023 Floarea soarelui
Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>
29-09-2023 Rapita
Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>
03-08-2023 Rapita
Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>
14-05-2023 Rapita
Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>
25-04-2023 Sfecla
Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>