Floarea-soarelui: Romania pierde anual 2 miliarde de dolari prin lipsa de valorificare a acestei culturi

Romania realizeaza o treime din productia anuala de floarea-soarelui din Uniunea Europeana dar pierde anual 2 miliarde de dolari la valorificarea acestei culturi prin lipsa unor unitati de depozitare si procesare la nivel nationalClubul Fermierilor Romani considera ca tara noastra are nevoie astazi, mai mult ca oricand, de asigurarea unor politici care sa sprijine cresterea valorii adaugate in agricultura prin stimularea cantitatii de depozitare si procesare a cerealelor si plantelor oleaginoase, realizata concomitent cu investitii de modernizare a infrastructurii principale a sistemelor hidroameliorative, care sa permita cresterea competitivitatii afacerilor agricole romanesti si indreptarea deficitului balantei comerciale.


Romania are nevoie de o coordonare care sa asigure in mod eficient, responsabil si sustenabil echilibrul intre nevoia asigurarii securitatii alimentare a tarii si calitatea produselor exportate, respectand in acelasi timp conditiile europene specifice fiecarui produs in parte.

In acest sens, pentru a sprijini fermierii in scopul cresterii valorii adaugate generate de afacerile agricole din Romania, Clubul Fermierilor Romani propune urmatoarele:

    • Stimularea finantarii specifice realizarii unor investitii in infrastructura de depozitare;
    • Subventionarea dezvoltarii si modernizarii unitatilor de procesare cu scopul cresterii capacitatii de procesare;
    • Oferirea de sprijin cuplat pentru fermieri, in vederea pastrarii in tara a materiei prime specifice zonei de procesare;
    • Crearea de facilitati fiscale pentru activitatea de procesare;
    • Ofertarea produselor procesate in pietele traditional partenere pentru vanzarea materiei prime, concomitent cu identificarea de piete noi pentru comercializarea produselor finite.


Spre exemplu, pentru cultura de floarea-soarelui, tara noastra utilizeaza pentru consumul intern aprox. 1,2 – 1,3 mil. tone, dintr-un total prognozat la nivelul anului 2021, de 3,3 mil. tone. Aceasta cantitate reprezinta aprox. 34% din productia Uniunii Europene specifice acestei culturi, realizata la un randament minim de 2,75 tone/ha, in cadrul unei suprafete insamantate de 1,2 mil. ha”, explica Cezar Gheorghe, consultantul Clubului si expert analist in comertul cu cereale.

Anul acesta, Romania inregistreaza un maxim al productiei de floarea-soarelui, raportat la perioada ca membra a spatiului comunitar european, inregistrand astfel o crestere de aprox. 1,22 mil. tone fata de anul 2020. Lipsa unor unitati de procesare la nivel national conduce la vanzarea materiei prime catre tari precum Bulgaria (aprox. 400.000 tone/an), Turcia (aprox. 400.000 tone/an), Ungaria (aprox. 220.000 tone/an), tari din Asia sau vestul Europei (Olanda, Franta si Spania). Practic, in acest an agricol, aprox. 2 milioane de tone vor fi exportate la nivel intra-UE si extra-UE”, concluzioneaza Cezar Gheorghe.

Impactul financiar al acestor exporturi indica o diferenta de 535 dolari/tona (vanzare materie prima), comparativ cu 1.570 dolari/tona (vanzare produse procesate), cumul realizat din productia de ulei brut (1.200 dolari/tona) si cantitatea de srot rezultat (370 dolari/tona). Prin acest calcul aratam ca Romania ar fi putut genera in acest an, doar la nivelul culturii de floarea-soarelui, o valoare adaugata de 2.070.000.000dolari, fara a lua in calcul veniturile provenite din zona de industrie conexa (procesarea, activitatea furnizorilor de produse necesare procesarii, activitatea producatorilor de mase plastice, logistica si distributia uleiurilor, distributia si suportul acordat industriei carnii prin vanzarea de srot etc.).

Suprafata cultivata cu floarea-soarelui in Romania reprezinta 27,3% din suprafata totala a Uniunii Europene, aspect care indica inca o data potentialul de valorificare a acestei materii prime pe plan national. In comparatie cu Franta, una dintre tarile cu cea mai mare suprafata agricola la nivel european, care a insamantat in acest an aprox. 660.000 ha, Romania inregistreaza unul dintre cele mai bune randamente agricole specifice acestei culturi. Mai mult, anul trecut tara noastra a raportat un deficit important privind productia de floarea-soarelui, respectiv 820 mii de tone fata de 2019, aspect care a generat ulterior modificari ale preturilor aferente principalelor produse agroalimentare si nu numai.

Acest randament se poate mentine sau poate inregistra cresteri anuale doar prin realizarea de investitii in modernizarea infrastructurii principale a sistemelor hidroameliorative , care sa permita cresterea competitivitatii afacerilor agricole romanesti si indreptarea deficitului balantei comerciale. Diminuarea productiei agricole din ultimii ani, datorata lipsei de precipitatii, a condus la realizarea unui randament scazut a celor mai importante culturi agricole la nivel national. Avand in vedere impactul pe care l-a avut in fermele din tara noastra, seceta pedologica din 2020 a evidentiat inca o data importanta vitala a apei pentru agricultura. Intregul spatiu comunitar beneficiza in mod direct de materia prima oferita de tara noastra, iar o diminuare a acesteia va conduce la o instabilitate a securitatii alimentare, un aspect extrem de important in aceasta perioada”, afirma Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani.

Tari precum Rusia sau Ucraina aplica o politica de protectie a sigurantei alimentatiei interne. De exemplu, Ucraina nu ramburseaza TVA-ul (valoare 20%) la exporturile semintelor de floarea-soarelui, avand o mica taxa de export, in timp ce Rusia aplica o taxa de export la nivelul semintelor de floarea-soarelui in valoare de jumatate din costul unei tone, dar nu mai putin de 320 dolari/tona. Incepand cu 01.09.2021, Rusia va institui o taxa la nivelul uleiului brut de 170 dolari/tona, aspect care va conduce la lipsa exporturilor in cadrul acestei tari.

Consideram ca dezvoltarea unor unitati de procesare la nivel national va permite crearea unor locuri de munca, dezvoltarea industriei conexe ca suport pentru activitatea de baza si care la randul ei, prin segmentele care o compun, va contribui la generarea de valoare financiara si sociala”, considera Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani. ”Clubul Fermierilor Romaniisi manifesta interesul si disponibilitatea de a contribui activ, alaturi de celelalte parti implicate, la stabilirea si prioritizarea actiunilor care vizeaza implementarea cu succes a unor politici care sa permita dezvoltarea unitatilor de procesare la nivel national si a proiectelor de imbunatatiri ecosistemice si funciare la nivel national.”

 

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare. Mai multe informatii: www.cfro.ro 

  

Noutati

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>

VIBALLA® – Nou mod de actiune destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de floarea soarelui

15-03-2023 Floarea soarelui

VIBALLA® – Nou mod de actiune destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de floarea soarelui

In ultimii ani, Ambrosia artemisiifolia, denumita popular si iarba de paragina, iarba parloagelor sau floarea pustiei, devine din ce in ce mai prezenta in zone ale Romaniei in care nu se regasea pana in prezent. Ambrozia face parte din familia Asteraceae, care cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene. Mai multe>>