De ce este ideal silobagul pentru procesatorii de ulei si pentru depozitarea culturilor ecologice?

Ce spun procesatorii de ulei dupa ce au stocat seminte in silobag - Si de ce este ideal silobagul pentru depozitarea culturilor ecologiceCe spun procesatorii de ulei dupa ce au stocat seminte in silobag si de ce este ideal silobagul pentru depozitarea culturilor ecologice? Doua intrebari care isi regasesc raspunsurile in cadrul evenimentului online „Creste-ti profitul in ferma. Alege depozitarea in silobag!”, organizat de Grain Bags Romania, pe 17 martie 2021, pe Zoom si pe pagina oficiala de Facebook.

(https://www.facebook.com/events/1066112850529847)

Ne-am bucurat sa discutam cu: Vlad Anania, inginer Orgapic, Ionel Apostu, director divizia Silozuri Prutul SA, Emil Bercaru, din cadrul companiei Bunge, Dan Nicolae, manager silozuri Expur SA, Dragos Anghelache, fermier care lucreaza teren in judetul Vrancea, Cristi Grigore, fermier care lucreaza 600 de ha, Dacian Sabau, fermier care lucreaza in sistem ecologic, Felicia Tulai, administrator Luna Solai, Laura Dosoftei, administrator Optim Agro Total.

Toate detaliile despre folosirea tehnologiei silobag au fost oferite de Narcis Ranghiuc, directorul general al Grain Bags Romania, punandu-se accent pe beneficiile acesteia. Afirmatiile sale au fost intarite de catre declaratiile celor invitati la discutie. Evenimentul a fost moderat de jurnalistul Tudor Calotescu. 

Ce spun procesatorii de ulei dupa ce au stocat seminte in silobag - poza ev online 17 martie 2021

 

„In silobag se mentine calitatea - aspect esential in depozitarea recoltei ecologice”

La depozitarea in silobag, comparativ cu cea traditionala, ai siguranta ca ceea ce ai stocat nu va fi contaminat sau alterat, iar semintele vor putea fi vandute avand aceeasi calitate ca in momentul depozitarii. Iar acesta este un lucru important, in special cand vorbim de produse ecologice, sustine Vlad Anania, inginer in cadrul companiei Orgapic.

„In ultimii doi ani, am depozitat in silobaguri cu pierderi minimale si cu o productie care s-a mentinut excelent. Am avut pierderi intre 1% - 2%, cauzate de atacurile de la animale, in special de soareci. Cel mai important fapt este ca se mentine calitatea produsului, chiar si pe o perioada mai indelungata”. 

Agricultura ecologica este mult mai solicitanta decat cea conventionala, afirma Vlad Anania. Este influentata de conditiile meteo, de tehnica folosita, utilajele speciale utilizate, cat si de buna cooperare cu ceilalti fermieri din zona, pentru a evita erbicidarile accidentale. „La ecologic trebuie sa fii atent si sa prinzi perioada optima de semanat, sa alegi seminte de calitate si sa inchizi lantul cu depozitarea, pentru ca apoi sa vinzi produsele la o calitatea care sa satisfaca clientul”.

De asemenea, acesta a mentionat ca una dintre problemele cu care se confrunta in momentul de fata este ca in Romania, nu prea gaseste firme care sa preia productie ecologica, iar din acest motiv marfa merge la export. 

 

„Solutia de depozitare in silobag este una castigatoare pentru cei care nu gresesc la calcule”

Reprezentantii companiei Prutul SA au in plan sa stocheze peste 40.000 de tone de floarea soarelui in silobag, dupa cum a afirmat in cadrul evenimentului online, Ionel Apostu, director divizia Silozuri. Acesta a detaliat faptul ca semintele de floarea soarelui pe care le-a depozitat pana acum s-au mentinut extraordinar in silobag din septembrie pana in martie, in conditiile in care capetele au fost etansate asa cum trebuie. 

„Prin depozitarea in silobaguri crestem capacitatea de depozitare la spatiile pe care le avem, asta inseamna ca reducem costurile pe medie, pe locatie, un factor pozitiv in fata unor competitori care sunt din ce in ce mai agresivi. Constatam ca in afara cresterii capacitatii de depozitare, crestem si numarul de fluxuri de receptie, deci creste capacitatea de receptie pe fiecare locatie cu aceste fluxuri. Verificarea calitatii stocului, verificarea evolutiei, calculul scazamantului, ne arata ca solutia prin depozitarea in silobag este una castigatoare pentru cei care nu gresesc la calcule. 

In urma cu doi ani, am avut floarea soarelui in silobag si nu am depasit pierderi de 0,2%, iar daca ai depasit acest procent in silobag inseamna ca ai o eroare in tehnologia de depozitare. Pe cand la silozul clasic, atat metalic cat si de beton, pierderile prin aerare sunt undeva de la 0,6 pana la 1,2%, depinde de tehnologie, de numarul de ore de aerare, de temperatura, umiditate etc. Daca punem 500 de dolari X 0,5% diferenta de pierdere, inseamna deja 2,5 dolari doar din scazaminte”. 

 

Bunge a depozitat peste 5.000 tone de rapita in silobag

„Folosim tehnologia silobag de 6 ani si consideram ca rapita sta depozitata foarte bine astfel. Am stocat anul trecut, peste 5.000 de tone in locatiile noastre. Produsele au fost depozitate la o umiditate destul de mica, 8% si 2%, corp strain. Noi alegem sa depozitam la umiditati cat mai mici, pentru a elimina orice risc. Iar perioada medie de depozitare este intre 7 si 8 luni”, a declarat Emil Bercaru, din cadrul companiei Bunge, in interventia sa din online. 

 

„Anul acesta, ne-am cumparat utilajul de insilozat”

Dragos Anghelache face agricultura in judetul Vrancea si de mai bine de 3 ani, depoziteaza grau in silobag. 

„Anul acesta ne-am cumparat si noi utilajul de insilozat, deoarece avem in plan sa marim capacitatea de insilozare pe partea de silobag. Pana acum, am depozitat doar grau in silobag, noi si procesam o parte pentru ca avem o moara de faina, iar faina o valorificam in cadrul brutariei. Ne-am propus insa, sa mai punem si rapita si floarea soarelui in silobag, in functie de productia pe care o vom avea”. 

De asemenea, de anul acesta, fermierul are in plan sa implementeze si o mica suprafata de culturi ecologice. 

 

Primul client Grain Bags Romania: „Cine nu incearca, nu castiga!”

Cristi Grigore lucreaza 600 de ha, iar tot ce recolteaza depoziteaza in silobag. Acesta a fost invitat in cadrul evenimentului nostru online si nu a ezitat sa ne expuna experienta sa in folosirea sistemului.

„Primul silobag montat in Romania, de Grain Bags Romania, a fost la noi in curte. Am depozitat atunci, acum 6 ani, 200 de tone de grau. In momentul de fata, mai avem in jur de 800 de tone de porumb depozitat la o umiditate de 14% si 19%. Puteti testa cu incredere, cine nu incearca nu castiga!”

Acesta a mai adaugat faptul ca, prin depozitare a reusit sa primeasca un pret mai avantajos la vanzare. De exemplu, a vandut la sfarsitul lunii ianuarie 2021, floarea soarelui cu 2,37 lei/kg, iar daca o vindea la recoltare putea obtine doar 1,7 lei/kg.

  

Noutati

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>