Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice.
Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale.
Catalogul de culturi de toamna, editia 2023, a fost lansata azi, 14 septembrie si marcheaza un deceniu de activitate de cercetare a Forumului APPR. Reteaua de testare R.I.T.A.C. are 7 culturi inscrise: Porumb, Floarea-soarelui, Grau, Orz, Rapita, Soia, Sorg si 37 de locatii de testare, prin cercetare aplicata in sistem de microparcele randomizate.
In data de 14 iunie 2023 a fost organizata “Ziua portilor deschise” la Centrul pentru Testarea Soiurilor Ludus. La eveniment au participat reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale, Directia Agricola Judeteana si APIA, amelioratori, experti in protectia plantelor, presa, fermieri si reprezentanti ai asociatiilor fermierilor, distribuitori de seminte si inputuri agricole, experti ISTIS si ai centrelor pentru testarea soiurilor din intreaga tara.
Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil.
Floarea soarelui este considerata de foarte multi fermieri, pe buna dreptate, ca fiind cultura de siguranta ce face diferenta in anii dificili, cu pluviometrie scazuta. Cu siguranta anul agricol 2022 a fost unul problematic, chiar dificil se poate spune, si totusi hibrizii Pioneer au demonstrat ca pot face fata in orice conditii, demonstrand performanta si stabilitate superioare competitorilor.
La fel ca si in alte zone ale tarii, in zona de vest, judetele Arad si Timis, productiile obtinute la cultura de floarea-soarelui nu s-au ridicat la cel mai inalt nivel, insa hibrizii Pioneer au reusit sa fie si in aceasta campanie un etalon. Seceta a diminuat productiile, insa majoritatea fermierilor care au ales genetica Pioneer au obtinut productii peste media zonei in care isi desfasoara activitatea, motiv pentru care compania Corteva Agriscience a desemnat si in aceasta zona o serie de fermieri campioni.
Campania de semanat rapita se apropie de final. Hibrizii Pioneer s-au numarat si in aceasta toamna printre principalele alegeri ale fermierilor. Ce au ales? Evident hibrizii ce au oferit productii ridicate in campania precedenta, adica hibrizii fermierilor campioni, anunta compania Corteva Agriscience. In aceste conditii, reprezentatii companiei prezinta ultima serie de fermieri campioni din acest an si ureaza cultivatorilor de rapita sa aiba productii cel putin la fel de ridicate precum agricultorii de top prezentati.
Pentru Corteva Agriscience rapita reprezinta o cultura de importanta majora in care se investesc resurse importante pentru a aduce in mainile fermierilor produse cu performanta ridicata si productii stabile. Fie ca vorbim de erbicide, tratament samanta sau genetica, inovatia trebuie sa tina pasul cu cerintele pietei. Un produs inovativ este hibridul de rapita PT298/Agile lansat in anul 2021 si care este deja prezent in foarte multe ferme.
Conditiile de clima si sol influenteaza cresterea si dezvoltarea culturilor, dar in aceeasi masura, creste si riscul aparitiei bolilor si daunatorilor. La cultura de rapita, Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) este de departe cea mai pagubitoare boala. Corteva Agriscience introduce in cultura de rapita, prin noua genetica, un concept inovator Sclerotinia Protector. PT303 este un hibrid UNIC pe piata din Europa ce combina un grad ridicat de toleranta la Sclerotinia cu productivitatea excelenta.
Cultura de rapita reprezinta pentru multi fermierii primii bani din campanie, deci o sursa importanta de venituri pentru intregul an agricol. Insa chiar daca aceste avantaje par a fi suficiente pentru a-i determina pe agricultori sa semene rapita, conditiile de seceta ce pot aparea in momentele cheie ale dezvoltarii culturii, ori ingheturile tarzii ii determina sa cantareasca foarte bine aceasta alegere.
Aproximativ jumatate din suprafata cultivata cu floarea soarelui din Romania este ocupata de hibrizii Clearfield® sau Clearfield® Plus, ce au la baza toleranta la substanta activa imazamox, care ajuta la combaterea unor buruieni problema pentru aceasta cultura. Nu vom insista pe avantajele sau dezavantajele acestei alegeri tehnologice, care cu siguranta sunt cunoscute de catre cei implicati in fenomenul agricol. Vom discuta despre doi hibrizi Clearfield® Plus din portofoliul Corteva Agriscience, care nu trebuie sa lipseasca din fermele care aleg aceasta tehnologie – P64LP170 si P64LP180.
In agricultura ne dorim an de an, pe langa productii ridicate si preturi bune, un anumit grad de predictibilitate a ceea ce vom face cand semanam o noua cultura. Este foarte important sa putem mentine profitabilitatea fermei la un nivel cat mai ridicat, chiar si in anii dificili, precum cel precendent, cu seceta devastatoare in SE tarii. In acest context al incertitudinii, compania Corteva Agriscience va propune un hibrid Pioneer® de floarea soarelui care a fost creat special pentru tara noastra, de catre echipa locala de cercetare Corteva, pentru a face fata chiar si celor mai vitrege conditii meteo si nu numai.
Probabil cea mai mare provocare intalnita de fermierii din Romania in ultimii ani este reprezentata de schimbarile climatice care sunt din ce in ce mai evidente si mai greu de anticipat. Anii in care seceta distruge totul si anii cu precipitatii normale sunt aleatorii si cu totii avem dificultati in alegerea geneticii si a tehnologiilor utilizate: Express® sau Clearfield® Plus, aratura sau scarificare, preemergenta sau postemergenta…sunt alegeri greu de facut. Cand vine vorba de floarea soarelui lucrurile sunt mai simple, cea mai potrivita tehnologie vine la pachet cu cei mai potriviti hibrizi.
Compania Corteva Agriscience este unul dintre cei mai importanti producatori si distribuitori de samanta pentru fermierii din Romania. An de an, suprafetele insamantate cu hibrizi de porumb, floarea-soarelui si rapita sunt in crestere, motiv pentru care cercetarea la nivelul companiei cauta sa raspunda provocarilor pe care le intampina fermierii si sa ofere hibrizi cat mai performanti.
Pentru a oferi fermierilor acces la informatii profesionale in aceasta perioada, Corteva Agriscience a organizat o serie de platforme online, in diferite parti ale tarii: Furculesti- judetul Teleorman, Semlac- Judetul Arad, Turda- judetul Cluj, Zanesti- Judetul Neamt. Campania evenimentelor online a continuat si in judetul Vaslui, acolo unde a fost infiintata o platforma de 8 hectare pe care au fost semanati mai multi hibrizi de porumb si floarea-soarelui Pioneer®.
Chiar daca anul agricol 2019 - 2020 nu a fost anul rapitei, Corteva Agriscience continua campania Fermier campion si prezinta rezultatele foarte bune pe care agricultorii le-au obtinut cu hibrizii Pioneer®.
Compania Corteva Agriscience continua seria evenimentelor Portfolio Farm in mediul online, iar platforma recent prezentata de reprezentantii acesteia a fost cea din localitatea Zanesti, judetul Neamt. Mai exact, este vorba despre platforma din cadrul grupului de ferme TCE 3 Brazi, una dintre cele mai productive ferme din tara, unde gazde au fost domnii Vasile Iacob si Ionut Radu.
In data de 11 iunie 2020 a avut loc, in mediul online, lansarea noului brand de samanta Atlas, ce apartine companiei Agrii Romania. Evenimentul, denumit ”Solutiile Agrii selectate pentru performanta” a fost vizionat de catre sute de internauti, precum parteneri, colaboratori, dar si presa de specialitate. Speakerii evenimentului au fost: Monalisa Ungureanu, CEO AGRII Romania, Roxana Jercan - Category Manager Seminte si Valerian Istoc-Business Development Director.
In ultimii patru ani, cu ajutorul a doi hibrizi arhicunoscuti: P64LE25 si P64LE99, Corteva Agriscience domina piata de floarea-soarelui din Romania si Republica Moldova. Cei doi hibrizi Pioneer® s-au remarcat prin stabilitate, productivitate si rezultate extraordinare in conditii de seceta, calitati ce au facut din acestia lideri de piata, ocupand prin rotatie locurile 1 si 2 in vanzari.
Va informam ca a fost editat Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania, editia 2019. Acesta cuprinde soiurile pentru cultura in Romania in anul acesta, examinate in reteaua ISTIS si inregistrate in Registrul soiurilor. Soiurile apartin culturilor de cereale, plante oleaginoase si textile, plante tuberculifere si radacinoase, plante furajere, plante medicinale si aromatice, specii legumicole, pomi / arbusti fructiferi, vita de vie, hamei, plante ornamentale, precum si alte specii de cultura.
In data de 17 iulie 2019, Centrul pentru Testarea Soiurilor Ludus, judetul Mures si-a deschis larg portile pentru iubitorii de agricultura. Cu ocazia acestei activitati a fost prezentat campul experimental (culturile comparative), precum si culturile de uniformizare si au avut loc discutii cu privire la tehnologiile de cultura utilizate. Scopul acestei intalniri a fost acela de a prezenta si promova activitatea de testare, prin centrele locale, care sunt distribuite pe tot cuprinsul tarii, in cele mai reprezentative zone pedoclimatice ale Romaniei.
In aceasta perioada, s-a intrunit Comisia de inregistrare a soiurilor de plante agricole si horticole. Comisia a propus pentru inscriere in Catalogul oficial a unui numar de 198 soiuri noi, din care: 142 soiuri din specii de culturi de camp, 34 soiuri de legume, 17 soiuri de pomi si arbusti fructiferi, 1 soi de vita de vie si 4 soiuri de plante ornamentale. Propunerile comisiei au fost aprobate de catre ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.
“Daca de ceva vreme prezentam fermierii campioni la porumb si floarea-soarelui, a sosit momentul sa prezentam si agricultorii care au obtinut productii record la soia. Stim deja ca tara noastra are o traditie importanta in cultura de soia, iar agronomic, este o cultura deosebit de importanta prin cantitatea mare de azot lasata in sol. Agricultorii care seamana soiurile din portofoliul companiei noastre se bucura si de rezultate foarte bune, dovada fiind cresterea numarului de hectare semanate de la un an la altul”, a declarat Maria Cirja, Marketing Manager Corteva Agriscience™ - Divizia de Agricultura a DowDuPont.
Cartofii ajuta la cresterea si ingrasarea animalelor. Cartofului, adus din Peru, ii prieste bine un pamant nisipos, in care apa patrude cat mai usor. El s-a adaptat foarte bine conditiilor oferite de regiunile Bucovina si Transilvania unde se cultiva pentru hrana animalelor din gospodarie.
Ne-am propus in acest an sa prezentam productiile obtinute la floarea-soarelui in fiecare zona a tarii, insa conditiile de recoltare si primirea rezultatelor din teren ne-au determinat sa transmitem o ultima comunicare in care sa cuprindem si opiniile altor fermierilor campioni care isi desfasoara activitatea in diferite judete.
BASF si Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultura a DowDuPont, au semnat un contract de licenta pentru Sistemul de Productie Clearfield® Plus pentru floarea soarelui care va oferi noi optiuni cultivatorilor acestei plante de cultura din intreaga lume. BASF a acordat Corteva Agriscience o licenta comerciala la nivel global pentru dezvoltarea unor hibrizi de floarea soarelui care tolereaza erbicidele Clearfield Plus de la BASF, valabila pentru toate marcile de seminte Corteva Agriscience din Europa, Africa, Asia, Statele Unite si America Latina.
A aparut editia din 2018 a Catalogului Oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania. In catalog sunt inscrise soiurile examinate in reteaua ISTIS si inregistrate in Registrul soiurilor. Soiurile au fost testate si apartin culturilor de cereale, plante oleaginoase si textile, plante tuberculifere si radacinoase, plante furajere, plante medicinale si aromatice, specii legumicole, pomi / arbusti fructiferi, vita de vie, hamei, plante ornamentale, precum si alte specii de cultura.
Compania BASF a aratat de multe ori faptul ca intelege nevoile fermierilor si provocarile cu care acestia se confrunta in ceea ce priveste cultura de floarea-soarelui. De aceea, compania a introdus, inca de acum 15 ani, sistemul de productie Clearfield®, bazat pe hibrizi toleranti la erbicidul Pulsar®.
In continuare va prezentam gama de seminte de cereale, plante tehnice si furajere oferite spre vanzare pentru campania de primavara 2018 de institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare agricola. Oferta cuprinde soiuri romanesti de orz, orzoaica, porumb, floarea-soarelui, soia, mazare, fasole, naut, canepa, in, cartof - samanta, lucerna, trifoi, raigras, golomat si mazare furajera din categorii biologice superioare, adaptate conditiilor climatului de la noi, cu indici superiori de calitate.
Va informam ca a aparut editia din 2017 a Catalogului Oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania. Soiurile inscrise in Catalogul oficial cuprind culturile de cereale, plante oleaginoase si textile, plante tuberculifere si radacinoase, plante furajere, plante medicinale si aromatice, specii legumicole, pomi / arbusti fructiferi, vita de vie, hamei, plante ornamentale, precum si alte specii de cultura.
Oliver F1 este primul soi promitator de cartofi rezultat din programul de reproducere TPS (true potato seeds) al companiei de seminte Bejo, care are in curs de dezvoltare mai multe soiuri ce se cultiva direct din seminte. Cercetatorii si cultivatorii de la Bejo au lucrat timp de peste 15 ani pentru a dezvolta primul soi de cartof hibrid tetraploid, care creste din samanta botanica.
19-09-2024 Rapita
Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>
15-08-2024 Rapita
Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>
08-07-2024 Floarea soarelui
Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>
09-04-2024 Rapita
Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>
25-01-2024 Plante tehnice
Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>
23-12-2023 Floarea soarelui
Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>
24-10-2023 Floarea soarelui
Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>
29-09-2023 Rapita
Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>
03-08-2023 Rapita
Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>
14-05-2023 Rapita
Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>
25-04-2023 Sfecla
Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>