PT303 - Un ALIAT in camp

Hibridul de rapita PT303 - Un ALIAT in campDupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil.


Sclerotinia sclerotiorum - Putregaiul alb este boala ce poate aduce cele mai multe pierderi productive si mai grav, nu doar pentru cultura actuala, ci si o infectare cu scleroti pe viitor, ce va crea presiune pentru culturile cu aceeasi sensibilitate, precum floarea soarelui, soia, lucerna, mazare, iar in foarte multe cazuri, unde rotatia este deficitara, chiar rapita.

Ciuperca rezista in sol sub forma de scleroti 5-6 ani. Primavara, din scleroti apar apotecile (discuri de culoare bej de forma unor ciuperci care apar la suprafata solului, care elibereaza sporii in atmosfera). Cu 10 zile inainte de inflorire, se pot observa in lan apotecile. Sporii produsi de apotecii nu pot infecta direct frunzele sau tulpinile. Au nevoie de un substrat alcatuit din petale moarte sau alta sursa de materie organica pentru a germina, creste si penetra tesuturile plantelor de rapita. Sporii sunt viabili 21 de zile si pentru a infecta plantele au nevoie de umiditate provenita din ploi sau roua, care sa mentina umede frunzele sau tulpinile timp de 2 - 3 zile. La 8 - 10 zile de la inflorire, cand petalele incep sa cada, se produce si infectia frunzelor: petalele cad pe frunze si raman la suprafata acestora, de unde miceliul ciupercii colonizeaza limbul frunzei, apoi petiolul, si in final tulpina, unde formeaza un manson alb.

De cele mai multe ori se observa la baza tulpinii, imediat deasupra solului, zone cu aspect de „oparit" (tesut decolorat care pare a fi imbibat cu apa) care se acopera, pe vreme umeda sau la densitati mari, cand baza plantelor se usuca mai greu, cu o pasla alba, cu aspect vatos - miceliul ciupercii. In aceasta pasla se formeaza corpuri mici, negre, tari - sclerotii ciupercii. Sclerotii pot fi gasiti si in interiorul tulpinii, daca se efectueaza o setiune longitudinala la nivelul zonei atacate. Dupa formarea mansonului de pasla, tesuturile tulpinii sunt distruse, iar planta nu mai este aprovizionata cu apa deasupra locului in care s-a manifestat atacul pe tulpina.

Boala trece usor de la o planta la alta prin miceliul alb vatos. Din aceasta cauza, plantele atacate se ingalbenesc si se ofilesc. Pe silicvele formate, atacul se manifesta prin prezenta mansonului alb, caracteristic. In urma atacului, silicvele se decoloreaza si se pot deschide prematur.

Cea mai puternica metoda pentru a putea controla acesta boala, o reprezinta rezistenta genetica, iar in urma cu 3 ani compania Corteva Agriscienc a adus pe piata singurul hibrid cu rezistenta la Sclerotinia, PT303 prin brandul SCLEROTINIA PROTECTOR, care va face diferenta in campurile fermierilor anul acesta. Desigur, rezistenta genetica nu trebuie confundata cu imunitatea, ea trebuie ajutata de rotatia culturii si de tratamente chimice.

comparatie hibrizi de rapita

Imaginea arata sensibilitatea diferita a unui hibrid conventional (stanga) si a unui hibrid cu trasatura Sclerotinia Protector (dreapta)

 

Prin urmare, fermierii din Romania au un ALIAT in lupta cu aceasta boala periculosa: PT303, hibridul cu cel mai ridicat potential de productie, care ofera fermierilor sansa de a rupe ciclul de inmultire al acestei boli si de infestare a solului cu scleroti.

Pentru acei fermieri care doresc productii record si nu pot realiza o rotatie corespunzatoare, cea mai buna sansa la productii record o reprezinta hibridul PT303 SCLEROTINIA PROTECTOR.

 

Macheta Rapita PT303 - Un ALIAT in camp

Andrei Ciocoiu - Category Marketing Manager Seeds – Corteva Agriscience Romania si Moldova

 

Fermieri campioni la rapita cu hibridul PT303

Compania Corteva Agriscience este recunoscuta ca fiind o entitate ce investeste masiv in cercetarea agricola, iar rezultatele nu intarzie sa apara. Prin rezultate se traduce performanta fermierilor care aleg produsele companiei, fie ca este vorba despre hibrizi si soiuri, fie ca este vorba despre produse de protectia plantelor. In ceea ce priveste rapita, in Romania compania lanseaza constat hibrizi noi, unici si cu potential de productie urias. Este si cazul hibridului PT303 Sclerotinia Protector, un hibrid rezultat in urma a 10 ani de cercetare, care a uimit inca din faza de testare prin tot ceea inseamna dezvoltarea plantei si toleranta la Sclerotinia, dar mai ales prin productivitatea ridicata.

“Anul acesta, PT303 Sclerotinia Protector a fost vedeta in lanurile de rapita din intreaga tara, iar fermierii care l-au ales au avut rezultate neasteptate la proba cantarului. De aici au rezultat o multitudine de fermieri campioni, pe unii dintre ei i-am prezentat in cadrul comunicatelor transmise, pe altii va invitam sa-i cunoasteti pentru ca si-au impartasit experienta in randurile de mai jos. Ar merita cu totii sa fie prezentati, insa acest lucru este imposibil. Ce este de mentionat si cred ca este foarte important, este faptul ca PT303 a oferit titulatura de fermier campioni unei serii importante de agricultori, pentru ca da, din Bihor, la Calarasi, din Iasi in Teleorman, din Timis, la Galati, nu a existat zona in care acest hibrid sa nu ofere productii uimitoare, chiar si in conditii grele de cultura. De aceea suntem mandri si vrem sa ii asiguram pe toti colaboratorii Corteva ca mereu le vom pune la dispozitie cele mai bune solutii pentru a le face afacerea profitabila”, a declarat Maria Cirja, Marketing Manager Romania, Republica Moldova si Ungaria.

Domnul Roland Heilman din localitatea Tarian, judetul Bihor, a avut campania trecuta 100 ha cu rapita, din totalul de 600 ha pe care le lucreaza in cadrul fermei Mady Speed Int SRL, iar hibridul PT303 Sclerotinia Protector a fost semanat dupa cultura de grau si a oferit o productie de 5.840 kg/ha. “Pe o suprafata de 12 ha am incercat o altfel de tehnologie, sa vedem ce rezultate obtinem. Astfel, terenul a fost dezmiristit, am efectuat o lucrare cu tigerul la 25-30 cm, apoi am discuit si am semanat dupa 25 august, atunci am si fertilizat cu ingrasamant 8.15.15 cu 13% sulf - 250 kg/ha. In toamna cultura a primit initial un insecticid si a doua interventie a constant intr-un tratament cu fungicid, biostimulator si din nou un insecticid. Am fertilizat apoi la final de februarie cu azot si sulf – 250 kg/ha, la o luna de zile am mai aplicat 100 kg/ha de nitrocalcar si inca 100 kg/ha la inflorit. In primavara prima interventie a fost cu un insecticid, apoi am aplicat un erbicid, un biostimulator si un ingrasamant foliar cu bor, prefer sa fac treceri separate pentru fiecare. Am mai administrat un tratament la inflorit si am aplicat fungicid, un insecticid si ingrasamant foliar, aceasta a fost ultima interventie in cultura. Am inceput recoltatul la finalul lunii iunie si pot spune ca am avut o productie foarte buna, PT303 este un hibrid foarte bun. Anul acesta am avut noroc ca a plouat, am semanat 100 ha de rapita, toata suprafata cu hibrizii Pioneer PT303 si PT313”, a declarat fermierul campion.

Fermieri campioni cu hibridul de rapita PT303 - heilman roland

 

Productii foarte bune a oferit acest hibrid si in sudul tarii. De exemplu, in judetul Teleorman, ferma Esperandza Com Impex SRL, domnul ing. Daniel Sin a obtinut o productie de 4.709 kg/ha.

Fermieri campioni cu hibridul de rapita PT303 - sin daniel

 

Si in judetul Arges s-au inregistrat rezultate foarte bune, iar un exemplu este domnul Cristian Anghel, care a obtinut o productie de 4.560 kg/ha. “Am avut 150 ha cu rapita semanata dupa grau, astfel ca terenul a fost dezmiristit, am adoptat sistemul de lucrari minime, astfel ca am semanat cu o semanatoare minimum-till, am fertilizat localizat, nu fertilizam prin imprastiere, deci am administrat 350 kg/ha de ingrasamant 20.20.0, in data de 10 septembrie. In toamna am administrat mai intai un graminicid si apoi am erbicidat cu Galera Super, dar si un fungicid. La desprimavarare am fertilizat cu 200 kg/ha de uree, iar ca fertilizare am mai aplicat 200 kg/ha de ingrasamant complex. Am mai administrat doua fungicide, inclusiv Capartis, doua insecticide, in total au fost 4 treceri in cultura. Recoltatul a avut loc dupa data de 15 iulie, rezultatele au fost foarte bune, pot spune ca acest hibrid s-a comportat foarte bine in conditii nu tocmai optime. Anul acesta am semanat rapita in jur de 150 ha si am ales PT303 si PT314”, a punctat domnul Anghel.

Fermieri campioni cu hibridul de rapita PT303 - anghel cristian

 

In judetul Teleorman, ferma Agrinatura, domnul ing. Razvan Lutu a obtinut o productie de 4.490 kg/ha, pe o suprafata de 45 ha. “Lucram 10.000 ha, dintre care campania trecuta au fost semanate 1.850 ha cu rapita, dupa grau. Imediat dupa recoltatul graului am intervenit cu un tiger, apoi cu un disc special am pregatit terenul corespunzator si in data de 4 septembrie am semanat, atunci am administrat ingrasaminte DAP 18.46.0 - 150 kg/ha. In toamna am aplicat culturii tebuconazol, in doua treceri, si insecticid in 3 treceri. In primavara am aplicat primul tratament format din tebuconazol, insecticid si ingrasamant foliar cu sulf, dupa care la inflorit am administrat fungicid, insecticid si ingrasamant pe baza de aminoacizi. In ceea priveste fertilizarea am mai administrat sulfat de amoniu – 200 kg/ha si 300 kg/ha de nitrocalcar. Aceasta a fost tehnologia aplicata, dupa care am inceput recoltatul pe data de 29 iunie. Ce pot sa spun despre acest hibrid este faptul ca a avut o rasarire buna, a pornit foarte bine in vegetatie, chiar si ramificarea a fost foarte buna, s-a vazut din timpul anului ca vom avea o productie mare”, a afirmat domnul ing. Lutu. Mai mult, fermierul campion a precizat ca in aceasta toamna a semanat hibrizi Pioneer pe 500 ha si a ales hibrizii PT303 si PT314.

Fermieri campioni cu hibridul de rapita PT303 - lutu razvan

 

Rezultate foarte bune a oferit hibridul PT303 Sclerotinia Protector si in judetul Calarasi. De exemplu, in ferma Prosem Com, domnul Catalin Jitianu lucreaza 460 ha de teren si a obtinut productie de 4.310 kg/ha, pe o suprafata de 50 ha. “Campania trecuta am avut 116 ha cu rapita si am semanat dupa grau. Terenul a fost arat, apoi am intervenit cu discul, am efectuat o lucrare cu freza, am tavalugit, iar semanatul a avut loc dupa 1 septembrie, atunci cand am administrat si ingrasaminte complexe 15.40.0 cu 5% sulf. In toamna au fost cel putin doua treceri cu insecticid si una cu fungicid. In primavara am administrat trei insecticide, un fungicid si ingrasamant foliar pe baza de bor. Am mai fertilizat cu 150 kg/ha de azot si cam atat. Am recoltat in perioada 6 – 12 iulie si am fost multumit de rezultat, de aceea anul acesta am semanat 100 ha de rapita cu hibrizi Pionner”, a precizat fermierul campion.

Fermieri campioni cu hibridul de rapita PT303 - catalin jitianu

 

In judetul Iasi, fermier campion cu hibridul PT303 Sclerotinia Protector a devenit domnul Dragos Tibucanu, din cadrul societatii Forting Agro Company, care a obtinut o productie de 4.260 kg/ha.

Fermieri campioni cu hibridul de rapita PT303 - tibucanu dragos

 

In judetul Vaslui, fermier campion la rapita cu hibridul PT303 Sclerotinia Protector a devenit domnul Nelu Gramaticu care a obtinut o productie de 3.820 kg/ha. “Lucrez 230 ha, rapita am avut pe 33 ha si am semanat dupa grau. Optam in ferma pentru arat deoarece nu ne creeaza probleme in ceea ce priveste buruienile, apoi am pregatit terenul cu discul sau combinatorul greu, depinde de situatie, apoi a urmat fertilizarea de baza cu ingrasamant triplu 15 – 250 kg/ha si am semanat in jurul datei de 18 august. In toamna am administrat un insecticid si un fungicid, dupa care la inceput de martie am fertilizat cu 180 kg/ha uree substanta bruta. Am aplicat si doua tratamente, primul cu fungicid, insecticid si ingrasamant foliar, iar inainte de imbobocit am administrat 150 kg/ha de nitrocalcar. Al doilea tratament a fost la inceput de inflorit si a fost format din insecticid si ingrasamant foliar pe baza de azot. Am recoltat in perioada 1 – 23 iulie si pot spune ca am fost foarte multumit de productia obtinuta in conditiile de seceta pe care le-am avut, am fost tentat sa intorc cultura, insa in primavara plantele au recuperat destul de bine si am obtinut o productie buna in final. Toamna aceasta am semanat 38 ha cu acelasi hibrid si plantele arata destul de bine in acest moment”, a declarat domnul Gramaticu.

Fermieri campioni cu hibridul de rapita PT303 - gramaticu nelu

 

Noutati

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>