PT303 Sclerotinia Protector – hibridul de rapita UNIC in Europa

PT303 Sclerotinia Protector  Hibrid de rapita unic in EuropaConditiile de clima si sol influenteaza cresterea si dezvoltarea culturilor, dar in aceeasi masura, creste si riscul aparitiei bolilor si daunatorilor. La cultura de rapita, Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) este de departe cea mai pagubitoare boala. Primaverile calde si umede, densitatea ridicata, prezenta in rotatie a unor specii sensibile, sunt probleme des intalnite in fermele de la noi din tara.

Corteva Agriscience introduce in cultura de rapita, prin noua genetica, un concept inovator Sclerotinia Protector. PT303 este un hibrid UNIC pe piata din Europa ce combina un grad ridicat de toleranta la Sclerotinia cu productivitatea excelenta si caractere agronomice superioare, iar rezultatul este un produs ce nu poate lipsi din nicio ferma ce doreste performanta la cultura de rapita. O reala problema o reprezinta rotatia scurta practicata in foarte multe ferme, unde rapita revine dupa un an de cereale paioase si in rotatie scurta cu floarea soarelui, soia si mazarea. Faptul ca sclerotii produsi de Slerotinia sclerotiorum pot rezista in sol 7-8 ani si in conditii prielnice pot produce pagube insemnate nu doar pentru cultura de rapita, ci si pentru culturile ce vor veni in urmatorii ani pe acel teren, reprezinta o preocupare importanta a multor fermieri.

Combaterea chimica a acestei boli foarte pagubitoare este limitata si necesita atentie deosebita la momentul aplicarii fungicidului, iar de cele mai multe ori nu se poate interveni la timp din cauza precipitatiilor, astfel ca eficienta tratamentului este foarte redusa, infectia neputand fi eradicata in totalitate. Singura solutie reala este utilizarea hibrizilor Sclerotinia Protector.


Primul hibrid este PT303 ce va realiza productii constante anual, fara a fi impactat de acest agent patogen si care lasa un sol cu incarcatura mai mica de scleroti, unde vom putea cultiva in continuare fara riscuri culturile dorite.

Toleranta genetica este un aspect foarte important de luat in calcul in alegerea hibrizilor ce urmeaza sa-i cultivam, alaturi de productivitate si stabilitate, ea asigura obtinerea unor productii ridicate in anii problematici, cand alte solutii nu dau randament.

De asemenea, un aspect foarte important de mentionat este si pretabilitatea hibridului PT303 pentru agricultura organica/ecologica, fiind singura solutie de a reduce infestarea plantelor cu Sclerotinia si multiplicarea sclerotilor in viitor. Corteva ofera prin portofoliul actual, solutii reale fermierilor ce s-au integrat in agricultura organica.

Pentru siguranta culturii de rapita, hibridul marca Pioneer® PT303 Sclerotinia Protector este alegerea perfecta!

 

Hobrid Rapita PT303 - Sclerotinia Protector  o tehnologie unica pentru cultura de rapita

 

 

Sclerotinia Protector – o tehnologie unica pentru cultura de rapita

Corteva Agriscience pune accent pe inovatie si cercetare pentru a-si extinde gama de produse pe piata semintelor, oferind astfel acces fermierilor la o genetica avansata care permite cresterea randamentului si calitatii recoltelor, maximizand astfel potentialul productiv al fermelor agricole.

Dupa mai bine de 10 ani de cercetare in sere si laboratoare, realizand mai mult de 100 de testari in intreaga Europa, cercetatorii de la Corteva aduc in camp o combinatie de hibrizi cu cel mai bun randament de productivitate si in plus, toleranta impotriva Sclerotinia, in acelasi produs, in acelasi sac de seminte.

Sclerotinia Protector este o tehnologie unica aplicata culturii de rapita. In plus, aceasta noua genetica este adaptata pe scara larga si furnizeaza rezultate excelente in diferite regiuni si areale, de-a lungul anilor. Programul este axat pe imbunatatirea potentialului genetic de productivitate, prin livrarea de gene defensive puternice si imbunatatirea calitatii recoltei.

Programul de cercetare pentru rapita de toamna este parte a programului global de cercetare si este dezvoltat prin folosirea markerilor moleculari si expertiza transferului trasaturilor si tehnologiilor in germoplasma europeana de elita.

Corteva Agriscience a lansat in sezonul de semanat 2021, hibridul PT303 Sclerotinia Protector (SP), acesta contine o trasatura unica intre hibrizii de rapita de toamna. Aceasta caracteristica a fost obtinuta ca urmare a multor ani de ameliorare specifica si testari in Europa. Am vrut astfel sa ne asiguram ca vom oferi fermierilor nostri o protectie consistenta si stabila, folosind germoplasma noastra de elita pentru performante de productie mai ridicate si mai sigure.


Beneficiul imediat si vizibil pentru fermierii care cultiva hibrizi de rapita Sclerotinia Protector, este scaderea incidentei bolii in camp corelat cu impactul pozitiv asupra productiei in momentul in care comparam hibridul Sclerotinia Protector (SP) cu un hibrid sensibil, in aceeasi situatie.

Primul nostru candidat, hibridul PT303 este exemplul perfect al acestei linii noi de produse, care ofera siguranta prin cel mai bun pachet de trasaturi si un potential productiv ridicat, confirmat de rezultatele inregistrate.

Pana in prezent, niciun hibrid de rapita nu a prezentat rezistenta la Sclerotinia. Astfel, singura solutie a cultivatorilor de a controla boala, a fost aplicarea in mod sistematic de fungicide la caderea primelor petale, pentru a preveni contaminarile foliare.

Lansarea primului hibrid tolerant permite regandirea strategiei de protectie impotriva Sclerotiniei. Cu hibridul PT303, devine posibila rationalizarea protectiei fungice impotriva patogenului.

Astfel, fermierul poate sa adapteze strategia de aplicare a fungicidelor in functie de factorii agronomici specifici terenurilor sale si contextului meteorologic la momentul infloririi culturii de rapita.

 


In 2022, continuam cercetarile cu scopul de a completa baza noastra de date si de a ne imbunatati cunostintele legate de optimizarea programelor de utilizare a fungicidelor pe hibrizii toleranti din portofoliul Corteva.

Acesta este obiectivul nostru in ceea ce priveste ameliorarea, iar Sclerotinia Protector este parte a angajamentului nostru pentru o inovatie continua si o agricultura mai sustenabila.

Si cel mai important aspect il reprezinta angajamentul Corteva de a raspunde solicitarilor consumatorilor de produse si practici ecologice si de a raspunde cerintelor fermierilor de produse noi care sa le asigure venituri stabile. Acesta este obiectivul nostru in ceea ce priveste ameliorarea, iar Sclerotinia Protector este parte a angajamentului nostru pentru o inovatie continua si o agricultura mai sustenabila.

Andrei Ciocoiu - Category Marketing Manager Seeds
Corteva Agriscience Romania & Moldova

Noutati

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>