Portfolio Farm a ajuns in judetul Vaslui

Portfolio Farm - judetul VasluiPentru a oferi fermierilor acces la informatii profesionale in aceasta perioada, Corteva Agriscience a organizat o serie de platforme online, in diferite parti ale tarii: Furculesti- judetul Teleorman, Semlac- Judetul Arad, Turda- judetul Cluj, Zanesti- Judetul Neamt. Campania evenimentelor online a continuat si in judetul Vaslui, acolo unde a fost infiintata o platforma de 8 hectare pe care au fost semanati mai multi hibrizi de porumb si floarea-soarelui Pioneer®.


Gazdele evenimentului au fost de aceasta data ing. Marin Mustata, reprezentantul Agroind Berezeni, precum si reprezentantii Corteva Agriscience Cosmin Ciobotaru - National Sales Manager CP & Seeds, Valentin Mihai - Category Marketing Manager porumb si soia, Andrei Ciocoiu – Category Marketing Manager Culturi Oleaginoase si Gratian Butincu - director vanzari zona Vrancea, Vaslui si Bacau.

Agroind Berezeni este una dintre cele mai mari societati din judetul Vaslui, iar platfroma a cuprins doua culturi de primavara: porumb, cultura la care se pot observa in camp 17 hibrizi, precum si toti hibrizii de floarea-soarelui din portofoliul companiei.


Ing. Marin Mustata: “In cadrul societatii se lucreaza 3.500 ha, dintre care 1.700 ha in zona irigabila de pe valea Prutului. Structura de culturi din acest an a fost formata din grau 1.200 ha, floarea-soarelui 570 ha, rapita 380 ha si porumb 570 ha.

Lucrarea de baza in aceasta platforma s-a realizat cu Tigerul, in luna august, la care s-au adaugat doua lucrari cu terradiscul, una in noiembrie si una in februarie. Fertilizarea de baza s-a realizat in luna noiembrie, inainte de lucrarea cu discul, atunci a fost aplicat ingrasamant 15.15.15 - 300 kg. In primavara, inainte de semanat, s-a mai aplicat o cantitate de 150 kg de uree, s-a erbicidat preemergent si apoi s-a semanat. La stadiul de 6-7 frunze ale porumbului am tratat cu Inazuma®, impotriva Ostriniei si la floarea-soarelui s-a efectuat un tratament cu Tanos® 50 WG. Culturile s-au comportat chiar surprinzator de bine, pentru ca a fost un an foarte dificil, atat in iarna, cat si in primavara, am avut o seceta crunta, prima ploaie pe care am primit-o in zona a fost pe 1 mai, in jur de 15 litri/hectar si se vede cat de bine arata culturile. Eu sper ca la floare sa facem cel putin 4 tone/ha, iar la porumb peste 10 tone/ha”.

Nu mai putin de 17 hibrizi de porumb au fost semanati in aceasta platforma, iar stadiul de dezvoltare din momentul filmarii era promitator pentru o recolta bogata intr-un an dificil pentru toti fermierii.

Valentin Mihai a prezentat fermierilor care au urmarit si care vor urmari materialul video realizat la Vaslui, 3 hibrizi din portofoliul companiei adaptati acestei zone, precum si avantajele produselor din brandul LumiGen™.

Portfolio Farm - judetul Vaslui - Mihai Valentin


Valentin Mihai: “Sunt 3 hibrizi specifici pentru aceasta zona, unde principalul factor limitativ din acest an a fost seceta. P9610 – este un hibrid timpuriu, 330 FAO, el vine sa il inlocuiasca pe celebrul P9241. Are o productivitate net superioara si caracteristici agronomice egale cu predecesorul lui. Apoi, P9415, un hibrid 340 FAO, foarte productiv, care exceleaza atunci cand conditiile sunt medii si bune, iar atunci cand apar si precipitatii peste nivelul mediu productiile sunt extraordinare. Recomandam cultivarea lui la densitati mai ridicate, cu 5.000 de plante la semanat fata de cum era obisnuit fermierul. P9889, un hibrid de 350 FAO, care cu siguranta va fi liderul brandul Pioneer® in urmatorii ani pe aceasta grupa de maturitate. Va inlocui hibridul P9903, care este cel mai cultivat hibrid din Romania. Prezinta o stabilitate remarcabila si o toleranta deosebita la seceta si arsita. Productivitatea acestuia va excela in orice fel de conditii. 

Este important sa aducem aminte de produsele LumiGEN™, solutia Corteva pentru tot ceea ce inseamna tratament samanta. In cazul porumbului facem acest lucru pentru ca avem nevoie ca samanta sa fie protejata in stadiile mici de dezvoltare pentru eventualitatea in care apare orice fel de stres sau de risc, care sunt cele mai sensibile pentru dezvoltarea porumbului. Alaturi de cele mai performante solutii fungice, avem si biostimulatorul LumiBio Kelta care ajuta planta sa treaca peste perioadele de stres din fenofazele initiale de dezvoltare si crestere”.

Pentru a obtine productii satisfacatoare la porumb, fermierii trebuie sa mentina in permanenta cultura curata, astfel ca in platforma din judetul Vaslui a fost aplicat produsul Principal® Plus.

Cosmin Ciobotaru: “Despre Principal Plus putem spune ca este produsul fanion pentru combaterea in post emergenta a tuturor buruienilor si ofera un maxim de eficienta. Contine trei substante active nicosulfuron, dicamba si rimsulfuron, iar doza de aplicare este de 440 grame/ha si poate fi administrat pana la maxim 6 frunze”.

In cadrul societatii de la Berezeni si floarea-soarelui ocupa un loc important, motiv pentru care in acest an au fost semanati toti hibrizii companiei pentru a le observa productivitatea. Andrei Ciocoiu a prezentat fermierilor doi hibrizi din portofoliul companiei, precum si avantajele tehnologiei Express®.

Portfolio Farm - judetul Vaslui - Andrei Ciocoiu


Andrei Ciocoiu: “In portofoliul de floarea soarelui sunt doi hibrizi noi, P64LE136 si P64LE137, hibrizi ce fac parte din tehnologia Express®, cea care ne-a consacrat si care aduce multiple beneficii in ani precum acesta, cu precipitatii reduse in prima faza de vegetatie. Dupa cum se vede si aici, cultura arata foarte bine, chiar daca nu a primit in prima faza nici un litru de apa. P64LE136 este un hibrid cu un potential foarte bun de productie, care a venit in sprijinul lui P64LE99, creat special pentru zonele cu productivitate inalta la floarea-soarelui. Este un hibrid intensiv, care vrea tehnologie si care va rasplati pe deplin investitia in cultura. Recomandam semanarea acestui hibrid acelor fermieri care au terenuri bune, cu fertilitate buna. Il recomandam in special fermierilor din estul, vestul si sudul Romaniei, nu-l recomandam in sud-est. In schimb P64LE137, care a venit in portofoliul companiei pentru a-l inlocui pe celebrul P64LE25, se adapteaza foarte bine pe terenuri slabe, in zonele cu seceta si arsita mai severa si valorifica la maxim toate conditiile oferite, chiar si cele mai putin favorabile pentru aceasta cultura. Are o imbunatatire a tolerantei la seceta si arsita, are o pozitie modificata a calatidiului, total pendula pentru a proteja productia de seminte si se va observa o imbunatatire a masei hectolitrice a viitoarei recolte. Este recomandarea noastra principala pentru fermierii care fac agricultura in zone de infestare cu Orobanche.

Tehnologia Express® castiga din ce in ce mai mult teren in Romania, pentru ca are flexibilitate in aplicare, nu trebuie sa numaram frunze, trebuie sa urmarim buruienile si sa aplicam erbicidul Express®, singurul erbicid omologat pentru aceasta tehnologie, in doza de 30 grame/ha impreuna cu surfactantul Trend. Acesta vine sa lupte si cu buruieni problema precum cornutii si palamida, buruieni mai greu de controlat la floarea-soarelui, dar si cu alte buruieni greu de controlat in cealalta tehnologie, cum ar fi loboda. Practic, tine cultura curata de buruieni si ne ofera o flexibilitate mult peste ce era obisnuit fermierul, pentru ca nu streseaza suplimentar plantele”.

Si intretinerea culturii de floarea-soarelui a fost realizata cu produse din portofoliul companiei Corteva si de departe cel mai important produs pentru aceasta cultura este fungicidul Tanos® 50 WG.

Portfolio Farm - judetul Vaslui - Cosmin Ciobotaru


Cosmin Ciobotaru: “Lanul de floarea-soarelui arata foarte bine in conditiile anului extrem de capricios pe care l-am parcurs pana in prezent. Aici a fost aplicat produsul Tanos® 50 WG, un produs care se aplica an de an pe aproximativ 125.000 hectare in Romania. Cei mai mari cultivatori de floarea-soarelui din Romania nu concep sa nu aplice macar un tratament cu Tanos, a carui doza de aplicare de este 400 grame/ha, atunci cand plantele au 4-6 frunze. Este un produs cu efect preventiv, curativ si de cele mai multe ori si eradicant asupra unor boli problema din aceasta cultura. Indemn fermierii care nu au aplicat acest produs sa-l incerce, deoarece raportul calitate-pret este imbatabil, iar rezultatele pe care le vor obtine vor fi cele mai bune”.

Portfolio Farm - judetul Vaslui - Echipa din zona 11

 

  

 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>