Folosirea piramidei alimentatiei sanatoase te ajuta sa consumi o varietate de alimente sanatoase. Atunci cand consumi o varietate de alimente, organismul obtine toate vitaminele si mineralele de care ai nevoie.
Cerealele şi amidonoasele
Stau la baza piramidei unei alimentatii sanatoase. Se vor consuma zilnic intre 6 -11 portii, in functie de necesarul tau de calorii. O portie este formata din: 1 felie de paine; 1/4 cana cereale uscate; 1/2 cana cereale fierte; orez sau paste gatite.
Sunt o categorie de alimente in care se includ pinea, cerealele pentru micul dejun, pastele fainoase, cartofii si alte legume cu continut crescut de amidon. Consumati amidonoase la fiecare masa. Unii oameni va vor spune ca nu e bine sa mancati prea mult din astfel de alimente, dar acest sfat nu mai este corect. Consumul de alimente bogate in amidon s-a dovedit a fi sanatos pentru toata lumea, inclusiv pentru cei care sufera de diabet. Amidonoasele oferă organismului energie, vitamine, minerale, precum şi fibre.
Cerealele integrale sunt mai sanatoase pentru ca ele contin mai multe vitamine, minerale si fibre. Fibrele combat constipatia si contribuie la sanatatea intestinelor. Poti consuma una, doua sau trei portii de alimente amidonoase la un pranz. Daca folosesti mai mult decat o singura portie la o masa, poti opta intre a manca mai multe tipuri de alimente amidonoase sau mai multe portii din acelasi aliment.
Cumparati cereale si paine integrala. Consumati cat mai putin si mai rar amidonoase prajite, bogate in grasime, cum ar fi cartofii prajiţi, chipsurile, preparatele de patiserie, biscuitii, briosele etc. Folositi iaurt degresat sau partial degresat in loc de smantana pentru cartofii copti. Inlocuiti maioneza din sandwichuri cu mustar. Inlocuiti maioneza si margarina folosite cu paine, chifle sau paine prajita cu alternative degresate partial sau total. Gatiti si consumaţi cerealele cu lapte degresat (smantanit) sau partial degresat (1%). Folositi numai gemuri sau dulceturi fara zahar, branza de vaci fara grasime sau iaurt degresat.
Verdeturile sunt alimente sanatoase pentru toti.
Consumati in fiecare zi 3 - 5 porti de verdeturi si legume crude si gatite. O portie reprezinta: 1 cana crude, 1/2 cana gatite, 3/4 cana suc de legume.
Ele va ofera vitamine, minerale si fibre, cu foarte putine calorii. Poti manca una, doua sau trei portii de verdeturi la o masa. Daca consumi mai mult decat o portie la o masa, poti opta intre a consuma tipuri diferite de verdeturi sau a servi doua sau trei portii din acelasi tip de verdeturi.
Consumaţi verdeturi si legume crude sau gatite cu putina sau fara grasime adaugata. Da, este posibil ca verdeturile sa fie gatite si consumate fara nici un pic de grasime! Incercati dresuri de salate fara grasime sau cu continut redus de grasime la verdeturile si salatele consumate. Gatiti verdeturile la aburi (inabusit) sau cu o cantitate mica de apa, fara grasime. Adaugati putina ceapa sau usturoi maruntite. Folositi putin suc de lamaie pentru a da gust verdeturilor sau salatelor. Presarati deasupra mirodenii si condimente vegetale. Acestea dau gust delicios dar nu contin grasimi sau calorii aproape deloc. Daca folositi o cantitate mica de grasime, alegeti ulei de masline, de floarea soarelui.
Fructele sunt sanatoase pentru toata lumea.
Fructele ne dau energie, vitamine, minerale si fibre. Zilnic se consuma 2-4 portii in functie de necesarul de calorii. O portie reprezinta 1 mar, portocala, banana, etc. de marime medie, 1/2 cana fructe din compot sau gatite, 3/4 cana suc de fructe.
Poti sa consumi una sau două portii de fructe la o masa. Daca mananci mai mult decat o portie la o masa, alege tipuri diferite de fructe sau consuma doua portii din acelasi fruct. Poti manca fructele in stare cruda, sub forma de suc fara adaus de zahar sau conservate in sirop propriu ori prin uscare.
Consumati de preferinta fructele integrale in loc sa beti doar sucul lor. Pe langa alte avantaje, va veti satura mai repede. Cumparati numai sucuri de fructe care contin 100% suc natural de fructe, fara adaus de zahar. Beti sucul de fructe in cantitati mici. Pastrati deserturile din fructe cu continut crescut de zahar si grasime (prajitura de mere, de cirese etc.) pentru ocazii cu totul speciale.
Laptele şi iaurtul degresate sau partial degresate sunt sanatoase pentru toata lumea.
Laptele si iaurtul ne ofera energie, proteine, calciu, vitamina A, alte vitamine si minerale. Laptele si iaurtul se afla pe treapta a treia a piramidei. Se vor consuma zilnic 2-3 porti. O portie reprezinta: 1 cana lapte de vaca, de soia sau iaurt, 50 g branza de vaci, 45 g telemea.
Beti zilnic lapte degresat (smantanit) sau partial degresat (1%). Folositi iaurt degresat sau partial degresat. Acestea contin mai putine grasimi totale, saturate si colesterol.
Alimentele proteice sunt carnea, ouale, pestele, leguminoasele uscate (fasole, soia etc.) si tofu.
Consumati cantitati mici din aceste alimente in fiecare zi. Este preferabil daca sunteti bolnavi de diabet sa renuntati la acest aliment, intrucat carnea nu este indispensabila unei alimentatii sanatoase; dimpotriva, ea contine numeroase substante daunatoare sanatatii. Serviti maxim 2-3 porti pe zi in functie de necesarul de calorii. O portie reprezinta: 1/2 cana leguminoase gatite, 1/4 cana inlocuitori de carne, 3-4 nuci, 1/4 cana seminte, 1 ou, 2 albusuri. Marimea portiei de carne pe care o consumati zilnic nu trebuie s depaseasca 60-90 g dupa gatire, adica o bucata de dimensiunea unui pachet de carti de joc.
Alimentele proteice sunt utile organismului pentru a cladi tesuturi si muschi. De asemenea, ele furnizeaza vitamine si minerale.
Cumparati carne cat mai slaba, fara grasime vizibila. Inlaturati toata grasimea vizibila in timpul prepararii. Consumati carnea de pasare sau de curca fara piele. Gatiti alimentele proteice cu cat mai putina grasime. Coaceti la cuptor, inabusiti, fierbeti, aburiti. Pentru a da o aroma mai buna, folositi suc de lamaie, sos de soia, ketchup, mirodenii si condimente vegetale. Gatiti ouale cu o cantitate mica de grasime. Consumati cantitati mici de nuci, pui fript sau peste fript.
Grasimile si uleiurile se gasesc in varful piramidei.
Aceasta ne spune ca trebuie sa le consumam numai in cantitati mici, intrucat contin foarte multe calorii. Grasimea poate proveni si din alte alimente, cum este carnea si unele produse lactate. Alimentele bogate în grăsimi sunt ispititoare. Dar pastrarea consumului acestor alimente la valori scazute va ajuta sa scapati de kilogramele in plus, sa va readuceti la normal zaharul si grasimile din sange si sa scadeti valorile tensiunii arteriale. Se va consuma maxim o portie pe zi, respectiv: 1 lingura de ulei, unt sau margarina; 2 linguri de sos pentru salate sau de maioneza
Dulciurile se gasesc tot in varful piramidei.
Aceasta ne spune ca trebuie sa le consumam in cantitati mici si rar. Se va consuma maxim o portie pe zi, respectiv: 2 linguri de zahar, miere sau dulceata; 2 prajituri mici; 1 felie de placinta sau tort; 1 pahar de bautura racoritoare, etc.
Daca le veti consuma in cantitati mici, veti reusi sa eliminati kilogramele in plus si sa va mentineti glicemia din sange sub control.
Sursa: Institutului national de diabet si boli digestive si renale (NIDDK) din SUA.
ARTICOLE SIMILARE
Pentru o noua realitate a satului romanesc in mileniul III
(Editorial/Editorial)
... facilitati pentru sanatate si recreere. Trebuie apoi sa avem politici pentru prevenirea bolilor, politici pentru alimentatie sanatoasa. Spatiul rural trebuie sa ofere o viata fara stres, o sanatate mintala, ...
Idei pentru a organiza un eveniment agricol in localitatea dumneavoastra
(Informatii/Marketing)
... Ziua alimentatiei sanatoase Se poate organiza petreceri la fermele agricole in care copii sunt invitati pentru a invata sa manance sanatos. Copii pot vedea cum se produc alimentele, cum se prelucreaza ...
Alimente pentru o viata sanatoasa. Ghid de preventie si terapeutica
(Carti agricole - Produse alimentare/Gastronomie)
... (specialist in alimentatie si nutritie umana, directorul Institutului de Cercetari pentru Chimie Alimentara) si prof. dr. G. Puia Negulescu (specialist in nutritie comparativa, membru al Societatii Americane ...
(Agroturism/Gastronomie)
... inca!) mamaliga, facuta, in vremurile cele mai vechi, din mei, apoi, dupa introducerea in cultura (secolul al XVII-lea) si in alimentatie (secolul al XVIII-lea), a porumbului, din malai de porumb. Mamaliga ...
Jamie Oliver, titular la Ministerul Hranei
(Agroturism/Gastronomie)
... ani, prin mai multe proiecte, programe, emisiuni si carti a militat pentru hrana sanatoasa si schimbarea mentalitatilor legate de alimentatie. Dintre toate, programul cel mai complex s-a dovedit a fi infiintarea ...
Gandeste-te la corpul tau ca la un acvariu…
(Cultivarea plantelor/Plante medicinale)
Imagineaza-ti ca celulele din organismul tau sunt pesti si acestia inoata in fluidele din corpul tau. Majoritataea dintre noi ne poluam acvariile (organismele) cu o alimentatie necorespunzatoare, ...
(Editorial/Editorial)
... sa poata functiona. Dat fiind ca organismul omenesc nu poate produce aceste substante nemijlocit, ele trebuie incluse in alimentatie daca vrem ca mecanismul viu sa nu sufere de lipsuri grave. O alimentatie ...
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>
26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>
10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>
18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>
29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>
29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>
09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>
09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>
07-03-2024 Irigatii
Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>
16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente
Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>