Piramida alimentatiei sanatoase

Folosirea piramidei alimentatiei sanatoase te ajuta sa consumi o varietate de alimente sanatoase. Atunci cand consumi o varietate de alimente, organismul obtine toate vitaminele si mineralele de care ai nevoie.

 







Cerealele şi amidonoasele

Stau la baza piramidei unei alimentatii sanatoase. Se vor consuma zilnic intre 6 -11 portii, in functie de necesarul tau de calorii. O portie este formata din: 1 felie de paine; 1/4 cana cereale uscate; 1/2 cana cereale fierte; orez sau paste gatite.

Sunt o categorie de alimente in care se includ pinea, cerealele pentru micul dejun, pastele fainoase, cartofii si alte legume cu continut crescut de amidon. Consumati amidonoase la fiecare masa. Unii oameni va vor spune ca nu e bine sa mancati prea mult din astfel de alimente, dar acest sfat nu mai este corect. Consumul de alimente bogate in amidon s-a dovedit a fi sanatos pentru toata lumea, inclusiv pentru cei care sufera de diabet. Amidonoasele oferă organismului energie, vitamine, minerale, precum şi fibre.

Cerealele integrale sunt mai sanatoase pentru ca ele contin mai multe vitamine, minerale si fibre. Fibrele combat constipatia si contribuie la sanatatea intestinelor. Poti consuma una, doua sau trei portii de alimente amidonoase la un pranz. Daca folosesti mai mult decat o singura portie la o masa, poti opta intre a manca mai multe tipuri de alimente amidonoase sau mai multe portii din acelasi aliment.

Cumparati cereale si paine integrala. Consumati cat mai putin si mai rar amidonoase prajite, bogate in grasime, cum ar fi cartofii prajiţi, chipsurile, preparatele de patiserie, biscuitii, briosele etc. Folositi iaurt degresat sau partial degresat in loc de smantana pentru cartofii copti. Inlocuiti maioneza din sandwichuri cu mustar. Inlocuiti maioneza si margarina folosite cu paine, chifle sau paine prajita cu alternative degresate partial sau total. Gatiti si consumaţi cerealele cu lapte degresat (smantanit) sau partial degresat (1%). Folositi numai gemuri sau dulceturi fara zahar, branza de vaci fara grasime sau iaurt degresat.

 

Verdeturile sunt alimente sanatoase pentru toti.

Consumati in fiecare zi 3 - 5 porti de verdeturi si legume crude si gatite. O portie reprezinta: 1 cana crude, 1/2 cana gatite, 3/4 cana suc de legume.

Ele va ofera vitamine, minerale si fibre, cu foarte putine calorii. Poti manca una, doua sau trei portii de verdeturi la o masa. Daca consumi mai mult decat o portie la o masa, poti opta intre a consuma tipuri diferite de verdeturi sau a servi doua sau trei portii din acelasi tip de verdeturi.

Consumaţi verdeturi si legume crude sau gatite cu putina sau fara grasime adaugata. Da, este posibil ca verdeturile sa fie gatite si consumate fara nici un pic de grasime! Incercati dresuri de salate fara grasime sau cu continut redus de grasime la verdeturile si salatele consumate. Gatiti verdeturile la aburi (inabusit) sau cu o cantitate mica de apa, fara grasime. Adaugati putina ceapa sau usturoi maruntite. Folositi putin suc de lamaie pentru a da gust verdeturilor sau salatelor. Presarati deasupra mirodenii si condimente vegetale. Acestea dau gust delicios dar nu contin grasimi sau calorii aproape deloc. Daca folositi o cantitate mica de grasime, alegeti ulei de masline, de floarea soarelui.

 

Fructele sunt sanatoase pentru toata lumea.

Fructele ne dau energie, vitamine, minerale si fibre. Zilnic se consuma 2-4 portii in functie de necesarul de calorii. O portie reprezinta 1 mar, portocala, banana, etc. de marime medie, 1/2 cana fructe din compot sau gatite, 3/4 cana suc de fructe.

Poti sa consumi una sau două portii de fructe la o masa. Daca mananci mai mult decat o portie la o masa, alege tipuri diferite de fructe sau consuma doua portii din acelasi fruct. Poti manca fructele in stare cruda, sub forma de suc fara adaus de zahar sau conservate in sirop propriu ori prin uscare.

Consumati de preferinta fructele integrale in loc sa beti doar sucul lor. Pe langa alte avantaje, va veti satura mai repede. Cumparati numai sucuri de fructe care contin 100% suc natural de fructe, fara adaus de zahar. Beti sucul de fructe in cantitati mici. Pastrati deserturile din fructe cu continut crescut de zahar si grasime (prajitura de mere, de cirese etc.) pentru ocazii cu totul speciale.

 

Laptele şi iaurtul degresate sau partial degresate sunt sanatoase pentru toata lumea.

Laptele si iaurtul ne ofera energie, proteine, calciu, vitamina A, alte vitamine si minerale. Laptele si iaurtul se afla pe treapta a treia a piramidei. Se vor consuma zilnic 2-3 porti. O portie reprezinta: 1 cana lapte de vaca, de soia sau iaurt, 50 g branza de vaci, 45 g telemea.

Beti zilnic lapte degresat (smantanit) sau partial degresat (1%). Folositi iaurt degresat sau partial degresat. Acestea contin mai putine grasimi totale, saturate si colesterol.

 

Alimentele proteice sunt carnea, ouale, pestele, leguminoasele uscate (fasole, soia etc.) si tofu.

Consumati cantitati mici din aceste alimente in fiecare zi. Este preferabil daca sunteti bolnavi de diabet sa renuntati la acest aliment, intrucat carnea nu este indispensabila unei alimentatii sanatoase; dimpotriva, ea contine numeroase substante daunatoare sanatatii. Serviti maxim 2-3 porti pe zi in functie de necesarul de calorii. O portie reprezinta: 1/2 cana leguminoase gatite, 1/4 cana inlocuitori de carne, 3-4 nuci, 1/4 cana seminte, 1 ou, 2 albusuri. Marimea portiei de carne pe care o consumati zilnic nu trebuie s depaseasca 60-90 g dupa gatire, adica o bucata de dimensiunea unui pachet de carti de joc.

Alimentele proteice sunt utile organismului pentru a cladi tesuturi si muschi. De asemenea, ele furnizeaza vitamine si minerale.

Cumparati carne cat mai slaba, fara grasime vizibila. Inlaturati toata grasimea vizibila in timpul prepararii. Consumati carnea de pasare sau de curca fara piele. Gatiti alimentele proteice cu cat mai putina grasime. Coaceti la cuptor, inabusiti, fierbeti, aburiti. Pentru a da o aroma mai buna, folositi suc de lamaie, sos de soia, ketchup, mirodenii si condimente vegetale. Gatiti ouale cu o cantitate mica de grasime. Consumati cantitati mici de nuci, pui fript sau peste fript.

 

Grasimile si uleiurile se gasesc in varful piramidei.

Aceasta ne spune ca trebuie sa le consumam numai in cantitati mici, intrucat contin foarte multe calorii. Grasimea poate proveni si din alte alimente, cum este carnea si unele produse lactate. Alimentele bogate în grăsimi sunt ispititoare. Dar pastrarea consumului acestor alimente la valori scazute va ajuta sa scapati de kilogramele in plus, sa va readuceti la normal zaharul si grasimile din sange si sa scadeti valorile tensiunii arteriale. Se va consuma maxim o portie pe zi, respectiv: 1 lingura de ulei, unt sau margarina; 2 linguri de sos pentru salate sau de maioneza

 

Dulciurile se gasesc tot in varful piramidei.

Aceasta ne spune ca trebuie sa le consumam in cantitati mici si rar. Se va consuma maxim o portie pe zi, respectiv: 2 linguri de zahar, miere sau dulceata; 2 prajituri mici; 1 felie de placinta sau tort; 1 pahar de bautura racoritoare, etc.

Daca le veti consuma in cantitati mici, veti reusi sa eliminati kilogramele in plus si sa va mentineti glicemia din sange sub control.

 

 

Sursa: Institutului national de diabet si boli digestive si renale (NIDDK) din SUA.


 


 

ARTICOLE SIMILARE

 

 

Pentru o noua realitate a satului romanesc in mileniul III

(Editorial/Editorial)

... facilitati pentru sanatate si recreere. Trebuie apoi sa avem politici pentru prevenirea bolilor, politici pentru alimentatie sanatoasa. Spatiul rural trebuie sa ofere o viata fara stres, o sanatate mintala, ...

 

Idei pentru a organiza un eveniment agricol in localitatea dumneavoastra

(Informatii/Marketing)

...  Ziua alimentatiei sanatoase Se poate organiza petreceri la fermele agricole in care copii sunt invitati pentru a invata sa manance sanatos. Copii pot vedea cum se produc alimentele, cum se prelucreaza ...

 

Alimente pentru o viata sanatoasa. Ghid de preventie si terapeutica

(Carti agricole - Produse alimentare/Gastronomie)

... (specialist in alimentatie si nutritie umana, directorul Institutului de Cercetari pentru Chimie Alimentara) si prof. dr. G. Puia Negulescu (specialist in nutritie comparativa, membru al Societatii Americane ...

 

Mancarea romaneasca

(Agroturism/Gastronomie)

... inca!) mamaliga, facuta, in vremurile cele mai vechi, din mei, apoi, dupa introducerea in cultura (secolul al XVII-lea) si in alimentatie (secolul al XVIII-lea), a porumbului, din malai de porumb. Mamaliga ...

 

Jamie Oliver, titular la Ministerul Hranei

(Agroturism/Gastronomie)

... ani, prin mai multe proiecte, programe, emisiuni si carti a militat pentru hrana sanatoasa si schimbarea mentalitatilor legate de alimentatie. Dintre toate, programul cel mai complex s-a dovedit a fi infiintarea ...

 

Gandeste-te la corpul tau ca la un acvariu…

(Cultivarea plantelor/Plante medicinale)

  Imagineaza-ti ca celulele din organismul tau sunt pesti si acestia inoata in fluidele din corpul tau. Majoritataea dintre noi ne poluam acvariile (organismele) cu o alimentatie necorespunzatoare, ...

 

Masinaria umana

(Editorial/Editorial)

... sa poata functiona. Dat fiind ca organismul omenesc nu poate produce aceste substante nemijlocit, ele trebuie incluse in alimentatie daca vrem ca mecanismul viu sa nu sufere de lipsuri grave. O alimentatie ...

 

 

 

Noutati

Cresterea nutriilor: tipuri si linii pure

20-01-2021 Animale de blana

Cresterea nutriilor: tipuri si linii pure

Succesul cresterii nutriilor depinde in primul rand de aptitudinile, cunostintele si capacitatea crescatorului, care trebuie sa aplice in practica anumite principii si metode pentru atingerea acestui scop precis. Dintre metodele de crestere, cea mai obisnuita este cresterea in linie pura, care consta in imperecherea unor animale de acelasi tip. In cadrul fiecarei linii pure (tip de culoare), in orice crescatorie indivizii au calitati diferite sau mai exact specifice in ceea ce priveste dezvoltar... Mai multe>>

Boli specifice virale la iepuri

12-12-2019 Iepuri

Boli specifice virale la iepuri

In continuare va prezentam cele mai importante boli virale specifice iepurilor, respectiv Mixomatoza respiratorie cronica si Boala hemoragica a iepurilor (epizotia cu picorna-virus). Mai multe>>

Consumul de furaje la iepuri

19-06-2019 Iepuri

Consumul de furaje la iepuri

In 24 de ore, un iepure adult cu acces liber la furaje mananca de aproximativ 90 de ori, consumand 4-5 g de fiecare data cand este hranit cu furaj combinat si de pana la 80 de ori cand este hranit traditional. Timpul consumat in total este de 1h 30´ pana la doua ore maxim. Consumul este mai frecvent noaptea decat ziua. Mai multe>>

Boli ale pielii la iepuri

20-03-2019 Iepuri

Boli ale pielii la iepuri

In continuare, va prezentam cele mai des intalnite boli ale pielii la iepuri, respectiv: raia si micozele. Mai multe>>

Alimentatia iepurilor de casa

05-02-2019 Iepuri

Alimentatia iepurilor de casa

Furajarea rationala a iepurilor de casa constituie una din principalele chei ale succesului in cunicultura. Furajele folosite, modul de prezentare, pastrarea si administrarea lor sunt probleme esentiale in cresterea acestei specii. Mai multe>>

Factori ce pot interveni in fiziologia reproductiei la iepuri

13-08-2018 Iepuri

Factori ce pot interveni in fiziologia reproductiei la iepuri

Datorita corelatiei dintre lobul anterior al hipofizei (LAH) si sistemul nervos, functiile sexuale pot fi influentate, in sensul stimularii sau inhibitiei, prin organele de simt si creier. Din acest motiv, functia centrului sexual din hipotalamus si lobul anterior al hipofizei depinde de integritatea sistemului nervos si de echilibrul metabolic, orice decalaj putand duce la scaderea activitatii sexuale sau la oprirea functiei gonadelor si in final, la disparitia instinctului sexual. Mai multe>>

Tranzitul digestiv si particularitatile digestiei la iepuri

03-06-2018 Iepuri

Tranzitul digestiv si particularitatile digestiei la iepuri

Nutretul ingerat sufera in gura modificari fizice (maruntirea, umectarea si amestecarea cu saliva, dar si modificari chimice (descompunerea amidonului in maltoza, sub actiunea amilazei si a maltozei in glucoza, sub actiunea maltazei salivare). Apoi bolul alimentar trece in stomac, cecotrofele sosesc in stomac fara a fi mestecate, regasindu-le intacte in partea fundica a acestuia. Mai multe>>

Ameliorarea Iepurilor: Selectia si Reproductia la Iepuri

19-04-2018 Iepuri

Ameliorarea Iepurilor: Selectia si Reproductia la Iepuri

Desi aparent distincte, aceste probleme se rezolva practic impreuna. De la inceput trebuie aratat ca la reproducerea populatiilor se va avea in vedere catre ce se doreste a se ajunge; rasele au fost inlocuite cu linii ale lor, deoarece pe de o parte rasele de iepuri, in general, mai au inca standarde de expozitie care poate nu corespund cu importanta economica a caracterelor catre care se tinde, iar pe de alta parte se supravegheaza mai usor populatia ca un intreg. Mai multe>>

Rasele grele de iepuri

02-02-2018 Iepuri

Rasele grele de iepuri

Unii iepurii sunt crescuti pentru a fi mici si draguti, iar altii sunt crescuti pentru a fi gigant. Daca sunteti de parere ca mai mare este mai bine, atunci ar trebui sa verificati rase grele de iepuri prezentate in acest articol. Unii iepuri uriasi sunt animale de companie excelente din cauza naturii lor docile, in timp ce altele necesita o manipulare mai atenta. Iata cateva informatii despre patru dintre cele mai populare rase grele de iepuri. Mai multe>>

Ameliorarea la iepurii de casa

12-11-2017 Iepuri

Ameliorarea la iepurii de casa

Ameliorarea are in atentie populatia, nu individul. In principal, selectia, incrucisarea si consagvinizarea sunt influentate sau nu in actiunea lor de structura populatiei, adica de ponderea detinuta de diferite categorii de indivizi din totalul populatiei. Pentru ameliorare, un interes deosebit prezinta structura de reproductie si caracterele demografice ale iepurilor de casa. Mai multe>>

Hranirea iepurilor: Cerintele nutritionale ale iepurelui

12-07-2017 Iepuri

Hranirea iepurilor: Cerintele nutritionale ale iepurelui

O productie buna in cresterea iepurilor este conditionata de o alimentatie echilibrata, susceptibila pe de o parte sa aduca iepurelui toate elementele nutritive necesare, iar pe de alta parte sa evite efectele negative datorita excesului unuia dintre elementele nutritive sau dezechilibrului proportional dintre ele. Mai multe>>