Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină.
Agra Asigurări, liderul național în domeniul asigurărilor agricole, anunță cifre record în în privința avizărilor de daună pentru anul agricol 2023-2024. În total, 2400 de daune au fost avizate ca rezultat al fenomenelor meteorologice extreme cu care s-a confruntat România în ultima perioadă. Luna iunie a acestui an marcat un record din perspectiva totalului de avize înregistrate într-o lună. Peste 1000 de fermieri asigurați de companie au raportat daune semnificative asupra culturilor agricole.
Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de grup.
Agra Asigurari, liderul national specializat in asigurarile agricole, anunta primele rezultate pentru sezonul agricol 2023-2024 la Pachetul de Reinsamantare. In prezent, peste 80.000 de hectare de culturi de toamna sunt asigurare prin Pachetul de Reinsamantare, produsul venind in sprijinul fermierilor pentru a le oferi o protectie extinsa impotriva riscurilor imprevizibile care pot afecta recoltele.
In perioada mai-august 2023, Romania a resimtit cu intensitate efectele schimbarilor climatice, manifestate prin fenomene meteorologice extreme, generand daune semnificative in diferite regiuni ale tarii. Cresterea temperaturilor a fost evidenta, cu perioade prelungite de canicula, afectand mediul urban, si in special mediul rural, unde agricultura este principala activitate economica. In paralel, s-au inregistrat evenimente meteorologice extreme, precum ploi torentiale si furtuni violente, fenomene ce au condus la inundatii si alunecari de teren in anumite zone vulnerabile.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca, pana la data de 15 octombrie 2023, se depun Cereri de plata pentru interventia IS-V-03 "Asigurarea recoltelor". Beneficiarii sunt producatorii, persoane fizice/juridice care asigura recolta plantatiilor viticole cu soiuri pentru struguri de vin.
Seceta extrema, investitiile slabe in sistemele de irigatii, dar si un nivel scazut al asigurarilor in domeniu, au adancit criza cu care se confrunta industria agricola din Romania in ultimii ani.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea „Transparenta decizionala”, un proiect de Ordin prin care se creeaza cadrul juridic necesar punerii in aplicare a interventiei IS-V-03 „Asigurarea recoltelor”, din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027, astfel:
Agra Asigurari, compania specializata in domeniul asigurarilor agricole, anunta lansarea unui nou produs de asigurare dedicat fermierilor care vor sa-si asigure cultura de porumb pentru samanta impotriva riscurilor atmosferice.
Agra Asigurari, unul dintre liderii de piata in domeniul asigurarilor agricole, isi extinde oferta de portofoliu cu un nou produs specializat pentru asigurarea plantatiilor de afin pe rod sau nou infiintate, cat si pentru plantatiile pomicole nou infiintate, impotriva daunelor produse de riscul de grindina.
2022 a fost un an al digitalizarii pentru compania Agra Asigurari, singura societate din Romania dedicata exclusiv asigurarilor agricole. Compania a dus digitalizarea la un nivel superior in piata asigurarilor - prin imbunatatirea constanta a procesului de evaluare a daunelor cu ajutorul tehnologiei si lansarea platformei online dedicata brokerilor.
Pool-ul de asigurare impotriva calamitatilor naturale in agricultura are la baza principiul solidaritatii, prin contributia tuturor fermierilor si despagubirea celor afectati de fenomenele meteo extreme. La invitatia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de a identifica o solutie optima pentru gestionarea riscului, Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta si Clubul Fermierilor Romani Broker de Asigurare au propus crearea unui Pool de asigurare impotriva calamitatilor naturale in agricultura (PAIC) cu rolul de a oferi protectie fermierilor.
AFIR anunta eliminarea plafonului pentru depunerea cererilor de finantare prin submasura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Astfel, solicitantii pot depune cereri de finantare online pe www.afir.info, conform precizarilor Ghidului solicitantului si anexelor aferente, pana la data limita de 16 decembrie 2022, indiferent daca valoarea totala a solicitarilor depaseste plafonul comunicat initial prin Anuntul de lansare a sesiunii (110% raportat la alocarea financiara initiala).
Agra Asigurari, compania care a introdus digitalizarea in sectorul asigurarilor agricole, anunta lansarea pe piata din Romania a platformei dedicate brokerilor pentru emiterea politelor agricole. Programul contribuie la eficientizarea procesului de emitere a politelor de asigurare, asigurand o gestiune eficienta a clientilor si un proces de lucru care elimina 100% documentele in format fizic.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, a primit 964 de solicitari, in valoare totala nerambursabila de 3,938 milioane de euro, pentru decontarea politelor de asigurare incheiate de catre fermieri pentru culturile de toamna 2021 si primavara 2022. Cererile de finantare au fost depuse in prima saptamana a sesiunii, care a fost deschisa in acest an, in data de 9 august.
Singurul asigurator agricol specializat din Romania, Agra Asigurari, a anuntat lansarea celei mai moderne polite de asigurare dedicate fermierilor care vor sa isi protejeze munca impotriva secetei, intrucat ofera o acuratete sporita prin folosirea tehnologiei de ultima generatie ce masoara umiditatea relativa a solului cu ajutorul satelitilor de tip radar. Astfel, prin intermediul noului produs - „Indice de seceta - umiditatea relativa a solului”- compania s-a adaptat nevoii crescute a fermierilor de a achizitiona o polita de asigurare, pe fondul schimbarilor climatice accelerate.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) aduce la cunostinta tuturor beneficiarilor PNDR ca, in data de 9 februarie 2022, Tribunalul Bucuresti a dispus deschiderea procedurii falimentului impotriva Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY INSURANCE S.A. (City Insurance). In consecinta, politele emise de City Insurance vor inceta de drept in termen de 90 de zile de la deschiderea procedurii de faliment.
Agra Asigurari, singurul asigurator dedicat exclusiv sectorului agricol din Romania, anunta recrutarea a 50 evaluatori de daune agricole, din randul fermierilor, legumicultorilor, inginerilor agronomi si absolventilor de studii agricole. Compania isi extinde echipa operationala ca sa poata deservi cererea in crestere pentru politele de asigurare agricola din Romania, in conditiile schimbarilor climatice care pun probleme neprevazute fermierilor.
2021 a fost un an dinamic pentru compania Agra Asigurari, singura societate din Romania dedicata exclusiv asigurarilor agricole. Numarul de avizari de daune s-a dublat comparativ cu anul 2020, in timp ce numarul politelor de asigurare emise a crescut cu circa 20-30%. La nivel national, compania a asigurat 900.000 ha, printr-un portofoliu de 4 produse, respectiv Agrar Basis, Agrar Basis pentru vita de vie, Sfecla de Zahar Universal si Index de Seceta, iar asteptarile companiei pentru 2022 sunt sa asigure 1.000.000 de ha.
Agra Asigurari, compania specializata in domeniul asigurarilor agricole, introduce noi beneficii pentru fermierii romani in cadrul pachetelor de reinsamantare a culturilor. Noutatile din acest an vizeaza atat culturile de toamna, cat si culturile de primavara. La culturile de toamna, rapita si cereale, se acopera suplimentar riscurile din pachetul de reintoarcere si daunele produse de daunatorii specifici acestor culturi.
Sectorul agricol este in continua dezvoltare, iar digitalizarea joaca un rol semnificativ in cresterea productivitatii, profitabilitatii, a sustenabilitatii si a rezilientei la schimbarile climatice. Transformarea digitala in agricultura contribuie la realizarea unor imbunatatiri semnificative ale mijloacelor de trai pentru fermierii de pretutindeni si toti cei implicati in lantul agro-alimentar.
Agra Asigurari, compania care a introdus digitalizarea in sectorul asigurarilor agricole, aniverseaza 5 ani de activitate in Romania. Bilantul acestei perioade indica peste 4500 de fermieri asigurati cu peste 2.9 mil. ha suprafete cultivate, 4 categorii de produse de asigurare in portofoliu. Compania a adus pe piata doua resurse digitale dedicate fermierilor, brokerilor si colaboratorilor, in vederea facilitarii unui proces nebirocratic si digitalizat, de la achizitionarea politei, pana la avizarea si evaluarea daunelor si plata despagubirilor.
Groupama Asigurari, unul dintre liderii pietei de asigurari din Romania, a subscris prime brute in valoare de 64 milioane lei in anul agricol 2019-2020. Lider pe acest segment, Groupama a platit catre fermieri daune in valoare de peste 93 milioane lei, mai mult decat dublu fata de anul anterior. Seceta, grindina, furtuna si ploile excesive au produs cele mai mari daune.
Agra Asigurari isi extinde oferta de portofoliu cu un nou produs specializat pentru asigurarea culturilor de sfecla de zahar. Incepand cu anul 2021, Sfecla de Zahar Universal acopera pierderile cantitative si de randament de zahar ale plantelor, produse de particule de nisip sau pamant antrenate de vantul puternic, grindina, inghet, ploi torentiale prin daune produse de spalarea solului sau crusta, precum si daunele produse de daunatorii specifici ai culturii. Polita de asigurare este subventionabila prin Submasura 17.1, program prin care fermierii isi pot recupera de la AFIR pana la 70% din costul primei eligibile de asigurare.
Agra Asigurari, unul dintre liderii de piata in domeniul asigurarilor agricole si totodata prima companie care a adus in Romania un produs de asigurare pentru seceta, vine in sprijinul fermierilor cu noi beneficii pentru anul agricol 2021. Index de Seceta si Agrar Basis devin din acest an o polita comuna, cu avantaje suplimentare precum asigurarea culturilor de soia si despagubirea de la deficit mai mic de precipitatii si anume de 30%. Fermierii pot fi despagubiti pentru daunele produse de seceta, grindina si alte calamitati naturale asupra culturilor de camp, printr-un proces simplu si nebirocratic de subscriere a riscurilor.
Fondurile nerambursabile acordate prin AFIR pentru gestionarea si prevenirea riscurilor la nivelul exploatatiilor se ridica la o valoare totala de aproximativ 5,7 milioane de euro, beneficiari fiind 2.574 fermieri. Acest sprijin financiar acordat fermierilor activi este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de fermier si este acordat in cadrul submasurii 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor”, din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Alocarea totala pentru aceasta submasura este de 23,6 milioane de euro.
Groupama Asigurari, unul dintre liderii pietei de asigurari din Romania, a platit pana in acest moment, pentru anul agricol 2019 – 2020, daune in valoare de 37 milioane de lei, majoritatea cauzate de seceta, furtuni si grindina. De asemenea, in baza dosarelor deja avizate pana la aceasta data, valoarea totala a daunelor platite se va situa in jurul sumei de 100 milioane de lei. Culturile cele mai afectate sunt de porumb si floarea soarelui, pe fondul unui trend ascendent al secetei extreme, care a produs peste 80% din pagube. Groupama Asigurari continua, astfel, sa fie alaturi de fermieri si ramane lider pe piata pe acest segment de business.
Urmare a comunicatului de presa, din data de 3 septembrie 2020, a Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), inclusiv referitor la ghidul cu informatii utile despre politele de asigurari agricole, dedicat fermierilor, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) face urmatoarele precizari:
Grindina, furtunile si ploile torentiale sunt fenomenele meteorologice care au generat cele mai multe despagubiri platite pentru culturi agricole in 2019 si 2018 (96,3%), arata datele furnizate UNSAR, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, de catre companiile membre. In contextul fenomenelor meteo extreme din ultimii ani, care provoaca pierderi importante in agricultura, fermierii romani isi pot proteja investitiile prin intermediul politelor de asigurari agricole. Cu toate acestea, doar 22% din terenul arabil al Romaniei (aproximativ 2 milioane de hectare, din totalul de 8,3 milioane de hectare) este asigurat.
Clubul Fermierilor Romani a finalizat procesul prin care a preluat 48,98% din actiunile Agricover Broker de Asigurare SRL si devine astfel prima organizatie din Romania implicata direct in gestionarea riscurilor si asigurarea culturilor agricole, cu misiunea de a reprezenta interesele fermierilor. In urma schimbarii de actionariat, noul nume este Clubul Fermierilor Romani Broker de Asigurare SRL.
AFIR a publicat pe pagina oficiala versiunea finala a Ghidului solicitantului pentru submasura 17.1 (Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor) din cadrul PNDR 2020. Sesiunea care va fi deschisa in intervalul 11 mai – 30 noiembrie 2020 va incepe cu sectorul vegetal, iar perioada de primire a cererilor de finantare in care se vor putea depune cererile de finantare aferente contractelor de asigurare pentru sectorul zootehnic va fi comunicata ulterior si anuntata pe pagina de internet.
Groupama Asigurari, unul dintre liderii pietei de asigurari din Romania, lanseaza Video Asist, optiunea de constatare a daunelor la distanta, prin video-conferinta. Clientii care beneficiaza astazi de aceasta noua optiune sunt asiguratii Groupama care au avizat daune la utilaje agricole sau de constructie, prin asigurarea „toate riscurile” pentru utilajele si echipamentele constructorului (CPM), dar si cei care au polite de asigurare facultativa a locuintei, Video asist fiind integrat in procesul de auto-constatare, deja disponibil pentru clientii Groupama.
AFIR acorda sprijin financiar pentru asigurarea culturilor, animalelor si plantelor de catre fermierii activi, prin intermediul submasurii 17.1 - „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor” din Programul PNDR 2020. Pana in prezent, AFIR a primit 603 cereri de finantare in valoare totala de 1.348.988 de euro, dintre care 340 de solicitari in valoare de 497.311 euro au fost selectate in vederea rambursarii unui procent consistent din valoarea primelor de asigurare aferente.
Ministerul Agriculturii Si Dezvoltarii Rurale aduce la cunostinta potentialilor beneficiari faptul ca, pana in prezent, la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale au fost depuse 98 de cereri de plata cu o valoare publica de 184.323,44 euro. Submasura 17.1 a fost lansata incepand cu luna aprilie a acestui an, avand ca scop incurajarea fermierilor de a participa la scheme de asigurare private in vederea gestionarii corespunzatoare a riscurilor care le pot afecta productia agricola.
AFIR acorda sprijin financiar pentru asigurarea culturilor, animalelor si plantelor de catre fermierii activi, prin intermediul submasurii 17.1 din (PNDR 2020). Sesiunea de primire a cererilor de finantare este deschisa in perioada 1 aprilie – 30 noiembrie 2019, iar alocarea financiara disponibila este de 42.797.487 euro. In cazul fermelor mici cu dimensiunea economica de pana la 12.000 SO, rata sprijinului nerambursabil este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile si platite efectiv de catre fermier, iar in cazul fermelor cu dimensiunea economica mai mare sau egala cu 12.000 SO, rata sprijinului nerambursabil este de 55%.
Incepand cu data de 1 aprilie 2019 se afla in derulare sesiunea de depunere a cererilor de finantare pentru submasura 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, cu scopul de a incuraja fermierii sa isi asigure culturile impotriva fenomenelor climatice nefavorabile, cum ar fi: inundatii, seceta, grindina, inghet, ploi torentiale, tornade, furtuni, etc.
UNSAR saluta recenta lansare de catre AFIR - Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale – a Submasurii 17.1. „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor” ce permite acordarea de subventii la plata primelor de asigurare, un proiect care vine in sprijinul fermierilor romani. Astfel, se asteapta ca asigurarile agricole sa devina mai accesibile pentru fermieri, protejandu-i de riscurile la care sunt expusi si contribuind astfel la stabilitatea financiara a afacerilor acestora.
Groupama Asigurari, unul dintre liderii pietei de asigurari din Romania, vine in intampinarea fermierilor care doresc sa beneficieze de noile posibilitati de subventionare prevazute prin Programul national de dezvoltare rurala 2014-2020. Asigurarea agricola cu prima subventionabila este ȋnca o dovada a angajamentului Groupama Asigurari de a oferi continuitate clientilor sai, de aceasta data pentru un segment de clienti care, istoric, este prioritar, atat pentru Grup, cat si pentru filiala din Romania.
In 2017, Riscul care a produs cele mai multe daune a fost grindina, cultura cea mai afectata fiind floarea soarelui. Judetele in care au fost inregistrate cele mai mari pagube pe segmentul agricol au fost Arad, Teleorman, Constanta. Anul trecut Gothaer Asigurari Reasigurari a platit daune aferente culturilor agricole si animalelor si pasarilor in valoare de peste 13 milioane lei si un total de peste 51 de milioane lei de la momentul lansarii companiei.
Polita MicroFERMIER este o asigurare adaptata agricultorilor care lucreaza terenuri cu suprafete mici, de pana la 50 ha. Importanta sectorului agricol in Romania este incontestabila. Agricultura, impreuna cu silvicultura si piscicultura, genereaza o parte importanta din PIB al Romaniei - 6% fata de o medie a statelor membre UE de 1,7%, in ciuda tuturor provocarilor pe care acest sector le are de infruntat, cum ar fi lipsa de investitii in sistemele de irigatii sau efectele fenomenelor catastrofale asupra culturilor.
Groupama Asigurari, lider pe linia asigurarilor agricole din Romania, a primit in anul agricol 2015-2016 1.778 de avizari de daune agricole, in crestere fata de anii anteriori cu peste 300%. Iunie reprezinta luna in care s-au efectuat cele mai multe avizari, 912, majoritatea acestora fiind facute dupa 18 iunie.
Daca ti-ai asigurat recolta de struguri pentru vin, poti beneficia de un sprijin financiar comunitar de pana la 80% din valoarea primei de asigurare platite. APIA informeaza ca termenul limita pentru depunerea cererilor de plata pentru masura de asigurare a recoltelor de struguri pentru vin este data de 30 noiembrie 2016.
Astazi a fost publicata o propunere legislativa privind constituirea, organizarea si functionarea Sistemului national mutual agricol de gestionare a riscurilor, a infiintarii Agentiei pentru Administrarea Fondului National Mutual Agricol prin care se ofera un cadru legal producatorilor agricoli care sa sprijine infiintarea unui sistem mutual agricol la nivel national menit sa ii ajute sa faca fata pierderilor economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu.
Comparativ cu alte sectoare ale economiei, riscurile in agricultura sunt comparativ mai mari si necesita o abordare specifica. Camera Franceza de Comert, Industrie si Agricultura in Romania (CCIFER) si Camera de Comert Italiana pentru Romania (CCIpR) au organizat astazi conferinta «Gestiunea riscurilor in agricultura» dedicata gestionarii integrate si combinate a riscurilor in agricultura.
Romania, in secolul al XIX-lea, era considerata granarul Europei. Chiar si astazi, tara noastra reprezinta un potential enorm pentru investitori - atat locali, cat si straini - cu o suprafata utila de peste 15 milioane de hectare, situandu-se pe locul doi in topul celor mai mari producatori de produse din Europa Centrala si de Est.
Stein Bestasig, broker de asigurari care ofera consultanta personalizata, estimeaza ca, in 2016, clientii din agricultura si domenii conexe vor avea o pondere de minim 10% in portofoliul companiei, in pofida sezonalitatii acestor asigurari, acest domeniu intrand in focus incepand cu anul acesta. Cresterea acestei piete se datoreaza in primul rand procesului intens de tehnologizare inregistrat in ultimii ani, precum si interesului crescut in asigurarea culturilor, atat din partea asiguratorilor, cat si din partea fermierilor.
Groupama Asigurari vine in sprijinul clientilor sai pentru anul agricol 2015 - 2016. Astfel, in perioada imediat urmatoare, liderul segmentului de asigurari agricole din Romania va acorda clientilor din portofoliul anului agricol 2014 - 2015 un voucher in valoare de 5 RON /ha. Acesta va putea fi utilizat pentru plata unei parti din prima de asigurare aferenta culturilor din anul agricol 2015 - 2016 asigurate pana la data de 24 decembrie 2015, indiferent daca acestea sunt de toamna sau de primavara.
APIA informeaza ca pana in data de 31 octombrie 2014, inclusiv, se pot depune cererile de solicitare a ajutorului de stat pentru politele de asigurare incheiate cu societatile de asigurare-reasigurare pentru culturile infiintate in primavara anului 2014, plantatii de pomi, arbusti fructiferi, de hamei si de vii, cu exceptia soiurilor de struguri pentru vin care beneficiaza de sprijin in conformitate cu prevederile OMADR nr.756/2008, si pentru care s-a platit contravaloarea acestora.
Guvernului a aprobat astazi un act normativ care cuprinde noi dispozitii privind infiintarea, avizarea, acreditarea fondurilor mutuale pentru acoperirea riscurilor in agricultura, modul de functionare al acestora, precum si atributiile Autoritatii de Supraveghere Financiara in procesul de acreditare si supraveghere, in vederea gestionarii eficiente a fondurilor europene nerambursabile alocate din PNDR 2014-2020.
Federatia Pro Agro va propune un amendament la legea privind infiintarea si functionarea fondurilor mutuale pentru fermieri, prin care sa fie introdusa obligativitatea pentru cei care detin terenuri agricole sau animale sa contribuie la un fond mutual.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Mures informeaza potentialii beneficiari ca pana la data de 31 ianuarie 2014 inclusiv se depune cererile pentru plata primelor de asigurare - sector zootehnic (animale, pasari, familii de albine) - in baza politelor de asigurare incheiate cu societatile de asigurare-reasigurare in al doilea semestru al anului 2013 si pentru care s-a platit contravaloarea acestora.
Daniel Constantin, minsitrul agriculturii a spus la o intalnire cu fermierii, ca Legea Fondului Mutual a fost deja promulgata de presedintele Romaniei, iar MADR va incuraja voluntariatul la asocierea in fondurile mutuale prin introducerea unei ‘prime de asigurare’.
Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 64/2013 privind infiintarea si acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor in agricultura si acordarea de compensatii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu.
In cadrul INDAGRA 2013, la Centrul Expozitional ROMEXPO, presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor, domnul deputat Nini Sapunaru a participat la sesiunea de discutii pe tema fondurilor mutuale agricole.
Ministerul Agriculturii a finalizat partea legislativa de infiintare a fondurilor mutuale. Potrivit ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, fermierii care indeplinesc conditiile pot solicita acreditarea.
Ordonanta de urgenta pentru infiintarea fondurilor mutuale a fost aprobata de Guvern. Astfel, fermierii vor putea fi protejati integral si de alte riscuri decat cele acoperite de firmele de asigurari.
Culturi de mii de euro distruse si refuzul firmelor de asigurari de a le asigura afacerile, cu asta se confrunta producatorii de capsuni din comuna Polovragi.
Ministrul Agriculturii si dezvoltarii rurale, Daniel Constantin, si-a exprimat, joi, convingerea ca “un fond mutual pentru fermieri va fi functional in Romania incepand de pe 30 iunie 2013".
Agricultorii moldoveni vor primi, anul acesta, despagubiri in valoare de peste 100 de milioane de lei de la principalul asigurator din tara, compania Moldasig.
Cui se adreseaza?
Asigurarea se adreseaza locuitorilor din mediul rural, posesori de terenuri agricole.
10-04-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic, economic și social asupra fiecărui punct de lansare a rachetelor antigrindină. București, 08 aprilie 2025 – Schimbările climatice și riscurile crescute de calamitate pentru fermieri obligă la o abordare responsabilă în ceea ce privește asigurarea continuității și creșterea eficienței sistemului național antigrindină și de stimulare a precipitațiilor. Mai multe>>
09-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024 (trimestrul IV/2024), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Mai multe>>
09-04-2025 Stiri agricole
În contextul schimbărilor climatice, a secetei și arșiței tot mai prezente, cultura porumbului devine tot mai solicitată. Există zone în care toată vara nu s-au înregistrat deloc precipitații, iar producții de peste 15 t/ha au putut fi obținute doar în condiții de irigat. Este și cazul societății Comcereal Vrancea, una dintre firmele ce alege hibrizi Pioneer în fiecare campanie agricolă, iar producția obținută cu hibridul P0710 a fost de 16.058 kg/ha. Mai multe>>
09-04-2025 Targuri si expozitii
USAMV Cluj-Napoca la Agraria 2025, ediție aniversară: standuri educaționale, consultanță, workshop-uri și demonstrații în domeniile agricole și zootehnice, festivitate de premiere și vânzare de vinuri din producția proprie.Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va fi prezentă și la ediția aniversară Agraria 2025, care marchează 30 de ani de la lansarea târgului, între 10-13 aprilie, la Jucu (jud. Cluj). Mai multe>>
07-04-2025 Plati APIA
În urma apariției în spațiul public a unor informații legate de buna funcţionare a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și pentru informarea corectă a publicului larg, facem următoarele precizări: ► În cadrul Campaniei 2024, APIA a autorizat la plată un procent de 98% din fermierii declarați eligibili. Astfel, dintr-un total de 728.931 fermieri, în perioada 16 octombrie 2024 – 7 aprilie 2025, au fost autorizați la plată 718.395 beneficiari cu o suma totală (avans + plată f... Mai multe>>
04-04-2025 APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 07.04.2025, activitatea Centrului APIA Municipiul București se va desfășura în noua locație situată în București, str. Anton Colorian, nr. 74, sector 4. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi,04.04.2025, a efectuat plăți pentru un număr de 509.556 beneficiari ai AjutoarelorNaționale Tranzitorii (ANT) - sectoarele vegetal și zootehnic, Campania 2024. Suma totală plătită este în valoare de 804.463.876,87 lei și se acordă de la bugetulde stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>