Fondul Mutual Agricol, singurul sistem financiar national de compensare a pierderilor suferite de fermieri

Fondul Mutual Agricol - riscuri agricultura - asigurari agricoleAstazi a fost publicata o propunere legislativa privind constituirea, organizarea si functionarea Sistemului national mutual agricol de gestionare a riscurilor, a infiintarii Agentiei pentru Administrarea Fondului National Mutual Agricol prin care se ofera un cadru legal producatorilor agricoli care sa sprijine infiintarea unui sistem mutual agricol la nivel national menit sa ii ajute sa faca fata pierderilor economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu.


Uniunea Europeana acorda sprijin producatorilor agricoli prin intermediul platilor directe si al programelor de dezvoltare rurala, oferind statelor membre posibilitatea instituirii de ajutoare specifice membrilor pentru finantarea infiintarii si functionarii fondurilor mutuale.

Pentru agricultorii romani este de mare interes implementarea masurii de gestionare a riscurilor prin intermediul fondului mutual. In acest sens, reprezinta o prioritate sprijinul acordat pentru infiintarea si acreditarea fondului mutual agricol, in vederea cresterii capacitatii agricultorilor de a face fata riscurilor pentru continuarea productiei agricole si asigurarea securitatii alimentare.

In prezent, fermierii sunt expusi la riscuri economice si de mediu tot mai mari, ca urmare a schimbarilor climatice si a volatilitatii ridicate a preturilor. In acest context, gestionarea eficienta a riscurilor dobandeste o importanta tot mai mare pentru fermieri. In consecinta, ar trebui creat cadrul normativ pentru aplicarea prevederilor UE oferind posibilitatea instituirii de ajutoare specifice fermierilor activi contributori pentru finantarea infiintarii si functionarii fondului mutual instituit ca o masura de gestionare a riscurilor, pentru a ajuta fermierii sa faca fata celor mai comune riscuri cu care se confrunta.

Prin urmare, acest act normativ trebuie sa ajute la crearea fondului mutual si la facilitarea rambursarii compensatiilor platite de acest fond fermierilor activi contributori pentru pierderile suferite ca urmare a unor fenomene climatice nefavorabile, a izbucnirii unor boli ale animalelor sau ale plantelor, a infestarii cu daunatori sau in urma unor incidente de mediu.

De asemenea, se instituie posibilitatea crearii unui instrument de stabilizare a veniturilor pentru sprijinirea fermierilor care se confrunta cu scaderi dramatice ale veniturilor.

Pentru a se asigura egalitatea de tratament intre fermierii din intreaga Uniune Europeana, evitarea denaturarii concurentei si respectarea obligatiilor internationale ale Uniunii, sunt prevazute conditii specifice pentru acordarea sprijinului in cadrul acestor masuri. Pentru a asigura utilizarea eficienta a resurselor FEADR, sprijinul este limitat la fermierii activi contributori in intelesul articolului 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

Cele mai importante prevederi ale acestui proiect legislativ sunt urmatoarele:

Administrarea Fondului se realizeaza prin Agentia pentru Administrarea Fondului National Mutual Agricol, denumita in continuare Agentie, care se infiinteaza ca institutie publica, autonoma, cu personalitate juridica in coordonarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, denumit in continuare MADR, si care se finanteaza din subventii de la bugetul de stat, prin bugetul MADR si din venituri proprii.

In vederea stabilirii si recunoasterii naturii riscurilor, intensitatii daunelor produse si delimitarii arealului in care se produc evenimentele care genereaza pierderi, se infiinteaza Comisia Nationala pentru Monitorizarea Riscurilor din Agricultura, denumita in continuare Comisia Nationala, organism colegial interinstitutional, fara personalitate juridica, pe langa MADR.

La nivel judetean se constituie comisiile judetene pentru constatatea pagubelor, denumite comisii judetene, pe langa institutia prefectului, cu scopul de a analiza, a evalua, a constata si certifica producerea evenimentelor, arealul si intensitatea pagubelor.

Din Sistemul National Mutual Agricol fac parte:

    • fermierii activi definiti conform legii;
    • Agentia;
    • Comisia Nationala;
    • comisiile judetene.

Compensatiile se acorda pentru pierderi economice cauzate de fenomene climatice nefavorabile, boli ale animalelor, organisme daunatoare plantelor sau de un incident de mediu inclusiv prin contributii financiare in baza Regulamentului 1305/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013.

    • Definitia dezastrului natural – eveniment spontan de natura biotica sau abiotica care genereaza tulburari importante ale sistemelor de productie agricola, provocand pagube economice importante pentru sectorul agricol, recunoscut oficial, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta aprobate prin hotarare a Guvernului.
    • Fenomene climatice nefavorabile – seceta, inghetul din timpul iernii, inghetul tarziu, inundatiile, ploile abundente si de durata, care indeplinesc conditiile de a fi asimilate unui dezastru natural recunoscut oficial conform normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta aprobate prin hotarare a Guvernului.
    • Incident de mediu – aparitia unui caz specific de poluare, de contaminare sau de degradare in ceea ce priveste calitatea mediului, care este legata de un eveniment specific si limitat din punct de vedere geografic; in sensul prezentei ordonante de urgenta nu sunt considerate incidente de mediu schimbarile climatice sau poluarea atmosferica.


Agentia pentru Administrarea Fondului National Mutual Agricol acorda compensatii fermierilor activi care contribuie financiar la constituirea fondului de compensare. Agentia poate implementa si masuri de stabilizare a veniturilor fermierilor sub forma unor compensatii din fondurile proprii create in acest scop prin contributia financiara a fermierilor activi si gestionate distinct de catre Agentie pentru acoperirea pierderilor cauzate de scaderea drastica a veniturilor ca urmare a volatilitatii preturilor sau a altor cauze legate de instabilitatea pietei.

Fondul de compensare financiara gestionat de Agentie se constituie din contributiile fermierilor activi, in cuantumul si in conditiile stabilite prin hotarare a Guvernului initiata de catre MADR la propunerea Agentiei si se utilizeaza pentru acordarea compensatiilor financiare, precum si pentru asigurarea contravalorii serviciilor de gestionare a fondului de compensare.

Fondul de compensare este fond banesc special, definit conform Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, care se colecteaza si se pastreaza la Trezoreria Statului. Conditiile de utilizare ale Fondului de compensare se stabilesc prin hotarare a Guvernului initiata de catre MADR la propunerea Agentiei.

Agentia pentru Administrarea Fondului National Mutual Agricol constituie sectiunea comuna si sectiunile specializate pentru colectarea contributiei financiare a fermierilor activi. Contributia la sectiunea comuna este obligatorie pentru toti fermierii activi.

Suma constituita prin contributiile fermierilor activi la sectiunea comuna este utilizata pentru compensarea financiara a pierderilor generate de fenomene climatice nefavorabile, incidente de mediu, boli si daunatori, care nu pot fi puse in sarcina unei sectiuni specializate.

Suma aferenta sectiunii comune poate fi utilizata pentru compensarea financiara a pierderilor aferente sectiunilor specializate, doar prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, la propunerea justificata a Agentiei.

Agentia pentru Administrarea Fondului National Mutual Agricol poate acorda stimulente fermierilor activi care au contribuit mai mult de 5 ani la constituirea fondului de compensare.

Compensatiile financiare se platesc de catre Agentie direct fermierilor contributori care au inregistrat pierderi economice. Compensatiile financiare se acorda exclusiv fermierilor activi care au achitat contributia financiara pana la 31 decembrie a anului precedent celui in care s-a produs riscul pentru care se solicita compensarea.

Fondul National Mutual Agricol reprezinta singurul sistem financiar la nivel national, in scopul acordarii de compensatii fermierilor activi contributori, pentru pierderile suferite ca urmare a unor fenomene climatice nefavorabile, aparitiei unor boli ale animalelor sau ale plantelor, a infestarii cu daunatori sau in urma unor incidente de mediu.

Proiectul de hotarare este postat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, www.madr.ro, iar cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii in termen de 10 zile.

 

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>