Necesitatea asigurarilor agricole in contextul schimbarilor climatice

Necesitatea asigurarilor agricole in contextul schimbarilor climaticeIn perioada mai-august 2023, Romania a resimtit cu intensitate efectele schimbarilor climatice, manifestate prin fenomene meteorologice extreme, generand daune semnificative in diferite regiuni ale tarii. Cresterea temperaturilor a fost evidenta, cu perioade prelungite de canicula, afectand mediul urban, si in special mediul rural, unde agricultura este principala activitate economica. In paralel, s-au inregistrat evenimente meteorologice extreme, precum ploi torentiale si furtuni violente, fenomene ce au condus la inundatii si alunecari de teren in anumite zone vulnerabile.


In comparatie cu anul 2022, cand fenomene precum canicula sau furtunile au avut o intensitate si frecventa moderata, anul 2023 a venit cu temperaturi mai ridicate si perioade prelungite de canicula. Toate aceste evenimente au adus o presiune suplimentara in asigurarea resurselor de apa necesare, punand in pericol dezvoltarea culturilor agricole. De asemenea, alte fenomene extreme, precum inundatiile si alunecarile de teren, au fost mai frecvente in 2023, generand daune semnificative in agricultura. Aceasta crestere a frecventei si intensitatii evenimentelor climatice extreme sugereaza o tendinta de accentuare a impactului incalzirii globale.

 

Evolutia climei in ultimii 10 ani

Conform Administratiei Nationale de Meteorologie, in perioada mai-august a anilor 2022 si 2023, Romania a experimentat variatii semnificative ale temperaturilor medii lunare. Cea mai mare valoare a temperaturii din luna mai a fost 17,3°C, inregistrata la Gura Portitei. In ultimii doi ani, iunie a fost o luna caracterizata de temperaturi ridicate, ce au depasit 22,5°C in majoritatea regiunilor. Abaterea temperaturii medii a aerului din luna iulie 2023 fata de mediana intervalului de referinta standard (1991-2020) a fost pozitiva in toata tara, inregistrandu-se o medie de peste 26,7°C. Luna august a inregistrat temperaturi peste normalul perioadei in ambii ani, cu ploi rare la nivel national, temperatura medie fiind de 26,8°C.

Comparand temperaturile medii ale lunilor analizate (mai - august) din anul 2014 si cele din 2023, schimbarile climatice devin extrem de evidente. Luna mai a anului 2014 nu a depasit o temperatura medie mai mare de 16°C, iar temperatura medie a lunii iunie 2014 a avut valori cuprinse intre 3,4°C la Vf. Omu si 21,2°C la statia meteorologica Gura Portitei. Cele mai ridicate temperaturi medii lunare, respectiv peste 20,0°C, s-au semnalat in vest, sud si pe areale extinse din sud-estul tarii. Lunile iulie si august ale anului 2014 au inregistrat o temperatura medie constanta de 24°C.

Asadar, incalzirea globala poate fi resimtita in mod evident prin cresterea accelerata a temperaturilor medii lunare in decursul a cativa ani. Intr-un interval de mai putin de un deceniu, temperaturile au inregistrat o crestere semnificativa, de aproape doua unitati pentru fiecare luna mentionata. Fenomenele meteorologice extreme au devenit mai frecvente, iar mediul inconjurator si agricultura sunt supuse unor schimbari dramatice, fiind necesare actiuni urgente de adoptare a unor masuri de limitare a consecintelor negative generate de schimbarile climatice.

 

Impactul schimbarilor climatice in agricultura romaneasca

Necesitatea asigurarilor agricole in contextul schimbarilor climatice 2

 

Agricultura este unul dintre sectoarele economice cele mai afectate de schimbarile climatice, existand culturi distruse de temperaturile ridicate si absenta precipitatiilor sau, dimpotriva, recolte compromise de inundatii. Conditiile meteorologice imprevizibile au avut un impact direct asupra productiei alimentare, generand pierderi economice semnificative pentru fermieri. Conform datelor Agra Asigurari, judetul Timis a fost afectat in iulie 2023 de o serie de evenimente meteorologice extreme, inclusiv grindina, precipitatii abundente si furtuni, care au provocat pagube majore. Compania estimeaza ca daunele inregistrate la nivel regional au depasit suma de 15.000.000 de lei, fiind afectate peste 25.000 de hectare de teren agricol au fost afectate, cu consecinte semnificative asupra culturilor, in special asupra celor de floarea-soarelui, grau si rapita.

“Perioada mai-august 2023 a fost marcata de multiple fenomene meteo extreme in regiunea de Sud-Vest. Spre exemplu, grindina din luna mai a afectat cu precadere culturile de cereale si rapita, iar furtunile violente din lunile de vara au avut un impact negativ asupra dezvoltarii cerealelor, alaturi de culturile de porumb si floarea soarelui. 70% dintre avizarile de dauna din aceasta perioada au fost pentru riscul de furtuna, iar din acest procent, floarea soarelui a inregistrat pagubele cele mai insemnate, fermierii fiind afectati puternic la nivel financiar. Comparand contextul climatic actual cu cel de acum 9-10 ani, efectele negative s-au accentuat. Spre exemplu, ne confruntam anual cu un dezechilibru atmosferic, care conduce catre o instabilitate a ciclurilor agricole si a modului de lucru, precum si cu o dinamica a pietei si a factorilor economici. Fermierii au ajuns intr-un punct critic, iar neavand siguranta climatica, acest context ii determina pe tot mai multi sa abandoneze afacerile. Cred ca viitorul agriculturii prospere din Romania sta in adaptarea periodica la schimbarile economice si de mediu, alaturi de optimizarile tehnologice, digitalizare, investitiile in sanatatea solului si in sisteme de irigatii performante”, a declarat Paul Alexandru Radulescu, Manager Regional Sud-Vest.

De asemenea, regiunea de Centru - Sud a tarii a fost sever afectata de aceleasi fenomene imprevizibile, iar furtuna a fost cel mai avizat fenomen, in special la cultura de floarea soarelui. Concomitent, seceta a influentat puternic evolutia culturilor, iar fluctuatiile economice s-au resimtit si la nivelul fermelor din Romania. Cheltuielile din cadrul fermelor au crescut semnificativ, in special la nivelul inputurilor si combustibilului, dand peste cap planurile fermierilor.

“Ultimii 10-12 ani au fost decisivi pentru dinamica schimbarilor climatice, iar temperatura medie anuala este in continua crestere. Spre exemplu, pe atunci fronturile atmosferice erau mult mai mari, iar perioadele de canicula mai izolate. In prezent, nu mai exista o dispersie omogena a fronturilor atmosferice si ne confruntam cu o inconsistenta a anotimpurilor. De asemenea, lipsa lichiditatilor isi face simtita prezenta la nivel de industrie, iar fermierii sunt nevoiti sa se repozitioneze, sa isi regandeasca strategia sau sa se orienteze catre culturi mai reziliente. Vedem fermieri care nu mai prioritizeaza asigurarea culturilor sau micsoreaza sumele asigurate, insa observam o tendinta ascendenta pentru investitiile in sistemele de irigatii”, a declarat Cosmin Vlad, Manager Regional Centru - Sud.

Facand o retrospectiva a fenomenelor extreme din Romania, estul si nordul tarii au fost de asemenea zone afectate puternic. In luna iulie 2023, judetul Neamt a fost marcat de grindina, care a afectat o suprafata extinsa de 2.300 ha de teren arabil. Culturile principale afectate au fost porumbul, floarea soarelui si sfecla de zahar, generand o dauna totala estimata la 1.400.000 de lei. Situatia a fost similara si in judetul Galati, unde grindina a afectat o zona de 6.200 Ha, avand impact asupra culturilor de porumb si floarea soarelui. Aceasta calamitate a produs daune in valoare de 2.400.000 de lei.

In paralel, judetul Bacau a suferit consecinte severe din cauza grindinei, afectand o suprafata de 4.800 Ha de teren arabil. Culturile afectate au inclus porumbul, floarea soarelui si legumele, iar dauna totala s-a ridicat la 2.900.000 de lei. Aceste evenimente evidentiaza vulnerabilitatea agriculturii locale la schimbarile climatice si subliniaza impactul negativ asupra economiei regionale.

De asemenea, grindina a cauzat distrugeri semnificative, iar alte culturi, inclusiv cele horticole, au suferit pierderi importante. Infrastructurile destinate protectiei culturilor, precum serele si solariile, au fost afectate in mod evident. Aceasta situatie subliniaza vulnerabilitatea agriculturii locale la schimbarile climatice si necesitatea unei abordari proactive pentru a contracara efectele negative ale acestor fenomene meteorologice extreme.

 

Romania, tot mai vulnerabila in fata dezastrelor naturale

Necesitatea asigurarilor agricole in contextul schimbarilor climatice 3

 

Potrivit raportului de tara realizat de Banca Mondiala, privind clima si dezvoltarea, Romania se confrunta cu o vulnerabilitate semnificativa la diverse dezastre naturale, accentuata pe fondul schimbarilor climatice. Teritoriul este expus la riscuri majore in ceea ce priveste seceta si inundatiile, ceea ce poate conduce la consecinte macroeconomice substantiale. Raportul indica si faptul ca pierderile anuale medii cauzate de inundatii ar putea atinge suma de 1,7 miliarde de euro. De asemenea, seceta din 2022 a adus in atentie provocarile iminente, evidentiate de necesitatea utilizarii cisternelor pentru a furniza apa in sute de localitati.

Conform Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC), peste 660.000 de locuitori din Romania se afla in situatia expunerii la riscul de furtuna, iar costurile anuale estimate ale pagubelor se ridica la 83 milioane de euro.

In plus, Romania se confrunta cu o disponibilitate limitata a resurselor de apa la aproximativ jumatate din media UE si se apropie de pragul de stres hidric. O evaluare a riscurilor la nivel national, realizata in 2016 de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta din Romania, a evidentiat ca 48% din terenurile agricole ale tarii sunt vulnerabile la seceta, in special in regiunile din sud si sud-est.

Astfel, pe langa nivelul ridicat de vulnerabilitate la schimbarile climatice, Romania nu dispune de suficiente resurse astfel incat sa fie pregatita sa raspunda sau sa se adapteze la aceste fenomene.

 

Asigurarile agricole - solutia pentru stabilitate financiara in cadrul fermelor

Necesitatea asigurarilor agricole in contextul schimbarilor climatice 4

 

Schimbarile imprevizibile ale climei au devenit o realitate cu care agricultorii se confrunta anual, impunand necesitatea de a-si proteja culturile impotriva riscurilor meteorologice. Fluctuatiile extreme ale temperaturilor, ploile abundente sau seceta accentuata reprezinta provocari constante, iar aceste variabile pot avea consecinte asupra recoltelor, a veniturilor fermierilor si implicit asupra securitatii alimentare la nivel national si global.

In acest context, asigurarea culturilor devine o componenta esentiala pentru gestionarea riscurilor in agricultura. Agra Asigurari, liderul national in domeniul asigurarilor agricole, depune eforturi sustinute pentru a sprijini fermierii din Romania in fata acestor provocari.

“Prin politele de asigurare, sprijinim fermierii sa-si continue afacerea in cazul pierderilor produse de fenomenele meteorologice extreme. Acest demers nu numai ca asigura stabilitatea financiara in cadrul fermei, dar contribuie totodata la cresterea rezilientei intregului sector agricol in fata schimbarilor climatice, asigurand continuitatea productiei si siguranta alimentara a comunitatilor locale”, a declarat Horia-Adrian Lupu, Director General Agra Asigurari Romania.

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>