Fermierii romani au acces mai facil la asigurarile agricole printr-un proces digitalizat - Interviu cu Iulia Parapianu, Director Adjunct Agra Asigurari Romania

Fermierii romani au acces mai facil la asigurarile agricole printr-un proces digitalizat - Parapianu IuliaSectorul agricol este in continua dezvoltare, iar digitalizarea joaca un rol semnificativ in cresterea productivitatii, profitabilitatii, a sustenabilitatii si a rezilientei la schimbarile climatice. Transformarea digitala in agricultura contribuie la realizarea unor imbunatatiri semnificative ale mijloacelor de trai pentru fermierii de pretutindeni si toti cei implicati in lantul agro-alimentar.


Agra Asigurari este compania care a introdus digitalizarea in domeniul asigurarilor agricole din Romania si pune la dispozitia fermierilor mai multe resurse digitale. Am stat de vorba cu Iulia Parapianu, Director Adjunct Agra Asigurari Romania, pentru a afla mai multe despre beneficii aduse de aceste instrumente in activitatea cotidiana fermierilor, dar si perspectivele de dezvoltare ale companiei privind digitalizarea pentru urmatorii ani.

 

Ce inseamna digitalizarea in domeniul asigurarilor agricole?

Digitalizarea in sectorul asigurarilor agricole reprezinta ajutorarea fortei de vanzari si implicit a fermierilor prin simplificarea procesului de emitere a politelor. Noi solicitam un numar minim de documente si ne preocupam activ de digitalizarea proceselor si a documentelor pentru ca ne dorim sa reducem pe cat posibil birocratia la intocmirea documentatiei si sa lucram paperless, asemenea colegilor nostri din Austria.

 

Cand a inceput procesul de digitalizare la Agra Asigurari? Ce a presupus si cat timp a durat?

Inca de la infiintarea sucursalei am emis politele in format electronic si evaluarea daunelor s-a produs doar digital cu ajutorul tabletelor. Proiectele de digitalizare sunt dezvoltate concomitent in toate sucursalele Österreichische Hagelversicherung si sunt adaptate nevoilor pietei locale. Prin modul nostru de lucru am eficientizat considerabil emiterea de polite, nefiind necesare din partea fermierului acele devize tehnologice si documentele din ultimii ani. Continuam procesul de digitalizare si facem investitii majore pentru numeroase proiecte in curs prin care ne propunem sa facilitam si sa oferim accesul transparent la o polita de asigurare agricola.

 

Care sunt functionalitatile digitale de care beneficiaza fermierii? Cum functioneaza si cum ii influenteaza pe brokeri si pe fermieri?

Punem la dispozitia fermierilor doua resurse digitale care sa ii sprijine in activitatea de zi cu zi, respectiv aplicatia AgraSat si portalul online.

Aplicatia AgraSat culege date de la satelitii spatiali Sentinel (ESA) si Landsat (NASA) inregistrate in ultimele 12 luni si ofera fermierilor acces la informatii despre starea culturilor. Pe baza lor fermierii isi pot vizualiza starea culturilor si de asemenea, isi pot stabili strategiile proprii de intretinere pentru fiecare cultura.

Portalul este o unealta de mare ajutor pentru toti colaboratorii nostri, intrucat acolo ei isi pot vedea politele de asigurare, isi pot aviza daunele, dar si urmari in timp real procesul de decontare. Pentru brokeri este de mare folos deoarece au acces la toate documentele si datele politelor pe care le-au intermediat. Pentru fermieri, beneficiile sunt aceleasi, cu un avantaj suplimentar: prin accesarea AgraSat isi pot monitoriza cu ajutorul imaginilor din satelit progresul vegetativ pe parcelele asigurate.

 

Cum se evalueaza digital daunele din teren?

Daunele se evalueaza digital cu ajutorul unei aplicatii numita MOSES, ce are in spate un proces amplu de cercetare-dezvoltare si o metodologie certificata pentru fiecare tip de cultura in parte. Evaluatorul, in prezenta fermierului, analizeaza cultura afectata si introduce informatiile electronic in protocolul de dauna. Acesta trebuie sa fie foarte precis, sa cunoasca tipul de cultura, gradul de daunare si capacitatea de refacere a plantei. Pe baza informatiilor introduse, se emite protocolul de dauna, iar echipa Agra Asigurari calculeaza ulterior despagubirea in functie de suma asigurata, cu ajutorul unui program specializat de gestionare politelor, IBISS.

 

In ce masura contribuie digitalizarea la eficientizarea procesului de evaluare?

Fermierii romani au acces mai facil la asigurarile agricole printr-un proces digitalizat - Portal Agra Asigurari Romania


Cel mai important avantaj de mentionat este faptul ca procesul este mult mai rapid decat daca am sta sa completam manual toate documentele. Daca avem toate datele de la evaluator si client putem emite un decont de dauna si la 3 zile de la evaluare, iar plata sa o efectuam in decurs de o saptamana.

 

Care este feedback-ul fermierilor privind acest proces?

Avem tot mai multi fermieri care ne solicita acces la aceste servicii, care doresc sa-si acceseze arhiva digitala si sa vada stadiul de decontare al daunei. De asemenea, avem si clienti care folosesc serviciul AgraSat din cadrul aplicatiei si isi observa stadiile de vegetatie pe parcelele asigurate, iar acest serviciu este apreciat in primul rand de fermierii cu suprafete mici, care nu isi permit un program digital pentru administrarea fermei.

 

Credeti ca pandemia a accelerat nivelul de digitalizare in industria agricola?

Cu siguranta, intrucat vedem o mai mare deschidere in piata pentru solutii digitale, iar ritmul de acceptare a tehnologiei a crescut. Cu ajutorul trainingurilor si scolarizarilor online am ajuns sa ne facem cunoscute produsele de asigurare Agra Asigurari mult mai multor brokeri. Din dorinta de a pastra legatura cu colaboratorii nostri, am comunicat mai mult prin intermediul social media si am sporit numarul newsletterelor cu informatii importante pentru acestia.

 

Cum vedeti evolutia industriei agricole pentru urmatorii ani?

Agricultura este intr-un continuu proces de transformare. Exista multe oportunitati de dezvoltare prin produse noi si consideram ca din ce in ce mai multi fermieri vor fi mai deschisi sa foloseasca asigurari agricole. De la infiintarea sucursalei in 2016, cand asiguram 160.000 de ha, ne-am marit portofoliul de 5 ori, ajungand la 800.000 de ha si ne asteptam la o crestere in continuare si de ce nu, in urmatorii ani ne dorim sa asiguram un milion de hectare.

 

Care sunt perspectivele de viitor pentru Agra Asigurari din punct de vedere digital? Ce functionalitati noi va propuneti sa introduceti in urmatoarea perioada?

Consideram ca tehnologia ne ofera o multitudine de posibilitati de distributie digitala.

Lucram la dezvoltarea unui proiect de emitere a ofertelor online ce se adreseaza in primul rand brokerilor colaboratori si are scopul de a eficientiza emiterea ofertelor pentru asigurati. Ne dorim sa imbunatatim in continuare procesele si fluxul de lucru in beneficiul clientilor si al colaboratorilor.

De asemenea, vom lucra din ce in ce mai mult cu date din satelit, iar momentan lucram la dezvoltarea unui produs de seceta parametric (Soil Water Index), care masoara umiditatea din sol din 500 in 500 de metri. In paralel lucram la eficientizarea procesului de vanzari, in special la ajutorarea fortei de vanzari, iar cu ajutorul portalului dorim sa venim in sprijinul brokerilor prin emiterea de oferte online. Nu in ultimul rand, vom continua digitalizarea evaluarilor de dauna in functie de produsele pe care le vom aduce pe piata.

  

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>