Fermierii romani au acces mai facil la asigurarile agricole printr-un proces digitalizat - Interviu cu Iulia Parapianu, Director Adjunct Agra Asigurari Romania

Fermierii romani au acces mai facil la asigurarile agricole printr-un proces digitalizat - Parapianu IuliaSectorul agricol este in continua dezvoltare, iar digitalizarea joaca un rol semnificativ in cresterea productivitatii, profitabilitatii, a sustenabilitatii si a rezilientei la schimbarile climatice. Transformarea digitala in agricultura contribuie la realizarea unor imbunatatiri semnificative ale mijloacelor de trai pentru fermierii de pretutindeni si toti cei implicati in lantul agro-alimentar.


Agra Asigurari este compania care a introdus digitalizarea in domeniul asigurarilor agricole din Romania si pune la dispozitia fermierilor mai multe resurse digitale. Am stat de vorba cu Iulia Parapianu, Director Adjunct Agra Asigurari Romania, pentru a afla mai multe despre beneficii aduse de aceste instrumente in activitatea cotidiana fermierilor, dar si perspectivele de dezvoltare ale companiei privind digitalizarea pentru urmatorii ani.

 

Ce inseamna digitalizarea in domeniul asigurarilor agricole?

Digitalizarea in sectorul asigurarilor agricole reprezinta ajutorarea fortei de vanzari si implicit a fermierilor prin simplificarea procesului de emitere a politelor. Noi solicitam un numar minim de documente si ne preocupam activ de digitalizarea proceselor si a documentelor pentru ca ne dorim sa reducem pe cat posibil birocratia la intocmirea documentatiei si sa lucram paperless, asemenea colegilor nostri din Austria.

 

Cand a inceput procesul de digitalizare la Agra Asigurari? Ce a presupus si cat timp a durat?

Inca de la infiintarea sucursalei am emis politele in format electronic si evaluarea daunelor s-a produs doar digital cu ajutorul tabletelor. Proiectele de digitalizare sunt dezvoltate concomitent in toate sucursalele Österreichische Hagelversicherung si sunt adaptate nevoilor pietei locale. Prin modul nostru de lucru am eficientizat considerabil emiterea de polite, nefiind necesare din partea fermierului acele devize tehnologice si documentele din ultimii ani. Continuam procesul de digitalizare si facem investitii majore pentru numeroase proiecte in curs prin care ne propunem sa facilitam si sa oferim accesul transparent la o polita de asigurare agricola.

 

Care sunt functionalitatile digitale de care beneficiaza fermierii? Cum functioneaza si cum ii influenteaza pe brokeri si pe fermieri?

Punem la dispozitia fermierilor doua resurse digitale care sa ii sprijine in activitatea de zi cu zi, respectiv aplicatia AgraSat si portalul online.

Aplicatia AgraSat culege date de la satelitii spatiali Sentinel (ESA) si Landsat (NASA) inregistrate in ultimele 12 luni si ofera fermierilor acces la informatii despre starea culturilor. Pe baza lor fermierii isi pot vizualiza starea culturilor si de asemenea, isi pot stabili strategiile proprii de intretinere pentru fiecare cultura.

Portalul este o unealta de mare ajutor pentru toti colaboratorii nostri, intrucat acolo ei isi pot vedea politele de asigurare, isi pot aviza daunele, dar si urmari in timp real procesul de decontare. Pentru brokeri este de mare folos deoarece au acces la toate documentele si datele politelor pe care le-au intermediat. Pentru fermieri, beneficiile sunt aceleasi, cu un avantaj suplimentar: prin accesarea AgraSat isi pot monitoriza cu ajutorul imaginilor din satelit progresul vegetativ pe parcelele asigurate.

 

Cum se evalueaza digital daunele din teren?

Daunele se evalueaza digital cu ajutorul unei aplicatii numita MOSES, ce are in spate un proces amplu de cercetare-dezvoltare si o metodologie certificata pentru fiecare tip de cultura in parte. Evaluatorul, in prezenta fermierului, analizeaza cultura afectata si introduce informatiile electronic in protocolul de dauna. Acesta trebuie sa fie foarte precis, sa cunoasca tipul de cultura, gradul de daunare si capacitatea de refacere a plantei. Pe baza informatiilor introduse, se emite protocolul de dauna, iar echipa Agra Asigurari calculeaza ulterior despagubirea in functie de suma asigurata, cu ajutorul unui program specializat de gestionare politelor, IBISS.

 

In ce masura contribuie digitalizarea la eficientizarea procesului de evaluare?

Fermierii romani au acces mai facil la asigurarile agricole printr-un proces digitalizat - Portal Agra Asigurari Romania


Cel mai important avantaj de mentionat este faptul ca procesul este mult mai rapid decat daca am sta sa completam manual toate documentele. Daca avem toate datele de la evaluator si client putem emite un decont de dauna si la 3 zile de la evaluare, iar plata sa o efectuam in decurs de o saptamana.

 

Care este feedback-ul fermierilor privind acest proces?

Avem tot mai multi fermieri care ne solicita acces la aceste servicii, care doresc sa-si acceseze arhiva digitala si sa vada stadiul de decontare al daunei. De asemenea, avem si clienti care folosesc serviciul AgraSat din cadrul aplicatiei si isi observa stadiile de vegetatie pe parcelele asigurate, iar acest serviciu este apreciat in primul rand de fermierii cu suprafete mici, care nu isi permit un program digital pentru administrarea fermei.

 

Credeti ca pandemia a accelerat nivelul de digitalizare in industria agricola?

Cu siguranta, intrucat vedem o mai mare deschidere in piata pentru solutii digitale, iar ritmul de acceptare a tehnologiei a crescut. Cu ajutorul trainingurilor si scolarizarilor online am ajuns sa ne facem cunoscute produsele de asigurare Agra Asigurari mult mai multor brokeri. Din dorinta de a pastra legatura cu colaboratorii nostri, am comunicat mai mult prin intermediul social media si am sporit numarul newsletterelor cu informatii importante pentru acestia.

 

Cum vedeti evolutia industriei agricole pentru urmatorii ani?

Agricultura este intr-un continuu proces de transformare. Exista multe oportunitati de dezvoltare prin produse noi si consideram ca din ce in ce mai multi fermieri vor fi mai deschisi sa foloseasca asigurari agricole. De la infiintarea sucursalei in 2016, cand asiguram 160.000 de ha, ne-am marit portofoliul de 5 ori, ajungand la 800.000 de ha si ne asteptam la o crestere in continuare si de ce nu, in urmatorii ani ne dorim sa asiguram un milion de hectare.

 

Care sunt perspectivele de viitor pentru Agra Asigurari din punct de vedere digital? Ce functionalitati noi va propuneti sa introduceti in urmatoarea perioada?

Consideram ca tehnologia ne ofera o multitudine de posibilitati de distributie digitala.

Lucram la dezvoltarea unui proiect de emitere a ofertelor online ce se adreseaza in primul rand brokerilor colaboratori si are scopul de a eficientiza emiterea ofertelor pentru asigurati. Ne dorim sa imbunatatim in continuare procesele si fluxul de lucru in beneficiul clientilor si al colaboratorilor.

De asemenea, vom lucra din ce in ce mai mult cu date din satelit, iar momentan lucram la dezvoltarea unui produs de seceta parametric (Soil Water Index), care masoara umiditatea din sol din 500 in 500 de metri. In paralel lucram la eficientizarea procesului de vanzari, in special la ajutorarea fortei de vanzari, iar cu ajutorul portalului dorim sa venim in sprijinul brokerilor prin emiterea de oferte online. Nu in ultimul rand, vom continua digitalizarea evaluarilor de dauna in functie de produsele pe care le vom aduce pe piata.

  

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>