Criza si provocarile agriculturii romanesti: Seceta, lipsa investitiilor si asigurarilor agricole

Criza si provocarile agriculturii romanesti - AONSeceta extrema, investitiile slabe in sistemele de irigatii, dar si un nivel scazut al asigurarilor in domeniu, au adancit criza cu care se confrunta industria agricola din Romania in ultimii ani.


Cerasela Tudor, expert senior in cadrul liniei de business „Agriculture” din cadrul companiei de brokeraj AON, a vorbit despre provocarile recente si modul in care compania in care activeaza sustine industria agricola. Potrivit expertului, majoritatea problemelor de la nivel global din zona agriculturii se resimt si in Romania, acestea incluzand si schimbarile climatice, care afecteaza din ce in ce mai mult agricultura.

Exista, de asemenea, o nevoie crescuta de a produce alimente intr-un mod care sa nu epuizeze resursele naturale sau sa dauneze mediului. Acest lucru include managementul eficient al apei, utilizarea rationala a pesticidelor si fertilizantilor, precum si promovarea biodiversitatii. Atat la nivel global cat si local exista probleme diverse, iar industria agricola se confrunta adesea cu un acces dificil la forta de munca calificata, conditii de lucru inadecvate si salarizare inechitabila.

Putem vorbi despre lipsa de predictibilitate in piete si decorelarea intre costuri, care sunt in crestere, si venituri, care stagneaza sau sunt in scadere. Ne confruntam si cu o abordare nefavorabila in UE privind agricultura conventionala productivista, care va obliga fermierii europeni sa concureze cu o competitie tehnologic inegala, in conditiile in care pietele comoditatilor agricole sunt globale si nu exista bariere protective sau o generalizare a acestor abordari in alte regiuni, a afirmat Cerasela Tudor.

 

Lipsa de materiale si dificultatile din cadrul lantului de aprovizionare

Lipsa de materiale, scumpirea inputurilor si dificultatile lantului de aprovizionare au un impact semnificativ asupra multor industrii, inclusiv asupra asigurarilor agricole. Daca costurile pentru materialele de constructie sau marfuri cresc, de exemplu, se poate ajunge la o crestere a valorii asigurate a proprietatilor sau a bunurilor, ceea ce ar putea conduce la prime de asigurare mai mari.

Cererea de asigurari poate suferi, de asemenea, deoarece asiguratii pot fi mai putin dispusi sa-si asigure proprietatile sau bunurile la un cost mai mare. Acest lucru poate avea un impact asupra veniturilor companiilor de asigurari si ale brokerilor de asigurari.

In plus, daca companiile sunt afectate de perturbari in lantul de aprovizionare si nu pot opera la capacitate maxima, pot avea nevoie de mai putine asigurari comerciale sau de asigurari pentru angajati, ceea ce ar putea avea, de asemenea, un impact asupra veniturilor brokerilor de asigurari.

Dinamica exacta si impactul la nivel procentual asupra veniturilor sau profiturilor companiilor de brokeraj de asigurari ar depinde de o serie de factori, inclusiv modul in care aceste companii isi gestioneaza riscurile, strategiile lor de preturi si relatiile cu clientii.

Criza si provocarile agriculturii romanesti - AON - Cerasela TudorIn sezonul agricol 2022-2023, fermierii au infiintat culturile cu inputuri scumpe mostenite de anul trecut si se confrunta cu preturi de valorificare a productiei joase, ceea ce ii obliga sa taie din costurile variabile, asigurarile fiind printre primele afectate in Romania, unde nivelul de penetrare al asigurarilor agricole ramane inca destul de redus. Culturile agricole de toamna au fost infiintate la costuri ale inputurilor mari in toamna anului 2022, in medie investitia fiind de aproximativ 5500-6000 lei/ha. In acelasi timp, pretul cerealelor este in scadere si discutam acum de grau unde avem o cotatie de aproximativ 800 lei/tona in portul Constanta, ceea ce inseamna ca avem nevoie de o productie medie in ferma de circa 7 tone doar pentru acoperirea costurilor. Situatia este similara si pentru culturile de primavara, pentru ca achizitionarea inputurilor a fost facuta inca din iarna, cand preturile erau in usoara scadere dar erau inca mari. Cu toate aceste provocari, abordarea noastra va ramane aceea de a milita pentru o acoperire corecta a riscurilor. In conditiile unei presiuni pe marje, decizia de a proteja costurile asumand riscuri suplimentare asupra productiilor viitoare ar fi una care poate destabiliza si mai tare situatia financiara a fermierilor”, a declarat Cerasela Tudor.

Lipsa de materiale si dificultatile lantului de aprovizionare pot avea un impact semnificativ asupra clientilor companiilor de brokeraj de asigurari, in special pentru cei din industria manufacturiera, constructiilor sau comertul cu amanuntul. Daca costul materialelor creste, acest lucru poate duce la o crestere a valorii asigurate a proprietatilor sau a bunurilor, ceea ce ar putea rezulta in prime de asigurare mai mari.

Dificultatile in lantul de aprovizionare pot duce la intarzieri in livrare sau chiar la anularea unor proiecte, ceea ce poate avea un impact financiar semnificativ. Asigurarile pentru intreruperea afacerii pot acoperi unele dintre aceste pierderi, dar nu in totalitate.

De asemenea, lipsa de materiale si perturbarile lantului de aprovizionare pot duce la o dependenta crescuta de furnizori sau regiuni geografice specifice, ceea ce poate creste expunerea la riscuri.

Companiile de brokeraj de asigurari pot ajuta clientii sa gestioneze aceste riscuri in mai multe moduri. Aici se poate vorbi despre evaluarea riscurilor, proces in carebrokerii pot lucra cu clientii pentru a evalua impactul potential al lipsei de materiale si al perturbarilor lantului de aprovizionare asupra afacerii lor si pentru a identifica posibile strategii de atenuare.

In plus,brokerii pot ajuta clientii sa gaseasca polite de asigurare care sa le acopere riscurile specifice. Aceasta ar putea include, de exemplu, asigurari pentru intreruperea afacerii care acopera pierderile cauzate de perturbarile lantului de aprovizionare. Brokerii, de asemenea, pot sa negocieze cu asiguratorii pentru a obtine cele mai bune tarife posibile pentru clientii lor, chiar si in fata unor riscuri crescute.

Asigurarile agricole ofera una dintre cele mai eficiente cai de gestiune a riscurilor din ferma, inclusiv pe riscuri ce par a fi neasigurabile. Insa in Romania asigurarile nu sunt foarte bine cunoscute si adoptate de fermieri si exista si perceptii gresite in urma unor experiente anterioare. AON, ca broker, personalizeaza cea mai buna solutie de asigurari in fiecare ferma pentru a demonstra fermierilor rentabilitatea initiativei de a se asigura”, mai spune Cerasela Tudor.

 

Impactul schimbarilor legislative asupra asigurarilor

Cerasela Tudor spune ca schimbarile legislative pot avea un impact semnificativ asupra industriei asigurarilor, atat in moduri pozitive, cat si negative. Noile reglementari pot introduce cerinte mai stricte pentru companiile de asigurari in ceea ce priveste capitalul, solvabilitatea,divulgarea informatiilor, protectia consumatorilor si multe altele. Acestea pot creste costurile pentru companiile de asigurari si pot restrictiona anumite practici de afaceri.

Pe de alta parte, reglementarile pot, de asemenea, sa creeze noi oportunitati de afaceri. De exemplu, legislatia privind schimbarile climatice ar putea duce la o cerere crescuta de asigurari legate de riscurile climatice.

Companiile de asigurari, alaturi de brokerii de asigurari precum AON, se adapteaza in mod obisnuit la schimbarile legislative in mai multe moduri, monitorizand legislatia si dezvoltand cele mai bune servicii pentru clienti in raport cu noile reglementari.

In functie de natura schimbarilor legislative, AON poate fi nevoita sa-si modifice produsele, preturile, strategiile de marketing sau alte aspecte ale afacerii lor.

 

Cum ajuta AON agricultura si beneficiile pe termen lung ale asigurarilor

AON este unul dintre cei mai mari brokeri de asigurari la nivel global si ofera o gama larga de produse de asigurare pentru a gestiona diferite tipuri de riscuri, inclusiv riscurile asociate cu lantul de aprovizionare.

AON vine in intampinarea clientilor sai pe tot lantul de aprovizionare. Putem ajuta furnizorii de inputuri (fie ca sunt producatori sau distribuitori) sa isi diminueze riscurile de neincasare in relatia cu fermierii. Putem sprijini agricultorii sa isi acopere riscurile asupra culturilor legate de probleme climatice (pierdere recolta, productie diminuata etc...), putem chiar sa ajutam fermierii sa isi limiteze impactul asupra costurilor venite din volatilitatea pretului unor anumitor inputuri. Solutiile pot fi customizate in functie de nevoile fiecarei parti implicate in lantul de aprovizionare si entitati individuale”, a explicat experul AON.

Spre exemplu, aici poate fi mentionata asigurarea pentru intreruperea afacerii (Business Interruption Insurance), care poate acoperi pierderile de venit si costurile fixe care continua sa fie datorate in timpul intreruperii activitatii cauzate de un eveniment asigurat, cum ar fi un incendiu sau o inundatie. Unele polite pot include si intreruperi cauzate de probleme in lantul de aprovizionare.

Totodata, putem vorbi despre asigurarea pentru riscuri de lant de aprovizionare (Supply Chain Risk Insurance), care este o forma specializata de asigurare ce poate oferi protectie impotriva unei varietati de riscuri care pot afecta lantul de aprovizionare, inclusiv probleme cu furnizorii, probleme de transport, catastrofe naturale, etc.

O alta asigurare este cea de risc politic si de credit comercial (Political Risk and Trade Credit Insurance), care poate acoperi riscurile de neplata sau de intarziere a platii de catre clienti, precum si riscurile politice care ar putea afecta lantul de aprovizionare, cum ar fi razboaiele, exproprierea sau schimbarile legislative.

Pe langa acestea, AON pune la dispozitie si asigurarea de transport maritim si de cargo (Marine and Cargo Insurance). Aceasta acopera bunurile transportate prin mare, aer, feroviar sau rutier, protejand impotriva pierderii sau deteriorarii acestora.

 

Responsabilitatea pentru produse

Responsabilitatea pentru produse este un domeniu major de risc pentru multe companii, in special pentru cele care fabrica, distribuie sau vand produse. Aceasta se refera la responsabilitatea pe care o are o companie pentru orice vatamare sau dauna provocata de produsele sale.

Pentru a ajuta clientii sa se protejeze impotriva acestui risc, AON evalueaza in prima instanta riscurile, prin specialistii sai.

Brokerii pot ajuta clientii sa gaseasca asigurari de responsabilitate civila pentru produse, care ofera acoperire pentru pretentiile de raspundere care pot rezulta din vatamarea sau dauna cauzata de produsele lor.

AON este partenerul consultant atat pentru clientul final cat si pentru asigurator, fiind permanent alaturi de client pe tot parcursul contractului si nu numai. Ne asiguram ca sunt intelese nevoile clientilor nostri, asiguram consultanta de specialitate si solutii eficiente pentru fermieri de la alegerea produsului potrivit si pana la despagubire acolo unde avem daune”, spune Cerasela Tudor.

AON poate, de asemenea, ajuta clientul in procesul de gestionare a eventualelor reclamatii. Daca o reclamatie este facuta impotriva unui client, brokerul poate ajuta la gestionarea procesului de revendicare si la negocierile cu asiguratorul.

Compania lucreaza adesea cu o serie de parteneri si furnizori, inclusiv asiguratori, evaluatori de riscuri, avocati si altii, pentru a oferi servicii de calitate clientilor sai.

 

Influenta pozitiva a tehnologiei

AON utilizeaza tehnologia si digitalizarea pentru a gestiona provocarile mentionate mai sus, analizand seturi mari de date si dezvoltand modele de predictie a riscurilor. Utilizand tehnici de machine learning si inteligenta artificiala, AON creeaza modele pentru a prezice riscuri viitoare, cum ar fi probabilitatea unui esec in lantul de aprovizionare sau impactul unei schimbari legislative asupra riscurilor de responsabilitate pentru produse.

Tehnologia poate ajuta, de asemenea, la automatizarea multor procese, reducand astfel costurile si cresterea eficientei. De exemplu, procesarea automata a revendicarilor poate reduce timpul necesar pentru gestionarea acestora.

Avem relatii transparente atat cu asiguratorii interni cat si cu partenerii externi, astfel incat in functie de nevoia fiecarui fermier sa putem personaliza cea mai buna solutie de asigurare si fermierul sa investeasca suma corecta in tipul de asigurare pe care l-a ales”, explica expertul.

In plus, companiile de asigurari pot utiliza tehnologia pentru a dezvolta noi produse si servicii digitale. De exemplu, pot oferi asigurari digitale "la cerere" care pot fi personalizate in functie de nevoile specifice ale fiecarui client.

 

Digitalizarea, cheia spre optimizarea asigurarilor

Continuarea digitalizarii este o tendinta majora in industria asigurarilor. Asta include utilizarea tehnologiei pentru a automatiza procesele, imbunatati evaluarea riscului si personaliza produsele de asigurare. Inteligenta artificiala, blockchain si alte tehnologii emergente ar putea juca un rol tot mai important.

Cu accesul la date tot mai multe si mai precise, asiguratorii pot oferi produse de asigurare cu grade mari de personalizate care se potrivesc mai bine nevoilor individuale ale clientilor.

Riscul climatic, alaturi de riscul de credit comercial, au devenit foarte importante in acest sector. De aceea este necesara educarea actorilor economici pe acest subiect, avand in vedere ca nu toate solutiile oferite pe piata raspund fiecaruia. Intermedierea printr-un broker asigura optimizarea costurilor si eficientei solutiilor de asigurare, dar aduce, in cazul AON, al 2-lea cel mai mare broker la nivel global, si un tert credibil in ecuatia uneori complicata dintre asigurator si asigurat”, spune Cerasela Tudor.

O alta tendinta este dezvoltarea asigurarilor la cerere, care permite clientilor sa activeze si sa dezactiveze acoperirea asigurarilor cand au nevoie.

Pe masura ce lumea se schimba, apar noi riscuri. Expertii din brokerajul de asigurari vor continua sa se adapteze pentru a ajuta clientii sa gestioneze riscuri emergente, cum ar fi cele legate de schimbarile climatice, atacurile cibernetice sau pandemiile.

De asemenea,exista o presiune tot mai mare asupra companiilor de a demonstra responsabilitate sociala si a se angaja in practici durabile. Acest lucru poate influenta tipurile de asigurari pe care companiile le aleg si modul in care sunt gestionate riscurile.

 

Evaluarea si monitorizarea constanta a riscurilor

AON, ca si multe alte companii de brokeraj de asigurari, a folosit o combinatie de metode si tehnici pentru a evalua si a monitoriza riscurile si provocarile din industrie.

AON foloseste strategii pe care si alte entitati din zona de brokeraj de asigurari le folosesc pentru a ramane agil si a se adapta rapid la schimbarile din mediul de afaceri.

In plus, la acest capitol intra si utilizarea de tehnologie avansata, inclusiv inteligenta artificiala si machine learning, care pot ajuta la procesarea si analiza unui volum mare de date pentru a detecta modele si tendinte ce ar putea indica riscuri emergente.

Brokerii de asigurari colaboreaza adesea cu experti de industrie pentru a intelege mai bine riscurile specifice si pentru a dezvolta strategii de gestionare a acestora.

Intr-un mediu de afaceri in continua schimbare, este esential ca piata sa fie monitorizata constant, pentru a identifica orice schimbari care ar putea avea un impact asupra riscurilor.

Este vorba despre a fi agil si creativ, inclusiv prin aducerea in piata romaneasca de noi solutii adaptate de asigurare pentru sectorul agroalimentar, precaritate si lipsa de dezvoltare actuala a pietei fiind datorata partial si lipsei unei palete mai bogate de optiuni in ceea ce priveste instrumentele de asigurare”, conchide Cerasela Tudor.

Multe companii efectueaza evaluari de risc la intervale regulate pentru a se asigura ca strategiile de gestionare a riscurilor sunt inca relevante si eficiente in fata noilor provocari.

Angajatii sunt instruiti si educati in mod constant despre cele mai recente tendinte si riscuri pentru a-si imbunatati abilitatile de identificare si gestionare a riscurilor.

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>