2021, un an dificil pentru fermierii romani: peste 2.000 de avizari de daune, Dolj si Constanta au fost judetele cele mai afectate

Retrospectiva anului agricol 2021 pentru compania Agra Asigurari2021 a fost un an dinamic pentru compania Agra Asigurari, singura societate din Romania dedicata exclusiv asigurarilor agricole. Numarul de avizari de daune s-a dublat comparativ cu anul 2020, in timp ce numarul politelor de asigurare emise a crescut cu circa 20-30%. La nivel national, compania a asigurat 900.000 ha, printr-un portofoliu de 4 produse, respectiv Agrar Basis, Agrar Basis pentru vita de vie, Sfecla de Zahar Universal si Index de Seceta, iar asteptarile companiei pentru 2022 sunt sa asigure 1.000.000 de ha.


In 2021, numarul avizarilor de dauna la politele de asigurare emise de Agra Asigurari s-a dublat fata de 2020. Aproximativ 40% dintre aceste daune au fost pentru riscul de grindina, diferenta fiind reprezentata de alte riscuri asigurate, precum furtuna si inghet, dar si de riscurile din pachetul de reinsamantare. Alte 90 de avizari au fost inregistrate pentru Suplimentul Index de seceta, unde au fost despagubite in mod special zilele de canicula la culturile de porumb si floarea soarelui, culturi afectate profund de zilele de canicula, dar si de deficitul de precipitatii de la finalul perioadei de vegetatie.

Provocarea anului este reprezentata de daunele multiple ale culturilor de cereale, respectiv grau si orz, cauzate de furtunile puternice de la sfarsitul lunii mai. Aceste culturi au fost puse la pamant in stadii diferite de vegetatie, fapt ce a dus la distrugerea plantelor si pierderea de productie. La fel ca in anii precedenti, furtunile au afectat si culturile de primavara, cele de porumb si floarea-soarelui, iar in aceeasi masura, si loturile semincere. Acestea au fost doborate cu usurinta de vanturile puternice si chiar de grindina, in anumite regiuni geografice.

 

Topul celor mai afectate judete din Romania

Efectele imprevizibile generate de schimbarile climatice s-au resimtit la nivelul intregii tari, insa regiunile din sud-estul Romaniei s-au confruntat cu cele mai numeroase daune in anul agricol 2021.

Cele mai afectate judete din portofoliul Agra Asigurari au fost Dolj si Constanta, clasamentul fiind completat de Giurgiu si Ialomita. Un numar semnificativ de daune s-au avizat si in judetele Galati si Tulcea, fiind afectate atat culturile de toamna, cat si culturile de primavara.

Retrospectiva anului agricol 2021 pentru compania Agra Asigurari - Daunele avizate pe teritoriul RO conform portofoliului

 

Iunie-august, cea mai dificila perioada pentru agricultorii romani

Retrospectiva anului agricol 2021 pentru compania Agra Asigurari - Parapianu Iulia Director Adjunct Agra Asigurari„Conform datelor din portofoliul nostru, sezonul de vara a fost unul foarte dificil pentru fermierii romani. In luna iunie am inregistrat cele mai multe avizari de daune, atat pentru riscurile furtuna si ploaie torentiala, cat si pentru grindina, fiind urmate de luna iulie si august. De asemenea, la Suplimentul index de seceta am inregistrat perioade lungi de canicula si seceta la final de vegetatie, cea mai afectata fiind cultura de porumb, cu o daunalitate de 264%”, a declarat Iulia Parapianu, Director Adjunct Agra Asigurari Romania.

Dolj este judetul cu cea mai mare daunalitate, intrucat aici s-a inregistrat si cea mai mare dauna avizata de un fermier, pe o suprafata de 1.200 de hectare din 3.000 de hectare asigurate in total, unde o celula de grindina a distrus in proportie de 100% mai multe tipuri de culturi, precum orz, rapita si grau de toamna.

La alt fermier, grindina a afectat doua treimi din suprafata asigurata, in special cultura de naut, in proportie de 60%, dar si cea de floarea-soarelui, care a suferit o dauna totala.

In ceea ce priveste intensitatea daunelor, Doljul este urmat de Constanta, unde pagubele de anul acesta au fost mai timpurii. Aici au fost inregistrate avizari de daune produse de riscul de inghet inca din luna februarie, dar si multe daune succesive produse de furtuna in lunile de sfarsit de primavara si inceputul verii.

La momentul actual, daunele au fost finalizate in proportie de 98%, iar evaluatorii Agra Asigurari au inceput deja evaluarea daunelor pentru anul agricol 2021-2022, daune produse de riscul de seceta in faza de rasarire la cultura de rapita.

Retrospectiva anului agricol 2021 pentru compania Agra Asigurari - Lupu Horia Director General Agra Asigurari„Ne propunem ca in urmatorul sezon agricol sa asiguram 1.000.000 de ha, continuandu-ne misiunea de a fi alaturi de fermierii romani, prin servicii digitalizate si suport in momentele de cumpana din activitatea agricola. Schimbarile climatice afecteaza sectorul agricol la nivel national, iar ultimul an a fost unul revelator din acest punct de vedere. De la seceta masiva din anul 2020, pana la ploi si furtuni intense cu grindina, agricultorii romani s-au confruntat cu fenomene climatice tot mai imprevizibile, ce si-au lasat profund amprenta asupra muncii lor si implicit asupra culturilor esentiale prin care asigura hrana populatiei si stabilitatea sectorului agro. Ne dorim ca, impreuna cu fermierii, sa cream produse adecvate nevoilor lor aflate in continua evolutie si sa-i ajutam in a lua cele mai bune decizii atat pentru business, cat si pentru protejarea mediului inconjurator”, a declarat Horia-Adrian Lupu, Director General Agra Asigurari Romania.

Data fiind activitatea dinamica a companiei, Agra Asigurari isi mareste echipa de evaluatori. In cadrul targului Indagra, fermierii, inginerii agronomi si tinerii absolventi de studii agricole interesati de acest rol pot afla mai multe informatii direct de la reprezentantii companiei.

 

Despre Agra Asigurari

Societatea de asigurari agricole Österreichische Hagelversicherung a fost infiintata in anul 1947 in Austria la initiativa fermierilor de catre companiile de asigurare austriece.

Din 2016, compania ofera produsele sale de asigurare si fermierilor din Romania, fiind singurul asigurator specializat pe domeniul agricol.

Prin dezvoltarea permanenta a paletei de produse, compania ofera asiguratilor cele mai bune solutii pentru prevenirea efectelor climatice. Agra Asigurari garanteaza cea mai rapida si moderna evaluare de daune din Europa. Astfel, ajutorul rapid si nebirocratic in caz de dauna este principiul de baza al societatii Agra Asigurari.

  

Noutati

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>