Index de Seceta, primul produs de asigurare pentru seceta din Romania aduce noi beneficii fermierilor in anul agricol 2021

Index de Seceta primul produs de asigurare pentru seceta din Romania aduce noi beneficii fermierilor in anul agricol 2021Agra Asigurari, unul dintre liderii de piata in domeniul asigurarilor agricole si totodata prima companie care a adus in Romania un produs de asigurare pentru seceta, vine in sprijinul fermierilor cu noi beneficii pentru anul agricol 2021. Index de Seceta si Agrar Basis devin din acest an o polita comuna, cu avantaje suplimentare precum asigurarea culturilor de soia si despagubirea de la deficit mai mic de precipitatii si anume de 30%. Fermierii pot fi despagubiti pentru daunele produse de seceta, grindina si alte calamitati naturale asupra culturilor de camp, printr-un proces simplu si nebirocratic de subscriere a riscurilor.


Evaluarea daunelor se realizeaza transparent, iar pentru produsul de index cu ajutorul datelor istorice sau parametrilor istorici preluati de la cele 121 de statii meteorologice acreditate ANMH, cuprinse si in produsul de asigurare pentru seceta si arsita.

Valurile de canicula, lipsa precipitatiilor din ultimii ani, precum si extremele meteorologice tot mai frecvente confirma faptul ca schimbarile climatice au un impact sever asupra agriculturii. In anul agricol 2019 - 2020, seceta pedologica extrema a facut ravagii asupra culturilor in mai multe zone ale Romaniei, afectand circa 2,2 milioane de hectare de teren arabil, ceea ce reprezinta aproape un sfert din suprafata arabila a tarii, precum si o treime din portofoliul asigurat pe acest risc. Cel mai mare deficit de precipitatii s-a inregistrat in zona de sud-est a tarii, Moldova si Dobrogea, iar cele mai afectate culturi au fost cele de primavara, porumb si floarea soarelui, insa au fost afectate si culturile de toamna. Nevoia fermierilor pentru asigurare din aceste zone ale tarii este din ce in ce mai mare.

“Avand in vedere si situatia precara a sistemelor de irigatie din tara noastra, asigurarea de seceta este menita sa vina in sprijinul fermierilor romani. Agra Asigurari a adus mai multe produse de asigurare, printre care si Index de Seceta, un produs de asigurare unic in piata la introducerea lui in 2015 pe piata din Romania”, a declarat Adrian-Horia Lupu, director general Agra Asigurari Romania.

 

Noi avantaje introduse in programul de asigurare Index de seceta 2021

Incepand cu anul 2021, Agrar Basis si Index de Seceta devin o polita de asigurare comuna, menita sa sprijine fermierii, adaptandu-se cat mai bine realitatii din teren. Index de Seceta este un supliment acordat la polita Agrar Basis in contextul submasurii 17.1 si vine cu mai multe noutati si avantaje, menite sa consolideze sprijinul acordat fermierilor.

Cel mai important avantaj este reprezentat de subventia acordata de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale. Incepand cu 2019, seceta si arsita sunt riscuri subventionabile de catre AFIR prin Submasura 17.1. Suplimentul financiar acordat prin polita Index de Seceta se poate acorda alaturi de polita de baza destinata culturilor mari, Agrar Basis. Astfel, fermierul are cultura asigurata atat pentru riscul de seceta, cat si pentru grindina sau inghet, intr-o singura polita. La incheierea acestei polite Asiguratul are posibilitatea de a alege suma asigurata pe hectar pentru fiecare cultura, precum si statia meteo de la care va fi preluat nivelul precipitatiilor.

Agra Asigurari are parteneriat cu 121 de statii meteo acreditate de ANMH, Administratia Nationala de Meteorologie. Fiind un produs de index, evaluarea daunelor produse de seceta se face in mod transparent, in baza analizei parametrilor istorici oficiali pe ultimii 7-10 ani, furnizate de catre statiile meteo eligibile, alese de fermier la incheierea politei.

 

Incepand cu acest an, sunt incluse in polita de asigurare si culturile de soia, alaturi de graul de toamna, culturile de porumb si floarea soarelui.

Agra Asigurari pune la dispozitia fermierilor o noua optiune disponibila la incheierea politei, respectiv varianta de despagubire 60/30. In acest sens, despagubirile pentru seceta pornesc de la un deficit mai mic de precipitatii, ceea ce constituie un avantaj important pentru fermieri. De asemenea, despagubirea se acorda pe fiecare punct procentual al deficitului de precipitatii si pe intreaga suprafata asigurata in polita. 

Fermierii beneficiaza acum si de un termen prelungit pana la data de 30.04.2021 pentru subscrierea politelor pentru culturile de floarea soarelui, porumb si soia, iar pentru cultura de grau de toamna, termenul limita de depune a cererii de asigurare este de 26.02.2021.

 

Retrospectiva si provocarile sezonului de vanzari 2019-2020

Evenimentele declansate de seceta, impreuna cu criza mondiala generata de raspandirea virusului Covid-19, au accentuat impactul negativ resimtit de fermieri. Acest lucru a solicitat evaluarea daunelor conform masurilor de siguranta impuse de catre autoritati.

Viitorul culturilor insamantate in primavara anului trecut, care au fost afectate de seceta, inca se afla sub semnul intrebarii. Din partea MADR nu exista inca o hotarare oficiala privind aceste despagubiri. 

Index de Seceta primul produs de asigurare pentru seceta din Romania - Lupu Horia“Echipa Agra Asigurari isi doreste sa raspunda cu promptitudine solicitarilor de asigurare si evaluare a culturilor, garantand siguranta si continuitate in acest sector. Contextul distantarii sociale si trecerea la desfasurarea activitatii in mediul online a constituit o provocare, atat pentru piata asigurarilor, cat si pentru industria agricola. Cu toate acestea, ne uitam la un sezon de vanzari reusit si ne bucuram ca am reusit sa fim alaturi de fermieri si in aceasta perioada dificila”, a declarat Adrian-Horia Lupu, director general Agra Asigurari Romania.

Despre Agra Asigurari: Societatea de asigurari Österreichische Hagelversicherung a fost fondata in anul 1947 in Austria, la initiativa fermierilor de catre companiile de asigurare austriece. Datorita experientei exclusiv in domeniul agricol, Agra Asigurari este una dintre putinele companii de asigurari din Europa care are in portofoliu o asigurare pentru seceta inca din anul 2000.

Odata cu deschiderea sucursalei locale din Romania in 2016, asigurarea riscului de seceta este disponibila acum si pentru fermierii romani, alaturi de acoperirile standard pentru grindina, incendiu, furtuna, ploaie torentiala si inghet.

Agra Asigurari Logo

 

 

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>