Ziua Dunarii 2013 - eveniment dedicat promovarii si protectiei Sturionilor

Ziua Dunarii 2013 aAcademia Romana, prin Institutul de Biologie Bucuresti, impreuna cu Asociatia Internationala pentru Studiul Dunarii si Grupul de Actiune pentru Conservarea Sturionilor va invita pe 29 iunie 2013 sa sarbatoriti alaturi de intregul bazin al Dunarii – “Ziua Internationala a Dunarii”

 

 

 

Find o parte importanta a bazinului Dunarii, atit din punct de vedere biologic cat si din punct de vedere economic, la initiativa ICPDR evenimentul din acest an a fost dedicat  promovarii si protectiei Sturionilor.

In cadrul evenimentului va fi prezentat programul “Sturion 2020” realizat  pentru a asigura protejarea si refacerea acestor specii periclitate. Programul elaborat de Grupul de Actiune pentru Conservarea Sturionilor se bucura de sprijinul  Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (SUERD) - Aria Prioritara 6, al Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), Asociatiei Internationale pentru Studiul Dunarii (IAD), Fondului International pentru Natura (WWF) si al altor organisme guvernamentale si non-guvernamentale.

In trecut sturionii reprezentau una dintre bogatiile naturale ale Romaniei, aducand un venit considerabil pescariilor amplasate de-a lungul Dunarii si asigurand bunastarea comunitatilor locale, iar astazi se afla in pragul disparitiei datorita suprapescuitului,braconajului  si distrugerii habitatelor.


Programul „Sturion 2020”, ca umare a abordarii sale integrative, aspectele de protectie a mediului fiind imbinate cu cele de dezvoltare economica si sociala, a fost remarcat la nivelul Comisiei Europene, fiind inclus in recentul raport al CE catre Parlamentul European vizand prioritatile SUERD.

Evenimentul se va desfasura in data de 26 iunie 2013, la sediul Academiei Romane, Calea Victoriei nr. 125, Aula Magna, in intervalul 11.00 – 14.00.

Vor fi prezenti reprezentanti de prestigiu ai Academiei Romane, Ministerului Mediului si Ministerului Apelor, Padurilor si Acvaculturii, Asociatiei Internationale pentru Studiul Dunarii, Asociatiei Ivan Patzaichin, WWF etc.

Va invitam sa participati la eveniment pentru a putea afla mai multe detalii despre aceste adevarate “fosile vii” (peste 200 milioane de ani) adapostite de fluviul Dunarea, precum si despre programul Sturion 2020.

Viata lor este in mainile noastre!

Ziua Dunarii 2013 b

 

INFORMATII DESPRE, CERCETARE, BRACONAJ , SPECII, ETC

    • Prohibitia la sturion a fost introdusa in Romania in 2006, iar in Bulgaria in 2011.
    • Potrivit Raportului "Comertul ilegal cu caviar in Bulgaria si Romania", realizat de World Wild Found (WWF), 83% dintre pescarii de pe Dunare si din Delta Dunarii considera ca pescuitul de sturioni nu este o amenintare pentru prezervarea speciei, desi 67% cred ca stocurile au o tendinta de scadere.
    • Cercetarea releva ca 68% dintre pescari nu elibereaza sturionii, cu toate ca este in vigoare interdictia de a pescui aceasta specie, inca din 2006. 94% dintre pescari ar coopera cu autoritatile, cu conditia ca si acestea sa respecte legea, dar numai 45% considera ca denuntarea braconierilor este eficienta pentru oprirea pescuitului ilegal la sturion. 39% dintre cei chestionati au raspuns ca o denuntare ar fi inutila.
    • Sturionii, singurii pesti care furnizeaza caviarul autentic, pot ajunge de-a lungul vietii pana la marimea unui autobuz si pot cantari peste 1.500 de kilograme.
    • Capturile de sturion au scazut, in Romania, de la 1.144 de tone in anul 1940, la doar 8 tone, in anul 2005, inainte de impunerea interdictiei.
    • Romania era printre primii cinci exportatori mondiali de caviar, cu 26 de tone exportate intre 1998 si 2006. Din discutii a rezultat  ca prohibitia, ca unica solutie pana acum, este privita cu reticenta de pescari, desi 90% declara ca o respecta si sunt de acord ca sturionii au nevoie sa fie protejati pentru a supravietui. In plus, 87% dintre pescari au accentuat faptul ca isi doresc ca prohibitia totala sa inceteze cat mai repede,  96% dorind sa se pastreze traditia de pescuit sturioni.
    • Autoritatile de control si factorii de decizie considera interdictia de pescuit o masura necesara care ar fi mai eficienta,  daca ar fi sustinuta prin sanctiuni mai drastice. Totusi, factorii de decizie considera ca sunt necesare mai multe studii, pentru a se prelungi prohibitia din 2016.

 

Contact: Dr. Cristina Sandu
Coordonator Grupul de Actiune pentru Conservarea Sturionilor.  www.dstf.eu

Institutul de Biologie Bucuresti, Academia Romana
Splaiul Independentei nr. 296, 060031, sect.6 , Tel: +4021.221.92.02, Fax: +4021.221.90.71 www.ibiol.ro

Ziua Dunarii 2013 c

 

Noutati

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>