Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării
Activitatea IAA este reglementată printr-un cadru legislativ național, în concordanță cu Directivele Europene. Legea nr. 173/2008, completată de HG nr. 601/2009, fundamentează intervențiile active în atmosferă în România. Pe lângă legislația specifică, Guvernul României a adoptat HG nr. 1010/2024, care aprobă Strategia Națională privind adaptarea la schimbările climatice pentru perioada 2024–2030, cu perspectiva anului 2050. Prin acest document, statul român și-a asumat promovarea și finanțarea măsurilor de management al riscurilor climatice prin intervenții active în atmosferă, ca mijloc de combatere a fenomenelor meteorologice periculoase și ca măsură oficială de adaptare la schimbările climatice.
Combaterea fenomenului de grindină are la bază prognoze meteorologice specializate și un proces decizional riguros, fundamentat științific. Monitorizarea atmosferei se realizează în timp real (24/24), cu ajutorul unei rețele de radare meteorologice performante și al unor sisteme software specializate, capabile să detecteze structura internă a norilor și evoluția fenomenelor meteo periculoase. Aceste date sunt completate de informații provenite din lansarea baloanelor de aerosondaj, care furnizează profiluri verticale ale atmosferei (temperatură, umiditate, presiune, vânt), esențiale pentru analiza stabilității atmosferice și anticiparea dezvoltării celulelor cu potențial de grindină.
Prognozele și avertizările sunt elaborate de Administrația Națională de Meteorologie prin centrele regionale specializate, în baza unor modele numerice de înaltă rezoluție și a interpretării datelor satelitare și radar. Intervențiile operative se realizează în Punctele de Comandă ale Unităților de Combatere a Căderilor de Grindină și se declanșează exclusiv în situațiile în care coordonatorii din Punctul de Comandă constată, în urma analizei datelor, că toți parametrii meteorologici ai sistemelor noroase prezintă un risc iminent de grindină. Lansarea se face exclusiv în acei nori ce prezintă risc de formare a grindinei, fenomen cu un potențial distructiv pentru culturile agricole, infrastructură sau populație.
Tehnologia utilizată presupune însămânțarea norilor cu iodură de argint (AgI), un agent activ cu structură cristalină, similară gheții, introdus în nor cu ajutorul rachetei antigrindină. Acest compus favorizează formarea unui număr mai mare de nuclee de condensare în interiorul norului, determinând distribuirea uniformă a masei de apă suprarăcită pe mai multe cristale de gheață mai mici. În acest mod, se reduce semnificativ șansa formării grindinei mari, în favoarea unor precipitații sub formă de ploaie sau, în anumite condiții, grindină de dimensiuni reduse, cu impact minim.
Sistemul folosește rachete antigrindină produse în România, brevetate la nivel național. Producătorul de rachete, Electromecanica Ploiesti S.A. membru al ROMARM S.A. este o companie de stat românească, iar activitatea de operare este facuta de catre doi operatori licentiati: Electromecanica Ploiesti S.A. și Intervenții Active în Atmosferă S.A.
Întregul proces este controlat strict și se desfășoară respectând legislația națională în vigoare și reglementările Organizației Meteorologice Mondiale (OMM). Scopul intervențiilor nu este acela de a „anula” fenomenele naturale, ci de a le modera intensitatea cu misiunea de a proteja comunitățile și agricultura împotriva efectelor extreme ale vremii.
„Nu e doar o tehnologie, e o salvare. Dacă nu ar fi sistemul antigrindină, o singură ploaie cu gheață mi-ar putea distruge un an întreg de muncă. Fără el, nu am mai avea curajul să plantăm culturile pe care le avem acum”, declară Iancu Constantin, Președintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din judeţul Dolj.
Combaterea grindinei și însămânțarea norilor nu reduc cantitatea de ploaie, ci, dimpotrivă, așa cum reiese din mai multe studii internaționale, se observă chiar o creștere de 10–15% a precipitațiilor în norii tratați.
În fața schimbărilor climatice accelerate, cu temperaturi mai ridicate, secetă prelungită și ploi torențiale concentrate, sistemele de intervenții active devin o necesitate. Fără ele, agricultura românească riscă să piardă competitivitate în fața altor țări care aplică deja astfel de tehnologii, precum Franța, SUA, Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria, Croația, Spania ș.a.m.d.
Intervenții Active în Atmosferă SA (IAA) este un partener de încredere în domeniul tehnologiilor de combatere a fenomenelor meteo periculoase, la nivel regional și internațional, desfășurând colaborări științifice și operaționale cu instituții de profil din Statele Unite ale Americii, China, Bulgaria, Grecia, Republica Moldova, Germania, Africa de Sud și Emiratele Arabe Unite. Compania este membră activă în rețele internaționale de cercetare, dezvoltare și inovare, participând la schimburi de bune practici, studii comparative și proiecte comune ce vizează perfecționarea tehnologiilor de însămânțare a norilor și adaptarea acestora la noile condiții climatice globale.
Expertiza companiei este susținută de un corp profesional de elită, care include peste 200 de specialiști, printre care și doctori în diverse domenii, precum fizică, meteorologie, geografie și inginerie. Acest nucleu științific este completat de o echipă operațională, cu o experiență practică de peste două decenii în planificarea, executarea și evaluarea intervențiilor active în atmosferă, utilizând o infrastructură tehnologică complexă și digitalizată.
În contextul schimbărilor climatice accentuate, România nu are capacitatea de a controla clima – o idee eronată adesea vehiculată în spațiul public – dar are, în schimb, posibilitatea reală de a se adapta inteligent și eficient la frecvența din ce in ce mai crescuta a fenomenelor meteorologice de risc. Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, în cadrul căruia IAA deține calitatea de Operator Licențiat, reprezintă un exemplu concret de tehnologie de adaptare climatică – o soluție validată științific, modernă și sigură, menită să reducă vulnerabilitatea agriculturii românești, să protejeze comunitățile locale și să contribuie la continuitatea și securitatea economiei naționale în fața manifestărilor meteorologice extreme.
Prin aplicarea riguroasă a metodelor de intervenție în atmosferă și prin angajamentul său pentru transparență, sustenabilitate și colaborare internațională, IAA este un actor important în domeniul modificării vremii și al rezilienței climatice, contribuind la construirea unui viitor mai sigur și predictibil pentru România.
Pentru mai multe informații despre activitatea noastră, vă invităm să urmăriți acest videoclip explicativ:
https://www.youtube.com/watch?v=AThrjTk3WgA&;t=1775s
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
17-04-2025 Targuri si expozitii
Târgu Mureș, 15 aprilie – 10.000 de clienți au participat la Piața de producători locali „De aici, de aproape. Chiar din Mureș”, un proiect-pilot organizat de Grupul Agrointeligența, în parteneriat cu Carrefour România și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Evenimentul a avut loc între 11 și 13 aprilie, în incinta hipermarketului Carrefour Târgu Mureș. Mai multe>>
16-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 30 iunie inclusiv, beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027, pot depune Cereri de plată aferente anului 2025 pentru solicitarea sprijinului anului doi de cerere. Mai multe>>
15-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 15 iulie inclusiv, beneficiarii care au depus cereri de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” în cadrul sesiunilor 1/2016, 2/2017, 3/2018, 4/2019, 5/2020 sau/și 6/2021 și care și-au asumat angajamente în baza schemei, pot depune cereri de plată aferente anului 2025. Mai multe>>
10-04-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic, economic și social asupra fiecărui punct de lansare a rachetelor antigrindină. București, 08 aprilie 2025 – Schimbările climatice și riscurile crescute de calamitate pentru fermieri obligă la o abordare responsabilă în ceea ce privește ... Mai multe>>
09-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024 (trimestrul IV/2024), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Mai multe>>
09-04-2025 Stiri agricole
În contextul schimbărilor climatice, a secetei și arșiței tot mai prezente, cultura porumbului devine tot mai solicitată. Există zone în care toată vara nu s-au înregistrat deloc precipitații, iar producții de peste 15 t/ha au putut fi obținute doar în condiții de irigat. Este și cazul societății Comcereal Vrancea, una dintre firmele ce alege hibrizi Pioneer în fiecare campanie agricolă, iar producția obținută cu hibridul P0710 a fost de 16.058 kg/ha. Mai multe>>
09-04-2025 Targuri si expozitii
USAMV Cluj-Napoca la Agraria 2025, ediție aniversară: standuri educaționale, consultanță, workshop-uri și demonstrații în domeniile agricole și zootehnice, festivitate de premiere și vânzare de vinuri din producția proprie.Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va fi prezentă și la ediția aniversară Agraria 2025, care marchează 30 de ani de la lansarea târgului, între 10-13 aprilie, la Jucu (jud. Cluj). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>