Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

save soil 400x164Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul.

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul.

 
Raportul, intitulat „Legătura dintre degradarea solurilor, schimbările climatice și insecuritatea alimentară: O criză globală iminentă a migrației”, sintetizează date de la organisme internaționale de top, inclusiv Banca Mondială și UNCCD, prezentând un avertisment puternic cu privire la viitoarele strămutări forțate ale populației, care contribuie la instabilitatea globală și la presiunile migratorii relevante și pentru România.
 
Analiza raportului evidențiază faptul că, în timp ce schimbările climatice sunt un catalizator major, degradarea solului acționează ca un „multiplicator critic al amenințărilor”, adesea ignorat. Această degradare diminuează capacitatea terenurilor de a rezista șocurilor climatice precum seceta și inundațiile, reduce drastic productivitatea agricolă și intensifică insecuritatea alimentară, forțând în cele din urmă milioane de oameni să părăsească locurile în care trăiesc.
 
Proiecțiile Băncii Mondiale analizate în raport estimează că impactul schimbărilor climatice, exacerbat de starea precară a terenurilor, ar putea forța până la 216 milioane de persoane să migreze intern până în 2050. Se preconizează că această strămutare internă a populației va crește semnificativ tendința de migrație internațională.
 
„Raportul nostru arată că temelia comunităților stabile se erodează, literalmente, sub picioarele noastre.”, se arată în analiza Salvează Solul. Având în vedere estimările care sugerează că 95 % din terenurile planetei ar putea fi degradate până în 2050 dacă tendințele actuale continuă, raportul detaliază consecințele grave care se manifestă deja. În Africa Subsahariană, degradarea solului ar putea reduce producția agricolă cu până la 22 % până în 2040, iar în unele zone randamentul culturilor de porumb ar putea scădea cu 50 % până în 2050.  
 
Raportul remarcă, de asemenea, efectele negative semnificative din Europa. Acesta estimează că, în cazul unor scenarii cu emisii de carbon ridicate, aproximativ 15 % din continent ar putea trece la o categorie climatică mai uscată până în 2100, intensificând deșertificarea și afectând producția alimentară.
 
Practicile agricole intensive care contribuie la degradarea solului subminează sustenabilitatea sistemului alimentar. Despădurirea exacerbează și mai mult eroziunea solului prin îndepărtarea stratului de vegetație protector. Per ansamblu, se estimează că o treime din teritoriul României (aproximativ 7 mil. ha) și 40 % din suprafața agricolă se află în zone cu risc de deșertificare, cele mai expuse regiuni fiind sudul Câmpiei Române, Dobrogea și sudul Moldovei.
 
Raportul Salvează Solul subliniază faptul că solul degradat, caracterizat prin conținut scăzut de materie organică, își pierde capacitatea vitală de a reține apa și nutrienții. „Menținerea unui sol sănătos cu materie organică adecvată – în mod ideal 3-6% – nu este doar o problemă de mediu; este fundamental pentru prevenirea migrației forțate”, spune Praveena Sridhar, Coordonator tehnic al mișcării Salvează Solul. „Atunci când solul își pierde vitalitatea, comunitățile își pierd reziliența la secetă, randamentul culturilor scade vertiginos, iar oamenii nu au de ales decât să se mute. Acest raport subliniază nevoia urgentă de a vedea în mod clar solurile sănătoase și vii drept soluția pentru complexul de probleme cu care se confruntă omenirea: migrația în masă, schimbările climatice, degradarea terenurilor și securitatea alimentară.”
 
Raportul susține cu tărie intervențiile sub forma măsurilor bazate pe politici care se axează pe refacerea sănătății solului prin gestionarea durabilă a terenurilor și agricultura regenerativă. De asemenea, acesta solicită ca refacerea solurilor să fie prioritară în cadrul finanțărilor pentru combaterii schimbărilor climatice, solicită sisteme mai bune de sprijin pentru agricultori în vederea adoptării de practici durabile, precum și integrarea sănătății solurilor în toate strategiile climatice și de dezvoltare. Astfel de măsuri, susține raportul, sunt esențiale nu numai pentru securitatea alimentară și atenuarea schimbărilor climatice, ci și pentru a permite comunităților să rămână reziliente și stabile în regiunile lor de origine.
 
Mișcarea Salvează Solul subliniază faptul că abordarea crizelor corelate reprezentate de schimbările climatice, insecuritatea alimentară și degradarea solului necesită acțiuni imediate și integrate. A investi în sănătatea solului, așa cum se detaliază în noul raport, oferă o cale puternică de atenuare a impactului schimbărilor climatice, de asigurare a securității alimentare și de reducere semnificativă a presiunilor care determină migrația globală.
 
 
Despre Salvează Solul:
 
Salvează Solul este o mișcare populară globală, lansată de Conscious Planet pentru a aborda o criză existențială – degradarea rapidă a solurilor agricole. În ultimii 30 de ani, Salvează Solul a implementat o strategie holisticǎ pentru revitalizarea solului, prin proiecte conduse de fermieri care pot fi extinse la scară largă, prin promovarea de politici și prin campanii de sensibilizare a cetățenilor.
 
Mișcarea colaborează cu o serie de guverne din întreaga lume pentru a elabora politici privind solurile și sprijină peste 250.000 de fermieri din India pentru a face tranziția către diverse alte practici agricole regenerative, inclusiv agrosilvicultura.
 
Salvează Solul este susținută, printre altele, de Programul ONU pentru Mediu, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, Convenția ONU pentru Combaterea Deșertificării, Programul Alimentar Mondial și UICN.


Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>