Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

Dinu Alex Dolj RS 400x429După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni.

Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul PT303.

“Lucrăm 220 ha, rapiță am avut 63 ha, dintre care 53 ha au fost semănate cu hibrizi Pioneer, iar pe 10 ha am avut alți doi hibrizi în probe. PT303 a fost semănat pe 40 ha, după cultură de grâu, terenul a fost scarificat superficial, apoi pregătit cu discul în două treceri, între aceste două intervenții am administrat îngrășământ 18.46.0 – 150 kg/ha.

Am semănat în data de 5 septembrie, iar după răsărire am dat un erbicid pentru buruienile cu frunză îngustă, apoi amadministrat Galera™ Super, iar ultima intervenție din toamnă a constat în administrarea a două insecticide, unul sistemic și unul de contact, plus un fungicid pentru a-i stopa creșterea. A doua fertilizare a fost în luna martie, atunci am aplicat uree - 240 kg/ha și au urmat administrările de insecticide. Prima, cu insecticid de contact și insecticid sistemic, imediat cum am putut intra în cultură, în funcție de evoluția temperaturilor. Apoi a urmat perioada acea de îngheț, imediat după am intervenit cu insecticide, unul sistemic și unul de contact, dar și Kinsidro™ Nutri pentru a-și reveni după perioada de stres. La două săptămâni, am dat iar insecticid sistemic și unul de contact, iar după trecerea florilor, am administrat fungicid și din nou insecticid sistemic și insecticid de contact. Cultura nu a fost irigată, iar cantitatea de apă din precipitații primită de la ieșirea din iarnă și până în data de 8 mai, a fost de 220 litri, dintre care cantitatea cea mai mare a fost între 28 aprilie și 8 mai, respectiv 180 litri”, a specificat fermierul campion.
Domnul Dinu se declară foarte încântat de acest hibrid, care i-a oferit în acest an vârfuri de producție și de peste 5.300 kg/ha, iar media pe fermă a fost mai mult decât mulțumitoare. Același hibrid l-a convins și anul trecut, atunci când voia să întoarcă cultura în primăvară, și chiar dacă nu i-a acordat o atenție prea mare, a obținut peste 3 t/ha, deși credea că va întoarce cultura. Acestea au fost motivele ce l-au determinat ca în această campanie să semene doar PT303 pe o suprafață de 100 ha.


Hibridul PT315 este cel care a performat în fermele domnilor Cristian Dinuț și Iulian Munteanu și a oferit o producție de 3.800 kg/ha
“În cadrul societății Tudin Prod, din localitatea Cornu, domnul Dinuț lucrează 1.000 ha, iar rapiță a avut pe 120 ha. Cultura premergătoare a fost grâul pentru hibridul PT315, astfel terenul a fost dezmiriștit cu Tiggerul, apoi am intervenit cu un disc ușor și am administrat îngrășământ complex – 150 kg/ha, după care am semănat la sfârșitul lunii august. Am mai fertilizat cu uree - 180 kg/ha, la mijlocul lunii martie și ultima fertilizare a fost cu 130 kg/ha de azot, înainte de înflorit. În toamnă am aplicat un erbicid graminicid, în primăvară am erbicidat fie cu Galera™ Super, fie cu Korvetto™, nu mai știu exact pentru suprafața aceasta care dintre ele a fost, și am aplicat un fungicid. În ceea ce privește insecticidele, au fost în total 3 treceri, printre care și produsul Rapid®. În ceea ce privește apa, am avut puține precipitații, cred că au fost cel mult 200 litri. Recoltatul a început cu finalul lunii iunie și pot spune că am fost mulțumit de acest hibrid, am mai avut un alt hibrid competitor și am obținut jumătate din cantitate”, a declarat domnul Dinuț. Acesta a mai adăugat faptul că speră ca și în această toamnă să poată semăna cel puțin aceeași suprafață de rapiță și va alege genetica Pioneer.

Dinuti Cristian Dolj 400x518Munteanu Iulian Dolj 400x518

 

În localitatea Orodel, domnul Iulian Munteanu lucrează 600 ha, rapiță a semănat pe  80 ha, două treimi din suprafață cu PT315 și diferența cu hibridul PT314

“Întreaga suprafață de rapiță a fost semănată după grâu, astfel că terenul a fost scarificat, pregătit cu un disc greu, apoi am intervenit cu combinatorul și am semănat în perioada 15 septembrie – 1 octombrie. Nu am fertilizat deloc în toamnă, am avut o singură intervenție în jurul datei de 20 octombrie, cu un erbicid, un insecticid și o jumătate de doză de Keylate Bor.  Prima intervenție din primăvară, la finalul lunii februarie, a fost cu un insecticid pentru combaterea Ceutorhynchusului, apoi am fertilizat la început de martie cu uree 220 kg/ha, a urmat în data de 20 martie erbicidarea cu Korvetto™, după care am administrat un insecticid. În luna aprilie am mai administrat încă un insecticid, iar ultima intervenție a fost la înflorit, atunci când am administrat un fungicid, un insecticid și Keylate Bor”, a precizat fermierul.
În ceea ce privește precipitațiile, domnul Munteanu a precizat faptul că au fost sub media ultimilor ani, iar recoltatul rapiței în ferma sa a fost în perioada 23 - 27 iunie. În funcție de evoluția vremii, fermierul campion intenționează să semene rapiță pe o suprafață de 120 ha, iar hibridul ales va fi PT315.

 

 Hibridul PT314 a oferit rezultate foarte bune și în localitatea Poiana Mare, în cadrul IF Dobie Toader (foto ing. Buzatu Florin), respectiv o producție de  3.750 kg/ha.
Domnul Toader Dobie lucrează 560 ha, rapiță a semănat 120 ha, dintre care 50 ha cu hibridul PT314, unde cultura premergătoare a fost grâu.

“Am dezmiriștit și am intrat cu cultivatorul la cca. o săptămână, nu am aplicat erbicid pentru că a fost secetă și nu au răsărit buruienile, ele au apărut mai târziu. Am semănat rapița în 3 zile, începând cu data de 28 august, atunci am și fertilizat cu 18.46.0 – 200 kg/ha. Am mai fertilizat o dată cu azot în toamnă, 100 kg/ha, pentru a ajuta plantele și am erbicidat pentru combaterea samulastrei care a apărut mai târziu. În prima parte a lunii martie am mai fertilizat cu uree - 200 kg/ha și apoi am dat sulfat de amoniu – 100 kg/ha, la finalul lunii. În primăvară, prima intervenție a fost cu insecticid și îngrășământ foliar, după care, am tot mai intervenit cu insecticide, diverse combinații, cred că au fost trei treceri cu insecticide, precum și două aplicării cu fungicide.

În ceea ce privește precipitațiile, am fost în optim în prima parte a primăverii, apoi au mai fost perioade de secetă, putem spune că din această cauză am avut o oarecare diminuare de producție, însă chiar și așa am avut rezultate bune”, a precizat fermierul campion, domnul Toader Dobie. În această campanie dumnealui intenționează să semene rapiță pe cca. 150 ha, suprafață ce poate varia în funcție de cum va putea pregăti terenul, tendința în ferma sa fiind aceea de a semăna o suprafață mai mare cu culturi de toamnă, din cauza secetei care afectează culturile de primăvară.

Și domnul Nicușor Urziceanu a devenit fermier campion la rapiță datorită hibridului PT314 care i-a oferit o producție de 3.650 kg/ha.

“Lucrez 190 ha, iar rapiță am semănat după porumb pe o suprafață de 40 ha. Am intervenit doar cu un disc și apoi am semănat pe 10 octombrie cu o semănătoare Minimum Till, atunci când am și fertilizat pe rând cu 200 kg/ha de îngrășământ 18.46.0. Nu am mai avut altă intervenție în toamnă, în primăvară am fertilizat cu 400 kg/ha de azot, la începutul lunii martie și am aplicat două insecticide de contact și două sistemice, 4 treceri în total. Am mai administrat și bor în două treceri, dar și aminoacizi într-o singură trecere. Aceasta a fost toată tehnologia, nici precipitații nu am avut foarte multe, puțin peste 100 litri. Am recoltat în data de 15 iunie, a fost primul an când am semănat acest hibrid și pot spune că este unul bun, mai ales pentru ce lucrări am făcut eu. Toamna aceasta cred că voi semăna 40 ha, cel puțin așa intenționez și voi alege hibridul PT315”, a precizat domnul Urziceanu.

Buzatu Florin Dolj 400x518Urziceanu Nicusor Dolj 400x518


 

 

 

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>