Combaterea bolilor si daunatorilor la Rapita

Identificarea si Tratamentele de combatere a bolilor si daunatorilor la RapitaMonitorizarea stricta, controlul integrat al bolilor si daunatorilor este o veriga extrem de importanta in tehnologia de producere a rapitei. Precizam ca in conditiile atipice ale iernii cu fluctuatii mari de temperatura, accentuate de lipsa zapezii si prezenta vantului s-au creat conditii ce pot sensibiliza culturile de rapita. Aplicarea tratamentelor fitoanitare asigura, in aceste conditii climatice, protectie si pierderi reduse de productie.

 

 

 

 

DAUNATORI LA RAPITA

Gargarita tulpinilor (Ceuthorhynchus napi) 

Ierneaza in sol ca adult si incepe migrarea primavara, atunci cand plantele pornesc in vegetatie, cand temperatura solului la 2cm adancime ajunge la 5-6 grade, iar temperatura aerului ajunge la 9-12 grade.

daunatori rapita - gargarita tulpiniAdultii produc perforatii marginale in limbul foliar si varful tulpinilor. Daune importante produc larvele care rod galerii in maduva tulpinilor, determinand deformarea si distrugerea tulpinii. Plantele isi incetinesc cresterea, devin mai vulnerabile la instalarea bolilor, ramifica abundent, nu formeaza silicve sau acestea sunt seci si cu seminte de slaba calitate.

Momentul aplicarii tratamentului: Combaterea adultilor trebuie facuta cat mai timpuriu, la aparitia daunatorului in cultura, inainte de depunerea pontei. Se poate efectua un al doilea tratament, daca se constata atac al adultilor care au aparut ulterior primului tratament, utilizand produse cu substanta activa diferita.

Produse recomandate:

    • INAZUMA: 0,15-0,2 kg/ha - insecticid cu activitate complexa, sistemica (acetamiprid) si de contact (lambda–cihalotrin). Se caracterizeaza printr-o absorbtie rapida in planta si miscare acropetala, protejand planta la scurt timp de la aplicare si este preluat in cresterile noi pentru o protectie de durata  sau
    • KARATE ZEON (NINJA): 0,150 l/ha - insecticid piretroid, cu o putenica actiune de contact, cu efect rapid si de soc asupra daunatorului. Dupa aplicarea produsului, substanta activa penetreaza rapid cuticula insectei, actionand asupra sistemului nervos, gargaritele incetand sa se hraneasca si mor  sau
    • FASTAC ACTIVE: 0,3 l/ha - (s.a. alfa-cipermetrin) insecticid cu actiune prin contact si ingestie. Este important ca produsul sa fie aplicat astfel incat sa se asigure acoperirea uniforma a frunzelor cu solutie  sau
    • DECIS EXPERT 100 EC: 75 ml/ha (s.a. deltametrin) actioneaza prin contact si ingestie, durata de actiune de cca 10 zile  sau
    • DELTAGRI (FASTER DELTA): 0,3 l/ha  sau
    • KAISO SORBIE 5 WDG: 0,15 kg/ha  sau
    • SUMI ALPHA (WIZARD): 0,250l/ha

 

daunatori rapita

1 - Gandacul lucios (Meligethes aeneus); 2 - Gandacul rosu al rapitei (Entomoscelis adonidis); 3 - Viespea rapitei (Athalia colibri), 4 - Gargarita silicvelor (Ceutorhynchus assimilis); 5 - Gandacul paros (Epicometis hirta); 6 - Tantarasul silicvelor (Dasineura brassicae)

 

Gandacul lucios (Meligethes aeneus)

Are o generatie pe an si ierneaza ca adult in sol. Aparitia adultilor are loc in perioada aprilie-mai fiind influentata de evolutia temperaturilor. Adultii se hranesc cu florile pomilor fructiferi sau ale diferitelor plante spontane, iar la imbobocirea rapitei trec pe aceasta. Depun ouale in butonii florali esalonat. Dupa 8-15 zile apar larvele care se hranesc cu organele florale. La completa dezvoltare, larvele parasesc floarea si patrund in sol.

 

Gandacul rosu al rapitei (Entomoscelis adonidis)

Prezinta o generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou in stratul superficial al solului. Larvele apar primavara timpuriu esalonat pe o perioada de 30-40 zile. In noptile reci, larvele stau ascunse sub bulgari si peste zi urca si se hranesc pe frunze. Atacul este produs de larve care rod frunzele pana la scheletare si de adulti care ataca florile si mai tarziu silicvele.

 

Viespea rapitei (Athalia colibri)

Ierneaza in stadiul larvar in sol. Adultii apar in lunile aprilie-mai, sunt foarte activi in zilele calduroase hranindu-se pe diferite specii de crucifere dupa care urmeaza depunerea oualor de catre femele prin incizie in tesutul frunzelor. Larvele nou aparute se hranesc pe frunzele pe care au eclozat. Frunzele atacate prezinta perforatiuni ovale cu marginile netede. La completa dezvoltare larvele se retrag in sol, iar in lunile iunie-iulie apare generatia a doua de adulti.

 

Gargarita silicvelor (Ceutorhynchus assimilis) 

Are o generatie pe an si ierneaza sub forma de adult in stratul superficial al solului. Femelele depun ouale in silicve, la inceputul formarii acestora. Larvele se dezvolta rozand boabele din interiorul silicvelor. Desi mai putin daunatori, adultii pot provoca avortarea butonilor florali. Tratamentul se face impotriva adultilor, inainte de depunerea oualor.

Daunatori care produc atac in cultura de rapita in perioada florala sunt Gandacul paros (Epicometis hirta) si Tantarasul silicvelor (Dasineura brassicae). Sunt daunatori care se hranesc cu organele florale. In cazul acestora, este foarte importanta aplicarea tratamentelor inainte de depunerea pontei.

Tratamentele se aplica la depistarea daunatorilor in cultura.

Produse recomandate:

    • BISCAYA 240 OD: 0,3 l/ha (omologat pentru gandacul lucios, gandacul paros, gargarita silicvelor)  sau
    • MAVRIK 2 F: 0,2 l/ha (omologat pentru combaterea paduchelui cenusiu, gandacul lucios, viespea rapitei)

Daca atacul daunatorilor persista, tratamentul cu insecticid se va repeta, alternand produsele.

 

 

BOLI LA RAPITA

boli rapita

1 - Putregaiul negru (Phoma lingam); 2 - Alternarioza (Alternaria brassicae); 3 - Fainarea (Erysiphe communis); 4 - Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)

 

Putregaiul negru (Phoma lingam)

Boala poate afecta toate organele plantei, incepand cu frunzele cotiledonale, tulpina, coletul si chiar radacina, atat in perioada de toamna, cat si primavara. Atacul pe tulpina se recunoaste prin prezenta ulceratiilor la baza plantei si prin subtierea bazei tulpinii. Factorii care favorizeaza boala sunt: solurile lutoase, alungirea tulpinii toamna, resturi vegetale, semanatul intarzaiat.

 

Alternarioza (Alternaria brassicae)

Se manifesta in toate stadiile de dezvoltare si pe toate organele verzi ale plantelor. La inceputul verii, inainte de maturitaea de recoltare a rapitei, apar pe frunze pete circulare sau elipsoidale de pana la 1cm diametru, cu suprafata zonata concentric, de culoare bruna. Atacul este mai intens pe frunzele inferioare. Caracteristic este atacul pe silicve, pe care se formeaza pete negricioase, usor adancite. Silicvele tinere atacate puternic nu se mai dezvolta normal, sunt deformate. Ciuperca se transmite de la un an la altul prin resturile de planta infectate.

 

Fainarea (Erysiphe communis)

Ciuperca poate sa apara inca din toamna, fiind favorizata de conditii secetoase si temperaturi ridicate. Se manifesta prin aparitia pe ambele fete ale frunzei a unei pasle albicioase cu aspect pulverulent datorita aparitiei fructificatiilor ciupercii. Aceste simptome pot apare si pe silicve. Produce pagube in special in anii cu precipitatii abundente, patogenul fiind usor diseminat prin vant si ploi.

Alte boli care ataca rapita sunt Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Patarea frunzelor (Pyrenopeziza brassicae), Mana cruciferelor (Peronospora brassicae).

Produse recomandate:

    • PROTECTOR SUPER 250 EC (VIP 250 EC): 1 l/ha - fungicid sistemic (s.a. tebuconazol), cu actiune preventiva si curativa. Dupa aplicare produsul este preluat prin frunze si distribuit in planta, stopand astfel evolutia bolii. Noile cresteri vegetative vor fi sanatoase  sau
    • TILMOR 240 EC: 1 l/ha - fungicid cu actiune sistemica (protioconazol+tebuconazol), omologat pentru comabaterea unui spectru larg de boli. Aplicat primavara stimuleaza formarea lastarilor laterali si influienteaza procesul de inflorire  sau
    • MYSTIC PRO (ARES PRO): 1,25 l/ha - fungicid complex, cu actiune sistemica si de contact (tebuconazol+procloraz), combate patarea tulpinii, putregaiul alb, putregaiul cenusiu, alternarioza, fainarea  sau
    • TOPREX: 0,5 l/ha - produs destinat culturii de rapita care imbina doua substante active: difenoconazol (omologat pentru combaterea putregaiului negru) + o substanta cu rol de regulator de crestere, care sunt rapid absorbite si distribuite in planta. Aplicat primavara, asigura urmatoarele beneficii: optimizeaza cresterea in inaltime a plantei, dezvolta armonios sistemul radicular oferind buna stabilitate plantei, uniformizeaza cultura  sau
    • SALVATOR (ORIUS 25 EW): 1 l/ha (s.a. tebuconazol)  sau
    • MATIZ (ERASMUS): 1 l/ha (s.a. tebuconazol)  sau
    • FOLICUR SOLO 250 EW (VALOR 250 EW): 1 l/ha (s.a. tebuconazol)  sau
    • MIRAGE 45 EC: 1 l/ha (s.a.procloraz)  sau
    • CARAMBA TURBO: 1 l/ha - combina 2 substante active, una cu rol fungicid si un regulator de crestere  sau
    • DIFCOR: 0,5 l/ha (s.a. difenoconazol)

 

 

Aplicarea ingrasamintelor/biostimulatorilor la rapita

Este foarte imporatanta aplicarea ingrasamintelor foliare care contin elementul bor. Chiar daca a fost aplicat in toamna, este indicata repetarea tratamentului in primavara, la plecarea in vegetatie. Carenta de bor este frecventa pe solurile usoare, nisipoase, alcaline, turboase sau calcaroase. Borul este un element activ implicat in metabolizarea azotului, are influenta pozitiva in procesele de inflorire si fructificare. Se poate aplica unul din urmatoarele produse:

    • TRADEBOR: 1 l/ha  sau 
    • BOROGREEN L: 1 l/ha  sau
    • FOLIMAX BORON PLUS: 2 kg/ha  sau
    • LEBOSOL BOR: 2-3 l/ha


De asemenea, pentru cultura de rapita este omologat si produsul ATONIK - 0,6l/ha - biostimulator de crestere si fructificare cu aplicare la inceputul alungirii tulpinii pana la sfarsitul fazei de inflorire.

La aplicarea ingrasamintelor/biostimulatorilor se vor respecta cu strictete precizarile inscrise pe ambalajul produsului utilizat.

 

 

Boli la rapita in perioada infloritului 

Pentru prevenirea si combaterea alternariozei, putregaiului alb, putregaiului negru se va aplica unul din urmatoarele fungicide:

    • PICTOR (FILAN SC): 0,5 l/ha (s.a. dimoxistrobin+boscalid) - omologat pentru combaterea putregaiului negru, putregaiului alb, putregaiului cenusiu, alternariozei si fainarii;
    • ZAKEO XTRA 280 SC (MIRADOR XTRA): 0,75 l/ha (s.a. azoxistrobin+ciproconazol) - pentru combaterea innegririi tulpinilor, putregaiului alb, putregai cenusiu, alternaria si fainare. Se aplica de la inceputul infloritului pana la mijlocul infloritului;
    • PROPULSE 250 SE: 1 l/ha (s.a. fluopiram+proticonazol) - omologat pentru combaterea putregaiului alb si alternariozei. Se aplica la inflorirea deplina, cand petalele primelor flori incep sa cada;
    • KIER 450 (MOLLIS 450 SC): 0,9-1 l/ha (s.a. tebuconazol+difenoconazol+azoxistrobin) - pentru combaterea putregaiul alb, putregaiul cenusiu. Se aplica in stadiul BBCH 55-69, buton floral verde pana la sfarsitul infloritului;
    • INTUITY: 0,8 l/ha (s.a. mandestrobin) - pentru combaterea putregaiului alb. Se aplica in stadiul BBCH 60-69, in timpul infloritului;
    • ANTERO 500 EC: 0,9 l/ha (s.a. procloraz) - omologat pentru combaterea patarii neagre si a putregaiului alb; (se aplica in stadiu BBCH 59-67, primele petale vizibile (buton galben) pana aproape de sfarsitul infloritului.

Daca presiunea de infectie a bolilor este mare, tratamentul se repeta, folosind un produs cu alta substanta activa, respectand momentul de aplicare din prospectul fungicidului utilizat.

O.F. Suceava

    

Noutati

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>