Comisia Comunitatilor Europene a adoptat REGULAMENTUL de inregistrare a denumirii "BRUSSELS GRONDWITLOOF" (IGP) in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate.
Descriere andivelor "BRUSSELS GRONDWITLOOF"
Tipul produsului:
Clasa 1.6: Legume, fructe si cereale
Descriere:
„Brussels grondwitloof” denumeste culturile de cicoare obtinute prin fortarea radacinilor de Chicorium intybus L., var. foliosum Hegi (grupul de cultura cicoare) din familia Asteraceae (ex Compositae).
Caracteristica acestei culturi consta in faptul ca se folosesc numai seminte (nehibride) care provin dintro selectie a cultivatorului si ca fortarea are loc atat la suprafata solului cat si subteran. Solul permite culturii sa se dezvolte intr-un mediu echilibrat si tamponat, benefic aspectului crocant si structurii frunzelor.
Ca trasaturi specifice, „Brussels grondwitloof” are un aspect crocant, papusa este solida si alungita, cu un varf fin, iar frunza are o structură alungita si este frageda si lucioasa (nefiind paroasa). Gustul este un amestec echilibrat intre amar si dulce.
Aria geografica:
Zona in care are loc fortarea radacinilor cicorii de tip „Brussels grondwitloof” este
demarcata dupa cum urmeaza: intreaga provincie Brabantul Flamand; in regiunea Capitalei Bruxelles, municipalitatile Neder-Over-Heembeek si Haren si comunele Anderlecht, Ganshoren, Jette, Evere, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe si Sint-Pieters-Woluwe; de asemenea comunele Sint-Amands, Puurs, Willebroek, Mechelen, Bonheiden, Putte, Heist-op-den-Berg, Hulshout, Herselt si Laakdal din provincia Anvers si comunele Geraardsbergen, Ninove, Denderleeuw, Aalst, Lebbeke, Buggenhout, Erpe-Mere, Haaltert, Herzele, Lede, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem si Wetteren in provincia Flandrei de Est.
Dovada originii:
Fiecare agricultor care cultiva cicoare de tip „Brussels grondwitloof” trebuie sa se inregistreze anual pe langa grupul de solicitanti Brussels grondwitloof vzw. Acest registru se prezinta organismului de control abilitat. Pe fiecare ambalaj se lipeste o eticheta cu numele agricultorului sau al intreprinderii, impreuna cu un numar. Acest numar face parte dintr-un sistem de numerotare consecutiva care, impreuna cu inregistrarea exploatatiei agricole in cauza, contribuie la trasabilitatea produsului.
Numarul poate fi inlocuit cu alt insemn (cum ar fi un cod de bare), cu conditia ca acesta sa ofere aceleasi garantii in ceea ce priveste trasabilitatea. Pentru a garanta calitatea, trasabilitatea si controlul, sortarea, ambalarea si etichetarea cicorii trebuie sa aiba loc fie in exploatatia in care a fost obtinuta, fie intr-o alta locatie dar sub stricta supraveghere a agricultorului care a produs-o sau a reprezentantului autorizat al acestuia. Ambalarea si / sau etichetarea de catre comercianti (intermediari) este exclusa in mod explicit.
Ambalarea si etichetarea in exploatatie sau sub stricta supraveghere a agricultorului producator sau a reprezentantului acestuia au ca scop garantarea originii si asigurarea controlului. Asociatia de producatori doreste sa impiedice ambalarea, etichetarea si introducerea pe piata sub denumirea de „Brussels grondwitloof” a soiurilor de cicoare de origine necontrolata. Punerea in vanzare a „Brussels grondwitloof” are loc in mare pare prin intermediul canalelor de desfacere pentru legume si fructe, respectiv angro si cu amanuntul, licitatii si alte cooperative de desfacere.
In momentul de fata exista deja o diferenta semnificativa intre pretul pentru cicoarea de tip „Brussels grondwitloof” si cel pentru cicoarea de hidrocultura, ceea ce face ca frauda si inselaciunea sa fie mai atractive. Frauda de acest fel aduce daune reputatiei cicorii „Brussels grondwitloof”.
Pe langa aceasta, pentru pastrarea calitatii, lantul dintre cultura si ambalare trebuie sa fie cat mai scurt, acest lucru contribuind la calitatea finală a produsului.
Manipularea excesiva are efecte nefaste asupra calitatii cicorii, care ramane un produs fragil si usor de distrus.
Metoda de obtinere:
„Brussels grondwitloof” este o leguma care se obtine printr-un dublu proces de cultura: cultura radacinii urmata de fortare.
Radacinile cresc in timpul verii, pe teren deschis. In acest scop, in mai se planteaza seminte de cultura proprie sau cumparate, selectate de agricultori. Printr-o tehnica de insamantare ingrijita si o activitate de curatare atenta, fiecare planta dispune de acelasi spatiu de dezvoltare, ceea ce garanteaza cresterea unor radacini uniforme, de grosime medie. Acest fapt este extrem de important pentru a obtine papusi (andive) mari, omogene si de calitate superioara. Toamna, inainte de sosirea gerului, se smulg radacinile si se indeparteaza frunzele. Pentru a proteja bobocul prin care va iesi papusa, se pastreaza 2 sau 3 cm din tija frunzei. Pentru cultivarea radacinii, in masura in care este posibil, se utilizeaza atat metode integrate cat si metode biologice.
Pentru fortare, radacinile sunt plasate una langa alta, pe verticala si usor inclinate, in santuri sau pe straturi, apoi se acopera cu un strat de pamant faramitabil gros de 5-20 cm. Acest proces poate avea loc atat in aer liber cat si intr-un spatiu inchis.
Fara incalzire, santurile de cicoare cultivate in aer liber vor fi gata pentru recolta la inceputul primaverii (martie-aprilie). O recolta mai tarzie este posibila prin utilizarea unor soiuri ultratarzii si a unor tehnici de cultura care incetinesc sosirea caldurii de primavara la nivelul radacinilor din santuri. Incalzirea solului (realizata cu ajutorul unor dispozitive clasice mici de incalzire a cicorii, al incalzirii centrale etc.) permite ca recolta sa aiba loc la momentul dorit. In acest scop se utilizeaza soiuri adaptate la momentul recoltei (timpurii, semitimpurii, de iarna, semitarzii, tarzii). Recoltarea are loc la aproximativ trei saptamani dupa aplicarea caldurii la baza solului. Pe parcursul fortarii, șanturile sunt protejate impotriva influentelor atmosferice (ploaie, vant, lumina si caldura) datorita unui material de acoperire.
Odata ce planta este gata de recoltat, toate papusile din acelasi sant se culeg simultan. Acest lucru este necesar pentru a garanta o calitate optima a produsului finit. Astfel, papusa (andiva) se separă de radacina, apoi se spala si se curata.
La recoltare, se selecteaza radacinile care vor servi pentru insamantare. Scopul este de asigura alegerea celor mai bune combinatii dintre radacina si papusa, pe baza criteriilor stabilite in dosarul producatorului. Radacinile pentru insamantare se pastreaza pana la plantarea care are loc in anul urmator. Dupa plantare, radacinile formeaza tije florifere care se indeparteaza in august, se strang in manunchiuri si se pastreaza pentru maturare. Odata ajunse la maturitate, tijele cu seminte se bat, se curata si se triaza pentru a fi folosite ca material de insamantare.
Legatura:
La cultura tipica a cicorii de tip „Brussels grondwitloof” a contribuit combinatia dintre factorii istorie, conditii naturale si cunostinte de specialitate.
„Brussels grondwitloof” are o istorie si o traditie bogata. Pana la inceputul secolului al XIX-lea, agricultorii, numiti „boerkozen” cultivau legume in interiorul si in exteriorul a ceea ce in prezent formeaza centura mica a orasului Bruxelles — vechiul zid al cetatii — in zone mlastinoase. Taranii din zona orasului Bruxelles cultivau, printre altele, „capucienenbaard”, de la care consumau radacinile groase, concentrandu-se apoi asupra imbunatatirii primelor vlastare. „Capucienenbaard” a evoluat automat in directia andivelor actuale.
Schaarbeek este patria culturilor de andive. Gradina botanica si horticultorul acesteia, Bresiers, au jucat un rol important in dezvoltarea culturii. In jurul anului 1870, culturile de cicoare (andive) erau limitate la Schaarbeek si la comuna adiacentă Evere. In deceniile care au urmat, teritoriul de cultura s-a extins, ajungand sa cuprinda si comunele invecinate. Tanara cultura de cicoare a cunoscut o credtere puternics, iar teritoriul de fortare a continuat sa se intinda, cuprinzand zona geografica descrisa mai sus.
Cultivatorii de cicoare s-au organizat in „sindicate pentru cicoare” cu scopul de a-si organiza mai bine vanzarile si exporturile. Ulterior aceste sindicate s-au dedicat vanzarii de cicoare (andive) pe pietele mai indepartate, atat in interiorul cat si in exteriorul tarii. Prima cicoare a fost exportata la Paris inca din 1862, iar din 1872 a inceput sa se practice un export organizat. In deceniile care au urmat, cicoarea (andiva) s-a dezvoltat, devenind cel mai important produs pentru exportul de legume belgian.
In octombrie 1973 si-au facut aparitia pe piata Tarilor de Jos primele cicori fortate pe bază de apa. Aceasta etapa a marcat inceputul ascensiunii rapide a hidroculturii, umbrind cultura de cicoare pe sol.
Astazi, provincia Brabantul flamand mai numara 330 de cultivatori de cicoare pe sol, iar productia belgiana totala mai atinge aproximativ 12 000 de tone de cicoare (andive).
In ceea ce priveste natura solului, in aceasta zona geografica predomina argila nisipoasa si argila usoara. Acestea sunt ideale pentru utilizarea ca sol de acoperire pe parcursul fortarii cicorii cultivate pe sol. Solurile nisipoase, care se usucă rapid, produc un material de acoperire prafos, care acopera cicoarea, in timp ce firele de cvart pe care le contin sunt abrazive pentru suprafata plantelor de cicoare si conduc la o culoare rosie si o pierdere a calitatii. Solurile grele sunt dificil de faramitat suficient de bine pentru a constitui un strat de acoperire si retin excesiv umiditatea, facilitand astfel productia de papusi (andive) deformate si formarea mucegaiului.
Insamantatul, cultivarea radacinilor si fortarea cicorii „Brussels grondwitloof” necesita cunostinte ample in domeniu din partea agricultorilor. Solul in care are loc fortarea trebuie sa indeplineasca cerinte foarte stricte in ceea ce priveste structura si profilul. Chiar si in solurile cu o textura corespunzatoare, agricultorul va trebui sa ia masurile de cultivare tehnice necesare (cum ar fi imbunatatirea solului si fertilizarea, lucrarea solului la adancime, controlarea nivelului apei freatice) pentru a obtine un mediu de fortare optim.
In aceasta zona geografica, cultivarea cicorii a devenit un factor important nu numai pentru dezvoltarea economica, ci si pentru cea sociala. Impactul culturii de „Brussels grondwitloof” se manifesta la nivel social in diverse ipostaze, cum ar fi balurile locale ale cicorii, la care are loc alegerea unei „Miss Cicoare”, precum si parade si convoaie in care figureaza cicori uriase.
Etichetare:
Produsul destinat consumului trebuie prevazut cu etichete de control pe care figureaza denumirea „Brussels grondwitloof”, denumirea agricultorului, indicatia in ceea ce priveste trasabilitatea produsului si simbolul european IGP.
Grup:
SURSA: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
19-09-2024 Gradinarit
Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>
12-09-2024 Gradinarit
În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>
26-06-2024 Gradinarit
Furtunul plat este un furtun din PVC moale, ranforsat cu armătură din poliester pentru o rezistență crescută. Atunci când este gol, acest tip de furtun nu are aspectul tubular al unui furtun de grădină de exemplu, ci este plat, motiv pentru care este ușor de rulat, transportat și depozitat, fără să ocupe foarte mult spațiu. Mai multe>>
18-03-2024 Gradinarit
Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>
21-11-2023 Gradinarit
Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>
16-08-2023 Gradinarit
Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>
30-06-2023 Sere si solarii
Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>
13-06-2023 Gradinarit
Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>
06-06-2023 Sere si solarii
Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>
08-05-2023 Rosii
In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>
25-04-2023 Legume
Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>
06-04-2023 Gradinarit
Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>
12-10-2022 Sere si solarii
Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>
02-09-2022 Gradinarit
Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>
20-04-2022 Gradinarit
Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>