Cumparatorii trebuie informati daca legumele si fructele din piete si magazine au fost supuse unor tratamente ce presupun iradiatii Astfel de avertismente trebuie sa fie sub forma unor etichete aplicate la vedere pe produsele expuse la vanzare.
Acestea sunt doar cateva dintre prevederile din legile romanesti ce au ca scop corecta informare a cetatenilor legata de produsele pe care le consuma. Paradoxal insa, desi aceste legi sunt in vigoare de sase ani, nimeni nu le respecta, de la marile magazine pana la taranii din pietele agroalimentare. Necesitatea acestor avertismente pentru consumatori este cu atat mai mare cu cat piata romaneasca de legume si fructe este departe de a fi una care ofera produse suta la suta naturale si sanatoase. Multe din legumele si fructele de la noi sunt supuse unor. Mai mult decat atat, exista multe pareri potrivit carora o parte din aceste "imbunatatiri" artificiale ar putea avea efecte negative asupra sanatatii consumatorilor.
Cumparatorii trebuie avertizati daca legumele si fructele din piete si magazine au fost supuse unor tratamente. Aceste avertismente trebuie sa fie sub forma unor etichete aplicate pe produsele expuse la vanzare.
Daca taranul foloseste ingrasaminte chimice pentru legume si fructe, el trebuie sa aiba un aviz semnat de un specialist in domeniu.
Reglementarile mentionate, alaturi de multe altele care au scopul de a informa populatia in legatura cu alimentele pe care le consuma, sunt prevazute in legislatia romaneasca de ani buni, dar nu sunt respectate aproape deloc.
Legislatia romaneasca prevede in mod expres faptul ca toate tratamentele la care au fost supuse alimentele trebuie facute publice.
Piata romaneasca este invadata de legume si fructe tratate chimic ori supuse ionizarii. Dupa cum a explicat seful Sectorului de Cercetare de la Statiunea Legumicola Buzau, Florica Gheorghe, legumele sunt spuse mai multor tratamente artificiale. Daca cele chimice sunt menite sa grabeasca procesul de coacere, in schimb ionizarea – cu raze X si Gama – duce la prelungirea "vietii" alimentelor, astfel incat acestea pot rezista mai mult timp pe rafturile magazinelor sau pe tarabele pietelor.
Alimentele tratate prin ionizare pot fi periculoase pentru om, a spus presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale "Prodcom" Legume-Fructe, Aurel Tanase. "Aceasta iradiere inseamna un soc termic aplicat alimentelor, prin care se distrug bacteriile din aceste produse. Numai ca prin socul termic se produc radicali liberi, care sunt cancerigeni", a spus specialistul, care a adaugat faptul ca, din punctul de vedere al legislatiei, Romania este "blindata cu legi", dar marea problema este ca legislatia sa fie si respectata. Din acest punct de vedere, ne intrebam daca nu cumva noi ne hranim doar cu mancare curata. Pentru ca altfel nu se explica faptul ca de sase ani incoace n-am vazut undeva, la piata sau la supermarket, un produs alimentar, chiar legume si fructe, pe care sa scrie clar ca marfa respectiva a fost trecuta prin metoda ionizarii.
Comerciantii din piata pun doar un carton pe care scriu cu pixul, de exemplu, "rosii din Spania" sau "castraveti din Teleorman". La supermarketuri exista inscriptii la fel de sumare, scrise uneori doar cu creta, ca fructele sau legumele au fost aduse din nu stiu ce tara. Atat si nimic mai mult.
Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) raspunde ca avem regulamente foarte clare prin care alimentele trebuie inscriptionate. Cea mai importanta eticheta pe care ar trebui s-o intalnim se refera la fructele si legumele ionizate. Fie ca sunt comercializate in piata sau in supermarket, aceste alimente trebuie sa fie insotite de o eticheta pusa la loc vizibil, pe care cumparatorul trebuie sa o remarce imediat. Pe aceasta eticheta, care insoteste fiecare lot de marfa in parte, trebuie sa scrie negru pe alb: "Aliment tratat prin ionizare" sau "Aliment tratat cu iradiatii ionizante". Acest tip de etichetare este obligatoriu in Romania inca de acum sase ani, procedura fiind reglementata prin Hotararea de Guvern nr. 106 din anul 2002.
Legislatia romana are prevederi stricte si in ceea ce priveste celelalte substante chimice cu care au fost tratate legumele. Producatorii sau comerciantii acestor marfuri trebuie sa puna pe taraba din piata sau pe raftul din magazin, alaturi de produse, o eticheta pe care sa scrie clar numele producatorului, numele firmei care a ambalat produsul, daca marfa a trecut prin mai multe "maini" ale intermediarilor, soiul sau varietatea legumelor ori fructelor, cantitatea si grupa de calitate in care se inscrie marfa. Acest lucru trebuie facut in conformitate cu Hotararea de Guvern nr. 1530 din 2007. Este inutil sa mai spunem ca aproape nimeni nu respecta aceste prevederi.
Reprezentantii Ministerului Agriculturii au explicat si care sunt reglementarile legate de folosirea pesticidelor. In cazul in care producatorul foloseste ingrasaminte chimice pentru legumele sau fructele pe care le cultiva, aceasta operatiune trebuie facuta sub supravegherea unui specialist, care trebuie sa dea, in scris, o indrumare asupra felului in care sa se foloseasca acele ingrasaminte, care e cantitatea de chimicale ce poate fi administrata plantelor, in raport cu suprafata de teren cultivata si soiul legumelor. Specialistul isi asuma astfel responsabilitatea, sub propria semnatura, fata de calitatea viitoarei recolte. O cantitate mai mare de pesticide, peste limita normala, poate sa duca la transformarea legumelor in adevarate "bombe" pentru sanatatea oamenilor. Plantele acumuleaza in acest fel azotati care sunt cancerigeni.
Numai ca la noi e cale lunga de la vorbe la fapte, dupa cum ne spune presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale "Prodcom" Legume-Fructe, Aurel Tanase. Serviciile de consultanta agricola sau cele fitosanitare nu exista in fiecare comuna, ci doar in anumite centre judetene, si daca exista nu sunt autorizate sa o faca.
Micii producatori ajung astfel sa foloseasca pesticidele in mod haotic. Pe de alta parte, normele Uniunii Europene prevad ca producatorii agricoli ar trebui sa-si duca marfa la control, sa fie verificata calitatea produselor, iar abia dupa aceea, daca totul e in regula, fructele si legumele sa fie scoase la vanzare. Asa se procedeaza in tarile cu adevarat civilizate din Europa.
"La noi, numai marile ferme fac un asemenea control, la recolte de peste 100 de tone. Sistemul acesta de control e greoi intr-o agricultura faramitata", spune Tanase.
Vanzatorii de legume si fructe trebuie sa aiba la loc vizibil urmatoarele
inscriptii:
Aceste etichetari sunt valabile pentru marfa vanduta cu amanuntul, dar si pentru cea comercializata vrac.
Sursa: Romania Libera
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>