Ovine de carne

Selectia ovinelor de reproductie

Selectia ovinelor de reproductieOvinele supuse selectiei sunt apreciate dupa fenotipul propriu, origine si descendenta, in functie de obiectivele ameliorarii. Lucrarile de baza in ameliorarea oilor vizeaza selectia pentru productia de lana, selectia pentru productia de carne, selectia pentru productia de lapte si selectia pentru productia de pielicele.

Mai multe>>

Ajutoare nationale tranzitorii si sprijinul cuplat pentru ovine si caprine 2019

Ajutoare nationale tranzitorii sector zootehnic speciile ovine - caprine si sprijinul cuplat acordat producatorilor de lapte si carne de ovine -caprine 2019In continuare va prezentam tot ce trebuie sa stiti despre ajutoarele nationale tranzitorii si sprijinul cuplat acordat producatorilor de lapte si carne de ovine si caprine in anul 2019. Aflati detalii despre beneficiari, documentele necesare, conditiile de acordare si perioada de depunere a cererilor.

Mai multe>>

Folosirea intensiva a ovinelor la reproductie

Folosirea intensiva a ovinelor la reproductieIn prezent, atat pe plan mondial cat si in tara noastra, cresterea ovinelor este orientata din ce in ce mai mult spre productia de carne. Sporirea productiei de carne de oaie si cresterea eficientei economice sunt conditionate, in cea mai mare masura, de intensificarea procesului de productie, care urmareste in final realizarea unui numar mai mare de miei de la efectivul matca.

Mai multe>>

Primele rezultate concrete in exportul ovinelor din Romania catre tarile din Golful Persic

Primele rezultate concrete in exportul ovinelor din Romania catre tarile din Golful PersicDeschiderea pietelor externe devine o certitudine intrucat compania Al Mawashi din Kuweit, societate care alimenteaza si piata Emiratelor Arabe Unite, a contractat deja un efectiv de 200.000 capete ovine care urmeaza a fi livrate in cursul anului 2019, din care prima livrare de 70.000 de capete va fi efectuata in luna martie a acestui an.

Mai multe>>

Romania poate castiga 46 mil. euro/an daca ar inlocui exportul de animale vii cu export de carcase si carne

Romania poate castiga 46 milioane euro pe an daca ar inlocui exportul de animale vii cu export de carcase si carneONG-ul Animals International a prezentat un studiu economic in premiera pentru Romania, care arata ca tara noastra ar putea crea pana la 5311 locuri de munca, valoarea adaugata bruta prin crearea acestor locuri de munca fiind estimata la 46.26 milioane EUR anual. Calculele sunt realizate in cazul scenariului care presupune o incetare a tuturor livrarilor internationale (UE sau non-UE) pentru ovine si bovine in mod etapizat pana in anul 2022.

Mai multe>>

Intalniri MADR cu asociatile crescatorilor de animale pentru exportul in Orientul Mijlociu

Intalniri MADR cu asociatile crescatorilor de ovine-taurine pentru exportul de animale in Dubai Abu-Dhabi si KuweitSecretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu s-a intalnit in data de 24 octombrie 2018, la sediul MADR, cu reprezentantii asociatiilor si federatiilor crescatorilor de ovine, precum si cu exponentii societatilor care realizeaza export de carne si animale vii din specia ovina. De asemenea, au participat reprezentanti ai directiilor de specialitate din cadrul MADR.

Mai multe>>

Intalnire de mediere intre retaileri si crescatorii de ovine la sediul MADR

MADR - Intalnire intre retaileri si crescatorii de ovineMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, i-a primit la sediul institutiei pe reprezentantii crescatorilor de ovine si pe cei ai marilor retele comerciale (Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania) in data de 15 ianuarie 2018. Scopul intalnirii a fost acela de a facilita legatura dintre producatori si comercianti astfel incat sa fie identificate caile optime de colaborare pentru a exista interes de ambele parti implicate.

Mai multe>>

Se reiau exporturile de animale vii (bovine, ovine si caprine) catre Arabia Saudita

Se reiau exporturile de animale vii bovine ovine si caprine catre Arabia SauditaMinisterul Mediului, Apelor si Agriculturii din Arabia Saudita a ridicat masura suspendarii temporare a importului de animale vii (bovine, ovine si caprine) pentru sacrificare din Romania, incepand cu data de 04.11.2017.

Mai multe>>

ALEGE OAIA! - Campanie de informare si promovare a consumului de carne de oaie, lansata de MADR

ALEGE OAIA - Campanie de informare si promovare a consumului de carne de oaieMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va lansa pe 26 octombrie 2017 la Romexpo, in cadrul celui mai mare targ pentru agricultura din tara – INDAGRA 2017, Campania de informare si promovare a consumului de carne de oaie denumita “Alege Oaia!”. In demersul sau, MADR va avea sprijinul tuturor crescatorilor de ovine din Romania, care doresc, prin intermediul acestei campanii, sa determine consumatorii sa manifeste mai mult interes pentru carnea de oaie si preparatele din carne de oaie.

Mai multe>>

Vizita de evaluare din Arabia Saudita pentru deschiderii exportului de rumegatoare din Romania

Deschiderea exportului de bovine si ovine in Regatul Arabiei SauditeNegocierile demarate in luna aprilie a acestui an de catre presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Branescu si specialistii institutiei cu omologii din Regatul Arabiei Saudite, au avut primul rezultat concret si anume, o vizita cu caracter de evaluare, desfasurata de o delegatie de specialisti sauditi din cadrul Ministerului Mediului, Apei si Agriculturii.

Mai multe>>

ANSVSA negociaza deschiderea exportului de animale in Regatul Arabiei Saudite

ANSVSA negociaza deschiderea exportului de animale in Regatul Arabiei SauditeO delegatie de specialisti ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor condusa de presedintele institutiei, dr. Geronimo Branescu, a efectuat, in perioada 23 – 26 aprilie, o vizita de lucru in Regatul Arabiei Saudite. Tema principala a discutiilor a fost deschiderea exportului de animale si de carne si produse din carne de ovine, bovine si de pasare din Romania.

Mai multe>>

Recomandari privind producerea si comercializarea carnii de miel

Sacrificarea mieilor de Paste - producerea si comercializarea carnii de mielPentru prevenirea aparitiei unor toxiinfectii alimentare in perioada Sarbatorilor de Paste, cand in mod traditional, consumul unor alimente de origine animala si vegetala, in special carnea de miel, creste in mod considerabil, se recomanda crescatorilor de ovine, operatorilor din domeniul procesarii si comercializari produselor alimentare, precum si consumatorilor, sa respecte normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.

Mai multe>>

Rasa de oi Texel

Rasa de oi TexelRasa Texel este cea mai faimoasa rasa din Olanda pentru productia unei carni de calitate. Este originara din insula Texel situata in Marea Nordului la Nord-Vest de tarmul Olandei. Rasa s-a format prin imperecherea complexa a oilor locale cu berbeci din rasele englezesti de carne (Leicester, Lincoln, Romney Marsh, Southdown). Aceasta oaie ofera un mare randament economic. Carcasa se caracterizeaza printr-un mare procent de muschi, in defavoarea grasimii. Carnea are calitati gustative foarte bune si fragezime deosebita.

Mai multe>>

Ministrul Irimescu propune crearea unui hub de afaceri agricole Romania - Iran

MADR - hub de afaceri agricole Romania - IranAchim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, l-a primit intr-o intalnire oficiala, in 3 octombrie 2016, pe E.S. ambasadorul Republicii Iran la Bucuresti, E.S. Hamid Moayyer. Avand in vedere interesul pentru stabilirea unor relatii de colaborare/parteneriale cu asociatiile din Romania, ministrul Achim Irimescu a prezentat ideea de a se crea un hub pe teritoriul tarii noastre prin care producatorii agricoli autohtoni sa vanda in Iran, carne de oaie in carcasa.

Mai multe>>

Federatia Oierilor de Munte deschide piata din Europa de Vest pentru Ovine

Federatia Oierilor de Munte - parteneriat export ovine in Europa de VestIntr-un proiect agreat si sustinut de M.A.D.R., s-a realizat parteneriatul dintre ROM Sélection si Mouton Vendeen (organizatiile crescatorilor de ovine din zona muntoasa a Frantei) si Federatia Oierilor de Munte din Romania. In urmatoarea perioada vor sosi in fermele oierilor din Romania berbeci pentru reproductie din Franta, iar in 2017 se vor deschide in Romania cel putin 2 ferme pilot, astfel ca incepand cu 2018 sa asiguram toate conditiile pentru exportul carnii de miel in Franta si pietele din Europa de Vest.

Mai multe>>

Exportul de produse romanesti in China a debutat cu misiunea de audit pentru exportul de lucerna

Export de produse agricole Romania - China Lucerna carne de porc carne de oaie si de pasare lapte si produse lactate porumb venin de viperaRomania a demarat negocieri pentru exportul in Republica Populara Chineza de produse din carne de porc, carne de oaie si de pasare, lapte si produse lactate, porumb, venin de vipera. Astazi, a debutat misiunea de audit a unei delegatii de experti ai Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei (AQSIQ) din Republica Populara Chineza in vederea demararii exportului de lucerna din Romania.

Mai multe>>

Expozitie de ovine crescute ecologic cu vanzare prin licitatie - Vurpar 2016

Targul de miei Vurpar 2016 - Expozitie de ovine crescute ecologicDirectia pentru Agricultura Judeteana Sibiu, are placerea sa va informeze despre organizarea celei de-a V-a editii a Expozitiei de ovine crescute ecologic cu vanzare prin licitatie - destinata crescatorilor de ovine. Evenimentul se desfasoara in data de 24 aprilie 2016, orele 900 – 1600, localitatea Vurpar, judetul Sibiu si este organizat de Grupul de Producatori din Regiunea Hartibaciului "ECO MIORITA", Primaria Comunei Vurpar, Consiliul Judetean Sibiu, Camera Agricola a Judetului Sibiu, Directia pentru Agricultura Judeteana Sibiu.

Mai multe>>

Ingrasarea ovinelor

Ingrasarea oilor si mieilorProducerea carnii de ovine se realizeaza prin ingrasarea tuturor categoriilor, dar ponderea cea mai mare o detine tineretul. La ovine, exista trei sisteme principale de ingrasare a caror durata este diferita: intensiv, semiintensiv si extensiv (7-8 luni). Caracterul intensiv al ingrasarii este determinat in primul rand de alimentatia aplicata (ce determina viteza de crestere) si de modul de intretinere (care influenteaza productivitatea muncii).

Mai multe>>

CE propune realizarea unor ateliere pentru imbunatatirea viitorului sectorului carnii de oaie

Forum UE - sector carne de ovineComisarul Phil Hogan a confirmat in data de 12 octombrie 2015 crearea unei noi serii de ateliere de lucru pentru a examina viitorul sectorului ovinelor in UE. Acest forum va reflecta la dezvoltarea viitoare a sectorului in contextul stagnarii consumului. UECBV saluta decizia Comisarul pentru realizarea atelierelor. Stabilirea acestora denota o politica proactiva a Comisiei Europene, precum si angajamentul de a construi o agricultura durabila in Uniunea Europeana, in mod special pentru stabilitatea viitorului sectorului de carne de oaie european.

Mai multe>>

Rasele romanesti de ovine

Rase de ovine romanestiIn continuare vom prezenta caracteristicile raselor autohtone de ovine si indicii morfo-productivi de reproductie la populatiile din rasele Merinos de Palas, Tigaie, Turcana si Linia de Carne - Palas.

Mai multe>>

Blacknose Valais, cele mai frumoase oi din lume

tumblr m2jsryKgEB1rqf5leo1 500Blacknose Valais este o rasa de oi din Elvetia, crescuta in special pentru carne, si care in Germania, se mai numesc Schwarznasenschaf Walliser.

Mai multe>>

Ce trebuie sa stim despre carnea de miel

carne mielCarnea de miel se afla in centrul bucatelor traditionale de Paste. In tarile asiatice este preferata carnea oilor adulte, iar in Franta si SUA carnea de la tineretul ingrasat intensiv (35-37 kg). Compozitia chimica a carnii de oaie de greutate medie este de: 65,6% apa, 18% proteine, 15,6% grasimi, 9% saruri minerale (valoarea energetica 2158 kcal pe kg).

Mai multe>>

Tranzitul si exportul de ovine vii si carne de ovine in Turcia

ovine31.01.2014, Ankara - Intalnirea de lucru intre delegatia Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), condusa de Presedintele - Secretar de Stat, Vladimir Manastireanu si Autoritatea Veterinara Centrala din Turcia, in vederea deschiderii exportului de ovine vii si carne provenita de la acestea, precum si reluarea tranzitului rutier prin Turcia cu ovine vii si carne de ovine.

Mai multe>>

Creste interesul pentru oaia de Camerun

oi-camerum resizeDaca la rasa Merinos scade interesul, in saivanele ciobanilor s-ar putea impune, in perioada urmatoare oile de Camerun, care desi provin din Africa, sunt crescute in Europa de peste  30 de ani.

Mai multe>>

Tendinte si realizari in ameliorarea productiei de carne la ovine in Romania

Ovine de carneIn data de 19 octombrie 2013, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru cresterea ovinelor si caprinelor Palas Constanta impreuna cu Asociatia Crescatorilor de Ovine din Dobrogea au organizat conferinta Crescatorilor de ovine pentru carne din Romania cu tema "Tendinte si realizari in ameliorarea productiei de carne la ovine in Romania".

Mai multe>>

Principalele categorii comerciale de carne de oaie

carne 04 1a7b85c966 resizeCategoriile comerciale de came solicitate de consumatori sunt mielul crud de lapte, mielul ingrasat de 100 de zile, tineret ingrasat pana la 35-40 kg si ovine adulte reconditionate ingrasate.

Mai multe>>

Acord privind tranzitului pe teritoriul Turciei a carcaselor de ovine

CARCASA-MIEL resizeIn data de 30 aprilie 2013, o delegatie a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale condusa de ministrul Daniel Constantin, din care au facut parte secretarul de stat Achim Irimescu si presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Vladimir Manastrireanu, s-a aflat la Ankara (Turcia).

Mai multe>>

Fermierul care a exportat berbecuti de 4 milioane de euro

OI2 resizeTascu Caraman, fermier din judetul Turcea, este unul dintre cei mai mari crescatori de berbecuti din Romania.

Mai multe>>

Ferma care va avea 27000 de ovine

ferma-ovine resizeCompania Maria Trading, construieste in Dragalina, judetul Calarasi, o mare ferma de ovine pentru carne.

Mai multe>>

Studiu privind valoarea biologica a proteinelor din carnea de ovine

carne-de-mielPrin efectuarea acestui studiu s-a urmarit o evaluare obiectiva a calitatii carnii provenite de la ovinele sacrificate la diferite varste, prin prisma continutului de proteina din diferiti muschi.

Mai multe>>

Calitatea carnii si carcasei la ovine

carne-miel

 

Aprecierea calitatii in viu la ovine este ingreunata de prezenta lanei, care mascheaza starea de ingrasare. Palparea anumitor regiuni este obligatorie..

Mai multe>>

Oile de carne - linia Reghin

La baza acestei linii sta rasa mixta Tigaie, aleasa in speranta ca-si va mentine rezistenta, viabilitatea si adaptabilitatea sa deosebita.

Mai multe>>

Noutati

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

13-09-2024 Ovine si caprine

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare  în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

14-05-2023 Ovine si caprine

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

Recastigarea pietelor externe de ovine in relatiile traditionale cu Iordania si deschiderea unei noi piete de export prin dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si Maroc, in domeniul ovin, reprezinta doua obiective atinse de MADR in prima jumatate a acestui an. Rezultatele s-au concretizat in urma vizitei efectuate in Romania de ministrul agriculturii din Iordania in luna martie 2023 si a vizitei delegatiei din Maroc din aceasta saptamana, dupa dialogul purtat de ministrul agricul... Mai multe>>

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

12-04-2023 Ovine si caprine

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

MADR saluta demersul unor investitori romani din judetul Olt, comuna Fagetelu, care au obtinut suma de 182.059.200 lei, in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr. 959/2022, prin finantare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru infiintarea unei fabrici de procesare a lanii si la fabricarea de produse fono si termo izolante din lana, dar si pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, ingrasamintele organice sub forma de pelete sau compostul r... Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

01-02-2023 Ovine si caprine

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

Ingrijirea ovinelor crescute in sistem traditional pe durata unui an este extrem de importanta din punct de vedere tehnologic, dar si pentru felul in care aceasta specie reuseste sa reziste unor boli nespecifice (tehnopatii) generate de nerespectarea conditiilor de crestere si exploatare, sau fata de boli cauzate de virusi, bacterii, sau paraziti. Mai multe>>

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

02-10-2022 Ovine si caprine

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea imediata de masuri menite sa protejeze efectivele de rumegatoare mici din tara noastra de contaminare cu variola ovinelor si caprinelor. Decizia a survenit in urma confirmarii bolii in 4 ferme de ovine din Spania, in regiunile Andaluzia si Castilia-La Mancha si de notificarea de alte noi suspiciuni. Mai multe>>

Fatarea la ovine

27-01-2022 Ovine si caprine

Fatarea la ovine

In decursul anilor, fatarea mieilor a evoluat natural, existand din ce in ce mai putine probleme la nastere. Si totusi in randurile urmatoare vom incerca sa ajutam prin explicarea intregului proces. Mai multe>>

Avantajele cresterii caprelor

28-06-2021 Ovine si caprine

Avantajele cresterii caprelor

Dintre toate rumegatoarele care se cresc la noi in tara, capra a fost plasata pe unul dintre ultimele locuri in sfera interesului zootehnic. Considerata prin traditie "vaca saracului", acestei specii nu i s-a acordat niciodata importanta cuvenita. In tarile din vestul Europei, precum si in tari precum SUA si Australia cresterea caprelor este considerata de mult timp o ocupatie profitabila. Mai multe>>

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

26-05-2021 Ovine si caprine

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

La aceasta data un procent insemnat de crescatori de ovine exploateaza aceasta specie pentru productia de lapte care este utilizat cu precadere la obtinerea branzeturilor, mai ales telemea, cas, branzeturi framantate, urda, sau cascaval, produse la care se realizeaza un randament foarte bun. Pentru imbunatatirea productiei de lapte si valorificarea acestuia se recomanda urmatoarele: Mai multe>>

Hipocalcemia oilor

12-04-2021 Ovine si caprine

Hipocalcemia oilor

Hipocalcemia oilor este o tulburare a metabolismului calciului, caracterizata prin manifestari depresive si convulsive. Este descrisa ca o entitate morbida in Anglia, Austria, precum si in alte tari si credem ca exista si la noi in tara, fiind insa confundata cu tetania de iarba (hipomagneziemia). Tulburarea apare la oile in gestatie avansata sau lactatie, mai ales in lunile februarie-aprilie, cand in mod normal calcemia este mai scazuta, fiind citata si la mieii tinuti exclusiv in adaposturi ma... Mai multe>>