Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta.
Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane.
Pentru fermierii care isi doresc protectie pentru o gama larga de culturi, BASF vine cu solutia perfecta: fungicidul polivalent Dagonis®. Este recomandat pentru peste 20 de culturi, precum marul, parul, morcovul, conopida sau capsunul. Multumita celor doua substante active din compozitie, fluxapiroxad, difenoconzol, fungicidul asigura un control de lunga durata impotriva bolilor.
Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta.
Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important.
Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra.
Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa.
In urmatorii ani, legumicultorii romani vor avea la indemana o solutie ecologica pentru a-si creste productia, dar si calitatea legumelor din solarii. Este vorba despre geluri proteice, o alternativa la tratamentele chimice.
Compania Golden Fish SRL, care opereaza brandul Micul Fermier a inchiriat 14.500 m2 de la CTPark Bucharest North, parcul logistic de peste 21 de hectare situat in comuna Stefanesti, judetul Ilfov. Golden Fish este o companie antreprenoriala cu capital 100% romanesc care comercializeaza echipamente, piese de schimb si consumabile, oferind un portofoliu vast de scule si unelte pentru casa, ferma, gradina si livada, sub umbrela brandurilor proprii: Micul Fermier, Detoolz, Almaz si Micul Padurar.
Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania - AIPROM alaturi de AMAZAG au organizat la Izbiceni (Olt) o intalnire cu legumicultorii din zona pentru a discuta despre importanta purtarii echipamentului individual de protectie in timpul manipularii produselor de protectie a plantelor si despre factorii care ii determina pe fermieri sa adopte acest comportament pentru a-si proteja sanatatea.
Trei studenti de la Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului, din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, vor sa construiasca o gradina urbana de fructe si legume, ȋn campusul universitar Moxa, din care sa aprovizioneze cantina studenteasca. Ȋn acelasi timp, ei vor sa foloseasca resturile alimentare de la cantina, ca ȋngrasamant organic pentru gradina nou construita.
Agrarul este magazinul online pentru orice fermier care detine un tractor, o combina si utilaje agricole. Pe www.agrarul.ro e disponibila o gama variata de piese de schimb si consumabile, dar si echipamente de gradinarit, pentru atelier sau produse de zootehnie.
Indra Singh si Malvika Singh din Delhi au creat o gradina plina de culori pe terasa cladirii in care locuiesc. Aici poti gasi porumb albastru regal, busuioc mai putin picant cu parfum italian exotic, pepene verde in afara sezonului, dar foarte dulce si multe altele. Gradina cultivata de cei doi, mama si fiu, dispune de 35 de soiuri rare si exotice de legume si fructe organice, fiind o sarbatoare pentru simturi. Cei doi au amenajat gradina in lazi si containere cu mai putin de 5 euro (cca 500 rupii) si, cel mai important, nu cheltuiesc nimic pentru intretinerea acesteia.
Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat riscul aparitiei atacului unor agenti patogeni la tomate. Dintre acesti agenti patogeni enumeram: bacterioze cunoscute sub denumirea de patari ale frunzelor, basicari ale fructelor, ofiliri bacteriene, produse de speciile: Xanthomonas vesicatoria, Pseudomonas tomato, Clavibacter michiganensis p.v. michiganensis s.a., micoze: septorioza - Septoria lycopersici, alternarioza - Alternaria porii f.sp. solani, mana - Phytophthora infestans s.a.
Tratamentele realizate pentru combaterea bolilor (mana, fainare, fuzarioza, patarea cafenie, patarea unghiulara, patarea alba, ofilirea vasculara, putregaiul cenusiu) si daunatorilor (carieni, afide, trips, musculita alba de sera) din culturile de tomate, ardei, vinete si castraveti in spatii protejate (sere-solarii), sunt urmatoarele:
Musca Verzei (Delia Brassicae) poate produce daune importante in culturile de varza timpurie si extra-timpurie. Adultii acestui daunator periculos apar in regiunile noastre in luna aprilie sau la inceputul lunii mai, cand temperaturile medii zilnice sunt cuprinse intre 9 si 11 °C, ceea ce coincide adesea cu transplantarea rasadurilor de varza in camp.
Musca usturoiului este un daunator in stadiul de larva, ataca de preferinta usturoiul, mai rar ceapa, provocand de regula pagube la culturile infiintate din toamna. Adultii depun ponta la temperaturi atmosferice de 5-8 °C si dupa 6-8 zile de incubatie ies larvele care patrund in tulpinile de usturoi si ceapa fixandu-se la baza frunzei centrale.
Cele 3 luni de iarna reprezinta perioada neinsufletita a gradinii. Dupa ce primavara isi face prezenta simtita, lucrurile incep sa se dezmorteasca treptat, urmand apoi ca specifica curatenie de primavara sa inceapa. Un chin sau o placere, aceasta activitate nu poate fi trecuta vederea, nici macar amanata, atunci cand primavara bate la usa.
Virusul a fost descoperit pentru prima data la culturile de tomate din Israel in 2014, acesta raspandindu-se aproape in toate serele de tomate din Israel la aproximativ un an dupa primele rapoarte ale focarului. De atunci, virusul a fost raportat in Iordania, Germania, Grecia, Olanda, Spania, Marea Britanie, Italia si Turcia. Virusul se poate raspandi cu usurinta la toate plantele dintr-o cultura. Datorita simptomelor, fructele plantelor infectate pierd valoarea de piata sau nu sunt comercializate.
In 2020, Summit Agro Romania prezinta valoarea pe care o aduce pe piata si solutii cu care vine, in sprijinul partenerilor, in lumina originilor japoneze ale companiei: Plusvaloare din „Tara Soarelui Rasare”. Compania, lanseaza cu aceasta ocazie produse noi, inovatoare, in pas cu noile tendinte, dar si cu noile restrictii din ce in ce mai drastice, consolideza categoria produselor Bio, cu utilizare atat in agricultura conventionala, cat si in cea organica.
Pentru a produce rasaduri sanatoase si de calitate, legumicultorii trebuie sa fie atenti la desinfectia spatiului de cultura, a substratului de semanat, a semintelor sau la producerea cuburilor pentru repicat. In procesul producerii rasadurilor, pentru combaterea agentilor patogeni si daunatorilor se vor folosi urmatoarele metode:
Caderea (putregaiul) rasadurilor si a plantutelor este cauzata de ciuperca Pythium debaryanum Hesse. Rasadurile se prezinta subtiate si brunificate la baza tulpinitei. In 1-2 zile plantutele se ingalbenesc, se ofilesc, cad la pamant si pier. Pierderile cele mai importante se realizeaza la rasaduri si legume timpurii din spatii protejate (rasadnite, sere, solarii).
Paduchele cenusiu la varza (Brevicoryne brassicae), formeaza colonii aglomerate pe frunze, tulpini, inflorescente si silicule, de unde prin intepare extrage seva din tesuturi. Frunzele se ingalbenesc si se gofreaza, plantele se opresc din crestere si se usuca. La noi in tara se intalneste frecvent pe diferite plante crucifere cultivate si spontane, mai ales in regiunile de stepa si a padurilor de stejar. Paduchele cenusiu al verzei este o specie nemigratoare si intreg ciclul evolutiv are loc numai pe plantele crucifere. Intr-o vara se pot succeda 10-12 generatii, o generatie dezvoltandu-se in 10-14 zile.
Fluturele caramiziu al scaietilor (Vanessa cardui) reprezinta una dintre cele mai intersante specii de Lepidoptere, atat din prisma coloritului unic (de unde si denumirea englezeasca „Painted lady”) cat si din prisma biologiei. Date fiind caracteristicile acestui an, in care perioade mai calde au alternat cu perioade ploioase se impune monitorizarea atenta a culturilor, in special soia si fasolea semanata in camp, pentru a constata eventuala prezenta a larvelor acetui daunator si, acolo unde este nevoie, trebuie intervenit cu tratamente in vegetatie cu produsele recomandate.
Reducerea pierderilor de productie datorate aparitiei si dezvoltarii tripsilor, afidelor si acarienilor la cultura de tomate, vinete, ardei si castraveti este conditionata de aplicarea masurilor de prevenire si limitare a atacurilor.
Perioadele ploioase urmate de temperaturi mari si umiditate atmosferica mare sunt foarte favorabile pentru aparitia si dezvoltarea ciupercilor din fam. Peronosporaceae, care induc boli la plante cunoscute sub numele de mane, precum si pentru aparitia si dezvoltarea daunatorilor, care pot produce pierderi considerabile de recolta sau chiar sa compromita culturile de legume (cartof, tomate, vinete, ardei, ceapa, usturoi si castraveti).
Ofilirile de natura patogena care pot aparea la tomate pot fi de natura bacteriana sau micotica. Stabilirea cauzelor care duc la aceste ofiliri este foarte importanta pentru fermierii cultivatori de tomate, in special pentru cei care produc aceasta specie legumicola in spatii protejate. Aceste ofiliri sunt produse uneori de bacteria fitopatogena Clavibacter michiganensis p. michiganensis, iar, alteori, de unele specii de ciuperci, in special Fusarium oxysporum f.s. lycopersici.
In a doua jumatate a lunii mai - inceputul lunii iunie, va recomandam sa aplicati un tratament chimic pentru combaterea bolilor la legume (mana la ceapa, antracnoza, bacterioza la fasole si castraveti, septorioza la tomate, boli colet la vinete, tomate si ardei) dupa cum urmeaza:
Arsura comuna a fasolei (Xanthomonas campestris p.v. phaseoli) este o bacterioza care se poate manifesta pe toate organele aeriene ale plantei. Pe cotiledoane se observa pete mici cu forma circulara sau neregulata, galbene-brune, adancite, cu exudat la suprafata pe vreme umeda. Pe frunze, in luna iunie, inaintea infloritului apar pete colturoase, transulcide, cu exudat pe fata inferioara a limbului.
Pentru o buna protectie a culturii de mazare, se recomanda aplicarea insecticidelor in doua faze, respectiv primul tratament se va efectua cand 20% din cultura este inflorita, iar cel de-al doilea tratament se va efectua cand 20% din flori au inceput sa scuture.
Mana tomatelor apare pe tomate in special in ciclul doi de cultura. In sere si solarii pierderile pot varia de la 30% pana la compromiterea culturii. Tomatele pot fi infectate in toate fenofazele, frunzele prezentand pe margini sau spre varf pete cu aspect umed (verde inchis). Tesuturile afectate se vestejesc, se brunifica si frunzele se rasucesc spre partea superioara.
Atat paduchele cenusiu cat si puricii negrii si vargati ai verzei sunt daunatori extremi de periculosi atacand plantele de crucifere si producand pagube insemnate la varza, conopida, ridichi, rapita, mustar, etc. Ca efect secundar al atacului produs de paduche, frunzele varzoaselor se decoloreaza capatand o culoare galbena palid sau violacee ca urmare a intepaturilor produse si a hranirii lor cu sucul celular din plante, iar in cazul atacului produs de purici, frunzele sunt ciuruite ajungandu-se la defolierea partiala sau totala a acestora.
Special pentru toti cei pasionati de gradinarit, care vor sa isi amenajeze propriul colt in natura sau pentru cei care pur si simplu iubesc sa petreaca timpul in aer liber, Kaufland lanseaza Countryside – prima gama de produse a retailerului dedicata 100% activitatilor outdoor. Cu un sortiment variat, marca proprie Countryside ofera peste 300 de articole pentru gradinarit, amenajari exterioare, dar si produse pentru camping si relaxare in natura, care pun accent pe calitate, durabilitate si preturi atractive.
Putregaiul cenusiu este o problema destul de frecvent intalnita la rosii si ardei. In plus, putregaiul cenusiu poate ataca fasolea, varza, salata, cartofii si multe alte plante. Botrytis cinerea este un agent patogen care provoaca pierderi severe la multe legume. Agentul patogen infecteaza frunzele, tulpinile, florile si fructele. Complexitatea bolilor cauzate de B. cinerea in sere face din acest patogen una dintre cele mai importante boli ale culturilor de legume in sera in multe tari.
Se apropie perioada pentru inceperea unui nou ciclu de vegetatie in sere si solarii. Pentru prevenirea pierderilor din cauza bolilor si daunatorilor la culturile din sere si solarii inainte de infiintarea noilor culturi, se vor aplica masurile de combatere integrata pentru dezinfectia si dezinsectia solului care constau in: masuri preventive (agrotehnice ) si curative (chimice).
Amenintarea productiei agricole prin daunatori si boli este unul dintre factorii cheie care ar putea duce la o destabilizare a securitatii alimentare la nivel mondial. Perceptiile celor mai grave probleme in agricultura variaza nu doar in functie de geografie, ci si de la an la an. Urmatoarea lista nu este in niciun caz definitiva si nici nu-i o incercare de a prioritiza amenintarile reprezentate de unii daunatori sau de a ignora efectele altora.
Aceste legume pot fi adesea victimele unor boli (Patarea bruna a frunzelor, Patarea alba, Patarea cafenie, Antracnoza, Mana) si daunatori (Musculita alba de sera, Paduchele solanaceelor, Paduchele verde, Omida capsulelor de bumbac, Musca miniera, Tripsi, Acarieni). In continuare va prezentam tratamentele cu produse de protectia plantelor care se realizeaza pentru combaterea bolilor si daunatorilor la solanacee - rosii, ardei, vinete, cultivate in camp si in spatii protejate.
Summit Agro Romania, lanseaza si acest an produse noi, inovatoare, in pas cu noile tendinte, din categoria produselor Bio, cu utilizare atat in agricultura conventionala, cat si in cea organica. NoFly WP este un insecticid biologic pentru utilizare atat in spatii inchise, cat si deschise, care se adauga cu succes marcilor cunoscute comercializate in Romania de companie, precum: Mospilan 20 SG, Novadim Progress, Cyflamid 5 EW, Topsin 70 WDG, Nisshin, Targa Super si fertilizantii - Fertigofol Ultra, Sulfomax si BrasiPro.
In aceasta perioada, se recomanda monitorizarea atenta a culturii in scopul aplicarii la timp a tratamentelor fitosanitare. Masura se recomanda pentru a creste randamentul productiilor preconizate a fi obtinute, mai cu seama ca producatorii de tomate in spatii protejate, beneficiari ai schemei de ajutor de minimis prevazuta in Programul de Guvernare, trebuie sa obtina o productie de minimum 2 kg de tomate/mp.
Gradinaritul pe straturi inaltate ofera multe avantaje: fara aplecari, fara dureri de spate si fara genunchi raniti, toate lucrarile pot fi efectuate comod, in picioare. Stratul mobil poate fi folosit nu doar in gradina, ci si pe terasa, in curtea din spatele casei sau pe balcon.
Pentru combaterea daunatorilor la culturile crucifere (varza de vara, varza de toamna, conopida, gulii), pe parcelele unde se semnaleaza prezenta Musculitei albe a verzei (Aleyrodes brassicae), Musca verzei (Chortophila brassicae), Puricelui verzei (Phyllotreta atra), Buha verzei (Mamestra brassicae), Paduchele cenusiu (Brevicoryne brassicae), Plosnita rosie a verzei (Eurydema ornata), Fluturelui alb al verzei (Pieris brassicae), se recomanda sa se efectueze tratament cu insecticide.
Pentru a evita pagubele provocate de atacul organismelor daunatoare cat si in vederea obtinerii unor productii constante si rentabile de legume, se recomanda efectuarea urmatoarelor tratamentelor fitosanitare de vara:
Producatorul german STIHL a conceput o motocoasa cu acumulator destinata ingrijirii gradinilor mici, de pana la 50 de m². Motocoasa FSA 45 poate taia marginile de gazon in lungime de 250 m, fiind dotata cu un acumulator integrat extrem de puternic pe baza de lithiu-ion. Practic, utilizatorii nu mai au grija scoaterii acumulatorului, echipamentul incarcandu-se prin conectarea direct la priza de 220V, exact ca un telefon mobil.
S-a dat startul la...legumele de sezon! Rosiile, castravetii, fasolea, dovleceii, salata sunt doar o parte din ”vedetele” inceputului de vara. Practic, este perioada in care cultivatorii trag linie si analizeaza recolta. Acolo unde rezultatele sunt dezamagitoare exista, totusi, o speranta, care poate fi aplicata acum!
Gargarita mazarii (Bruchus pirosum L.) are o singura generatie pe an. Larvele ei ataca numai boabele de mazare, distrugand o mare parte din interiorul bobului. Ierneaza ca adult in diferite locuri de depozitare a mazarii (hambare, silozuri etc.), in interiorul boabelor sau liber in crapaturile peretilor, pe sub dusumele etc. Uneori poate ierna si in boabele ramase in camp.
19-09-2024 Gradinarit
Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>
12-09-2024 Gradinarit
În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>
27-06-2024 Gazon
Nimic nu este mai frumos decât să te bucuri de o curte cu un gazon verde, îngrijit, care să îți ofere un sentiment plăcut de vacanță și să aducă natura mai aproape de tine. Un gazon sănătos nu doar că îmbunătățește aspectul curții, dar creează și un spațiu perfect pentru relaxare și recreere. Mai multe>>
26-06-2024 Gradinarit
Furtunul plat este un furtun din PVC moale, ranforsat cu armătură din poliester pentru o rezistență crescută. Atunci când este gol, acest tip de furtun nu are aspectul tubular al unui furtun de grădină de exemplu, ci este plat, motiv pentru care este ușor de rulat, transportat și depozitat, fără să ocupe foarte mult spațiu. Mai multe>>
23-05-2024 Flori
Florile artificiale au evoluat enorm in ultimii ani, ajungand sa fie adeseori confundate cele naturale. Daca in trecut erau evitate, deoarece nu excelau la capitolul aspect, astazi pot fi folosite in foarte multe moduri. Mai multe>>
18-03-2024 Gradinarit
Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>
06-12-2023 Flori
In fiecare an, in Europa sunt produse aproximativ 100 de milioane de craciunite, iar Uniunea Europeana vrea sa ajute fermierii si comerciantii sa isi dezvolte si mai mult afacerile. „Stars for Europe” / „Craciunite pentru Europa” este o campanie de marketing la nivel european care are ca scop sa promoveze craciunitele in randul consumatorilor si sa ofere producatorilor si comerciantilor instrumente de marketing menite sa ajute la cresterea vanzarilor. Mai multe>>
21-11-2023 Gradinarit
Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>
16-08-2023 Gradinarit
Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>
25-07-2023 Flori
O locatie insorita, apa si multi nutrienti sunt cele mai importante cerinte pentru ca aceste flori populare de vara sa prospere din primavara pana in toamna. Daca indepartezi si frunzele si florile ofilite din cand in cand, muscatele tale vor fi fericite. Pentru cei care considera ca udarea, fertilizarea si igienizarea regulata ocupa prea mult timp, expertii de la Muscate pentru Europa (Pelargonium for Europe – PfE) au trei sfaturi utile. Folosindu-le, te poti asigura ca muscatele tale vor avea ... Mai multe>>
18-07-2023 Flori
Crearea unui aranjament floral frumos nu necesita foarte multe lucruri. Poti realiza o compozitie cu gust combinand flori artificiale si naturale. Astfel de creatii pot fi un decor interior grozav pentru orice eveniment ocazional. Dar florile si plantele artificiale pot fi incluse in decorul casei sau biroului tau, pentru a le oferi acea nota proaspata atat de populara in aceste vremuri. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>