Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia si dezinsectia solului in sere si solariiSe apropie perioada pentru inceperea unui nou ciclu de vegetatie in sere si solarii. In obtinerea unor productii de legume ridicate si de calitate superioara un rol hotarator in au masurile de protectie fitosanitara stabilite pentru prevenirea sau mentinerea sub pragul de daunare al patogenilor si daunatorilor.

Pentru prevenirea pierderilor din cauza bolilor si daunatorilor la culturile din sere si solarii inainte de infiintarea noilor culturi, se vor aplica masurile de combatere integrata pentru dezinfectia si dezinsectia solului care constau in: masuri preventive (agrotehnice ) si curative (chimice). 

 

MASURI PREVENTIVE (AGROTEHNICE)

(Culturile de tomate ciclul I de productie si alte legume)

    • Defrisarea culturilor anterioare si eliberarea terenului de resturile vegetale si distrugerea lor prin ardere;
    • Eliminarea buruienilor din jurul serelor, solariilor si distrugerea lor prin ardere;
    • Pregatirea patului germinativ- lucrari de arat, grapat, de maruntire si nivelare a solului;
    • Administrarea echilibrata a ingrasamintelor organice (mranita) sau a ingrasamintelor complexe si incorporarea lor in sol prin lucrari cu sapa rotativa;
    • Masuri de prevenire in cazul bolilor si daunatorilor:
        • Utilizarea soiurilor si hibrizilor cu toleranta ridicata la atacul bolilor;
        • Utilizarea hibrizilor cu rezistenta la atacul nematozilor;
        • Rotatia culturilor pentru a previni infestarea solului cu boli si daunatori ai sistemului radicular;
        • Dirijarea factorilor de mediu in functie de cerintele speciei cultivate.

 

MASURI CURATIVE (CHIMICE)


Dezinfectarea si dezinsectizarea partilor componente ale rasadnitelor, solariilor si serelor

Pentru tocurile de rasadnite, ramele din lemn, utilajele folosite si cararile se va efectua o imbaiere cu o solutie realizata cu produse pe baza de cupru si un insecticid:

ALCUPRAL 250 PU - 0,5%  sau  CHAMP 77 WG - 0,3%  sau  FUNGURAN OH 50 WP - 3%  +  NOVADIM PROGRESS 0,2%  sau  JUVINAL 10 EC 0,05%.

 

Dezinfectia solului inainte de transplantarea rasadurilor la locul definitiv in sere si solarii

Pentru prevenirea si combaterea agentilor fitopatogeni si daunatori, se va aplica un tratament fitosanitar la sol sau substratul de cultura, tinand seama de complexul de daunatori si patogeni existent in cultura anterioara si de gradul de infestare, utilizand la alegere unul din urmatoarele variante de de produse de protectia plantelor dupa cum urmeaza:

 

Prevenirea si combaterea agentilor fitopatogeni, daunatori de sol si buruieni: Pentru combaterea ciupercilor din sol (Fusarium, Verticillum, Rhizoctonia, Armillaria, Pythium, etc.), nematozilor (Meloydogine, Pratylenchus, etc.), insectelor (tripsi, musculita alba de sera, Tuta absoluta) si buruienilor, se recomanda aplicarea produselor sterilizante cu efect: nematocid, insecticid, erbicid si fungicid astfel:

    • BASAMID GRANULE - 500 kg/ha (5 kg/100 m2 ) aplicat la sol cu usoara incorporare inainte de plantare pe toata suprafata la o adancime de 8-10 cm, cand solul este umed, cu cel putin 21 de zile inainte de plantarea rasadurilor;
    • RAISAN 51 - 700 l/ha aplicat prin irigare prin picurare cu 15-21 de zile inainte de plantare;
    • NEMASOL 510 - 700 l/ha in sistem de irigare prin picurare cu 21 de zile inainte de plantare.


Obs. Tratamentul solului in sistem de irigare prin picurare se va efectua cand in sol se inregistreaza o temperatura de peste 6 grade C, optimul fiind in jur de 15 grade C, cu 15- 21 de zile inainte de plantarea rasadurilor.

Dupa aplicare, solul se iriga usor pentru fixarea substantei in sol, dupa care se acopera cu o folie de plastic timp de 15-21 de zile sau se face compactarea solului. Dupa eliminarea foliei la 15-21 de zile, se va face aerisirea solului pentru ajuta eliminarea gazelor, iar plantarea se va face dupa 5-6 zile.

Atentie! Pentru siguranta, inainte de semanatul sau plantatul rasadurilor, se va face testul de fitotoxicitate al solului cu plante indicatoare (CRESON) folosind seminte de salata.


Pentru combaterea nematozilor comuni, nematozilor cu chisti, nematozilor galicoli si a viermilor sarma. In culturile de tomate si castraveti in spatii protejate se recomanda utilizarea produselor de protectie a plantelor cu efect nematocid si insecticid astfel:

    • NEMATHORIN 10 G - 15 kg/ha. Perioada optima de tratament: cu 8-10 zile inainte de plantare. Mod de aplicare: Pentru tomate si castraveti din solarii se aplica pe rand la latimea de 30 cm cu granuloaplicatoare prin incorporare in sol la 8-10 cm adancime.



Pentru combaterea mai multor specii de nematozi la culturile de tomate, castraveti, ardei, vinete din sere si solarii se poate utiliza unul din urmatoarele produse:

    • AFROMYL - 10 l/ha - se aplica prin irigare prin picurare (fertirigare). Momentul optim de aplicare: se aplica la plantare/transplantare;
    • TERVIGO - 5 l/ha - se aplica prin irigare cu picatura. Momentul optim de tratament: imediat dupa plantare (in maxim 5 zile de la plantare).



Pentru combaterea fainarii si a nematozilor la culturile de tomate, ardei, vinete, castraveti, dovlecei in spatii protejate se poate utiliza produsul:

    • VELUM PRIME 400 SC - 625 ml/ha. Perioada optima de tratament: Tr. 1. cu 1-3 zile inainte de plantarea rasadului.



Pentru combaterea ciupercilor de sol in special al bolilor criptogamice, caderea plantutelor, mana inainte de plantarea/transplantarea rasadurilor de solanacee se recomanda tratarea amestecului de substrat utilizand produsele omologate dupa cum urmeaza:

    • T34 BIOCONTROL - 0,5 kg/ ha. Momentul optim de tratament: inainte de plantare/transplantare. Mod de aplicare: prin incorporare in substratul de crestere pana la 10 cm adancime. Este un produs omologat pentru utilizare in agricultura biologica. T34 Biocontrol este foarte usor solubil in apa si are eficacitate maxima la temperaturi intre 15 si 35⁰ C;
    • OMIX (EDEGAL) - 300 ml/m3 la substrat prin incorporare sau 5-6 ml/m2 prin irigare.

OF Maramures

  

 

Noutati

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Este momentul să schimbi izolația din podul casei! Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori

Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Furtunul de pompieri: ce este și în ce situații este util

Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

06-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

Ursii pot cauza numeroase probleme in cadrul unei ferme, cum ar fi distrugerea recoltelor si a culturilor agricole, uciderea animalelor domestice si distrugerea structurilor si echipamentelor. Aceste daune pot avea un impact economic semnificativ asupra fermelor, afectandu-le pe termen lung. Exista insa metode prin care putem sa ne protejam proprietatile impotriva ursilor. Iata cateva dintre acestea! Mai multe>>