Combaterea daunatorilor si bolilor la mazare

Identificarea si tratamentele de combatere a bolilor si daunatorilor la cultura de mazarePentru o buna protectie a culturii de mazare, se recomanda aplicarea insecticidelor in doua faze, respectiv primul tratament se va efectua cand 20% din cultura este inflorita, iar cel de-al doilea tratament se va efectua cand 20% din flori au inceput sa scuture.


In aceasta perioada isi fac aparitia unii daunatori specifici culturii de mazare, respectiv Gargarita mazarii (Bruchus pisorum), Tantarul florilor de mazare (Contarinia pisi), precum si omizile defoliatoare (Mamestra, Spodoptera, Autograpa, Pieris). 

 

boli si daunatori la mazare - gargarita mazariiGargarita mazarii (Bruchus pisorum)

Specie cu o singura generatie de adulti pe an. Ierneaza ca adult in boabele infestate sau liber in spatiile din magazii, hambare, silozuri, uneori poate ierna si in boabele ramase in camp. In jumatatea a doua a lunii martie sau la inceputul lunii aprilie, cand se insamanteaza mazarea, gargaritele se raspandesc in camp. Adultul are lungimea corpului de 4-5 mm, de culoare cenusiu-negricios. Elitrele sunt mai scurte decat abdomenul si prevazute cu pete albe, dispuse neregulat. Ponta are forma alungita, de culoare galbuie.

Larva la completa dezvoltare are lungimea corpului de 4,5-5,5 mm, de culoare alb-galbuie. Adulti se gasesc in cultura de mazare in momentul infloririi si se hranesc cu polenul si petalele florilor. Larvele strapung peretele pastaii si patrund in boabe, hranindu-se cu endospermul verde al boabelor. Larvele rod in interiorul boabelor loje ovoidale consumand pana la 40-50% din masa acestora.

In combaterea acestui daunator se recomanda aplicarea masurilor atat in camp, cat si in depozite. In camp se recomanda urmatoarele masuri agrotehnice: folosirea unei seminte sanatoase, libera de gargarite; cultivarea soiurilor de mazare timpurii, care ajung la maturitate inainte ca daunatorul sa depuna oua; folosirea soiurilor precoce cu o perioada scurta de inflorire; recoltarea mazarii la timp pentru a se evita scuturarea boabelor; treieratul imediat dupa recoltare; distrugerea tuturor resturilor de plante (paie, fan, pleava) de mazare, ramase in camp dupa recoltare, in care se gasesc si gargarite; discuirea solului imediat dupa recoltare pentru a provoca germinarea boabelor ramase in camp si distrugerea daunatorului; efectuarea araturii de vara, care distruge un numar mare de gargarite.

 

boli si daunatori la mazare - tantar mazare

Tantarul florilor de mazare (Contarinia pisi)

Tantarul florilor de mazare are doua generatii pe an. Ierneaza in stadiul de larva matura, intr-un cocon in sol, la 6-8 cm adancime. Primavara, in cursul lunii mai, de obicei dupa o cadere de cel putin 15-20 mm precipitatii, are loc transformarea larvelor in pupe. In anii cu primaveri calduroase si uscate, larvele raman in diapauza pana in anul urmator. Spre sfarsitul lunii mai, cand temperatura solului, la 2 cm adancime, este de 15°C, incep sa apara adultii. Adultul are corpul zvelt de 1,5-1,8 mm lungime, de culoare galbuie sau bruna-galbuie cu dungi negre transversale pe abdomen. Tot corpul si aripile sunt acoperite cu peri negri sau cenusii. Zborul insectelor are loc in perioada cand plantele din culturile de mazare ajung in faza de inflorire.

Dupa copulatie femela depune ouale in varful frunzelor nedesfacute ale mugurilor, dar mai ales in flori, intre sepale si petale. Lavrele aparute patrund in bobocii florali, flori, ovar, pastaile tinere, tulpini, frunze, unde se hranesc sugand sucul celular din tesuturile acestor organe, determinand deformarea organelor atacate fara a forma gale. Prima generatie se dezvolta in cursul lunilor mai-iunie. Stadiul pupei dureaza 5-7 zile, apoi apar adultii generatiei a doua, care se dezvolta in lunile iulie-august. Larvele acestei generatii se dezvolta in interiorul pastailor, sugand sucul celular din peretii interni, impiedicand astfel formarea boabelor.

Ca masuri agrotehnice se recomanda: efectuarea araturilor de vara imediat dupa recoltarea mazarii, pentru distrugerea larvelor, retrase in sol pentru hibernare; insamantarea cat mai timpuriu si cu soiuri foarte precoce, in soluri bine pregatite si fertilizate; respectarea unei rotatii rationale a culturilor in asolament; distrugerea sistematica a buruienilor.

 

boli si daunatori la mazare - mana la mazare

Mana mazarii (Peronospora v.) 

Atacul este frecvent pe frunze, mai ales in stadiile tinere de vegetatie a plantei. Pe fata superioara a frunzelor atacate apar pete galbene, colturoase, neregulate. In dreptul acestor pete, pe fata inferioara a frunzelor apare un puf fin albicios-cenusiu. Frunzele atacate se usuca de timpuriu.

 

 

  

 

 

 

boli si daunatori la mazare - Antragnoza mazarii

Antragnoza mazarii (Mycosphaerella p.) 

Boala se manifesta pe toate organele plantei. Pe plante apar pete rotunde de culoare bruna si cu o margine mai inchisa. Pe suprafata petelor apar puncte negricioase. Atacul trece pe fructe si seminte.

 

  

 

 

 

 

 

Pentru prevenirea si combaterea daunatorilor se recomanda executarea tratamentului pe parcelele pe care s-a depasit pragului economic de daunare (peste 2 gargarite/mp). Efectuati tratamentul, folositi unul din produsele de mai jos:

    • KARIS 10 CS - 75 ml/ha sau
    • DECIS EXPERT 100 EC - 75 ml/ha sau
    • alte produse de protectia plantelor omologate

 

Tratamentul se poate complexa cu fungicide pentru combaterea bolilor precum Mana mazarii (Pernospora v.), Antragnoza mazarii (Mycosphaerella pinodes):

    • ACROBAT MZ 69 WG - 2,0 kg/ha sau
    • ORTIVA TOP - 1,0 l/ha sau
    • DAGONIS - 2,0 l/ha sau
    • alte produse de protectia plantelor omologate

 

Perioada optima de tratament: cand 20% din cultura este inflorita. Pentru aderarea solutiei pe planta,in solutia de stropit se adauga adeziv (SILWET GOLD - 0,1% sau ARACET - 0,2%).

OF Ilfov

  

Noutati

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Furtunul plat: ce este și când îl folosești

26-06-2024 Gradinarit

Furtunul plat: ce este și când îl folosești

Furtunul plat este un furtun din PVC moale, ranforsat cu armătură din poliester pentru o rezistență crescută. Atunci când este gol, acest tip de furtun nu are aspectul tubular al unui furtun de grădină de exemplu, ci este plat, motiv pentru care este ușor de rulat, transportat și depozitat, fără să ocupe foarte mult spațiu. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

08-05-2023 Rosii

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

25-04-2023 Legume

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

12-10-2022 Sere si solarii

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

02-09-2022 Gradinarit

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

20-04-2022 Gradinarit

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>