Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania - AIPROM alaturi de AMAZAG au organizat la Izbiceni (Olt) o intalnire cu legumicultorii din zona pentru a discuta despre importanta purtarii echipamentului individual de protectie in timpul manipularii produselor de protectie a plantelor si despre factorii care ii determina pe fermieri sa adopte acest comportament pentru a-si proteja sanatatea.
Comunitatea locala s-a implicat activ si din discutiile libere avute s-a putut concluziona faptul ca exemplul personal al fermierilor cunoscuti din regiune poate contribui la cresterea gradului de constientizare a importantei purtarii echipamentul individual de protectie in timpul utilizarii produselor de protectia plantelor.
Ideile preconcepute legate de lipsa confortului in timpul purtarii echipamentului de protectie, precum si lipsa de utilitate a purtarii acestuia, dar si perceptia gresita a comunitatilor locale atunci cand fermierii imbraca un astfel de echipament, pot fi depasite daca exista toate premisele necesare unui dialog sincer si pragmatic, asa cum a fost cel de la Izbiceni. Evenimentul ”Fii eroul solarului tau!” a fost organizat la Curtea Boiereasca din Izbiceni si a reunit peste 60 de legumicultori si reprezentanti ai fitofarmaciilor din zona ce au ales sa se implice in acest proiect de promovare a purtarii echipamentului de protectie.
”Ne-am intalnit astazi ca sa cumparam de la voi ceva - promisiunea ca o sa aveti grija de sanatatea voastra. Foarte multi dintre voi aveti grija de plantele din solar, aveti grija sa cumparati samanta potrivita, produsul de protectia plantelor potrivit. Nu stiu cat de mult aveti grija si de sanatatea voastra. De aceea invitatia noastra este sa incepeti sa aveti grija si de voi, la fel cum ingrijiti plantele. Intr-un interval de 2-3 saptamani legumicultori din randul vostru au purtat echipamentul individual de protectie si sunt astazi aici sa va prezinte experienta lor” – a vorbit in deschiderea evenimentului Laurentiu Asimionesei, fondatorul platformei Amazag.
Proiectul de promovare a purtarii echipamentului individual de protectie a debutat in regiunea Izbiceni la inceputul anului 2019, cand a fost facut un studiu la care au participat 150 de fermieri din zona privind purtarea echipamentului individual de protectie (EIP), dar si o campanie de promovare a purtarii EIP, prin dotarea fitofarmaciilor partenere cu panouri cu leduri luminoase unde ruleaza mesaje care ii indeamna pe fermieri sa se protejeze purtand EIP. In ciuda restrictiilor impuse de evolutia pandemiei COVID-19, proiectul s-a derulat conform planificarii si in anul 2020. La nivel de comunitate, au fost identificati, cu implicarea fitofarmaciilor partenere, legumicultorii care pot influenta comportamentul celor din breasla lor si ii pot convinge, prin puterea exemplului personal, cat de important este pentru sanatatea lor sa poarte echipament de protectie atunci cand utilizeaza produse de protectia plantelor. In cadrul evenimentului 5 fermieri s-au adresat direct comunitatii din care fac parte si au vorbit despre experienta lor in ceea ce priveste purtarea echipamentului de protectie, motivele pentru care au purtat in trecut elemente ale echipamentului de protectie, precum si daca aleg sa se protejeze in continuare.
”Inainte sa fac parte din acest proiect, purtam cizme, combinezon si masca atunci cand faceam tratamente in solar. Am ales sa ma protejez pentru sanatatea mea. Un dezavantaj ar fi legat de marime. Ca sa fie purtat de cat mai multi fermieri cred ca trebuie sa se faca ceva legat de marimi, atat la combinezon cat si la manusi. Fiind marimi atat de mari este dificil sa aplici tratamente in solar imbracat complet. Fermierii ar trebui sa poarte mai des echipamentul de protectie, mai ales atunci cand plantele au o inaltime mare, cand toata pulberea de la atomizor o putem inhalam in absenta mastii” – le-a transmis celor prezenti Siia Laurentiu, legumicultor in localitatea Izbiceni.
Efectele utilizarii produselor de protectie a plantelor fara echipamentul de protectie adecvat recomandat pe eticheta produselor nu sunt vizibile imediat, ci se vad in timp. Asadar este important de stiut faptul ca protectia fermierului este la fel de importanta precum este protectia plantelor.
”Am avut o serie de probleme de sanatate si am fost nevoit sa port echipament de protectie. Anterior purtam doar masca. Acum dupa ce am testat toate componentele echipamentului de protectie sunt de parere ca este un lucru bun sa te protejezi. Ochelarii sunt ceva mai incomozi si combinezonul atunci cand trebuie sa faci tratamente la temperaturi mari. Folosesc echipamentul pentru sanatatea mea, pentru protectia mea. Este un lucru bun chiar daca este incomod. Sunt solutii puternice care intra in contact cu piele si trebuie sa te protejezi. Trebuie sa induri azi ca sa fii bine maine” - a adaugat Marancea Cristian, legumicultor din localitatea Cilieni.
Legumicultorul Domnicu Gheorghe din localitatea Scarisoara le-a marturisit celor prezenti la eveniment ca purta echipament de protectie din cand in cand, insa odata ce a testat este hotarat sa-l foloseasca de acum incolo. ”Nu e usor sa stai cu masca atat de mult timp, insa avantajele nu se vad acum, se vad mai tarziu. Daca puteti sa purtati echipamentul de protectie ar fi bine sa o faceti. Purtati echipamentul de protectie ori de cate ori este posibil” – a mai spus acesta.
Demersul privind purtarea echipamentului de protectie este unul inceput de catre Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania – AIPROM cu mult timp in urma. In urma experientelor acumulate in aceasta perioada si in urma discutiilor purtate cu fermierii din diferitele zone ale tarii s-a ajung la concluzia ca exemplul personal al unor modele din comunitate poate contribui la constientizarea importantei purtarii echipamentului individual de protectie.
Bocai Valeriu, un fermier din Rusanesti ne-a spus ca inainte nu purta echipament de protectie. ”Aveam anumite haine pe care le foloseam doar la aplicarea tratamentelor. Uneori, atunci cand plantele erau prea inalte puneam si masca. Imi e mult mai bine acum de cand am inceput sa port echipamentul de protectie. Inainte, fara echipament, dupa fiecare tratament ma jenau ochii, insa cu ochelari este mult mai bine” - adaugat legumicultorul din Rusanesti.
Un exemplu demn de urmat in ceea ce priveste purtarea echipamentului individual de protectie este legumicultorul Dragu Marin, din localitatea Cilieni. ”Port echipament de protectie la fiecare stropire. Nu il port de acum, ci il port de 3-4 ani. Il port pentru ca m-am gandit la sanatatea mea. Am ales sa ma echipez complet si corect pentru ca am cultura in solar, iar numarul de tratamente aplicat este destul de mare, stropesc foarte des. Daca stai zi de zi in substante este suficient sa gresesti o data. Cunosc cazuri, legumicultori ce au avut contact accidental cu substanta pe care o foloseau pentru ca nu purtau echipament. Daca esti fermier este important sa te intrebi ce pui pe primul plan: viata sau plantele? Vrei sa ai culturi frumoase sau viata lunga? Le poti avea pe ambele daca alegi sa te protejezi. Nu costa asa mult sa iti iei un echipament de protectie complet” – a spus legumicultorul Dragu Marin, din localitatea Cilieni.
Ultima parte a discutiilor a fost alocata clarificarilor aduse de specialistii Asociatiei Industriei de Protectia Plantelor din Romania – AIPROM si de reprezentantii fitofarmaciilor din zona: dl. Tomel Baetica si dna. Cica Petroi.
”Noi suntem aici sa ne asiguram ca produsele de protectie a plantelor va protejeaza culturile, dar nu va cauzeaza nici un rau. Foarte multi dintre cei cu care am stat de vorba de-a lungul timpul ne-au spun ca nu folosesc in mod regulat echipamentul individual de protectie. Atunci cand folositi produse de protectie a plantelor trebuie sa urmati cateva reguli de bune practici pentru sanatatea si protectia dumneavoastra. Daca din diferite motive nu puteti purta echipamentul complet de protectie, macar purtati acele elemente care sunt cele mai importante. Trebuie sa stiti ca in spatiile protejate cea mai mare contaminare cu produse de protectie a plantelor se realizeaza la nivelul picioarelor, pana la genunchi. Nu este indicat sa riscam nimic atunci cand vine vorba de sanatatea noastra” – Carmen Botez, Director Executiv AIPROM.
”Producatorul va spune clar pe eticheta ca produsul pe care il utilizati este sigur cu respectarea conditiilor minime recomandate. Fiecare dintre voi stiti mai bine ce purtati si ce va permiteti sa va cumparati pentru a va proteja. Produsul de protectia plantelor cumparat este sigur pentru utilizare atata timp cat purtati echipament de protectie. In functie de posibilitatile dumneavoastra puteti alege o masca mai de calitate, o pereche de ochelari mai buni, o pereche de manusi cu o protectie ridicata. Tot ce conteaza este sa va protejati, numai asa aveti grija de sanatatea voastra” - Ionut Dumitru, Coordonator Proiecte field-based AIPROM.
Echipa AIPROM doreste sa multumeasca in mod special domnului Tomel Baetica si doamnei Cica Petroi, dar si fermierilor care au decis sa faca parte din acest proiect.
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>
26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>
10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>
18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>
29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>
29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>
09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>
09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>
07-03-2024 Irigatii
Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>
16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente
Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>