Patarea maronie si rugozitatea fructelor de tomate

Patarea maronie si rugozitatea fructelor de tomate - identificare si masuri de controlVirusul a fost descoperit pentru prima data la culturile de tomate din Israel in 2014, acesta raspandindu-se aproape in toate serele de tomate din Israel la aproximativ un an dupa primele rapoarte ale focarului. De atunci, virusul a fost raportat in Iordania - 2015, Germania - 2018, Grecia - 2019, Olanda - 2019, Spania - 2019, Marea Britanie - 2019, Italia - 2019, Turcia - 2019.

Virusul se poate raspandi cu usurinta la toate plantele dintr-o cultura. Datorita simptomelor, fructele plantelor infectate pierd valoarea de piata sau nu sunt comercializate.

Virusul este numit dupa petele caracteristice maro si rugozitate care se pot dezvolta pe fructele plantelor infectate. Cu toate acestea, simptomele infectiei pot varia si pot include la tomate mozaic usor pana la sever, decolorare pe frunze, unele frunze devenind mai inguste. Fructele de tomate pot fi decolorate, deformate, de culoare galbena sau maronie.

Importanta: Virus reglementat conform Deciziei de punere in aplicare (UE) nr. 2019/1615 a Comisiei din 26 septembrie 2019 de stabilire a unor masuri de urgenta pentru prevenirea introducerii si raspandirii in UE.

Incadrare taxonomica: Familia Virgaviridae, Genul Tobamovirus.

Plante gazda: Solanum lycopersicum (tomate) si Capsicum anuum (ardei) - gazde majore. Poate fi transmis experimental la Nicotiana spp., Solanum nigrum, Chenopodium quinoa, Petunia hybrida si Chenopodium murale.

 

SIMPTOME

    • La tomate, simptomele foliare includ cloroza, mozaic usor pana la sever, marmorare, incretirea, deformarea si in anumite cazuri ingustarea frunzelor. Pe frunzele mai tinere si pe lastarii laterali se dezvolta pete clorotice pale, in timp ce pe tulpini se pot dezvolta dungi brune necrotice. Pe pedunculi si petioli pot sa apara pete sau leziuni necrotice. Fructele provenite din plante infectate prezinta pete de culoare galbena sau maro, pot fi deformate, uneori au suprafata rugoasa si o maturare neregulata.
    • La ardei, simptomele foliare includ: mozaic, deformare si ingalbenire. Fructele sunt deformate, cu zone galbene sau brune sau prezinta dungi verzi.

 

Patarea maronie si rugozitatea fructelor de tomate - fructe tomate

Pete galbene pe fructe de tomate (stanga), pete maronii cu aspect rugos pe fructe de tomate (centru), fructe de tomate deformate cu aspect rugos (dreapta)

 

Patarea maronie si rugozitatea fructelor de tomate - frunze tomate
Frunze de tomate cu aspect distorsionat

 

Patarea maronie si rugozitatea fructelor de tomate - ardei
Frunze de ardei mozaicate si fructe de ardei cu dungi verzi (stanga). Fructe de ardei deformate cu zone galbene (dreapta)

 

Mijloace de transmitere: virusul se transmite prin contact (instrumente contaminate, maini, imbracaminte, contact direct intre plante), rasaduri, fructe si seminte infectate.

 

MASURI DE MANAGEMENT 

Masuri preventive

    • materialul de plantare (rasaduri, seminte) trebuie sa fie insotit de certificat /pasaport fitosanitar care garanteaza ca materialul respectiv este liber de virus;
    • la import si circulatie comunitara - control fitosanitar si prelevare probe in vederea efectuarii analizelor de laborator;
    • folosirea la semanat a semintelor certificate si care sa provina din zone unde virusul nu a fost prezent;
    • folosirea de rasaduri sanatoase;
    • dezinfectarea instrumentelor utilizate.

 

Masuri curative: in caz de detectie

    • izolarea locului de productie/exploatatiei si limtarea accesului;
    • interzicerea transprtului plantelor, semintelor, fructelor si tuturor materialelor utilizate la locul de productie/exploatatie;
    • aplicarea stricta a masurilor de biosecuritate (izolarea materialelor, dezinfectia si distrugerea tuturor resturilor vegetale materialelor utilizate in procesul de productie);
    • ancheta pentru identificarea eventualelor surse de contaminare in exploatatii;
    • distrugerea tuturor plantelor de tomate din exploatarile contaminate se aplica dupa confirmarea oficiala a virusului.

 

Detectia timpurie a oricarei introduceri a virusului este cruciala pentru a stopa raspandirea. In cazul aparitiei simptomelor, operatorii profesionisiti sau orice persoana fizica trebuie sa raporteze suspiciunea privind prezenta virusului.

 

Patarea maronie si rugozitatea fructelor de tomate - simptome la tomate

 

IMPORTANT! Virusul poate sa supravietuiasca timp indelungat in seminte, resturi de plante, sol contaminat si alte suprafete contaminate. Virusul se transmite usor de la o planta la alta prin activitatea umana sau prin contactul radacinilor. Informatiile privind Tomato Brown Rugose Fruit Virus sunt postate pe site-ul Autoritatii Nationale fitosanitare (anfdf.ro

Pentru informatii suplimentare adresati-va Oficiilor Fitosanitare din zona sau Laboratorului National Fitosanitar

  

Controale oficiale pentru Patarea maronie si rugozitatea fructelor de tomate

Urmare a adresei ANF nr 4371/13.04.2020, va informam ca in anul 2020, in vederea implementarii prevederilor Deciziei (UE) 2019/1615 a Comisiei din 26 septembrie 2019 de stabilire a unor masuri de urgenta pentru prevenirea introducerii sa raspandirii in Uniunea Europeana a virusului Tomato Brown Rugose Virus (TOBRFV), se vor efectua controale oficiale la productia interna, circulatie intracomunitara sau import, dupa caz, la plantele destinate plantarii, semintele si culturile comerciale de tomate (Solanum lycopersicum) si ardei (Capsicum annuum), astfel:

    1. importul plantelor pentru plantare si a semintelor se va face doar daca acestea sunt insotite de certificat fitosanitar in care la rubrica „Declaratie suplimentara" sunt mentionate care dintre cerintele prevazute la art 6 din Deciziei (UE) 2019/1615 a Comisiei din 26 septembrie 2019 de stabilire a unor masuri de urgenta pentru prevenirea introducerii si raspandirii in Uniunea Europeana a virusului Tomato Brown Rugose Virus (TOBRFV) sunt indeplinite. Din toate loturile importate vor fi prelevate probe pentru analize de laborator.
    2. in circulatia intracomunitara, plantele gazde, inclusiv semintele trebuie sa circule insotite de un pasaport fitosanitar care atesta ca sunt indeplinite cerintele prevazute la art. 5 din Decizia (UE) 2019/1615 a Comisiei din 26 septembrie 2019 de stabilire a unor masuri de urgenta pentru prevenirea introducerii si raspandirii in Uniunea Europeana a virusului Tomato Brown Rugose Virus (TOBRFV).
    3. la productia interna, in vederea depistarii prezentei virusului pe teritoriul Romaniei, vor fi monitorizate anual plantele pentru plantare, loturile semincere si culturile comerciale de tomate - Solanum lycopersicum si ardei - Capsicum annuum, de unde vor fi prelevate probe pentru testare in laborator.


In cazul semintelor, proba alcatuita din 3000 seminte/lot va fi suficienta pentru analiza virusurilor (ex. Pepino mosaic virus, Potato spindle tuber viroid, Tomato brown rugose fruit virus).

Plantele atacate pot prezenta 10-15% fructe cu simptom, iar incidenta virusului in cultura poate atinge 100%.

Virusul se transmite prin contact (instrumente contaminate, maini, imbracaminte, contact direct intre plante), rasaduri, fructe si seminte infestate.

Tomato brown rugose fruit virus poate sa supravietuiasca timp indelungat m seminte, resturi de plante, sol contaminat si alte suprafete contaminate.

Masurile de control:

    • masuri preventive: folosirea la semanat a semintelor certificate, rasaduri sanatoase, dezinfectarea instrumentelor utilizate (ex. hiplocorit de sodiu 1%);
    • masuri curative: distrugerea plantelor cu simptome prin incinerare sau ingropare.


Detectia timpurie a oricarei introduceri a virusului este cruciala pentru a stopa rasaspandirea Tomato brown rugose fruit virus.

In cazul aparitiei simptomelor, operatorii profesionisti sau orice persoana fizica trebuie sa raporteze suspiciunea privind prezenta virusului Tomato brown rugose fruit virus la Oficiul Fitosanitar Judetean.

 

   

Noutati

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Furtunul plat: ce este și când îl folosești

26-06-2024 Gradinarit

Furtunul plat: ce este și când îl folosești

Furtunul plat este un furtun din PVC moale, ranforsat cu armătură din poliester pentru o rezistență crescută. Atunci când este gol, acest tip de furtun nu are aspectul tubular al unui furtun de grădină de exemplu, ci este plat, motiv pentru care este ușor de rulat, transportat și depozitat, fără să ocupe foarte mult spațiu. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

08-05-2023 Rosii

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

25-04-2023 Legume

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

12-10-2022 Sere si solarii

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

02-09-2022 Gradinarit

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

20-04-2022 Gradinarit

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>