Afaceri cartofi

Ajutor financiar pentru culturile de cartofi, tomate si usturoi

Ajutor financiar pentru culturile de cartofi tomate si usturoiIn Sedinta de Guvern din 22 februarie 2024 a fost aprobata schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de cartof de consum”, precum si o Ordonanta de urgenta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea partiala a pierderilor la cultura de tomate in spatii protejate si cultura de usturoi, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

Mai multe>>

Care sunt conditiile necesare accesarii finantarii prin INVESTALIM ?

AFIR a publicat conditiile accesarii fondurilor disponibile prin INVESTALIMAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat conditiile accesarii fondurilor disponibile pentru procesatori agroalimentari privind finantarea acordata prin Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM.

Mai multe>>

Ajutor de stat pentru procesare agro-alimentara: s-a aprobat procedura de implementare a Programului INVESTALIM

A fost aprobata procedura de implementare a Programului INVESTALIMIn Sedinta de Guvern din data de 14 septembrie 2023 a fost aprobata procedura de implementare a Programului INVESTALIM prin care se stabilesc regulile generale aplicabile intreprinderilor care solicita ajutor de stat in baza Programului prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.65/2023 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM aferent perioadei 2023-2026.

Mai multe>>

Romania participa pentru prima oara la Targul International Potato Europe

Romania participa pentru prima oara la Targul International Potato EuropePentru prima data, Romania este reprezentata cu un stand national la cel mai important eveniment european dedicat producerii cartofului, Targul International Potato Europe. Standul tarii noastre a fost vizitat, in prima zi a evenimentului, de vicepremierul Belgiei, dl David Clarinval, responsabil de domeniile agricultura si IMM-uri in guvernul federal belgian, care si-a manifestat aprecierea pentru prezenta romaneasca la eveniment.

Mai multe>>

Ordonanta de urgenta pentru stoparea cresterii preturilor la produsele alimentare de baza

Guvernul a adoptat actul normativ privind stoparea cresterii preturilor la produsele alimentare de bazaIn Sedinta de Guvern din 30 iunie 2023 a fost aprobata ordonanta de urgenta, prin care se limiteaza adaosurile comerciale practicate in procesarea si comercializarea unor produse alimentare esentiale, cu scopul de a stopa cresterea excesiva a preturilor pentru aceste categorii de produse.

Mai multe>>

Programul INVESTALIM finanteaza constructia unitatilor de procesare agroalimentara

Programul INVESTALIM - 600 milioane euro pentru finantarea unitatilor de procesare agroalimentaraAstazi a fost aprobata schema de ajutor de stat pentru aplicarea unui program national multianual, INVESTALIM, aferent perioadei 2023-2026 de dezvoltare si modernizare a industriei alimentare, avand ca obiectiv sustinerea financiara in vederea stimularii productiei interne de bunuri alimentare. Prin aceasta schema vor fi construite unitati de procesare pentru carne, peste, cartofi, fructe/legume, uleiuri/grasimi, lactate/branzeturi, produse de morarit, paine, zahar, hrana animale de ferma si animale de companie.

Mai multe>>

Ajutor de 200 euro/ha pentru productia de cartof de consum

Productia de cartof va fi sustinuta in anul 2023 prin acordarea unui sprijin din partea statuluiIn Sedinta de Guvern din data 04 mai 2023 a fost adoptata o Hotarare prin care se aproba schema "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de cartof de consum", in anul 2023. Scopul vizeaza acordarea unui sprijin pentru sustinerea productiei de cartof de consum. Suma totala alocata este de 14.800.000 lei, reprezentand echivalentul a maximum 2.960.000 euro, iar cuantumul per beneficiar este de 200 euro/ha.

Mai multe>>

Programul de sustinere a productiei de cartof de consum, elaborat de MADR impreuna cu fermierii

Programul de sustinere a productiei de cartof de consum elaborat de MADR impreuna cu fermieriiMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian CHESNOIU, a avut miercuri, 23 martie 2022, o prima intalnire de lucru cu reprezentanti ai cultivatorilor de cartofi, membri ai Federatiei Nationale – CARTOFUL, precum si cu conducerea Clubului Fermierilor Romani, cu scopul de a discuta masurile de sprijin pentru acest sector, inclusiv elaborarea Programului national de sustinere a productiei de cartof.

Mai multe>>

APH Group a devenit distribuitor exclusiv al paletizatorilor Solidtec

APH Group a devenit distribuitor exclusiv al paletizatorilor SolidtecRecent, APH Group si Solidtec au convenit asupra cooperarii in marketing, vanzari si service in Europa Centrala si de Est, Turcia si Asia. Solidtec, membru al Grupului Manter din Olanda, dezvolta si produce masini de paletizat de ultima generatie. Paletizoarele Solidtec se afla printre primele din lume si se disting prin solutii foarte inteligente pentru a atinge viteza ridicata de lucru la cel mai mic cost de exploatare din industrie.

Mai multe>>

Alianta strategica pentru relansarea sectorului de cartof: Clubul Fermierilor Romani & Federatia Nationala 'Cartoful' din Romania

Alianta strategica pentru relansarea sectorului de cartof - Clubul Fermierilor Romani si Federatia Nationala Cartoful din RomaniaClubul Fermierilor Romani si Federatia Nationala „Cartoful” din Romania au semnat ieri un protocol de colaborare privind sustinerea temelor de interes major pentru fermierii producatori de cartof din Romania si pentru lansarea unor proiecte care sa sprijine dezvoltarea si extinderea unui Plan National Strategic al Cartofului, cu elemente specifice nationale, care sa contribuie la sustinerea sectorului.

Mai multe>>

Legume Fructe Live Connect si Ziua Cartofului Live Connect au dat startul evenimentelor Virtual Agro in 2021

Legume Fructe Live Connect si Ziua Cartofului Live Connect au dat startul evenimentelor Virtual Agro in 2021Peste 11000 de vizionari in cele doua zile pe care fermierii le-au avut la dispozitie pentru dezbateri, pe tema oportunitatilor si provocarilor cu care se confrunta in sectorul agricol. Primul, dedicat filierei de legume si fructe din Romania, organizat in parteneriat cu OIPA LEGUME FRUCTE a adus impreuna principalii producatori si a setat obiectivele de productie, procesare si desfacere. In zona de de Expo Hall au fost prezente branduri romanesti de legume si fructe, cu standuri virtuale.

Mai multe>>

Au inceput inscrierile la seria evenimentelor VIRTUAL AGRO - Legume Fructe Live Connect & Ziua cartofului Live Connect

Au inceput inscrierile la seria evenimentelor VIRTUAL AGRO - Legume Fructe Live Connect si  Ziua cartofului Live ConnectGodmotherAgri da startul evenimentelor agricole si invita fermierii sa participe la 2 zile de dezbateri pe tema oportunitatilor si provocarilor anului 2021. Fermierii producatori de legume fructe sunt invitati in data de 17 februarie, in intervalul orar 14-16, pe platforma dedicata evenimentelor virtuale, www.virtualagro.ro, pentru a participa la evenimentul Legume Fructe Live Connect, iar ziua de 18 februarie este dedicata fermierilor producatori de cartof. Ziua cartofului Live Connect este organizat cu sustinerea FNCR si se va desfasura in acelasi interval 14-16.

Mai multe>>

123.000 de fermieri afectati de criza Covid-19 au solicitat sprijin financiar prin Masura 21

Situatia finala pe judete a cererilor depuse de fermieri in cadrul Masurii 21APIA, informeaza ca, in data de 23 octombrie 2020, s-a incheiat procesul de depunere a cererilor in cadrul Masurii 21 - Sprijin temporar cu caracter exceptional acordat fermierilor si IMM-urilor care au fost afectati in mod deosebit de criza COVID-19, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020, respectiv in sectorul zootehnic - bovine, sectorul zootehnic - ovine si / sau caprine, dar si in sectorul vegetal - legume-fructe si cartofi, fiind accesata de un numar de 122.986 fermieri unici.

Mai multe>>

APIA lanseaza 3 scheme noi de sprijin pentru fermierii afectati de criza COVID-19

APIA lanseaza 3 scheme noi de sprijin pentru fermierii afectati de criza COVID-19Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), aduce la cunostinta fermierilor lansarea a 3 noi scheme de sprijin in cadrul Masurii 21 – Sprijin temporar cu caracter exceptional acordat fermierilor si IMM-urilor care au fost afectati in mod deosebit de criza COVID-19 din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020, respectiv in sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine si / sau caprine, dar si in sectorul vegetal – legume-fructe si cartofi.

Mai multe>>

Ghidul Masurii 21 - Sprijin pentru sectoarele bovine, ovine-caprine, legume-fructe si cartofi, in contextul COVID-19

Fonduri europene - Publicarea ghidului Masurii 21 - acordarea unui sprijin temporar cu caracter exceptional ca raspuns la criza sanitara generata de epidemia de COVID-19Avand in vedere ca fermierii din Romania au fost afectati intr-un mod fara precedent de consecintele pandemiei de COVID-19, reprezentantii MADR, in urma consultarilor avute cu asociatiile de fermieri, au facut eforturi pentru a lansa in cel mai scurt timp posibil, o masura extrem de utila, respectiv Masura 21 care va sprijini fermierii din sectorul zootehnic – bovine, ovine - caprine si pe cei din sectorul de legume-fructe si cartofi.

Mai multe>>

Interdictie de import pentru 1100 tone de cartofi din Egipt

Masuri imediate de interdictie la import a unor cantitati de cartofi din EGIPTIn urma actiunilor de control, inspectorii fitosanitari din subordinea MADR au depistat o cantitate de 1100 tone de cartofi de provenienta Egipt, care au primit interdictia de a intra in tara prin portul Constanta, deoarece, conform analizelor de laborator a fost depistata prezenta bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun).

Mai multe>>

Productia agricola a crescut la toate culturile! Romania, campioana Europei la floarea soarelui

Productia agricola a crescut la toate culturile in anul 2017Productia agricola vegetala romaneasca a crescut considerabil in 2017 la principalele culturi. La cereale productia a crescut cu 12,4%, la leguminoase productia s-a triplat, uleioasele au inregistrat o crestere cu aproape 30%, sfecla de zahar cu 10,2%, cartofii cu 16,3%, iar legumele au avut o crestere a productiei cu 8,1%. La floarea soarelui, Romania ocupa locul intai atat la suprafata cultivata cat si la productia realizata. 

Mai multe>>

Seminte de cereale, plante tehnice si furajere pentru primavara 2018

Oferta de vanzare seminte de cereale plante tehnice si plante furajere pentru primavara 2018In continuare va prezentam gama de seminte de cereale, plante tehnice si furajere oferite spre vanzare pentru campania de primavara 2018 de institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare agricola. Oferta cuprinde soiuri romanesti de orz, orzoaica, porumb, floarea-soarelui, soia, mazare, fasole, naut, canepa, in, cartof - samanta, lucerna, trifoi, raigras, golomat si mazare furajera din categorii biologice superioare, adaptate conditiilor climatului de la noi, cu indici superiori de calitate.

Mai multe>>

Pana la 31 decembrie se depun documentatiile pentru sprijinul cuplat in sectorul vegetal

Subventii cultivare plante - Documentatiile pentru sprijinul cuplat in sectorul vegetal 2017Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca pentru a beneficia de sprijinul cuplat in sectorul vegetal (mazare boabe, fasole boabe, tomate, castraveti, legume in sere si solarii, fructe, cartof timpuriu) in cadrul Campaniei 2017, fermierii au obligatia, ca pana la data de 31 decembrie 2017, sa depuna documentele specifice fiecarui tip de cultura in termenele prevazute de legislatia in vigoare, dupa cum urmeaza:

Mai multe>>

Producatorii de cartofi din Europa de Nord-Vest anticipeaza o recolta bogata

Producatorii de cartofi anticipeaza o recolta bogataProducatorii de cartofi din Europa de Nord-Vest (NEPG) estimeaza, pentru 2017, o productia totala de 27,9 milioane de tone cartofi. Cele cinci tari NEPG (Belgia, Germania, Franta, Olanda si Marea Britanie), prognozeaza pe baza evaluarilor facute si a datelor adunate din primele recolte, o productie de cartofi cu 13,5% mai mare decat anul trecut.

Mai multe>>

Cultivatorii de cartofi din Rasca

Cultivatorii de cartofi din RascaGospodarii din Rasca, judetul Cluj, sunt printre cei mai apreciati cultivatori de cartofi din Transilvania, iar comuna lor si imprejurimile poarta numele de Tara Cartofului. Rascanii se pot lauda cu peste 500 de hectare cultivate cu cartofi, un festival dedicat cartofului si cu peste 100 de feluri in care gospodinele gatesc cartoful.

Mai multe>>

Bejo introduce primul sau soi de cartofi cultivati direct din samanta

Cultivarea cartofilor direct din samanta - Bejo introduce primul sau soi de cartofi TPS - true potato seedsOliver F1 este primul soi promitator de cartofi rezultat din programul de reproducere TPS (true potato seeds) al companiei de seminte Bejo, care are in curs de dezvoltare mai multe soiuri ce se cultiva direct din seminte. Cercetatorii si cultivatorii de la Bejo au lucrat timp de peste 15 ani pentru a dezvolta primul soi de cartof hibrid tetraploid, care creste din samanta botanica.

Mai multe>>

S-a propus plafonul/cuantumul ANT si sprijinului cuplat in sectorul vegetal pentru 2016

plafonul si cuantumul ANT si sprijinului cuplat in sectorul vegetal pentru 2016Incepand de astazi se afla in dezbatare un proiect de hotarare pentru aprobarea plafoanelor si cuantumului ajutoarelor nationale tranzitorii si schemelor de sprijin cuplat in sectorul vegetal pentru anul de plata 2016. Legumele in sere si solarii (3085 - 6305 euro/ha), tomatele in camp (1410 euro/ha), precum si cartofii pentru samanta si timpurii (710 - 970 euro/ha) au cel mai mare cuantum de euro/hectar pentru sprijinul cuplat in 2016.

Mai multe>>

'Varza, cartofi si alti demoni' sau tragi-comedia satului romanesc

Documentarul Varza cartofi si alti demoni - tragi-comedia satului romanescDocumentarul 'Varza, cartofi si alti demoni' realizat in urma experientei personale de 'viata la tara' a regizorului il invita pe privitor in Lunguletu, un sat din apropierea Bucurestiului, unde 1.000 de agricultori asteapta an de an in piata locala sa isi vanda cele peste 100.000 de tone de varza. La finalul zilei, au de ales intre a vinde pe nimic sau a-si ingropa recolta. Povestea lor este similara cu cea a agricultorilor din toata tara. Documentarul este semnat de regizorul Serban Georgescu si este realizat in parteneriat cu Televiziunea Romana.

Mai multe>>

Productia mondiala de cartofi dulci si importanta acestora pentru sanatate

Cartofii dulci - Productia mondiala si importanta acestora pentru sanatateCartofii dulci sunt pe locul al saptelea in productia mondiala de alimente dupa grau, porumb, orez, cartofi, orz si manioc.

Mai multe>>

Cartoful, pe locul al patrulea in productia mondiala de alimente

Cultura cartofului - productia de cartofiCartofii se situeaza pe locul al patrulea in productia mondiala de alimente, dupa grau, porumb si orez. Sectorul mondial de productie al cartofului se afla in cursul unor schimbari majore. Pana la inceputul anilor 1990, cei mai multi cartofi au fost cultivati si consumati in Europa, America de Nord si tarile din fosta Uniune Sovietica. De atunci, a inceput o crestere puternica a productiei si a cererii in Asia, Africa si America Latina.

Mai multe>>

Producatorii de cartofi din Tanzania vor sa obtina 30 tone la hectar

Cultivatorii de cartofi din Tanzania vor sa obtina 30 tone productie la hectarCultivatorii de cartofi din Tanzania beneficiaza de un nou acord cu Olanda pentru importul de seminte de cartof. Acordul vizeaza cresterea productiei de cartofi la hectar, precum si sprijin pentru desfacerea productiei in strainatate.

Mai multe>>

Sumele subventiilor ANT si sprijinului cuplat in sectorul vegetal pentru anul 2015

Suma subventii ANT si sprijin cuplat - culturi agricole pentru Plati APIA 2015Prin HG 427/2016, s-a aprobat plafonul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile de: in pentru fibra ANT 2, canepa pentru fibra ANT 3, tutun ANT 4, hamei ANT 5 si sfecla de zahar ANT 6, care se acorda pentru anul de plata 2015, in limita sumei de 4318,500 mii euro. De asemenea, se aproba plafonul maxim de 105.707 mii euro, care se acorda pentru anul de plata 2015 pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul vegetal.

Mai multe>>

S-au propus sumele pentru ANT si sprijinul cuplat in sectorul vegetal pentru anul 2015

Sume ANT si sprijin cuplat in sector vegetal anul 2015Incepand de azi se afla in dezbatere publica o hotarare de guvern cu propunerea plafoanelor alocate ajutoarelor nationale tranzitorii si schemelor de sprijin cuplat in sectorul vegetal, precum si pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul 2015. Astfel propunerea pentru plafonul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru anul 2015 va fi de 4318,500 mii euro si se va distribui astfel:

Mai multe>>

Modificari importante in legislatia schemelor de plati din agricultura

Modificare legislatie plati agriculturaMADR informeaza ca in 31 mai 2016 a fost publicat Ordinul nr. 817/30.05.2016 care aduce unele modificari si completari schemelor de plati care din agricultura. Astfel, cea mai importanta modificare se refera la data limita de depunere a cererilor unice de plata fara penalitati. Aceasta va fi prelungita pana la data de 10 iunie. Alte modificari vizeaza sprijinul cuplat la samanta de cartof si la mere, dovedirea activitatii agricole a persoanelor juridice, precum si abrogarea dispozitiilor potrivit carora cuantumul per cap, in cazul sprijinului cuplat la taurinele din rase de carne si metisii acestora se acorda diferentiat.

Mai multe>>

Agrostar cere reducerea TVA la samanta de cartof la 9%

TVA la samanta de cartofFederatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, AGROSTAR, cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor sa rezolve problema producatorilor de cartofi, obligati sa cumpere semintele de cartofi din productia proprie cu TVA 20%. De asemenea, solicitam renuntarea la prevederea care le impune producatorilor de cartofi sa valorifice si sa foloseasca 20 de tone de samanta/ha.

Mai multe>>

Seminte de cereale, plante tehnice si furajere pentru campania de primavara 2016

Seminte cereale plante tehnice si furajere - campania 2016Institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare agricola din tara, ofera spre vanzare, pentru campania de primavara 2016, seminte de cereale, plante tehnice si furajere din categorii biologice superioare, din soiuri romanesti, cu indici superiori de calitate.

Mai multe>>

Noutati

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>