"Ori faci parte din solutie, ori apartii problemei."

gradina1.jpg

Citatul apartine lui Bill Mollison, biolog si profesor, autorul cartii "Permacultura 1", publicata in 1978.










Permacultura - deriva din doua cuvinte
permanent si agricultura - este o filozofie de design integrat care cuprinde gradinarit, arhitectura, horticultura, ecologie,  etc.

Baza de abordare este crearea durabilitatii, prin sisteme de producere a propriilor nevoi si de recicla a deseurilor produse. Mollison a dezvoltat permacultura dupa ce a studiat ecosistemele din Australia timp de mai multe decenii. A observat ca plantele se grupeaza in mod natural benefic atat pentru om cat si pentru natura. A folosit aceasta idee pentru a crea un sistem de cultura in care comunitatile de plante alimentare sa se sprijine reciproc.

Permacultura sa raspandit si a prins radacina aproape in fiecare tara de pe glob. Ea este practicata in America de Sud, in desertul Kalahari, in nordul Scandinaviei, si in comunitatile din America de Nord. In New Mexic, de exemplu, agricultorii au folosit permacultura pentru a transforma gropile de gunoi menajer in gradini de legume si livezi de pomi fructiferi. In Davis, California, o comunitate utilizeaza apa de la baie, de la masina de spalat si si de la WC pentru irigara gradinile. In Toronto, o echipa de arhitecti a creat un design pentru o casa ecologica urbana, care nu este racordata la infrastructura de apa si canalizare a orasului, iar costurile sunt doar de cateva sute de dolari/an.

In timp ce Mollison este inca necunoscut de majoritatea oamenilor el este foarte apreciat la nivel national. A fost numit in Australia "Omul anului" si a primit, in 1981, Premiul Nobel, pentru intreaga sa activitate de dezvoltare alternativa si de promovare a permaculturii.

Bill Molison in mai multe interviuri a spus urmatoarele:

"Am oferit incredere oamenilor din intreaga lume si i-am invatat cum sa-si produca propriile alimente. La inceputul anilor 1970, nimeni nu a aplicat design pentru agricultura. Cand am realizat-o, a fost ciudat. Parca am pierdut 7000 de ani de agricultura. A fost ca o cotitura in desert."

"M-am intrebat, cum putem construi sisteme care asculta de principiile ecologice? Noi stim care sunt aceste principii, dar nu le-am aplicat niciodata. Ecologistii nu au aplicat niciodata ecologia in gradinile lor, asa cum arhitectii nu au inteles niciodata cum se transmite caldura in cladiri pe care le proiecteaza. Fizicieni traiesc in case in care energia este prost intrebuintata. Este curios ca niciodata nu vom aplica ceea ce stim pentru a trai mai bine si mai sanatos."

"Imi amintesc de Clubul de la Roma. In 1967 intr-un raport sa spus ca deteriorarea mediului inconjurator este inevitabila din cauza cresterii populatiei si a cresterii consumului de resurse. Dupa citirea acestui raport, m-am gandit, "Oamenii sunt atat de prosti si atat de distructivi - si nu putem face nimic pentru ei?". Asa ca m-am retras din societate. M-am gandit ca trebuie sa plec si de pe un deal sa privesc cum se degradeaza mediul.Mi-a trebuit aproximativ trei saptamani sa-mi dau seama ca trebuie sa ma intorc inapoi la lupta."

"In anul 1959 am fost in padurea din Tasmania sa studieaz interectiunea dintre ploaie si inmultirea marsupialelor. Nu a fost un succes acest studiu. Asa ca am creat un sistem woody, format din 23 de specii de plante, din care numai patru au fost dominante. A fost un sistem foarte flexibil, bazat pe interactiunea dintre componente si nu pe tipuri de specii. Intr-o seara m-am gandit cum puteam construi un sistem care sa functioneze mai bine. Atunci am avut o revelatie remarcabila. O data la zece ani ai o revelatie remarcabila. Daca esti norocos ai trei revelatii in viata; una la tinerete, una la maturitate si una la batranete."

"Pentru ca am fost profesor, mi-am dat seama ca daca eu nu predau permacultura, nu va merge nicaieri. Asa ca am inceput sa elaborez instructiuni de proiectare bazate pe cunostinte si am scris o carte despre asta numita 'Permacultura Unu'. Pentru mine a fost o adevarat groaza, pentruca toata lumea a fost interesata de cartea asta. Am primit mii de scrisori in care mi se spunea ca 'Am scris lucruri pe care le aveau in minte, ani de zile si pe care nu le puteau articula' si ca 'Am pus in mainile lor, ceva pe care il puteau folosii'.

"Ei bine, daca ma duc la un grec batran si il intreb 'de ce planteazea trandafiri printre struguri?' El i-mi spune ca daca nu pune trandafiri, strugurii se imbolnavesc. Dar nu poate explica din ce cauza. Ar fi util de aflat ca exista o simbioza intre radacinile de trandafir si cele de vita de vie, fara de care vita de vie s-ar imbolnavii. Totdeauna in aceiasi gaura pentru semanat banane omul din Filipine, pune o samanta de ardei si 4 de fasole. L-am intrebat, 'De ce ai un ardei alaturi de banane?' Si el a spus, 'Stiu ca trebuie sa pun aceste plante impreuna'. El nu stie ca fasolea imbogateste solul in azot iar ardeiul ofera protectie fata de gandacul radacinilor de banane."

"I-mi amitesc ca am fost la o scoala din Zimbawe, si am vazut ca era verde in jurul scolii si cresteau multe legume. Temperatura in sala de curs era controlata. I-am intrebat pe copii: 'Cine a facut asta?' Au spus, 'Noi am facut-o!' Cand oamenii fac, aceste lucruri, pentru pentru ei, sunt mandrii de asta."

"Permacultura ne permite sa gandim diferit, deoarece usor putem cultiva, aproape toate plantele de care avem nevoie. Acum plantele comestibile pot creste in copaci, in desert, s-au oriunde altundeva. Este un fel de vrajitorie. Azi avem oameni in stiinta sol mai multi decat oricand in istorie."

"Oamenii au folosit DDT -ul ca otrava si azotul ca explozibil in razboi, dupa care le-a folosit in agricultura ca insecticid si ingrasamant chimic."

"Nu-mi plac pajistile pentruca petrecem fiecare sfarsit de saptamana la fel, respectiv tundem iarba de pe gazonul personal."

"Fiecare casa ar trebui sa fie producatoare de energie. Am construit sate intregi, in care doua cladiri au panouri solare si ofera energie pentru restul locuintelor. In Danemarca, fiecare sat are o instalatie eoliana care produce energie pentru 800 de locuinte."

"Trebuie descurajat sapatul gradinilor de legume, pentru ca necesita energie, si care poate fi mai bine utilizata in alte scopuri. Mai bine lasam ramelor sa sape pentru noi, pentruca o fac foarte bine."

"Cand am fost prima oara la New York, am ajutat o ferma in Bronx. Acum sunt 800 de ferme care cultiva plante aromatice si care folosesc apa de pe acoperisuri."

"Trebuie sa ne asiguram propria energie."

"Un gradinar organic i-si petrece cateva minute saptamanal in gradina. Mai putin timp petrece in propria sa gradina decat sa mearga la supermarket."

"Pemacultura este un fel de revolutie in care nimeni nu observa nimic. Cladirile ar putea functiona mai bine si uriase sume de bani ar fi eliberate pentru societate."

"Permacultura este antipolitica, pentruca are grija de pamant si de oameni."

Noutati

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>