Agricultura romaneasca, la coada Europei

subzistenta.jpgComparativ cu tarile vest-europene, sectorul agricol romanesc este caracterizat printr-o productivitate scazuta, o faramitare accentuata a proprietatilor si, in general, printr-o larga  ineficienta.







Desi Romania dispune de 14,7 milioane de hectare de teren agricol
(61,8% din suprafaa tarrii), din care 63,9% reprezinta teren arabil, recoltele sunt modeste si foarte vulnerabile la excese meteorologice, in timp ce cresterea animalelor se face in general in ferme de mici dimensiuni.

mais.jpg

Cerealele reprezinta principala cultura, cu aproape doua treimi din suprafata cultivata la nivelul anului 2007, ponderea cea mai mare in suprafata cultivata cu cereale revenind porumbului (49,5%) si graului (37,9%). Acestea sunt urmate de floarea-soarelui, cartofi, legume si furaje.

Stocul de animale este reprezentat in principal de bovine, porcine si pasari.



import.jpg

Romania nu-si poate asigura necesarul intern de produse agro-alimentare, ceea ce a facut sa cunoasca in perioada postcomunista un deficit continuu al balantei comerciale, care a trecut în 2007 de 1,8 miliarde euro. Desi ponderea agriculturii în PIB a scazut de la 18-21%, la inceputul anilor 1990, la doar 6,6%, in 2005, aceasta este mult mai ridicată decat media europeana. De asemenea, proportia populatiei angajate in agricultura ramane foarte ridicata. Dupa un varf de 41% in perioada 1999-2001, cand o mare parte din muncitorii disponibilizati in industria mineritului si prelucratoare au ingrosat randurile populatiei agricole, aceasta s-a stabilizat la un nivel de 30% în 2006.

Structura proprietatii funciare este, pe de alta parte, extrem de polarizata, 55% din suprafata agricola fiind detinuta de 4,2 milioane de gospodarii individuale cu o marime medie de 2,2 hectare. Dintre acestea insa, 3 milioane, adica mai mult de jumatate, au terenuri mai mici de un hectar si ca urmare nu pot beneficia de subventii directe pentru ca nu indeplinesc conditiile de eligibilitate SPUS. Conform conditiilor, ferma sau unitatea agricola trebuie sa aiba o marime minima de un hectar si parcele de cultură de minimum 0,3 hectare pentru a beneficia de plati directe in cadrul PAC. In consecinta, jumatate din proprietarii autohtoni nu pot accesa sistemul de plati directe. La polul opus sunt marile ferme, de regula societati comerciale, care detin 45% din suprafata cultivata si au o marime medie de 274 de hectare.


muncitorag.jpg

Cea mai mare parte a populatiei rurale, 55%, lucreaza in agricultura. Veniturile acesteia sunt cele mai mici dupa ale somerilor, situandu-se cu o treime sub venitul mediu pe gospodăaie din 2006. Acesti mici fermieri practica o agricultura de subzistenta, in care autoconsumul ocupa un rol important, desi proportia sa a scazut in ultimii ani de la 62% in 2001 la 50,3% în 2006.

Cum cea mai mare parte dintre ei nu vor beneficia absolut deloc de pe urma subventiilor directe, se pune intrebarea daca o alta versiune a PAC, cum ar fi propunerile de extindere a pilonului II in detrimentul pilonului I, nu ar servi mai bine prosperitatea taranilor si a intregii populatii. Un studiu facut de doi cercetatori de la Institutul de Economie Agricolă, Cecilia Alexandri si Lucian Luca, notează presiunile internationale in favoarea unei anumite liberalizari a sectorului agricol si sustinerea de care se bucura aceasta directie atat in randul unor state membre, cat si la nivelul Comisiei Europene.

Cecilia Alexandri si Lucian Luca construiesc trei scenarii pentru a estima impactul unei eventuale noi reforme a PAC asupra bunastarii sociale a Romaniei.

Conform celui dintai scenariu, actuala PAC va continua dupa 2013.

Potrivit celui de-al doilea, al reformei moderate, nivelul subventiilor va fi decuplat de la volumul productiei, limitarile productiei vor fi eliminate si pilonul I va fi absorbit parţial în pilonul II.

In cel de-al treilea scenariu, al reformei radicale. prevede ca interventiile directe vor fi eliminate si fondurile PAC se vor concentra pe axele competitivitate si dezvoltare rurala a pilonului II.

Compararea efectelor celor trei scenarii asupra economiei romanesti este facuta pe baza estimarii surplusului de consumatori si producatori la principalele bunuri agro-alimentare. Deoarece subventiile si limitarile productiei genereaza preturi mai ridicate, ele sunt în detrimentul consumatorului, dar duc, pe de alta parte, la cresterea castigurilor producătorilor. Ca atare, alegerea scenariului optim se face in urma determinarii efectului net asupra bunastarii sociale. Acest efect este mai mare in cazul celui de-al treilea scenariu elaborat de cercetatori, cel al reformei radicale.


pensiune8.jpg

Alexandri si Luca identifica si alte avantaje ale eliminării intervenţiilor directe si concentrarea eforturilor publice pe actualul pilon II. Fara sa poata beneficia de acelasi nivel al subventiilor directe ca vechii membri ai UE pana in anul 2017, capacitatea Romaniei de a se adapta la reforma ar fi mult mai mare. De asemenea, trecerea la o versiune PAC formata exclusiv din pilonul II ar reduce costurile birocratice legate de administrarea pilonului I. In sfarsit, cresterea finantarii programelor de dezvoltare din pilonul II ar avea, in opinia celor doi, un efect de stimulare mult mai puternic al zonei rurale si, ca urmare, un impact mai favorabil asupra societatii si economiei romanesti.

Dar chiar daca investitiile in infrastructura rurala si cofinantarea unor activitati economice au un impact mai puternic decat cheltuirea banilor publici pentru a subventiona anumite grupuri, ramane o problemă deschisa: masura in care beneficiile acestora acopera costul lor de oportunitate.

Autor Bogdan Enache (Saptamana financiara)

Noutati

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>