Comisia Europeana activeaza o serie de masuri exceptionale pentru a-i sprijini mai mult pe agricultorii europeni aflati in criza

Masuri de sprijin pentru agricultorii europeni aflati in crizaComisia Europeana anunta astazi lansarea unui pachet suplimentar de masuri exceptionale, care foloseste toate instrumentele disponibile in cadrul politicii agricole comune (PAC) pentru a-i ajuta pe agricultorii din UE, protejand in acelasi timp piata interna. Este vorba despre un pachet de masuri care poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra pietelor agricole europene si caruia ar trebui sa i se acorde in acest moment sansa de a-si atinge obiectivele.

Comisia lanseaza acest nou pachet de masuri semnificative deoarece recunoaste amploarea si durata crizei agricole actuale, precum si eforturile considerabile realizate de statele membre la nivel national pentru a-si sprijini agricultorii.

Seria de masuri prezentate de comisarul Hogan in fata ministrilor agriculturii din Uniunea Europeana completeaza pachetul de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro din luna septembrie si demonstreaza hotararea Comisiei de a-si duce la bun sfarsit misiunea de a-i sprijini pe agricultorii europeni.

„Suntem pregatiti sa folosim, in interesul agricultorilor din UE, toate instrumentele pe care ni le-au pus la dispozitie legiuitorii, atat pe termen scurt, cat si lung. Trebuie sa folosim instrumentele si masurile potrivite pentru a-i ajuta pe agricultori sa reziste la volatilitate si, totodata, pentru a le oferi imediat asistenta. Pachetul de masuri pe care il lansam astazi este unul cuprinzator, in care am inclus cat de multe propuneri am putut in limitele juridice si bugetare care ni se aplica tuturor. Consider ca este un pachet de masuri care, alaturi de implementarea in intregime a pachetului de solidaritate din septembrie, poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra pietelor agricole europene si caruia ar trebui sa i se acorde in acest moment sansa de a-si atinge obiectivele”, a declarat azi comisarul Hogan in cadrul Consiliului ministrilor agriculturii.

In aceasta perioada caracterizata de numeroase crize si constrangeri bugetare, Comisia a mobilizat peste 1 miliard de euro in doi ani, daca includem pachetul de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro din septembrie 2015. Comisia sustine agricultorii din UE si ofera, prin implementarea de zi cu zi a PAC si cu ajutorul masurilor exceptionale, sprijin si asistenta complete pentru a proteja modelul agricol din Uniune.

Masurile activate astazi sunt foarte usor de adaptat, astfel incat statele membre sa le poata utiliza la maximum in functie de capacitatile lor si de situatia lor nationala. Pachetul de sprijin se concentreaza in principal pe sectorul produselor lactate, al carnii de porc si al fructelor si legumelor. In continuare sunt prezentate pe scurt propunerile formulate la reuniunea de astazi.

 

Aplicarea gestionarii voluntare a ofertei (articolul 222)

Comisia va activa, pe o perioada limitata, posibilitatea ca organizatiile de producatori, organizatiile interprofesionale si cooperativele din sectorul produselor lactate sa stabileasca acorduri voluntare referitoare la productia si oferta lor. Este vorba despre asa‑numitul articol 222 din organizarea comuna a pietelor (OCP), care este specific sectorului agricol si care poate fi aplicat in caz de dezechilibru grav pe piata. Comisia a ajuns la concluzia ca, in acest moment, se indeplinesc conditiile stricte de aplicare a articolului respectiv in cazul sectorului produselor lactate. Aceasta este o masura exceptionala, care trebuie totodata sa protejeze piata interna a UE si care a fost inclusa de legiuitori in reforma PAC din 2013, dar la care nu s-a recurs niciodata pana acum.

 

Cresteri temporare ale ajutoarelor de stat

Comisia va acorda toata atentia acceptarii temporare a unor ajutoare de stat care sa permita statelor membre sa aloce pana la maximum 15 000 de euro pe agricultor pe an fara aplicarea de plafoane nationale. Aceasta este o masura care se poate realiza imediat si mult mai rapid decat cresterea plafoanelor de minimis.

 

Dublarea plafonului de interventie pentru unt si lapte praf degresat

Comisia va majora limitele cantitative de lapte praf degresat si de unt din stocul de interventie de la 109 000 de tone, respectiv 60 000 de tone la 218 000 de tone, respectiv 100 000 de tone. In acest fel, Comisia isi ia angajamentul ferm de a sprijini pretul de interventie stabilit.

 

Producatorul devine mai puternic in cadrul lantului de aprovizionare

Rolul si pozitia producatorilor in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente continua sa fie un motiv de ingrijorare. Grupul operativ pentru pietele agricole, constituit odata cu adoptarea pachetului de asistenta financiara de 500 de milioane de euro din septembrie 2015, va prezenta in toamna concluzii si recomandari legislative pentru imbunatatirea echilibrului din lantul de aprovizionare. Astazi s-a decis ca reprezentantii nationali la nivel inalt sa se intruneasca cu grupul operativ pentru pietele agricole in scopul de a examina in mod expres sectorul produselor lactate.

 

Sprijin pentru sectorul carnii de porc

Ca raspuns la propunerile de creare a unei noi scheme de ajutoare pentru depozitarea privata a carnii de porc, comisarul Hogan va lua in considerare introducerea unei noi scheme. Detaliile legate de respectiva schema, inclusiv calendarul introducerii sale, vor trebui confirmate.

 

Crearea unui Observator al pietei de carne

Toate statele membre au recunoscut si au apreciat activitatea Comisiei in ceea ce priveste monitorizarea pietei si schimbul informatiilor importante despre tendintele de pe piata. Pe modelul Observatorului pietei laptelui instituit in 2014, se va crea un Observator al pietei de carne, pentru carnea de vita si de porc.

 

Comertul international

In ceea ce priveste negocierile pe tema TTIP si a Mercosur, Comisia este pe deplin constienta de cat de delicate sunt aspectele agricole. Comisarul Hogan, alaturi de Colegiul comisarilor, este hotarat sa promoveze interesele UE si sa deschida noi piete de desfacere pentru produsele din UE, negociind in acelasi timp un tratament diferentiat pentru produsele sensibile. Patrunderea pe piete noi este esentiala pentru agricultura europeana, insa la fel de important este si tratamentul diferentiat al produselor sensibile.

 

Promovare

Campaniile de promovare reprezinta un instrument-cheie in gasirea de noi piete, drept care, in 2016, s-au alocat peste 110 milioane de euro exclusiv pentru a sprijini promovarea produselor agricole din UE atat in interiorul acesteia, cat si in tarile terte. Peste 30 de milioane de euro s-au alocat in mod expres sectoarelor produselor lactate si carnii de porc, angajament asumat in luna septembrie a anului trecut. Cu ocazia reuniunii de astazi, acestor 30 de milioane de euro li se adauga o suma suplimentara, ca urmare a perturbarilor pietei inregistrate in sectoarele respective.

 

Interdictii sanitare si fitosanitare si legate de Rusia

Comisia in ansamblul ei isi continua cu asiduitate eforturile de a ridica interdictiile fitosanitare impuse de Rusia. In pofida eforturilor depuse de Comisie in incercarea de a asigura reluarea rapida a schimburilor comerciale dintre UE si Rusia, nu s-au inregistrat mari schimbari. S-au realizat insa progrese importante in ceea ce priveste inlaturarea masurilor fitosanitare nejustificate sau disproportionate luate de tarile terte, ceea ce va contribui la o crestere substantiala a volumului schimburilor comerciale. Sunt incluse aici progresele inregistrate in privinta pietelor din SUA, Japonia, Brazilia si Ucraina.

 

Instrumente financiare/Banca Europeana de Investitii/Fondul european pentru investitii strategice

Comisia va acorda prioritate colaborarii cu BEI, in vederea dezvoltarii unor instrumente financiare potrivite care sa ajute agricultorii si unitatile de prelucrare sa investeasca in intreprinderile lor pentru a-si imbunatati competitivitatea sau sa investeasca in realizarea tuturor adaptarilor structurale necesare.

Totodata, statele membre sunt incurajate sa exploateze pe deplin posibilitatile oferite de Fondul european pentru investitii strategice in ceea ce priveste investitiile in sectorul agricol si sa analizeze posibilitatile de a crea platforme specifice pentru finantarea din acest fond.

 

Credite de export

Comisia examineaza fezabilitatea unui sistem de credite de export, care ar putea completa sistemele folosite de statele membre la nivel national. In aceasta privinta, Directia Generala Agricultura tine o legatura stransa cu BEI si cu agentiile competente din statele membre.

 

Sectorul fructelor si legumelor

Comisia are in vedere o prelungire a masurilor exceptionale care se aplica sectorului fructelor si legumelor ca urmare a interdictiei impuse de Rusia care va expira la 30 iunie.

 

Dezvoltarea rurala

Comisia va lucra impreuna cu statele membre pentru a analiza cum si unde anume pot fi adaptate programele de dezvoltare rurala pentru ca acestea sa reactioneze mai bine la criza actuala.

 

Pentru mai multe informatii cu privire la pachetul de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro din septembrie 2015

Comisia Europeana

  

 

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>