A produce un vin de buna calitate este o arta, o particularitate unica si specifica fiecarei crame. Iar vinurile obtinute incununeaza toate eforturile de peste an. Mai intai ai nevoie de struguri sanatosi, culesi la momentul optim, apoi de o tehnologie moderna de vinificatie. Insa pentru un vin cu adevarat remarcabil, trebuie sa poti pune in valoare calitatile strugurilor culesi din plantatia in care ai realizat numeroase lucrari de intretinere si in care ai aplicat tehnologii performante de protectie.
Recunoscand nevoile specifice ale viticultorilor, compania BASF a adus in Romania un nou produs dedicat combaterii manei la vita de vie: Delan® Pro. Acest fungicid reprezinta o combinatie unica de doua substante active, ditianon si fosfonati de potasiu, a caror sinergie asigura combaterea extrem de eficienta a manei vitei de vie, protejeaza noile cresteri si stimuleaza mecanismele naturale de aparare ale plantei, ofera performanta ridicata chiar si in conditii meteo dificile si, cel mai important, nu afecteaza proprietatile organoleptice ale vinului.
Fungicidul Delan® Pro, prin formularea sa si compozitia speciala (125 g/l ditianon + 561 g/l fosfonati de potasiu), reprezinta un instrument esential in managementul rezistentei, gratie actiunii multi-site a ditianonului, capabil in acelasi timp sa protejeze noile cresteri ale plantei datorita actiunii sistemice deosebite a fosfonatilor de potasiu.
Prima substanta activa, ditianonul, are un istoric indelungat in ceea ce priveste eficacitatea contra manei. Ditianon a fost introdus in Europa in urma cu aproape 60 de ani, fiind o substanta activa cu actiune de contact si efect multi-site.
Ditianon intrerupe functionarea normala a unul mare numar de enzime fungice, perturband producerea de energie a celulelor fungice si procesele metabolice specifice agentului patogen care cauzeaza mana vitei de vie (Plasmopara viticola).
A doua substanta activa din Delan® Pro, este acidul fosfonic (cunoscut si sub numele de fosfonati de potasiu). Fosforul este un element de baza pentru dezvoltarea tuturor speciilor, tocmai de aceea sunt si folosite ingrasamintele pe baza de fosfor. Dar compusii chimici pe baza de fosfor din componenta ingrasamintelor nu asigura si protectie impotriva agentilor patogeni.
Insa acidul fosfonic din Delan Pro are proprietati fungicide, actiune sistemica si mobilitate ridicata, poate proteja noile cresteri si actioneaza direct asupra patogenului Plasmopara viticola, mai ales in timpul primelor stadii de dezvoltare a ciupercii. De asemenea, stimuleaza si mecanismele naturale de aparare ale plantei. Impreuna, ditianonul si fosfonatii de potasiu au efect sinergic, oferind protectie completa vitei de vie impotriva manei.
Ce inseamna proactiv? Se spune ca este intotdeauna mai bine sa previi decat sa tratezi. Produsul Delan® Pro face un pas in plus in acest sens si ofera o protectie proactiva, prin activarea mecanismelor naturale de aparare ale plantei. Dar cum este posibil acest lucru?
Dupa tratamentul cu produsul Delan® Pro, fosfonatii de potasiu sunt recunoscuti in prima faza de celulele plantei de vita de vie si declanseaza o serie de semnale de mobilizare pentru producerea substantelor inhibitoare ale patogenului. De asemenea, acidul fosfonic stimuleaza si productia de receptori ce permit recunoasterea rapida a ciupercii. Celula activata trimite astfel semnale in intreaga planta, pentru un efect rapid si generalizat.
In a doua faza, acidul fosfonic inhiba in mod direct ciuperca Plasmopara viticola. In acelasi timp, receptorii celulari ai vitei de vie emit molecule de semnalizare cu ajutorul carora celula incepe sa produca diverse elemente de aparare. In plus, celula atacata de agentul patogen emite si semnale de alarma catre restul plantei.
In cea de-a treia faza, celulele activate din vita de vie elibereaza enzime antifungice specifice, ce pot ridica bariere fizice de aparare, al caror rol este sa inhibe dezvoltarea agentului patogen.
Astfel, prin actiunea celor doua substante active, ditianon si fosfonatii de potasiu, fungicidul Delan® Pro asigura o eficacitate in combaterea manei la vita de vie. cu aproape 10% mai mare decat produsele competitoare.
Am aratat cum efectele sinergice ale ditianonului si fosfonatilor de potasiu asigura performante remarcabile. Dar, mai mult de atat, fungicidul BASF este capabil sa protejeze si noile cresteri ale plantei.
Eficienta produsului BASF a fost dovedita in mod repetat, atat pe frunze, cat si pe ciorchini. in cadrul testelor de eficacitate, realizate in Europa (rezultatele au aratat o eficacitate de aprox. 95%, depasind eficacitatea oferita de alte produse competitoare bine cunoscute).
Acest lucru este posibil si datorita modului de preluare a celor doua substante. Ditianonul este preluat de stratul ceros al frunzei, formand bariere puternice de protectie, in vreme ce fosfonatii de potasiu sunt distribuiti atat pe stratul ceros, cat si in interiorul frunzelor. Pe stratul ceros, cele doua substante interactioneaza, asigurand protectia pe o perioada indelungata. La interiorul plantei, fosfonatii de potasiu sunt preluati de frunze, apoi distribuiti rapid in intreaga planta, acropetal si bazipetal, protejand asadar si noile cresteri, care nu au fost tratate in mod direct, in timpul aplicarii fungicidului Delan® Pro.
Produsul ofera o fereastra flexibila de aplicare, de la inflorescentele clar vizibile, pana la momentul in care boabele de struguri capata culoarea specifica, adica intre stadiile BBCH 53-83. Viticultorii pot aplica maxim 4 tratamente pe sezon cu fungicidul Delan® Pro, la un interval de 10 zile intre tratamente si cu un timp de pauza de 42 de zile. Doza de aplicare este de 3 – 4 l/ha.
Totodata, formularea unica a acestui fungicid asigura o mai buna acoperire a frunzelor si ciorchinilor, pentru o protectie completa. Acest lucru este posibil datorita faptului ca Delan® Pro contine particule mult mai mici, comparativ cu multe alte produse standard de pe piata, acestea avand capacitatea de a spori gradul de acoperire.
De asemeni, fungicidul Delan® Pro este recomandat pentru a fi folosit si de viticultorii care se confrunta cu conditii climatice dificile. De altfel, produsul ofera o protectie eficace chiar si in cazul precipitatiilor abundente, datorita rezistentei excelente la spalare.
Pe langa protectia de incredere impotriva atacurilor de mana pe frunze sau pe ciorchini, Delan® Pro este si un instrument important pentru viticultori in managementul rezistentei, deoarece, datorita modului de actiune multi-site, ditianonul controleaza tulpini rezistente ale Plasmopara viticola. De asemenea, pana acum nu s-au semnalat cazuri de aparitie a rezistentei pentru ditianon sau fosfonatii de potasiu.
Desigur, produsul este selectiv pentru cultura de vita de vie, neafectand dezvoltarea culturii sau calitatea productiei. Acest lucru s-a demonstrat in urma numeroaselor teste de eficacitate realizate in Europa, in conditiile utilizarii conform recomandarilor de pe eticheta produsului.
In plus, testele intensive efectuate au evidentiat faptul ca fungicidul Delan Pro® nu influenteaza n mod negativ procesul de vinificatie, fermentarea alcoolica sau malolactica, compozitia mustului sau calitatile organoleptice ale vinului. In plus, viticultorii pot beneficia de un flux comercial securizat pentru strugurii de masa, strugurii pentru vin sau bauturi alcoolice, datorita stabilirii MRL-urilor (nivelurile maxime de reziduuri) pentru cele doua substante active, ditianon si fosfonatii de potasiu.
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
23-05-2024 Struguri / vita de vie
Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>
13-03-2024 Pomi fructiferi
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>
05-03-2024 Struguri / vita de vie
Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>
27-02-2024 Struguri / vita de vie
Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>
16-02-2024 Struguri / vita de vie
Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>
26-01-2024 Struguri / vita de vie
Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>