In climatul nostru temperat, moliile strugurilor sunt reprezentate de Eudemisul vitei (Lobesia botrana), frecvent in podgoriile din sudul tarii, Cochilisul vitei-de-vie (Eupoecilia ambiguella), raspandit in regiuni mai nordice si Pirala vitei-de-vie (Sparganothis pilleriana), intalnita mai ales in zonele viticole din Banat si Oltenia.
Tratamente de combatere pentru moliile strugurilor se realizeaza pe suprafetele in care anul anterior s-a inregistrat prezenta moliilor. In solutia de tratat se adauga unul din insecticidele:
FASTAC 10 EC – 0,0075% sau
MOSPILAN 20 SG (KRIMA 20 SG) – 0,025% sau
DECIS 25 WG – 0,03 kg/ha sau
CORAGEN – 0,150 - 0,175 l/ha sau
KARATE ZEON – 0,5 l/ha sau
LASER 240 SC – 0,20 l/ha sau
VERTIMEC 1,8 EC – 1,0 l/ha
Lobesia botrana
In tara noastra se intalneste mai ales in podgoriile de stepa si antestepa. In partea de sud a tarii, unde produce si cele mai mari pagube, molia strugurilor are 3 generatii pe an. Ierneaza in stadiul de crisalida in crapaturile scoartei sau in sol.
In functie de momentul atacului, respectiv in functie de generatie, larvele moliei strugurilor rod bobocii florali, inflorescentele, ciorchinii si tinerele boabe, sau fac galerii in boabele mai dezvoltate sau in parga. Partile atacate sunt infasurate cu fire matasoase. Pe langa pagubele directe, atacul moliei strugurilor produce si pagube indirecte, prin favorizarea atacului ciupercii Botrytis cinerea (Putregaiul cenusiu).
Primavara, adultii (fluturii) generatiei hibernante depun ouale din care, dupa o perioada de incubatie de 6-8 zile, apar larvele. Larvele din prima generatie rod bobocii florali si florile, infasurand partile atacate cu fire de matase sub forma de cuiburi. Uneori, ele rod galerii si in interiorul lastarilor. Bobocii si florile atacate se usuca si cad. O singura omida poate distruge 60-80 de boboci. Perioada larvara dureaza 25-30 de zile, in functie de temperatura. Perioada de nimfa dureaza 10-13 zile.
Adultii generatiei intai apar la inceput de iunie. Acestia depun ouale generatiei a II-a, care se dezvolta pana la inceputul lunii august, cand apar adultii. Acestia depun ouale generatiei a III-a pe boabele de struguri. Larvele din generatiile a II-a si a III-a ataca boabele strugurilor. O singura omida poate distruge pana la 18-20 de boabe. Boabele verzi atacate se zbarcesc, se brunifica si cad, iar cele in parga sau coapte, mai ales pe timp ploios, sunt infectate cu ciuperca Botrytis cinerea si putrezesc.
La incheierea stadiului larvar, larvele se retrag la locurile de iernare, unde se transforma in crisalide. In zona de sud, generatiile succesive se intrepatrund, ceea ce face si mai dificila combaterea daunatorului.
Combatere: Pentru prevenire si combatere exista tratamente cu actiune ovicida, larvicida sau ovo-larvicida. Se recomanda realizarea tratamentelor pentru prima generatie si pentru a doua genereatie. La a doua generatie tratamentele au ca scop sa distruga larvele la iesirea din oua in momentul in care incep sa atace boabele strugurilor.
Eupoecillia ambiguella; Clysia ambiguella
In tara noastra se intalneste mai ales in podgoriile de dealuri (jud. Iasi, Vaslui, Vrancea, Dambovita etc.), fiind semnalata mai ales la limita nordica a arealului viticol, in zonele mai umede si racoroase.
Molia bruna ataca peste 90 de specii de plante. Larvele primei generatii rod bobocii florali, florile si boabele tinere, iar generatia a II-a distruge boabele inainte si dupa intrarea in parga. Pagube mai mari se integistreaza la vita de vie. Boabele atacate se inchid la culoare, se zbarcesc si sunt adesea infectate de Botrytis cinerea (Putregaiul cenusiu), iar pe timp ploios putrezesc in masa. Vinul obtinut din astfel de struguri este de calitate inferioara si nu se poate pastra mult timp.
Prezinta doua generatii pe an. Din ultima decada a lunii aprilie pana la sfarsitul lunii mai apar adultii generatiei hibernante. La circa o saptamana de la aparitie are loc depunerea oualor. O femela depune circa 50 de oua izolat pe ciorchine si mai rar pe frunze. Larvele neonate leaga cu fire matasoase 2-3 boboci florali, patrund in acestia, consumandu-le staminele si pistilul. La maturitate - sfarsitul lunii iunie - larvele tes coconii matasosi care se impupeaza.
Adultii generatiei a II-a, apar din a doua decada a lunii iulie, iar dupa 3-4 saptamani ouale sunt depuse pe boabele verzi. Dupa 7-10 zile larvele patrund in boabe si se hranesc cu continutul acestora.
Combatere: Pentru prevenire si combatere exista tratamente cu actiune ovicida, larvicida sau ovo-larvicida. Se recomanda realizarea tratamentelor pentru prima generatie si pentru a doua genereatie. La a doua generatie tratamentele au ca scop sa distruga larvele la iesirea din oua in momentul in care incep sa atace boabele strugurilor.
Sparganothis pilleriana
In tara noastra se intalneste mai ales in zonele viticole din Banat si Oltenia.
Omizile acestei molii rod frunzele tinere si lastaraii la vita de vie, infasurandu-le cu fire de matase in forma de cuiburi. In anii de invazii, larvele rod si florile si bobitele, din care cauza productia de struguri poate fi mult diminuata. La atacuri repetate, butucii de vita se usuca.
Molia vitei de vie are o generatie pe an. Ierneaza in stadiu de larva, intr-un cocon din fire de matase, in scoarta exfoliata a butucilor si coardelor mai groase sau pe sub frunzele cazute, de la baza tufelor de vita.
Primavara larvele migreaza pe vita hranindu-se cu frunze, lastari florali sau cu boabe, infasurand cu fire matasoase organele atacate. In luna mai-iunie se transforma in crisalide.
Fluturii sunt nocturni si apar esalonat, in luna iunie sau la inceputul lunii iulie. Ouale sunt depuse in grupe de 40-60 pe partea superioara a frunzelor. Ponta se esaloneaza din luna iulie pana in luna septembrie.
Larvele aparute consuma parenchimul frunzelor, fara a produce daune insemnate. Larvele se hranesc pana toamna tarziu, iar incepand din luna septembrie, o data cu racirea timpului, se retrag la iernat.
Combaterea: se realizeaza in functie de nivelul de risc (PED) in vetrele de atac cunoscute din anul precedent, la 9-10 zile de la aparitia larvelor. In conditiile tarii noastre PED = 15-20 larve/ butuc.
In focarele de atac cunoscute din anii precedenti se recomanda, ca masuri agrotehnice, razuirea scoartei exfoliate de pe butuci si distrugerea prin ardere a acestora. De asemenea, se recomanda distrugerea prin ardere a materialului rezultat dupa taierile in uscat.
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
23-05-2024 Struguri / vita de vie
Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>
13-03-2024 Pomi fructiferi
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>
05-03-2024 Struguri / vita de vie
Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>
27-02-2024 Struguri / vita de vie
Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>
16-02-2024 Struguri / vita de vie
Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>
26-01-2024 Struguri / vita de vie
Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>