Cultura cartofului extratimpuriu – plus de tehnologie, productie, profit cu Zorvec® Enicade™ NZeb

Cultura cartofului extratimpuriu - Tratamente cu noul fungicid omologat impotriva manei Zorvec Enicade NzebIn prezent, in sudul Olteniei, fermierii care au inclus cartoful extratimpuriu in gama culturilor cu traditie zonala, alaturi de tomate, pepeni verzi, pepeni galbeni s.a., mizeaza pe influenta decisiva pe care o au asupra timpurietatii recoltelor iernile relativ blande, temperaturile ridicate, insolatia puternica si solurile usoare. Pentru cartoful extratimpuriu se adopta, in general, urmatoarele tipuri de cultura:

 

 


In solarii, caz in care plantele beneficiaza de o dubla protectie data, atat de folia ce inveleste structura solarului, cat si de folia microporoasa antiinghet, tip agril ce se aplica direct peste biloane dupa plantarea tuberculilor.

Aceasta ofera un microclimat favorabil pornirii in vegetatie, optimizeaza regimul hidric si micsoreaza amplitudinea temperaturii in spatiul dintre sol si stratul protectiv. Pentru aceasta varianta de cultura, plantarea se face in ianuarie, iar recoltarea se poate face in ultima decada a lunii aprilie.

Cultura cartofului extratimpuriu - poze cultura cartofi 1

* foto cultura solar, Dabuleni - Dolj, 03.04.2020, fermier Valentin Baron

 

In camp, cultura acoperita cu folie microporoasa antiinghet, tip agril. Plantarea are loc in prima jumatate a lunii februarie, recoltarea incepand de la mijlocul lunii mai.

Cultura cartofului extratimpuriu - poze cultura cartofi 2

* foto cultura protejata cu agril, Dabuleni - Dolj, 03.04.2020

 

In camp deschis, fara protectie. Presupune plantarea tuberculilor dupa 15 februarie, iar recoltarea este posibila in ultima decada a lunii mai, inceput de iunie.

Cultura cartofului extratimpuriu - poze cultura cartofi 3

* foto cultura camp deschis, Dabuleni - Dolj, 03.04.2020 – Coop. Agricola Legume Oltenesti

 

La toate tipurile de cultura, majoritatea verigilor tehnologice ce trebuie respectate la infiintare sunt asemanatoare:

    1. alegerea soiului;
    2. pregatirea terenului;
    3. incoltirea materialului de plantat;
    4. fertilizarea de baza;
    5. norma de plantare, epoca de plantare si adancimea de plantare;
    6. protejarea culturii.

 

Soiurile folosite in zona sunt cele cu o perioada de vegetatie de pana la 90 zile. Pregatirea terenului consta in aratura de toamna sau primavara devreme, una/doua treceri cu grapa cu discuri sau frezarea in solarii pentru mobilizarea, maruntirea si afanarea corespunzatoare a solului.

Lucrarea de incoltire impune achizitionarea tuberculilor de samanta inca din toamna si consta in asezarea lor in ladite suprapuse in incaperi ce permit controlul luminozitatii si temperaturii. Plantarea se executa mecanizat (deschidere rigola, plantare, acoperire in bilon) la o distanta de 70 cm intre randuri si 20-25 cm intre tuberculi pe rand, la o adancime de 5-8 cm, dupa ce in prealabil s-a fertilizat cu o cantitate de 500-1000 kg NPK in functie de bonitatea solului.

In perioada de vegetatie, sporuri de productie cantitative si calitative sunt date de: 

    • irigarea culturilor.
    • fertilizarea la sol si foliara cu diferite tipuri de fertilizanti, corespunzatori fiecarei fenofaze de dezvoltare.
    • controlul buruienilor, bolilor si daunatorilor.

 

In acest context, o atentie deosebita trebuie sa acordam manei cartofului produsa de fitopatogenul Phytophthora infestans, care este de departe cea mai pagubitoare boala a culturii de cartof. Transmiterea de la un an la altul se face prin intermediul tuberculilor infestati ramasi pe teren sau prin resturile vegetale. Se raspandeste foarte repede, pe suprafete mari, prin intermediul sporilor dupa ce s-au produs infectiile primare. Afecteaza toate organele plantei: frunze, tulpina si tuberculi, insa un impact negativ semnificativ asupra productiei il are prin infestarea aparatului foliar si, totodata, micsorarea capacitatii fotosintetice a plantelor, de cele mai multe ori ireversibila.

Daca, in cazul culturilor din solaria, mana poate fi tinuta sub control cu tratamente succesive ce includ fungicidele Equation® Pro, Dithane™ M-45 si Dithane™ Neotec 75 WG, numarul de tratamente fiind redus, la culturile de cartoful extratimpuriu din camp, pentru un plus de protectie, este necesara includerea in programul de tratamente a noului fungicid omologat impotriva manei, Zorvec® Enicade™ Nzeb.

Zorvec® Enicade™ Nzeb este un pachet pentru 5 ha ce contine in produsele componente substantele: oxathiapiprolin (substanta activa sistemica noua dintr-o grupa chimica noua-izoxazoline, fara rezistenta incrucisata data de alte fungicide folosite in mod curent pana acum) si mancozeb (substanta activa de contact multisite, ce actioneaza asupra activitatii enzimatice din celulele fitopatogenilor in 6 puncte diferite, o componenta esentiala in managementul rezistentei).

La cartof, se recomanda aplicarea succesiva a doua tratamente cu Zorvec® Enicade™ Nzeb in fazele de cresterea frunzelor/inchiderea randurilor si formarea tuberculilor pentru a exclude orice pericol de infectie timpurie a culturii cu mana, ce poate avea repercursiuni semnificative asupra productiei.


Cultura cartofului extratimpuriu - perioada tratament cartofi

 

Avantajele aplicarii Zorvec® Enicade™ Nzeb:

    • actiune translaminara si sistemica, protejand si frunzele in curs de aparitie.
    • este rezistent la spalare, chiar si la 20 minute de la aplicare;
    • flexibil si usor de folosit in conditii climatice dificile;
    • reduce nevoia reaplicarilor sau a aplicarilor neplanificate;
    • fara rezistenta incrucisata cu fungicidele din piata.


Cultura cartofului extratimpuriu - protectie

Alexandru Staicu
Key Account Manager Specialty Crops Corteva Agriscience

  

Noutati

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>