Compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola, Corteva Agriscience, a anuntat castigatorii concursului de proiecte de agricultura pentru femei din cadrul programului de granturi educationale TalentA-2022. Corteva a oferit trei granturi in valoare totala de 15 000$ pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor fermelor administrate de romance. Aflat la cea de-a treia editie in Romania, TalenA este un program gratuit de dezvoltare a competentelor profesionale in managementul afacerilor si agricultura dedicat femeilor inovatoare din mediul rural.
Programul este coordonat de Corteva Agriscience in sapte tari si a oferit, de-a lungul timpului, mentorat pentru aproape 800 de participante.
Pentru editia din 2022, 40 de doamne s-au inscris in program pentru a construi proiecte si a putea concura pentru granturi. Expertii Corteva Agriscience si compania partenera Starperforming au ales proiectele castigatoare, proiecte ce se raporteaza la beneficiile aduse intregii comunitati si sunt in concordanta cu obiectivele de sustenabilitate ale Corteva Agriscience.
Doamna Diana Georgescu din Bratesti, comuna Albestii de Arges, Jud. Arges, a depus proiectul Livada de poveste. Impreuna cu familia, aceasta detine o livada de pomi pe o suprafata de 8 hectare, unde produce anual peste 200 tone de fructe, prune, pere, mere, gutui, cirese, visine si zmeura. Aceasta isi doreste sa transforme ferma intr-o ferma integrata prin infiintarea unei linii de productie pentru suc pasteurizat, fresh-uri si smoothie-uri din fructe in diverse combinatii. De asemenea, pe langa dezvoltarea fermei, Diana Gerogescu doreste si autorizarea unui punct gastronomic local pentru a produce fructe uscate si chipsuri din fructe, dar si gemuri, dulceturi si compoturi.
“Programul TalentA m-a invatat sa vad lucrurile putin altfel, pentru ca daca tehnologia este aleasa si implementata in mod corect reduce efectele negative pe care procesele tehnologice din agricultura le pot avea asupra mediului. Deci si agricultura poate fi sustenabila, profitabila, dar si benefica pentru comunitate”, a declarat ocupanta locului I.
Doamna Corina Hodorogea prin proiectul Parteneriat Strategic intre fermierii din Baleni, Dambovita - crearea unui lant scurt de aprovizionare isi doreste imbunatatirea competitivitatii producatorilor din satul Baleni, Judetul Dambovita si buna integrarea in lantul agroalimentar prin intermediul cresterii calitatii produselor, prin cresterea valorii adaugate produselor si prin buna promovare a produselor in piata locala in cadrul lanturilor scurte de aprovizionare. Aceasta cultiva deja, pe o suprafata de trei hectare, o varietate de legume si incearca sa limiteze pierderile prin procesarea proprie a legumelor, dar obiectivul principal al proiectului depus este acela de a ajuta si alti produatori din zona sa limiteze pierderile.
“In ceea ce priveste programul TalentA pot spune ca m-au ajutat foarte mult cursurile de agricultura, pentru ca eu la baza sunt economist si aveam nevoie de informatii in acest sector. Insa si partea de business m-a ajutat foarte mult si mi-a validat cumva proiectul si misiunea pe care o am in implementarea lui. A fost foarte folositor tot programul si il recomand cat mai multor persoane”, a precizat Corina Hodorogea.
Doamna Elena Larisa Naie-Stoicescu din comuna Buzoesti, judetul Arges a depus proiectul Sunshine Berries prin care doreste sa valorifice spatiul de care dispune si sa isi dezvolte afacerea prin construirea unui nou solar. Aceasta detine o mica plantatie de capsuni si livreaza fructe proaspete chiar si in luna octombrie deoarece foloseste un soi remontant. Doamna Elena Larisa a ales special capsunile deoarece aceste fructe sunt tot mai cautate si reprezinta un mare interes economic si alimentar, mai ales datorita potentialului de productie si calitatii fructelor, fiind printre singurele plante care ajung la maturitate in timpul anului si care produc fructe inca din primul an.
“Vrem sa ne dezvoltam afacerea cu fructe proaspete si livrarea acestora direct catre consumatorul final prin livrarea la domiciliul clientului sau in puncte fixe stabilite de comun acord cu acesta. De asemenea, ne dorim sa avem o mai mare continuitate in livrarea fructelor inca de primavara devreme, pana toamna tarziu. TalentA a fost ceva ce nu ai ocazia mereu sa intalnesti si pot spune ca toate cursurile au fost semnificative si de real ajutor”, a punctat castigatoarea locului III.
Ca in fiecare an, Starperfomining, colaboratorul Corteva Agriscience in cadrul proiectului TalentA, a oferit premiul special. In acest an, 1.500$ au fost alocati proiectului Roadele Culturii, depus de doamna Loveva Blidariu din jud. Arges. Scopul principal al acestui proiect are o directie sociala, prin care se doreste asigurarea persoanelor varstnice si a copiilor din locuinte protejate cu fructe din livada pe care participanta o detine la poalele muntilor Fagaras.“Cursurile din cadrul programului TalentA au fost esentiale. Mai exact niciunul dintre cei implicati in proiectul meu nu are notiuni in agricultura. Am ascultat cu atentie fiecare curs si am invatat multe, iar cursul de pomicultura m-a ajutat sa conturez ideea si sa stabilesc ca in final vom cultiva o livada de piersici. In paralel, pe langa notiunile de agricultura, am invatat si cum sa negociez si cum sa imi organizez timpul, iar financiar, cum trebuie sa gandesc lucrurile, cursurile de management financiar fiind foarte extinse. Pot spune ca am invatat in cadrul curusurilor TalentA mai mult decat am invatat in toata scoala la matematica.”, a afirmat doamna Loveva Blidariu.
“A treia editie TalentA a fost una de succes si ne-a impresionat determinarea doamnelor participante. Pentru Corteva este confirmarea faptului ca acest proiect aduce beneficii semnificative in randul comunitatilor din care provin participantele, iar proiectele pe care le depun sunt de interes si merita sustinute. Ne-a fost greu sa departajam proiectele castigatoare si vrem sa le felicitam toate participantele pentru implicare, pentru modul in care au realizat proiectele si speram ca acestea sa fie puse in aplicare cat mai curand. Ne bucura sa vedem si reusitele participantelor din anii trecuti, lucru ce ne motiveaza si mai mult in sustinerea femeilor din zona rurala, despre a carei importanta suntem tot mai constienti”, a declarat Maria Cirja, Marketing Manager Corteva Agriscience Romania & Moldova.
Despre Corteva Agriscience
Corteva Agricience este o companie globala, eminamente agricola, tranzactionata la bursa, ce combina inovatia de varf din industrie, implicarea clientilor si executia operationala pentru a oferi solutii la cele mai mari provocari agricole din lume. Corteva genereaza optiuni avantajoase pe piata prin strategia sa unica de distributie, impreuna cu mixul sau echilibrat si divers de seminte, produse de protectia a plantelor si servicii digitale la nivel mondial. Avand in portofoliu unele dintre cele mai cunoscute marci din agricultura si o linie de produse si tehnologii de top in industrie, ce pot genera cresteri viitoare, compania se angajeaza sa maximizeze productivitatea fermierilor, colaborand in acelasi timp cu partile interesate din intreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a imbogati viata celor care produc si a celor care consuma si asigurand progresul generatiilor viitoare. Mai multe informatii sunt disponibile pe www.corteva.ro
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
16-06-2025 APIA
Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>
16-06-2025 Stiri agricole
Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>