Conditii favorabile aparitiei gandacului de Colorado, manei si alternariozei la cartof

Gandacul de Colorado mana si alternarioza la cartof - Identificare si Tratamente de combatereConditiile climatice sunt favorabile aparitiei si dezvoltarii agentilor patogeni ca Mana (Phytophthora infestans), Alternarioza (Alternaria porri F. sp. Solani) si a Gandacului de Colorado (Leptinotarsa decemlineata) prima generatie. Se recomanda executarea tratamentelor in situatia in care plantele au 20-30 cm inaltime, randurile sunt incheiate, temperatura este de 20-28 grade C, umiditatea relativa a aerului >90% si mentinerea picaturilor de apa pe frunze.

 

 

 

Gandacul de Colorado

In tara noastra, gandacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) are 1-2 generatii pe an, iar in anii caldurosi poate ajunge si pana la 3 generatii. Aceste doua generatii apar in lunile mai-iunie si in lunile iulie-august. Incepe sa iasa din sol primavara, atunci cand temperatura medie trece de 12 grade Celsius, iar temperatura maxima ajunge pana la 17 grade. Asta inseamna ca, la noi in tara, perioada iesirii din hibernare este cuprinsa intre inceputul lunii aprilie si pana la inceputul lunii mai.

Gandacul de Colorado la cartof - Identificare si combatereGandacii din Colorado incep sa iasa din sol in special dupa-amiaza, atunci cand temperatura solului este mai mare de 15 grade. Femelele depun ouale din luna mai pana la sfarsitul verii, acestea fiind depuse pe dosul frunzelor, uneori si pe tulpina, in gramezi de cate 20-30 sau chiar 100 de bucati. Dupa eclozare larvele incep sa se hraneasca cu frunze si rod tesutul de pe dosul frunzei, insa fara sa o gaureasca. Treptat, ele se indeparteaza pe frunzele mai tinere de la varful tufei si incep sa le roada facand gauri de diferite dimensiuni. Dupa 2-3 zile, acestea ajung pe dosul frunzelor unde naparlesc si trec in a doua varsta larvara. Apoi, dupa 4 zile de hranire intensa, larvele naparlesc din nou si trec in cea de-a treia varsta larvara. Acesta este momentul in care consuma nu doar nervurile subtiri ale frunzei, ci si pe cele groase. Dupa 5 zile, larvele naparlesc pentru a treia oara si ajung in cea de-a patra varsta larvara. Acesta este stadiul in care incep sa consume frunzele in intregime, iar cateodata chiar si tulpina. Treptat, se muta de pe o frunza pe alta, se hranesc atat ziua, cat si noaptea (daca temperatura este potrivita) si incep sa faca pagube din ce in ce mai mari in culturile de cartofi.

Gandacul din Colorado este considerat un real pericol pentru culturile de cartofi, dar si pentru cele de solanacee precum tomate, vinete, ardei.

 

Mana cartofului 

Mana la cartof - Identificare si combatereMana cartofului (Phytophthora infestans) se manifesta atat pe organele aeriene ale plantei, cat si pe tuberculi. Pe frunze simptomele apar inainte de perioada infloririi si pot fi observate pana toamna tarziu. Apar pete cu forma circulara, in nuante de galben-untdelemn, care in timp se transforma intr-un fel de arsuri brune cu un inel galben. De asemenea, pe fata inferioara a frunzei va aparea un puf foarte fin si de culoare albicioasa, compus din miceliul ciupercii. Cu cat vremea e mai ploioasa/umeda, cu atat ciuperca se va extinde mai rapid, iar intreaga suprafata a frunzei va capata nuante de brun. Pe petiolul frunzelor si pe pedunculi apar niste pete cu forma alungita, in nuante de brun negricios, a caror marime variaza.

De mentionat este faptul ca daca aceste pete cuprind tulpina cartofului de jur imprejurul acesteia, atunci ele se usuca in totalitate, impreuna cu frunzele.

Tuberculii: se observa zone de culoare brun-cenusiu, care au tesuturile usor scufundate. Pe suprafata acestor zone brune se observa, in timp, ca apare si inainteaza spre centrul lor o coloratie de un cenusiu mai difuz. De asemenea, cartofii atacati care sunt tinuti in spatii umede se vor acoperi cu un puf care e alcatuit din miceliul ciupercii care a declansat infectia.

 

Alternarioza

Alternarioza la cartof - Identificare si combatereDupa mana, alternarioza (Alternaria porri F. sp. Solani) este una dintre cele mai intalnite si agresive infectii fungice care afecteaza culturile de cartof. Aparitia si dezvoltarea ciupercii este favorizata de temperatura care se situeaza intre 6 si 34°C - totusi, intervalul optim este intre 28 si 30°C: prezenta indelungata a picaturilor de apa pe frunze - roua, precipitatii frecvente, irigarea prin aspersie, umiditatea relativa a aerului. Se manifesta mai intai la nivelul frunzelor cartofului, pornind de la cele de la baza plantei. Astfel, in perioada infloritului, pe frunze apar pete brune, ulterior cenusii, mai mult sau mai putin circulare, care pot avea un diametru de 10 mm sau chiar mai mare. Frunzele infectate se deformeaza, se ofilesc si, intr-un final, se usuca, dar nu cad.

Insecticide pentru combaterea Gandacului de Colorado (tratamentul impotriva adultilor se face la aparitia acestora: un adult la 5 plante):

    • FASTAC ACTIVE 0,25 l/ha  sau 
    • CORAGEN 50 ml/ha  sau
    • KARATE ZEON (NINJA) 0,20 l/ha  sau
    • FURY 10 EC (MINUET) 0,075 l/ha  sau
    • CALYPSO 480 SC 0,08 l/ha  sau
    • MAVRIK 2 F (EVURE) 0,2 l/ha  sau
    • ALFAMETRIN 10 EC (ALFADONE 10 EC) 1 l/ha

Tratamentul se repeta la aparitia larvelor de varsta 2 si 3. 

  

Fungicide pentru combatere Mana+Alternarioza (randurile sunt incheiate, temperatura este de 20-28grade C, umiditatea relativa a aerului >90% si mentinerea picaturilor de apa pe frunze):

    • CURZATE MANOX 2,5 kg/ha  sau 
    • ACROBAT MZ 69 WG 2 kg/ha  sau
    • RIDOMIL GOLD MZ 68 WG (FUBOL GOLD) 2,5 kg/ha  sau
    • EQUATION PRO 0,4 kg/ha  sau
    • DITHANE NEOTEC 75 WG (AVTAR 75 NT) 2-2,5 kg/ha  sau
    • VONDOZEB 75 DG (TRIMANOC DG) 2-2,5 kg/ha  sau
    • ALCUPRAL 50 PU 3 kg/ha


Atentie la remanenta produselor utilizate;

Pentru aderarea solutiei pe planta, in solutia de stropit se adauga adeziv (SILWET GOLD - 0,1% sau ARACET - 0,2%);

Tratamentul se aplica in zile fara vant si se va repeta in functie de remanenta produsului folosit si de conditiile meteo.

O.F. Mehedinti

   

Noutati

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>