Pajistile montane ale Romaniei, in suprafata de circa 2,1 milioane de hectare, sunt situate la peste 600-800 metri altitudine in Muntii Carpati, pornind din etajul superior al padurilor de gorun, traversand etajele fagului, molidului, cel subalpin al tufarisurilor de jneapan pana in etajul alpin al ierburilor, care atinge 2.544 metri pe Vf. Moldoveanu, din Masivul Fagaras.
Daca in partea inferioara a zonei montane conditiile climatice si de sol permit practicarea unei agriculturi mai diverse, in partea superioara, la peste 1.200 – 1.400 de metri altitudine, deasupra locuirii permanente in Carpati, terenul agricol este constituit exclusiv din pajisti permanente seminaturale, rezultate dupa defrisarea padurii si tufarisurilor, sau pajisti permanente naturale in etajul alpin.
Astfel, pe masura ce creste altitudinea, sporeste ponderea pajistilor permanente si posibilitatea valorificarii acestora, ca resursa furajera naturala, necesara cresterii animalelor erbivore.
Valorificarea pajistilor permanente prin pasunat cu animalele, in sezonul de vegetatie, sau prin cositul fanului, pentru sezonul rece al anului, este o practica milenara pe meleagurile noastre. Pana la aparitia fertilizantilor de sinteza pentru nutritia plantelor si a substantelor chimice de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor la plantele de cultura se practica o agricultura traditionala si se obtineau produse alimentare vegetale si animale naturale cu calitati sanogene mai ridicate.
Utilizarea pe scara larga, uneori exagerata, a fertilizantilor si pesticidelor chimice in agricultura a dus la dezechilibre grave in mediul ambiant si la cresterea incidentei unor boli in randul populatiei umane.
Pentru a contrabalansa tendinta practicarii agriculturii intensive prin utilizarea substantelor chimice de sinteza, in Europa, cu deosebire in zona montana, au aparut si se practica mai multe sisteme de agricultura care utilizeaza fertilizanti naturali cum sunt composturile preparate dupa diferite metode. Iata cateva dintre aceste metode si initiatorii lor:
Se poate spune ca leaganul agriculturii ecologice franceze si elvetiene sunt Muntii Jura, unde a trait si muncit parintele acestei discipline, filosoful si agronomul de origine austriaca Rudolf STEINER (1861-1925). Acesta a fondat la Dornach, in Elvetia, Centrul de studii antroposofice „Goetheanum”, unde s-au facut cercetari in domeniul terapiilor naturiste si al agriculturii biodinamice, creandu-se preparatele enzimatice 500-507 formate din balega de vaca si plante medicinale, utilizate si in prezent.
In Muntii Jura, cu strat litologic calcaros, pe care s-au format soluri subtiri si pietroase cu pajisti intinse, de o biodiversitate ridicata, principala activitate agricola este cresterea vacilor de lapte si prepararea branzeturilor de foarte buna calitate.
Tinand seama de aceste rezultate obtinute in zona montana a Europei, pentru practicarea agriculturii ecologice in Carpatii romanesti va trebui sa alegem cu prioritate arealele cu substraturi geologice calcaroase cum sunt Muntii Apuseni, Muntii Banatului, Muntii Bucegi – Piatra Craiului, Muntii Rarau – Giumalau, Ceahlau si alti munti cu substrat bazic, urmate indeaproape de cele cu substraturi neutre, cum sunt rocile vulcanice (Oas, Gutai, Tibles, Calimani, Harghita, Persani). De altfel, si gospodariile permanente urca in Carpati la altitudinea de 1300-1500 metri numai pe substraturi calcaroase (Apuseni, Bucegi) si aproape deloc peste 800 – 1000 metri pe substraturi litologice silicoase, acide (Cibin).
Daca se doreste practicarea unei agriculturi ecologice pe soluri acide, este necesara amendarea calcica pentru corectarea aciditatii, pentru aceasta fiind necesare eforturi financiare mai mari.
Substratul calcaros nativ al solurilor de munte este o garantie sigura a instalarii in pajisti si a reusitei cultivarii in arabil a leguminoaselor perene, veritabile „uzine vii” de fixare a azotului atmosferic, fara de care nu ar fi posibila o agricultura ecologica eficienta.
Practicarea agriculturii ecologice reclama o fertilizare aproape exclusiva cu gunoi de grajd, tulbureala de grajd (purin, güle), compost, obtinute in principal de la specia bovina. Este utopic sa ne gandim ca se poate dezvolta o ferma ecologica fara cresterea bovinelor de la care, sa se obtina la nivel local, cu cheltuieli minime de transport si administrare, fertilizantii de origine organica pentru pajistile permanente si culturile agricole in arabil.
Conform reglementarilor europene, la care a subscris si Romania, sunt admise maximum doua Unitati Vita Mare (UVM) la un hectar de teren agricol (echivalentul a doua vaci de lapte), astfel incat sa nu se depaseasca 170 kg/ha/an azot provenit din dejectiile animalelor din ferma.
Cresterea bovinelor, in special a vacilor de lapte, se face in sistem extensiv pe pasune in perioada de vegetatie si in stabulatie libera, avand ca principal furaj fanul obtinut pe pajisti permanente bogate in leguminoase perene sau din culturi de leguminoase si amestecuri de graminee cu leguminoase perene in arabil.
Furajele concentrate (graunte de cereale si boabe de leguminoase) sunt produse pe cat posibil in ferma proprie si, in caz ca nu sunt suficiente, sunt cumparate de la alte ferme cerealiere care produc in sistem ecologic, fiind aproape singurele intrari, pe langa sare.
O mare atentie este acordata confortului vacilor de lapte si altor categorii de bovine care pe pasune au acces permanent la apa si umbra, inclusiv conditii de scarpinat la trunchiurile arborilor. La fel, in grajd, animalele au la dispozitie un pat gros de paie, pentru a produce o cantitate cat mai mare de gunoi, necesar pentru fertilizarea culturilor. Furajarea exclusiva cu fan de cea mai buna calitate se face la discretie si cea cu concentrate, in functie de productia de lapte a fiecarei vaci.
Pajistile permanente, cu diversitatea lor floristica, utilizate ca pasune si pentru producerea fanului, fac in final diferenta de calitate si savoare a laptelui de vaca si branzeturilor care se obtin in diferite zone geografice si pedoclimatice sub diferite marci cu origine cunoscuta si controlata.
Pe pajistile permanente unde animalele pasc si se odihnesc peste noapte sub cerul liber in spatii ingradite (tarle, staoine) pentru a fi ocrotite de rapitoarele mari (ursi, lupi, rasi), se concentreaza dejectii lichide si solide, adesea in exces. De aceea este imperios necesar ca tarla sa fie mutata la doua – patru zile pe pajistile cu covor ierbos format din specii furajere valoroase de paius rosu (Festuca rubra), iarba-campului (Agrostis capillaris) si la patru – sase zile pe pajistile degradate de parul-porcului (Nardus stricta), cu o densitate de o oaie/mp sau o vaca/6 mp.
Stationarea mai lunga de sapte – opt nopti in acelasi loc poate duce la degradarea covorului ierbos al unei pajisti si la instalarea buruienilor nitrofile ca steviile (Rumex sp.), urzica mare (Urtica dioica), stirigoaia (Veratrum album), brandusa de toamna (Colchicum autumnale) si altele.
Rezulta astfel rolul deosebit pe care il au pajistile permanente in practicarea unei agriculturi ecologice in zona montana, unde este necesar sa producem hrana ecosanogena pentru nevoile familiale sau pentru comercializare, sa practicam agroturismul adevarat cu alimente produse in gospodaria proprie, sa pastram puritatea apelor, sa ocrotim frumusetea peisajelor silvopastorale si sa intreprindem alte actiuni economice, protective si estetice.
Enigme biochimice
Stiati ca…
Dr. ing. Teodor Marusca
director general al Institutului pentru Cercetarea si Dezvoltarea Pajistilor
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>