O agricultura in care “nu fac nimic”

1-foukoMasanobu Fukuoka: Timp de 30 de ani am trait doar din agricultura si am avut foarte putin contact cu oameni din afara comunitatii mele. In timpul acestor ani, m-am indreptat in linie dreapta catre agricultura in care “nu fac nimic”.

Modul obisnuit de a dezvolta o noua metoda era sa te intrebi “Ce ar fi sa incerc asta?” sau “Ce ar fi sa incerc si asta?” si sa incerci o varietate de tehnici una peste alta. Aceasta este agricultura moderna si rezultatul este ca il face pe agricultor tot mai ocupat. Calea mea era exact opusă. Eu tinteam catre o metoda de agricultura placuta si naturala, ceea ce facea munca mai usoara si nu mai grea.

Ce ar fi sa nu fac asta? Ce ar fi sa nu fac aia?” Asta era gandirea mea, si in cele din urma am ajuns la concluzia ca nu este nevoie sa ar, nu este nevoie sa aplic substante fertilizatoare, nu e nevoie de ingrasamant, nu e nevoie de insecticide. Daca tragi linie, sunt foarte putine activitati care sunt neaparat necesare.

Motivul pentru care tehnicile complicate inventate de om par a fi necesare este ca echilibrul natural a fost in prealabil asa de tare destabilizat de aceleasi tehnici, incat pamantul a devenit dependent de ele.

Acest mod de gandire nu e valabil doar la agricultura, dar si in alte aspecte ale societatii umane. Doctorii si medicamentele devin necesare atunci cand oamenii creaza un mediu nesanatos. Scolarizarea nu are nici o valoare intrinseca, dar devine necesara cand omenirea creaza un mediu in care o persoana trebuie sa fie educata doar pentru a putea trai.

Inainte de razboi, cand m-am ocupat de livada de citrice si am practicat ceea ce credeam atunci ca este agricultura naturală, nu am taiat cregile si am lasat livada de capul ei. Crengile s-au incalcit, copacii au fost atacati de insecte si aproape 1 ha de mandarini s-au ofolit si au murit. Din acel moment intrebarea ”Care e modelul natural?” m-a framantat încontinuu. Pana am ajuns la un raspuns am mai distrus vreo 400 de pomi, dar in final am ajuns sa spun cu certitudine ca “Acesta este modelul natural.”

In masura in care pomii deviaza de la forma lor naturala, taiatul crengilor si exterminarea insectelor devin necesare; in masura in care societatea umana se separa de o viata apropiata de natura, scolarizarea devine necesara. In natura, scolarizarea formala nu are nici un rol.

In cresterea copiilor, multi parinti fac aceleasi greseli pe care le-am facut eu cu livada la inceput. De exemplu, predarea muzicii la copii este la fel de inutila ca si taierea crengilor la pomi. Urechea unui copil prinde muzica. Susurul unui izvor, sunetul unei broaste care crocaie pe un mal, fosnetul frunzelor in padure, toate aceste sunete naturale sunt adevarata muzica. Totusi, cand o variatete de sunete deranjante intra si dezorienteaza auzul, aprecierea pura, directa a copilului degenereaza. Daca aceasta continua un timp, copilul va fi incapabil sa auda chemarea unei pasari sau sunetul vantului ca o melodie. De aceea se ajunge la concluzia ca educatia muzicala este buna pentru dezvoltarea copilului.

Copilul care este crescut cu o ureche pura si limpede, s-ar putea sa nu fie in stare sa interpreteze un cantec popular la vioara sau la pian, dar nu cred ca asta are ceva de-a face cu abilitatea de a auzi adevarata muzica sau de a canta. Atunci cand inima este plina de cantec se poate spune ca un copil este daruit cu talent muzical.

Aproape toata lumea crede ca natura este o chestie buna, dar putini pot sesiza diferenta dintre natural si nenatural.

Daca un singur mugure este taiat cu foarfeca de pe o creanga, acest fapt poate crea pagube ireparabile. Cand cresc in armonie cu forma lor naturală, crengile se separa alternativ de trunchi si frunzele primesc uniform lumina solara. Daca aceasta armonie este intrerupta, crengile intra in conflict, cresc una peste cealalta si se innoada, iar frunzele se usuca in zonele unde nu patrunde lumina solara. In acest mod apar imediat si stricaciunile create de insecte. Daca anul urmator, crengile nu sunt tăiate, mai multe crengi uscate vor aparea.

Fiintele umane, cu temperamentul lor, fac o greseala, lasa raul facut, iar cand apar rezultatele negative, lucreaza cu toata puterea ca sa le corecteze. Cand actiunile de corectare par ca au avut succes, oamenii ajung la concluzia ca aceste masuri sunt niste realizari marete. Oamenii fac asta intr-una. Este ca si cum un prost s-ar impiedica si si-ar sparge acoperisul casei. Apoi, cand incepe sa ploua, si tavanul incepe sa putrezeasca, s-ar catara sa il repare si la sfarsit ar ajunge la concluzia ca a realizat vreo fapta mareata.

Este la fel cu omul de stiinta. Sta zi si noapte aplecat asupra cartilor, obosindu-si ochii incat aproape ajunge orb, iar daca il întrebi la ce Dumnezeu a lucrat in tot acest timp, iti va spune ca a inventat o pereche de ochelari care sa corecteze vederea slaba.

 

Masanobu Fukuoka - 1978

Din cartea „The One Straw Revolution ” (Revolutia unui spic)

 

Noutati

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

22-07-2024 Cereale

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>