Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului defineste productia ecologica ca fiind „un sistem global de gestiune agricola si de productie alimentara care combina cele mai bune practici de mediu, un nivel inalt de biodiversitate, conservarea resurselor naturale, aplicarea unor standarde inalte privind bunastarea animalelor si o metoda de productie care respecta preferintele anumitor consumatori pentru produse obtinute cu ajutorul unor substante si procese naturale”.
„Agricultura ecologica” este un termen protejat si atribuit de U.E Romaniei pentru definirea acestui sistem de agricultura, similar cu „agricultura organica” sau „agricultura biologica”, termeni utilizati in alte state membre.
Sistemul de agricultura ecologica se caracterizeaza prin dezvoltarea unor exploatatii agricole durabile, cu dublul scop de a obtine produse agricole sanatoase si sigure pentru consumatori si de a proteja mediul inconjurator. Acest scop este atins prin respectarea unor principii de baza ale agriculturii ecologice, si anume:
Agricultura ecologica are o contributie majora la dezvoltarea durabila, la cresterea activitatilor economice cu o importanta valoare adaugata si la sporirea interesului pentru spatiul rural.
Obiectivele, principiile si normele aplicabile productiei ecologice sunt cuprinse in legislatia comunitara si nationala din acest domeniu. Aceste norme reglementeaza aspecte legate de sistemul de agricultura ecologica, precum conversia, inspectia si certificarea, procesarea, etichetarea, comertul, importul si exportul.
Pentru obtinerea si comercializarea produselor ecologice care poarta etichetele si siglele specifice, producatorii trebuie sa parcurga un proces strict ce trebuie urmat intocmai.
Pentru a porni pe acest drum, un fermier trebuie sa cunoasca avantajele si dezavantajele practicarii acestui sistem, sa aiba cunostinte de agricultura ecologica, sa isi faca un plan de lucru pe termen mediu si lung si sa fie in permanenta la curent cu reglementarile nationale si europene din domeniu.
Pentru demararea procesului de conversie, in primul rand se selecteaza un organism de inspectie si certificare din lista celor aprobate de MADR, cu care se incheie si semneaza un contract prin care fermierul se angajeaza sa respecte regulamentele in vigoare in ceea ce priveste metoda de productie ecologica, procesarea, comercializarea, depozitarea si etichetare produselor agroalimentare ecologice. Impreuna cu acest organism, se stabileste planul de conversie si incepe implementarea acestuia.
Conversia la agricultura ecologica reprezinta perioada de timp in care se face trecerea de la sistemul de agricultura conventional la sistemul de agricultura ecologica. Pe parcursul acestei perioade se aplica regulile specifice agriculturii ecologice.
Perioada de conversie trebuie sa fie suficient de indelungata pentru a creste semnificativ fertilitatea solului si pentru a restabili echilibrul ecosistemului. In urma procesului de conversie, terenul, culturile agricole, recolta si animalele trebuie sa capete calitatile specifice productiei ecologice.
Pentru culturi, perioada obligatorie de conversie este urmatoarea:
Pentru animale, perioada obligatorie de conversie este urmatoarea:
La sfarsitul perioadei de conversie, organismul de inspectie si certificare, la care este afiliat fermierul, va stabili daca acesta a respectat toate regulile de productie specifice agriculturii ecologice si va acorda acestuia certificatul de produs ecologic. Astfel, fermierul isi va putea eticheta produsele cu mentiunea „produs ecologic”.
In fiecare an, pana la data de 16 mai (inclusiv), fermierii care practica agricultura ecologica, atat cei certificati cat si cei aflati in procesul de conversie la agricultura ecologica, au obligatia de a-si inregistra activitatea la MADR, prin directiile pentru agricultura judetene (DAJ) si a municipiului Bucuresti sau prin entitatile mandatate (EM) de MADR.
Exceptie fac operatorii care desfasoara activitati in domeniile: procesare, comert intracomunitar, import, export, flora spontana si acvacultura, care isi pot inregistra activitatea pana la data de 15 decembrie.
Inregistrarea fermierilor in agricultura ecologica este obligatorie in fiecare an si se face prin completarea fiselor de inregistrare in agricultura ecologica, prezentate in anexele 1 - 7, disponibile la DAJ sau EM, dar si pe site-ul MADR.
Documentele pot fi depuse fie personal, fizic sau prin transmiterea in format electronic, la directiile pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti, in perimetrul carora fermierii isi desfasoara activitatea, fie prin intermediul unei entitati mandatate (EM) de MADR.
In cazul in care fisele de inregistrare nu sunt completate corect sau contin informatii neclare, se va acorda operatorului o perioada de 16 zile lucratoare pentru rectificarea acestora. In situatia in care rectificarea nu se realizeaza in termenul prevazut anterior, procedura de inregistrare este anulata.
DAJ sau EM vor transmite la MADR, la sfarsitul fiecarei luni, centralizatorul operatorilor din agricultura ecologica, al carui model este prevazut in anexa 10.
In scopul verificarii informatiilor cuprinse in fisele de inregistrare, dar si pentru alte clarificari, operatorul furnizeaza, la cererea MADR si/sau a EM, orice alte documente solicitate.
Comerciantii cu amanuntul care au produse ecologice ambalate si etichetate, livrate direct consumatorului sau utilizatorului final, se exonereaza de la inregistrarea in sistemul de agricultura ecologica, cu conditia de a-si declara activitatea la DAJ/EM. Nu beneficiaza de aceasta exonerare acei comercianti cu amanuntul care produc, proceseaza sau depoziteaza altfel decat prin mentinerea unei legaturi cu punctul de vanzare sau care importa produse ecologice ori au subcontractat activitatile mentionate anterior catre o parte terta. Procedura aplicabila comerciantilor exonerati de la inregistrarea in sistemul de agricultura ecologica este prevazuta in anexa 12. Operatorii care importa sau exporta produse ecologice sunt obligati sa declare la DAJ/EM, trimestrial sau ori de cate ori li se solicita, situatia importurilor ori exporturilor realizate.
In etapa de productie in agricultura ecologica se interzice: utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri si derivatele acestora), a fertilizantilor si pesticidelor de sinteza, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormonilor, antibioticelor. In etapa de procesare a alimentelor, la prepararea alimentelor ecologice, se restrictioneaza folosirea aditivilor, a substantelor complementare si a substantelor chimice de sinteza.
In urma controalelor efectuate de organismele de inspectie si certificare, operatorii care au respectat regulile de productie vor primi certificatul de „produs ecologic” si isi vor putea eticheta produsele cu mentiunea „ecologic”.
Prevederile privind etichetarea produselor obtinute din agricultura ecologica sunt foarte precise. Acestea au in vedere sa ofere incredere deplina consumatorilor ca produsele cu eticheta „ecologic” sunt obtinute in conformitate cu regulile si principiile agriculturii ecologice.
Pe eticheta aplicata produselor ecologice sunt obligatorii urmatoarele mentiuni:
Sigla nationala „ae”, specifica produselor ecologice, alaturi de sigla comunitara sunt folosite pentru a completa etichetarea, in scopul identificarii de catre consumatori a produselor obtinute in conformitate cu metodele de productie ecologica.
Aplicarea logoului UE pe produsele alimentare preambalate este obligatorie incepand cu data de 1 iulie 2010. Utilizarea acestuia ramane optionala pentru produsele importate.
Folosirea siglei comunitare trebuie sa fie insotita de indicarea locului de producere a materiilor prime agricole. Aceasta indicatie poate fi de forma:
Informatii cu privire la modul de aplicare al logoului comunitar pe etichetele produselor agroalimentare ecologice sunt regasite in manualul de utilizare a logoului comunitar. Sigla „ae”, proprietate a MADR, garanteaza ca produsul, astfel etichetat, provine din agricultura ecologica si este certificat de un organism de inspectie si certificare aprobat.
Regulile de utilizare a siglei „ae” sunt cuprinse in Anexa nr. 1 la Ordinul comun pentru modificarea si completarea Anexei la Ordinul ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale nr. 317/2006 si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 190/2006 pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice.
Dreptul de utilizare a siglei „ae” pe produsele, etichetele si ambalajele produselor ecologice il au producatorii, procesatorii si importatorii inregistrati la MADR.
In vederea obtinerii dreptului de utilizare a siglei „ae” de certificare si a siglei „ae” de comunicare, solicitantii vor completa cererile de solicitare.
Consumatorii care cumpara produse purtand sigla nationala si logoul comunitar pot avea increderea ca minimum 95% din ingredientele produsului au fost obtinute in conformitate cu metoda de productie ecologica si produsul respecta regulile de productie ecologica. In plus, produsul poarta numele producatorului, procesatorului sau vanzatorului si numele sau codul organismului de inspectie si certificare.
Agricultura ecologica este un sector dinamic in Romania care a cunoscut in ultimii ani o evolutie ascendenta, atat in sectorul vegetal, cat si in sectorul de productie animaliera.
Organizarea comercializarii produselor constituie un element important din filiera de agricultura ecologica. Comercializarea produselor ecologice se face numai de comercianti inregistrati la MADR, prin diferite canale de piata: vanzari de la poarta fermei, vanzari prin magazine engros si de specialitate, prin bursa online pentru produse ecologice sau prin piete sezoniere.
Una dintre conditiile esentiale pentru dezvoltarea agriculturii ecologice o reprezinta promovarea conceptului de agricultura ecologica in vederea constientizarii consumatorilor cu privire la avantajele utilizarii produselor ecologice, astfel incat acestia sa ofere un pret mai mare pentru produse curate a caror calitate este garantata de un sistem de inspectie si certificare.
Organisme de inspectie si certificare sunt aprobate de MADR pentru efectuarea inspectiei si certificarii produselor agroalimentare ecologice pe teritoriul Romaniei in conformitate cu prevederile art. 4 al Ordinului Ministrului nr. 181/2012 si art. 27 al Regulamentului (CE) 834/2007.
BCS Öko-Garantie Romania S.R.L.
• Cod organism: RO-ECO-001
S.C. ICEA Romania S.R.L.
• Cod organism: RO-ECO-005
S.C. Ecocert S.R.L.
• Cod organism: RO-ECO-007
S.C. Ecoinspect S.R.L.
• Cod organism: RO-ECO-008
BIOS S.R.L. Italia - Sucursala Romania
• Cod organism: RO-ECO-009
Lacón Private Institute for Quality Assurance and Certification of Organically Produced Foodstuffs S.R.L., Germania - Sucursala Bucuresti
• Cod organism: RO-ECO-010
AGRECO R.F. GÖDERZ GMBH Germania - Sucursala Romania
• Cod organism: RO-ECO-015
Bioagricert Italia S.R.L. – Sucursala Romania
• Cod organism: RO-ECO-016
Austria Bio Garantie S.R.L. Sucursala Romania
• Cod organism: RO-ECO-018
CertRom S.R.L.
• Cod organism: RO-ECO-021
S.C. Ecoroiscert SRL
• Cod organism: RO-ECO-022
Miscarea Romana Pentru Calitate
• Cod organism: RO-ECO-023
CERES Organic Cert S.R.L.
• Cod organism: RO-ECO-024
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
23-09-2024 Agricultura ecologica
Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>
29-08-2024 Protectia mediului
O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>
22-08-2024 Energie regenerabila
Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>
15-08-2024 Agricultura ecologica
Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși. Mai multe>>
01-08-2024 Eco / Bio
Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>
01-08-2024 Protectia mediului
Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>
22-07-2024 Energie regenerabila
În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>
22-07-2024 Alimentatie sanatoasa
The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>