OMG nu ofera omului o viata mai de calitate

1roudup.jpg

  • Inventarea organismelor modificate genetic;
  • E nevoie de 2 ani pentru testarea OMG ;
  • OMG nu sunt rezistente la erbicide;
  • Cum se castiga bani de pe urma OMG?

 






Inventarea organismelor modificate genetic

Organismele modificate genetic (OMG) au fost inventate de-a lungul anilor ’70. In primul moratoriu privind riscurile potentiale ale OMG, redactat de oamenii de stiinta in 1974, se arata ca aceste organisme trebuie cultivate doar pe arii limitate. Primul animal MG patentat, obtinut in laborator, a fost un soarece, in 1980, iar prima planta MG a fost tutunul, in Europa, in 1983. Prima planta autorizata pentru introducerea in mediu a fost, de asemenea, tutunul. Se intampla in 1994 in Europa. Deci Europa a fost un lider in acest domeniu.

Dupa cateva luni, compania americana Calgene a scos pe piata SUA prima rosie MG, destinata consumului uman. Nu a fost un succes, pentru ca 4,3 milioane de consumatori americani nu au placut-o la gust. Calgene a ajuns in prag de faliment si a fost cumparata de Monsanto. In 1994, Monsanto a iesit pe piata cu soia transgenica. Este important ca publicul sa stie ca vorbim despre OMG in mediu, in agricultura, pentru ca exista multe OMG in laboratoare, dar si plante sau bacterii MG, cultivate pe arii inchise, care servesc la fabricarea medicamentelor. Deci tehnologia genetica in sine este extrem de puternica pentru ca sunt studiate genele si sunt create organisme noi.

OMG cultivate pe arii inchise sunt folosite de medici si de specialistii in genetica, de exemplu pentru obtinerea insulinei. Din 1994 pana in prezent, in agricultura au fost cultivate sute de milioane de hectare cu OMG, dar acestea reprezinta astazi doar 13% din agricultura SUA, 7% din agricultura globala si doar 0,05% din agricultura europeana.



E nevoie de 2 ani pentru testarea OMG

Perioada aceasta de doi ani a testelor de toxicitate pe mamifere ar fi mult mai buna decat ceea ce se face astazi. Acelasi tip de control – pe o perioadă de doi ani – este efectuat pe pesticide si medicamente pentru a cunoaste efectele negative asupra sanatatii.

Care este crima? ­ Faptul ca OMG sunt concepute sa contina componente toxice si nu sunt testate in mod serios. Nu poti fi serios cand spui ca le testezi doar trei luni pe sobolani, asa cum fac companiile astazi. Asa ca astazi avem de-a face cu cu crime in masa. Pentru ca stim ca, potrivit studiilor anuale, pesticidele pot cauza unele boli, precum cancerele, boli ale aparatului reproducator, boli imune si hormonale. De fapt, 99,9% din OMG din agricultura tolereaza sau produc pesticide, pe care ulterior le consumam. Nu este normal sa introduci pe piata aceste OMG si sa spui ca ele sunt sigure. Toata lumea va avea tendinta sa creada ca ele sunt sigure. Si apoi afli ca s-au facut doar trei luni de teste pe sobolani. Nu este firesc ca oamenii sa fie folositi drept cobai. Trebuie testate in laborator pe animale, trebuie analizati parametrii sangelui si ai organelor pentru cel putin doi ani. Asa se face si in cazul pesticidelor si al medicamentelor. Asa este normal.

Mai trebuie spus ca aceste plante modificate au fost introduse pe piata din SUA ca fiind plante obisnuite, fara sa aiba etichete care sa arate ca sunt OMG. Este gresit sa le consideram plante obisnuite, pentru ca ele au fost inventate nu pentru a evita pesticidele, ci pentru a supravietui impreuna cu ele. Acesta este motivul pentru care aceste plante au fost modificate de la inceput. De exemplu soia transgenica are nevoie de o cantitate mare de pesticid Roundup pentru a fi cultivata. De aceea nu este corect ca OMG sa fie testate asupra sanatatii doar timp de trei luni.



OMG nu sunt rezistente la erbicide

Acum 17 ani eram unul dintre cei mai tineri profesori de biologie moleculara din Franta. Ma ocupam cu studierea cancerului hormonal, studiam cauzele lui si originea cancerului hormonal dependent, si predam biologie moleculara. Am aflat dintr-o reclama ca OMG reduce nevoia de folosire a pesticidelor asupra plantelor respective, desi eu stiam ca pesticidele influenteaza, in unele cazuri, aparitia cancerului. Asa am inceput sa studiez aceasta problema si sa le vorbesc studentilor mei despre descoperirile mele. Dar a fost foarte greu sa aflu mai multe informatii. Am obtinut cateva materiale de la Comisia de Biosecuritate din cadrul Guvernului francez, care ulterior mi-a cerut sa devin membru al Comisiei, pentru ca era nevoie de un specialist în domeniu. Treptat, am observat ca in loc să fie rezistente la pesticide, OMG le tolerau (de exemplu, soia Roundup Ready). Soia MG traieste cu erbicidele, nu rezista la ele, asa cum unii oameni traiau cu Ceausescu si nu puteau sa i se opuna.

Concomitent cu studierea soiei MG m-am ocupat si de cercetare pe porumbul MG Bt (Bacillus thuringiensis, n.r.). In loc sa se recurga la reducerea insecticidelor, am observat ca porumbul Bt isi producea singur propriul sau insecticid. Mi-am zis: "E bine sa pui mai putin insecticid chimic pe planta. Dar sa introduci in planta unul artificial la loc? A fost testat?". Am prezentat toate aceste informatii Comisiei guvernamentale, si apoi mi-am dat seama ca realitatea nu era atat de simpla cum o vedeam eu. Existau o multime de bani, numeroase presiuni politice si economice impotriva existentei unor legi solide pentru testarea OMG.


Cum se castiga bani de pe urma OMG?

Nu e vorba despre cresterea productivitatii la OMG, asa cum se spune, ci de obtinerea patentelor la cele mai importante plante care hranesc umanitatea la ora actuala – soia, porumbul, graul si orezul. Daca detii patente la semintele acestor plante esti mai tare decat Bill Gates si ceilalti bogatasi din lume. Pentru ca aceste plante sunt consumate de toata lumea de pe Planeta. Acesta este scopul major al companiilor producatoare de OMG. Ele sunt interesate doar sa puna aceeasi gena in toate plantele – avem deja exemple: soia Roundup Ready, porumb Roundup Ready, grau Roundup Ready, bumbac Roundup Ready, sfecla de zahar Roundup Ready etc.

Am analizat efectele Roundup-ului folosit cu aceste plante asupra celulelor umane – embrioni, celule placentale etc. – si am observat efecte comparabile care au fost descoperite la soareci, care au fost hraniti un timp de cinci luni cu Roundup soia MG. Erau efecte aparute la nivelul ficatului si al rinichilor. EFSA (Autoritatea Europeana pentru Securitate Alimentara) nu a luat in considerare aceste rezultate. Fiind vorba despre productie industriala, la scara foarte mare, este normal ca aceste rezultate sa fie luate mult mai in serios. Am spus asta intregii Europe.

In Germania, Greenpeace a reusit sa obtina rezultatele testelor de sange facute pe sobolani, care au fost hraniti cu porumb MG Bt pe o perioadă de numai trei luni. Aceste teste au fost facute si ascunse de compania Monsanto si au fost obtinute dupa ce aceasta companie a pierdut la Curtea de Apel. Am publicat semnele ascunse ale toxicitatii intr-un jurnal stiintific american. EFSA acceptase deja porumbul si nu a vrut sa folosească aceste studii. EFSA a spus ca exista efecte statistice, dar nu a vrut sa le interpreteze ca fiind probleme. I-am intrebat "de ce?". Mi-au raspuns: "Pentru ca nu exista aceleasi efecte la masculi si la femele". Raspunsul lor a fost ridicol, pentru ca, de exemplu, in cazul cancerului la san exista efecte diferite la femele si la masculi, si asta este important.

Genele folosite in OMG nu sunt introduse pentru ca plantele sa creasca mai repede sau productivitatea sa fie mai mare, ci pentru a schimba folosirea pesticidului. I-as întreba pe agricultorii romani de ce 150 de tari din lumea intreaga nu sunt de acord cu dezvoltarea culturilor OMG? Sau de ce Uniunea Europeana impune etichetare? Este responsabilitatea guvernului roman sa ii informeze pe oameni despre toate acestea.

In Franta, noi nu mancam OMG si avem o durata de viata mai lunga decat in SUA. OMG nu ofera omului o viata mai de calitate.



Sursa: Profesorul Gilles-Eric Saralini (conferinta sustinuta in Romania)

NOTA: Profesorul Gilles-Eric Saralini este specialist in biologie moleculara la Universitatea din Caen din Franta si presedinte stiintific al Comitetului de Cercetare si Informare Independenta de Inginerie Genetica. Din 1998, profesorul Seralini este membru îi doua comisii guvernamentale franceze de evaluare a organismelor modificate genetic



Noutati

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

21-11-2024 Erbicide

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

22-07-2024 Cereale

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>