Salam feliat, sunca feliata si capete de salam verificate de ANPC si ANSVSA

produse de carnePeste 3 tone de produse din carne oprite definitiv de la comercializare si amenzi in valoare de 370.000 lei pentru produse din carne improprii consumului uman, in urma controlului facut de ANPC la marile magazine din toata tara.

 

 

 

 


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a initiat o actiune tematica nationala care a avut ca obiect verificarea calitatii unor produse alimentare (salam feliat ambalat in vid, capete de salam in vid, dar si alte mezeluri). Controlul s-a desfasurat in toate marile magazine din tara si a pornit ca urmare a unei sesizari a unui consumator din jud. Timis care reclama calitatea produselor, aspect, culoare si miros modificate cu aspect alterat.


Date totale control (20 si 21.02.2014) - control la rafturile de comercializare a produselor:

    • Au fost verificati 222 operatori economici si 16.526 kg de produse din carne. Au fost oprite definitiv de la comercializare 3.456 kg si oprite temporar de la comercializare 2.413 kg. Total amenzi 370.000 lei.

Principalele aspecte constatate:

    • Ambalaj devidat cu afectarea caracteristicilor de siguranta ale producatorului.
    • Produse ambalate fara elemente de identificare cee ce a condus la concluzia ca produsul este nesigur si la scoaterea acestuia de la comercializare.
    • Neconcordanta intre datele produsului original si cel feliat.
    • Capete de salam la care lipseau data durabilitatii minimale, precum si a elementelor de caracterizare( jud. Cluj), cu o culoare modificata atat la interior, cat si in profunzime, cu miros acru- alterat, in pungi devidate prin exprimari de lichid, ambalaj bombat, nespecific (Bucuresti).
    • Prin afisarea steagului romanesc pe produs de provenienta UE, chiar daca era ambalat in Romania se inducea ideea ca este un produs romanesc.
    • Neconcordanta intre tara de origine (UE) care aparea in documente si prezentarea originii la raft, ca fiind un produs romanesc.


Date control 20.02.2014 - Au fost controlate 38 unitati de comercializare si a fost verificata o cantitate de 7.900 kg.


Masuri aplicate:

    • Au fost retrase definitiv de la comercializare 2.678 kg (ambalaj deteriorat, devidate, semne organoleptice modificate).
    • O cantitate de 4.245 kg de produse de la ambalator a fost permisa la comercializare de azi, pana pe 24 februarie data durabilitatii stabilita de producator.
    • In documentul de control s-a specificat ca ambalatorul sa prezinte documentele de provenienta pentru loturile aflate acum pe piata la comercializare.
    • Au fost aplicate amenzi in valoare de 77.000 lei.


Date control 21.02.2014 - Controlul s-a extins in toate hypermarketurile din tara. Au fost controlate 184 unitati comerciale.


Date sintetice: a fost comntrolata o cantitate de 8.626 kg;

Masuri aplicate:

    • a fost oprita definitiv de la comercializare o cantitate de 778 kg.
    • a fost oprite temporar de la comercializare o cantitate de 2.413 kg.

Cuantum amenzi 293.000 lei

Conform specificatiei tehnice puse la dispozitie, ambalatorul declara ca termenul de valabilitate este de 42 zile de la data livrarii, fara insa a fi precizata data durabilitatii minimale a producatorului si contrar declaratiei de conformitate emisa de producator unde pentru produsul livrat in data de 14.02.2014 (probabil receptionat in 17.02.2014) prevede o data a expirarii de 24.02.2014.

Specificatiile tehnice elaborate de ambalator permit prelungirea DDM doar in situatia ambalarii in atmosfera controlata, cu ajutorul gazelor avizate sanitar, in temeiul HG 106/2002 privind etichetarea produselor, anexa 1. Pe eticheta trebuie sa existe mentiunea „ambalat in atmosfera protectoare”, aspect neprecizat pe etichetele produselor in discutie.

Pentru loturile comercializate anterior nu au fost puse la dispozitie documente de provenienta de la producator.


Rezultatele anchetei inspectorilor ANSVSA in cazul comercializarii a unor produse din carne, suspicionate a avea termen de valabilitate depasit

Inspectorii DSVSA Brasov au demarat o ancheta, in urma sesizarii primite din partea CJPC Brasov privind o suspiciune de comercializare a unor produse din carne, cu termen de valabilitate depasit.

Verificarile efectuate la unitatea care a realizat reambalarea produselor din carne au vizat: controlul documentelor de receptie ale produselor (documente de transport, de conformitate, etc.), procedura tehnica de receptie, procedura de ambalare si reambalare, cea de distributie a produsului finit si trasabilitatea acestuia.

De asemenea, au fost verificate buletinele de analiza obligatorii pentru validarea noului termen valabilitate aplicat, la care nu s-au gasit neconformitati.

Controalele au fost extinse si la lista de distributie a produsului respectiv in anul 2013 si de la inceputul anului 2014 pana in prezent, precum si la stocurile de produs finit existente in depozitul unitatii respective.

In urma verificarilor, inspectorii ANSVSA au constatat ca unitatea respectiva este autorizata sanitar veterinar pentru procesare, depozitare si reambalare iar, la data controlului respecta normele si cerintele sanitare veterinare.

Dupa verificarea unitatii, s-a constatat ca reambalarea produselor din carne s-a realizat cu respectarea legislatiei in vigoare.

Dupa receptia calitativa si cantitativa a produselor, aceste sunt inregistrate in sistemul electronic de gestiune a datelor, cu numarul de lot al furnizorului.

Produsele primesc de la furnizor un termen de valabillitate pentru produsul vrac, care este mentionat pe declaratia de conformitate. De la data receptiei, in unitate se realizeaza ambalarea in vid a acestor produse doar in termenul de valabilitate emis de furnizor pentru produsul ambalat vrac (15 zile).

Capetele si feliile de salam crud-uscat, ambalate in vid au termenul de valabilitate de 42 de zile de la data amabalarii, termen de valabilitate validat prin buletine de analize efectuate de catre laboratoare acreditate RENAR.

Deficienta constatata de inspectorii DSVSA Brasov a fost cea de etichetare, in sensul in care produsele respective aveau mentionate pe eticheta o denumire generica, fara specificarea sortimentului. Pentru aceasta neconformitate, unitatea a fost sanctionata contraventional cu amenda, in valoare de 2.000 de lei si a fost dispusa masura de retragere de la comercializare a unei cantitati de 9.236 de kg din produsele etichetate incomplet si dirijarea acesteia catre incinerare.


Conditii de impachetare si ambalare a produselor alimentare destinate consumului uman

  • In conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 853/ 2004 de stabilire a normelor specifice de igiena care se aplica alimentelor de origine animala, operatorii din sectorul alimentar nu introduc pe piata niciun produs de origine animala daca acesta nu are aplicat pe el o marca de sanatate/ identificare, ambalat si etichetat corespunzator in conformitate cu prevederile legislatiei europene in vigoare; astfel se atesta ca produsele sunt obtinute in unitati autorizate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor si sunt supuse controlului sanitar veterinar.
  • In cazul reambalarii, aplicarea unei noi marci de identificare pe un produs se face numai daca se indeparteaza ambalajul sau invelisul intim sau daca este supus unei prelucrari ulterioare intr-o alta unitate de industrie alimentara, caz in care noua marca trebuie sa indice numarul de inregistrare sau autorizare al unitatii unde au avut loc aceste operatiuni.
  • Ambalarea si impachetarea produselor alimentare destinate consumului uman trebuie in principal sa protejeze alimentele impotriva contaminarii microbiene si a altor contaminari care ar putea afecta negativ siguranta si calitatea produsului, dar si impotriva deshidratarii, sa protejeze caracteristicile senzoriale si calitative ale acestora.
  • In conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1935/ 2004, trebuie ca materialele pentru ambalarea produselor alimentare destinate consumului uman trebuie sa fie autorizate pentru utilizarea in industria alimentara.
  • Etichetarea produselor alimentare destinate consumului uman se face in conformitate cu prevederile Directivei 2000/ 13/ CE, transpusa in legislatia nationala prin HG nr.106 /2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>